Forum PCLab.pl: Wysokie temperatury 3700X - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wysokie temperatury 3700X

#1 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 10:45

Hej.Po wszystkich zapowiedziach i testach jakie widziałem, postanowiłem przesiąść się w końcu po wielu latach z mojego i7-3770K (@4.2GHz) na nowego Ryzena. Wybrałem model 3700X, bo wydał mi się najlepiej zbalansowany cena/wydajność. Musiałem oczywiście zakupić cały zestaw...także moje nowe zabawki:
  • Ryzen 3700X (wiadomo),
  • Asus Prime X570-Pro (najnowszy BIOS),
  • Fractal Design Define C (dwa wiatraki z przodu, jeden z tyłu),
  • 2x16GB 3600MHz RAM G.Skill (XMP).

Ze starego kompa wziąłem:
  • MSI GTX 1070 Gaming X,
  • Asus Xonar DX,
  • Noctua NH-U12P SE2,
  • kilka dysków (3xHDD i 2xSSD 2.5"),
  • oraz jakiś zasilacz Thermaltake - nie pamiętam modelu, ale na pewno coś ponad 600W.

Po złożeniu wszystkiego zdziwiłem się nieco, bo CPU grzał się...mocno. Po pierwszym uruchomieniu w BIOSie było ponad 40°C. W Windows temperatury w idle są niby na poziomie 50-55°C. Cinebench R20 skacze do ponad 80°C. Ale najlepszy jest Prime95, gdzie w ciągu 1-3s skacze do ponad 90°C i więcej nie sprawdzam, bo nie chcę ryzykować.Z początku myślałem, że źle chłodzenie zamontowałem. Dlatego zdjąłem je, oczyściłem z ciekłego metalu i na wszelki wypadek przetestowałem z inną pastą - nic się nie zmieniło. Wtedy pomyślałem, że może moja leciwa Noctua nie daje jednak rady, więc wziąłem stockowe chłodzenie z ichnią pastą i...było bardzo głośno i bardzo ciepło. Także wróciłem ponownie do mojego chłodzenia z jeszcze inną pastą (a tak na wszelki wypadek) i nadal wystarczy niewiele, żeby osiągało takie temperatury...Zagrałem w For Honor. Po jakimś czasie komp się zawiesił, a w miejscu gdzie stoi obudowa było jak w piekarniku. Zdjęcie blach nic nie daje.Co dziwne - dotykałem obydwu radiatorów w czasie obciążenia, gdzie temperatury były ponad 80°C i były one chłodne. Rurki cieplne również...a przecież powinny być chociaż ciepłe skoro mają odprowadzać temperaturę...

Jakieś sugestie? Czy to możliwe, żebym miał jakiś felerny egzemplarz?

Strasznie to irytujące powiem szczerze, bo zamiast cieszyć się przez weekend z nabytku, walczyłem z problemami. :(

Ten post był edytowany przez Draghmar dnia: 15 Lipiec 2019 - 10:48


#2 Użytkownik jest niedostępny   Zdzisiu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1291
  • Dołączył: Cz, 25 Sie 05

Napisany 15 Lipiec 2019 - 11:23

Jeśli kupiłeś przez internet masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 11:25

To działa tylko jak rzecz nie jest używana, a co ważniejsze - nie nosi śladów użytkownia...Poza tym to jest komp do pracy, więc zakup jest na firmę i takie fajne zabezpieczenia nie działają.

#4 Użytkownik jest niedostępny   powerxenergy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: Nd, 03 Lip 11

Napisany 15 Lipiec 2019 - 11:37

Zobacz postDraghmar, o 15 Lipiec 2019 - 11:25, napisał(a):

To działa tylko jak rzecz nie jest używana, a co ważniejsze - nie nosi śladów użytkownia...Poza tym to jest komp do pracy, więc zakup jest na firmę i takie fajne zabezpieczenia nie działają.


Kilka razy zdarzyło mi się oddawać coś w ciągu 14 dni co normalnie użytkowałem... i nie było nigdy z tym problemu. Między innymi oddawałem ekran za 3 tysiące, który miał jakieś niebieskie plamy, i po 10 dniach na miejscu w sklepie kase mi oddali a monitor zapakowali w jakiś stary karton ;p

Ten post był edytowany przez powerxenergy dnia: 15 Lipiec 2019 - 11:37


#5 Użytkownik jest niedostępny   SiiTher 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: So, 13 Lip 19

Napisany 15 Lipiec 2019 - 11:38

Zobacz postpowerxenergy, o 15 Lipiec 2019 - 12:37, napisał(a):

Kilka razy zdarzyło mi się oddawać coś w ciągu 14 dni co normalnie użytkowałem... i nie było nigdy z tym problemu. Między innymi oddawałem ekran za 3 tysiące, który miał jakieś niebieskie plamy, i po 10 dniach na miejscu w sklepie kase mi oddali a monitor zapakowali w jakiś stary karton ;p

Na firmę są inne zasady. Poczytaj w Google.

#6 Użytkownik jest niedostępny   powerxenergy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: Nd, 03 Lip 11

Napisany 15 Lipiec 2019 - 11:42

Zobacz postSiiTher, o 15 Lipiec 2019 - 11:38, napisał(a):

Na firmę są inne zasady. Poczytaj w Google.


Ale ja sam biorę sprzęt tylko na fakturki :E
Ale rzeczywiście, akurat tamten monitor był bez faktury.

Ten post był edytowany przez powerxenergy dnia: 15 Lipiec 2019 - 11:42


#7 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 12:01

Zobacz postpowerxenergy, o 15 Lipiec 2019 - 12:37, napisał(a):

Kilka razy zdarzyło mi się oddawać coś w ciągu 14 dni co normalnie użytkowałem... i nie było nigdy z tym problemu. Między innymi oddawałem ekran za 3 tysiące, który miał jakieś niebieskie plamy, i po 10 dniach na miejscu w sklepie kase mi oddali a monitor zapakowali w jakiś stary karton ;p

Tak, ale to była tylko dobra wola sklepu. Przepis jest dość jasny w tym względzie, a to że część osób go nadużywa, to inna sprawa. ;)
Tak czy siak nic mi to nie daje. Tzn. spróbuję odezwać się do sklepu, ale wpierw wolałbym mieć jasność odnośnie problemu, bo po prawdzie nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Zazwyczaj jak coś nie tak jest z prockiem, to kończy się na braku stabilności czy po prostu brakiem włączenia się całego kompa.


#8 Użytkownik jest niedostępny   powerxenergy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: Nd, 03 Lip 11

Napisany 15 Lipiec 2019 - 12:25

Zobacz postDraghmar, o 15 Lipiec 2019 - 12:01, napisał(a):

Tak, ale to była tylko dobra wola sklepu. Przepis jest dość jasny w tym względzie, a to że część osób go nadużywa, to inna sprawa. ;)
Tak czy siak nic mi to nie daje. Tzn. spróbuję odezwać się do sklepu, ale wpierw wolałbym mieć jasność odnośnie problemu, bo po prawdzie nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Zazwyczaj jak coś nie tak jest z prockiem, to kończy się na braku stabilności czy po prostu brakiem włączenia się całego kompa.



Szczerze Ci powiem, że jak czytam te wpisy (w tym Twój) to się waham nad zakupem, towar zamówiłem sobie wczoraj, procek ten sam co Twój, płyta główna również x570 ale troszkę inny model... i gdybym miał mieć takie cyrki to dziękuję za takie coś... a paczka i tak dotrze do mnie dopiero za jakiś miesiąc, więc dużo czasu na przemyślenia mam :E

#9 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18471
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 15 Lipiec 2019 - 12:41

3900x kup i płytę https://cenowarka.pl...21.html?hloc=pl

Memki pamiętaj b-die :)

To daje kopa, gdy ustawisz je na 3600mhz cl 15 lub 16.

PCI-E jest wycofywany.

EDIT: PCI-E x4 jest wycofywany - AMD tak pisze.

Ten post był edytowany przez leven dnia: 15 Lipiec 2019 - 13:14


#10 Użytkownik jest niedostępny   powerxenergy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: Nd, 03 Lip 11

Napisany 15 Lipiec 2019 - 12:47

Zobacz postleven, o 15 Lipiec 2019 - 12:41, napisał(a):

3900x kup i płytę https://cenowarka.pl...21.html?hloc=pl

Memki pamiętaj b-die :)

To daje kopa, gdy ustawisz je na 3600mhz cl 15 lub 16.

PCI-E jest wycofywany.


3700x nie jest na tą chwile bardziej opłacalny? bo z tego co się naoglądałem wydajność praktycznie identyczna (kilka fpsów mniej) w każdej gierce.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 13:01

Zobacz postpowerxenergy, o 15 Lipiec 2019 - 13:25, napisał(a):

Szczerze Ci powiem, że jak czytam te wpisy (w tym Twój) to się waham nad zakupem, towar zamówiłem sobie wczoraj, procek ten sam co Twój, płyta główna również x570 ale troszkę inny model... i gdybym miał mieć takie cyrki to dziękuję za takie coś... a paczka i tak dotrze do mnie dopiero za jakiś miesiąc, więc dużo czasu na przemyślenia mam :E

Szczerze Ci powiem, że gdybym poczytał te wszystkie opinie teraz, to bym się mocno zastanowił czy nie poczekać na Ryzena 4700X Dodaj obrazekAle moja sytuacja jest jaka jest i póki co dzielnie próbuję walczyć na kliku frontach. ;)


#12 Użytkownik jest niedostępny   powerxenergy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: Nd, 03 Lip 11

Napisany 15 Lipiec 2019 - 13:07

Zobacz postDraghmar, o 15 Lipiec 2019 - 13:01, napisał(a):

Szczerze Ci powiem, że gdybym poczytał te wszystkie opinie teraz, to bym się mocno zastanowił czy nie poczekać na Ryzena 4700X Dodaj obrazekAle moja sytuacja jest jaka jest i póki co dzielnie próbuję walczyć na kliku frontach. ;)


A kombinowałeś coś z innymi pamięciami ram? albo chociaż spróbuj obniżyć ich taktowanie... może tutaj się coś gryzie... najlepiej zacząć od najprostszych rzeczy i eliminować je po kolei

Ten post był edytowany przez powerxenergy dnia: 15 Lipiec 2019 - 13:09


#13 Użytkownik jest dostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 427
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 15 Lipiec 2019 - 13:08

Tak abstrahując od powodów grzania się, to po ciekłym metalu raczej nikt nie przyjmie CPU na 14-dniowy zwrot. Z gwarancją prawdopodobnie też będzie problem.
Na początek domyślne ustawienia w BIOSie, wyłączone PBO/XFR/O.C. Sprawdź też napięcie jakie daje płyta do procka, bo czytałem, że sporo płyt daje mocno "po garach". I czekaj na poprawiony BIOS.

#14 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18471
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 15 Lipiec 2019 - 13:16

Zobacz postJenot, o 15 Lipiec 2019 - 14:08, napisał(a):

Tak abstrahując od powodów grzania się, to po ciekłym metalu raczej nikt nie przyjmie CPU na 14-dniowy zwrot. Z gwarancją prawdopodobnie też będzie problem.
Na początek domyślne ustawienia w BIOSie, wyłączone PBO/XFR/O.C. Sprawdź też napięcie jakie daje płyta do procka, bo czytałem, że sporo płyt daje mocno "po garach". I czekaj na poprawiony BIOS.


Zepsułeś kiedykolwiek CPU ?
Przeczytałeś coś na temat uszkodzony CPU ?
Może 5 tematów na 5 lat.

Używka CPU jest bezpieczna na 99%

#15 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 13:26

Ciekły metal udało mi się jeszcze wyczyścić - nie "zastygł". Inna sprawa, że w przypadku gwarancji nie powinno to być problemu, chyba że wyszczególnili jakie konkretnie nośniki temperatury stosować można a jakich nie - musiałbym sprawdzić.Z tego co mądry Pan z AMD napisał, to wysokie napięcia nie są niczym niezwykłym dla tych procesorów, ale sprawdzić sprawdzę. Powyłączam też wszystkie boosty, choć gdyby okazało się, że wtedy będzie normalnie, to...no to by trochę mijało się z celem ich istnienia. ;)
BTW widziałem gdzieś wpis, że nie każdy Prime95 nadaje się do testowania Ryzenów. Nie może być z włączonym AVX. Nie pamiętam jaką wersję mam, ale też to sprawdzę.


#16 Użytkownik jest dostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 427
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 15 Lipiec 2019 - 14:11

Zobacz postleven, o 15 Lipiec 2019 - 14:16, napisał(a):

Zepsułeś kiedykolwiek CPU ?

Krótko - niejeden.

Cytuj

Przeczytałeś coś na temat uszkodzony CPU ?
Może 5 tematów na 5 lat.

Tych dwóch zdań nie bardzo rozumiem, ale postaram się odpowiedzieć tak, jak je zrozumiałem: owszem - wiem sporo na temat uszkodzeń procków i widziałem takich setki (przyczyny uszkodzeń były różne).

Cytuj

Używka CPU jest bezpieczna na 99%


Nie twierdzę że nie, tylko jaki to ma związek z moim poprzednim postem?

W tym przypadku uszkodzenie może polegać na złym przewodzeniu ciepła między rdzeniem, a IHS. To jednak jest mało prawdopodobne,bo za dużo w sieci informacji o takim zachowaniu nowych Ryzenów. Moja wróżba jest taka: ten typ tak ma i/lub zrypany bios (za wysokie napięcie na CPU, zdjęte/za mocno poluzowane limity temperatury i przez to brak throttlingu tylko od razu "zgon").

#17 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 14:19

Zobacz postJenot, o 15 Lipiec 2019 - 15:11, napisał(a):

W tym przypadku uszkodzenie może polegać na złym przewodzeniu ciepła między rdzeniem, a IHS. To jednak jest mało prawdopodobne,bo za dużo w sieci informacji o takim zachowaniu nowych Ryzenów. Moja wróżba jest taka: ten typ tak ma i/lub zrypany bios (za wysokie napięcie na CPU, zdjęte/za mocno poluzowane limity temperatury i przez to brak throttlingu tylko od razu "zgon").

Zastanawiałem się nad tym lutem, ale powiem szczerze, że nie spotkałem się nigdy z czymś takim, także byłby to moim mniemaniu bardzo odosobniony przypadek.
Myślałem też nad normalnością tego zachowania, ale przeciw świadczą m.in. recenzje w sieci. Ktoś tam max osiągnął 66C na podobnym chłodzeniu od Noctua. Nie mówiąc już o zdrowym rozsądku - ten procesor okazałby się bezużyteczny gdyby cokolwiek wprawiało go w takie zakłopotanie, że aż musiałby pozbawić się nieco wydajności...A to jest "tylko" 3700X. Co dopiero 3900X czy przyszły 3950X?

Generalnie ja bym zrozumiał jakby CPU osiągał nawet te 80C przy stres testach...ale nie ponad 90 gdy jest odpowiednie chłodzenie.

Ten post był edytowany przez Draghmar dnia: 15 Lipiec 2019 - 14:20


#18 Użytkownik jest dostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 427
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 15 Lipiec 2019 - 14:44

Gdzieś jest wąskie gardło. Oglądałem wczoraj filmik, gdzie w teście wydajności na nowym Ryzenie Wraith Prism wypadał niewiele gorzej od jakiegoś wypasionego AIO (różnica w booście 50-100MHz), temperatury nieco się różniły, ale nie na tyle, żeby nie budziło to podejrzeń, że nowy ryś nie jest w stanie wyprowadzić całego ciepła przez IHS. Dodając do tego gówniany bios, który nie daje rady utrzymać w ryzach napięcia i temperatury, mamy to co mamy - zgon zamiast throttlingu.

Zresztą nawet na tym sprzęcie co mam w podpisie nie zauważyłem jakiejś spektakularnej różnicy w temperaturze CPU między Wraith Prism z fabryczną pastą, a NH-D15S z ciekłym metalem. Teraz lepsza jest kultura pracy, mniejszy hałas, temperatura procka spada szybciej po zdjęciu obciążenia, ale nawet gdy CPU ma ponad 70 stopni to radiator jest ledwo ciepły. Linus też robił porównanie AIR vs. AIO (na Zen+) i wyszło, że różnice są homeopatyczne.

Edit: nie da się zrobić jak za starych dobrych czasów Socket A - zdjąć "beret" i zapiąć chłodzenie bezpośrednio na krzem?

Ten post był edytowany przez Jenot dnia: 15 Lipiec 2019 - 14:52


#19 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 15:13

Zobacz postJenot, o 15 Lipiec 2019 - 15:44, napisał(a):

Gdzieś jest wąskie gardło. Oglądałem wczoraj filmik, gdzie w teście wydajności na nowym Ryzenie Wraith Prism wypadał niewiele gorzej od jakiegoś wypasionego AIO (różnica w booście 50-100MHz), temperatury nieco się różniły, ale nie na tyle, żeby nie budziło to podejrzeń, że nowy ryś nie jest w stanie wyprowadzić całego ciepła przez IHS. Dodając do tego gówniany bios, który nie daje rady utrzymać w ryzach napięcia i temperatury, mamy to co mamy - zgon zamiast throttlingu.

Zresztą nawet na tym sprzęcie co mam w podpisie nie zauważyłem jakiejś spektakularnej różnicy w temperaturze CPU między Wraith Prism z fabryczną pastą, a NH-D15S z ciekłym metalem. Teraz lepsza jest kultura pracy, mniejszy hałas, temperatura procka spada szybciej po zdjęciu obciążenia, ale nawet gdy CPU ma ponad 70 stopni to radiator jest ledwo ciepły. Linus też robił porównanie AIR vs. AIO (na Zen+) i wyszło, że różnice są homeopatyczne.

Edit: nie da się zrobić jak za starych dobrych czasów Socket A - zdjąć "beret" i zapiąć chłodzenie bezpośrednio na krzem?

Też widziałem, że Wrath powinien sobie radzić...choć do pewnego stopnia. Gdzieś ktoś wykazał, że nie radzi sobie w stress testach. No i swoje 'radzenie' okupione jest hałasem. Gdyby procek osiągał max 70 w normalnym obciążaniu, to by wszystko ok było. W moim przypadku tak nie jest niestety. :(
To, że dobre chłodzenie powietrzem jest porównywalne lub nawet lepsze od AIO, to akurat wiem. Ten fakt jest znany od dawna dlatego do swojego leciwego i7-3770K wybrałem powietrze - nie było sensu inwestować w wodę jak i tak nic się tym nie osiągnie.
W Intelach nadal da się bez większych problemów zdjąć IHS i osiągnąć tym jakiś dobry efekt. W przypadku AMD nie ma to sensu. ;)

#20 Użytkownik jest dostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 427
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 15 Lipiec 2019 - 15:32

Oj, sens by miało, jakby miedziany klocek położyć bezpośrednio na krzem. Beret+lut to jednak taki mały kocyk skutecznie jak widać ograniczający przepływ ciepła. No chyba, że problemem jest powierzchnia krzemu (7nm to teoretyczie 4x mniejsza powierzchnia oddawania ciepła niż 14, przy tej samej ilości tranzystorów).

Problemem Prisma u mnie nie był hałas na wysokich obrotach (ten jest na akceptowalnym poziomie), najgorszy był taki nieprzyjemny świst o rosnącej częstotliwości gdy wiatrak wchodził na wysokie obroty. Gdy prędkość się stabilizowała to było OK.

Ten post był edytowany przez Jenot dnia: 15 Lipiec 2019 - 15:39


  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych