Forum PCLab.pl: Crucial na micron E-die, poradnik, test 4x8gb, oc z ryzenem 1xxx i 3xxx - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (9 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Crucial na micron E-die, poradnik, test 4x8gb, oc z ryzenem 1xxx i 3xxx Oc, 4x8gb , testy, wnioski , poradnik , am4 , ryzen , msi b450 tomah

#21 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 293
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 10 Listopad 2019 - 12:18

Idę testować, bo okazało się, że moje 3733 Mhz jest jednak niestabilne i wyrzucało z BF V po jakimś czasie przy ustawieniu braku limitu klatek (mniej wymagające gry chodziły normalnie). Tylko, że u mnie na takich napięciach komp może mieć trudności ze wstaniem.

EDIT:
Wziąłem sobie ustawienia z mojego 3666 Mhz i przestawiłem na to co podałeś na 3733 Mhz. Dałem też TRCDRD na 20, bo przy 18 już pulpit się wieszał.
Najbardziej mnie ciekawi, że u Ciebie VDDP > VDDG, bo z reguły na wszystkich zestawieniach jest odwrotnie

Zapuściłem testmem5 i w 6 minucie wyskoczył 1 error. A w 12 minut drugi error

W sumie trochę dziwne, bo moje ustawienia na 3733 Mhz, bez Geard Down (tylko z BGS ALt: Enabled) i przy scl: 4 wyglądały na stabilne na pierwszy rzut oka (testmem5 15 minut bez błędów) i dopiero w BF V zaczęły się wykrzaczać. No, ale u mnie napięcia dałem zdecydowanie wyższe niż u Ciebie.

Może spróbuję pokombinować na swoich ustawieniach, ale bardziej z napięciami w stylu VDDP > VDDG i takie tam inne ;)


EDIT 2:
Dałem Twoje napięcia, scl zostawiłem na 4. Główne timingi też tak samo ustawiłem (za wyjątkiem tego TRCDRD). Dałem też Gear Down. Zostawiłem włączone BGS Alt). Reszta bez zmian. CAD-y i tak miałem podobnie ustawione, a terminację za to na 32.
Testmem5 bez błędów przez 15 minut. Biorę się za resztę testów, a jak będzie ok, to zapuszczę BF-a, bo nie chce mi się testować testmema przez godzinę.

EDIT 3:
Wyniki w AIDA bez rewelacji (muszę zamknąć przeglądarkę), ale jak to zwykle ma u mnie miejsce, procesor się dławi. Będę musiał pewnie podnieść SOC do 1,150 V ... Ciekawe jak to będzie współgrało z innymi napięciami.

Ten post był edytowany przez addept dnia: 10 Listopad 2019 - 13:13


#22 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3514
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 13:02

U mnie 3733 chodzi stabilnie w grach, prime robi 30 minut (więcej nie robiłem), ale zacina się dźwięk (może to te trzaski o których mówicie).

#23 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3042
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Listopad 2019 - 13:07

Tak to wygląda u mnie w RM , dram 1.42v i vtt 0.715v

Dodaj obrazek

Niestety u mnie vddg powyżej 0.9v wysypywało na starym biosie pc, na stock lata na 1.1v co jest dla mnie dziwne . Ale na tym biosie nie próbowałem podnosić vddg, może jakby poszło na 1.1v to ram by wskoczył na 3800mhz :hmm: Dziś siedze w domu cały dzień bo chory, to bawię się ramem.

#24 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 293
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 10 Listopad 2019 - 13:29

Na razie podniosłem SOC do 1,150 V, przestało mi ucinać wydajność.

Wyniki w AIDA bez rewelacji, na moich ustawieniach było lepiej, ale w sumie brakowało tam czegoś do stabilności, prawdopodobnie chodziło o napięcia. Jeśli te Twoje napięcia się sprawdzą to może przerzucę je na to co sam rzeźbiłem wczoraj. Niemniej jednak najważniejsze by było stabilnie, a emocjonowanie się odrobinę lepszymi wynikami pozostawię specjalistom.

To mi wyszło (procek ustawiony na sztywno 4,1 Ghz)

Spoiler


Zapuściłem testmem5 ponownie, jak przejdzie te 15 minut to włączę BF-a. Tam wszystko szybko wyjdzie.

Mamy podobne jakościowo sztuki procka, więc z uwagą obserwuję Twoje boje względem OC pamięci. Dzięki za wrzucenie timingów. Skoryguję swoje jeszcze na pewno, jeśli będzie stabilnie. Powinny wówczas wskoczyć lepsze wyniki (TRFC na razie ogólnie tylko dałem na 560, bez rozdzielania)

EDIT: A jednak wyskoczyły dwa błędy w testmem5. No to wracam do punktu wyjścia ...

#25 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3042
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Listopad 2019 - 13:55

Jak przepisales ręcznie wszystko z rm to twr puść na auto na razie , mój ram bez problemu schodzi poniżej 20t A na niektórych sztukach Max to 24 stabilne .

Ewentualnie Spróbuj swoich timingow z moimi napięciami i cadami. Na najnowszym biosie proodt 36.9 śmiga bez problemu , wcześniej poniżej 46ohm miałem niestabilności

Ten post był edytowany przez novi dnia: 10 Listopad 2019 - 13:58


#26 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3514
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 14:00

Rozumiem że BGS ALT macie włączone bo wyniki powyżej 50k read? A bez jest stabilnie?

#27 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 293
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:22

Zobacz postnovi, o 10 Listopad 2019 - 13:55, napisał(a):

Jak przepisales ręcznie wszystko z rm to twr puść na auto na razie , mój ram bez problemu schodzi poniżej 20t A na niektórych sztukach Max to 24 stabilne .

Ewentualnie Spróbuj swoich timingow z moimi napięciami i cadami. Na najnowszym biosie proodt 36.9 śmiga bez problemu , wcześniej poniżej 46ohm miałem niestabilności


Pograłem niemal godzinę w BF-a i wszystko było ok. Wygląda na stabilne, chociaż stabilność to rzecz względna.
U mnie tak to wygląda w ustawieniach, niemal toczka w toczkę jak u Ciebie.

Spoiler


Nazwę ten profil OC "novi" :lol2:

Dzięki novi za te napięcia i timingi. Co prawda SOC musiałem dać wyżej, ale reszta wygląda na to, że reszta pasuje. Teraz sprawdzę jak się te napięcia sprawdzą na moich ustawieniach. W każdym razie poprzednio miałem nawet RAM na 1,45 V, więc różnica zasadnicza ...


Zobacz postWpotrzebie2017, o 10 Listopad 2019 - 14:00, napisał(a):

Rozumiem że BGS ALT macie włączone bo wyniki powyżej 50k read? A bez jest stabilnie?


Tak, BGS ALT. Na 3666 Mhz mam oczywiście bez Bgs alt. Za to novi dał jeszcze Gear Down, natomiast mnie prawie się udało ustabilizować bez tego na 3733 Mhz. Ale "prawie" robi wielką różnicę. Jestem pewien, że można ustabilizować u mnie 3733 Mhz bez BGS ALT i Gear Down, ale to jest większa dłubina. No chyba, że napięcia od novi'ego zdadzą w tym wypadku egzamin.

Dobra, już nie śmiecę novi'emu w temacie. Dzięki jeszcze raz novi.

EDIT.
Przedwczesna radość.
Najpierw wziąłem swoje ustawienia przy Twoich napięciach, ale już od razu w testmem5 zaczęły się błędy. No to zmodyfikowałem swoje ustawienia, luzując je odrobinę. Wyniki na AIDA były lepsze niż na Twoich ustawieniach. Testmem5 pokazał po 15 minutach, że nie ma błędów. Biorąc to za dobrą monetę odpaliłem BF V bez ograniczania klatek. Do tego włączyłem nagrywanie lokalne OBS by dociążyć procesor. Działało bezproblemowo. Pograłem 1,5 godziny.

Potem odpaliłem testmem5. I co? Wyrzuciło pierwsze pojedyncze błędy pomiędzy 5 a 6 cyklem. No trudno, pomyślałem. Wrócę do ustawień novi'ego.

Włączyłem Twoje ustawienia, tym razem odpaliłem testmem5 na 400 % i 10 cyklu. Pojawiły się pojedyncze błędy pomiędzy 5 a 6 cyklem. Niemal identyczna sytuacja jak w przypadku moich ustawień. Za pierwszym razem było ok, teraz pojawiają się błędy. Leci w tej chwili 7 ccykl, a ja mam już 2 errory.

Te 3733 Mhz chyba nie jest mi pisane. Muszę wrócić na 3666 Mhz, bo nie ma sensu siedzieć i czekać aż mnie w trakcie gry czy z pulpitu llosowo zacznie wyrzucać raz na jakiś czas.

Ten post był edytowany przez addept dnia: 10 Listopad 2019 - 19:09


#28 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3514
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 19:48

U mnie wszystko git na 3733, ale cały czas coś nie tak z dźwiękiem. I to nie że cały czas, a co np 10 minut taka "ścina dźwięku" jest.

#29 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3042
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Listopad 2019 - 21:14

U mnie sytuacja krucha, nie wiem jakim cudem mi wyrzuca z gier , skoro mam ustawione jak na starszym biosie hmm. Luzowalem timingi, tm5 przechodzi, memtest przechodzi A z gry mnie wyrzuca po paru minutach . Dopiero przy 3533mhz mnie nie wyrzuca . Hmm ciężki temat. Zostawiam na razie na 3533mhz cl14.

#30 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3725
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 10 Listopad 2019 - 21:56

Tak ogólnie zapytam to po cholere dajecie wyniki z BGS skoro w grach i tak się używa BGS OFF bo jest wydajniej :Up_to_s:

#31 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3514
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 23:28

Zobacz postnovi, o 10 Listopad 2019 - 21:14, napisał(a):

U mnie sytuacja krucha, nie wiem jakim cudem mi wyrzuca z gier , skoro mam ustawione jak na starszym biosie hmm. Luzowalem timingi, tm5 przechodzi, memtest przechodzi A z gry mnie wyrzuca po paru minutach . Dopiero przy 3533mhz mnie nie wyrzuca . Hmm ciężki temat. Zostawiam na razie na 3533mhz cl14.


No widzisz, a to, że nie wyrzuca to nic, bo nadal może dźwięk haczyć. Przydałoby się info z zagranicznych for o tym dźwięku, co to jest. To w pewnym sensie ścina kompa, którą da się zauważyć jedynie słuchając czegoś, czy to wideo, muzyki, czy grając.

Zresztą żeby dobrze przetestować grę musi to być gra bez doczytywania, bez wchodzenia do menu, czyli grafa musi łazić cały czas na 99-100%. Dlatego ja test robię tak że włączam borderless rozdziałkę i sobie neta przeglądam czy coś robię, a gra obciąża. Często po godzinie dopiero wywala, ale jednak wywala, mimo że taki Prime przechodzi stress test.

Na poprzednim Ryzenie 3800Mhz na luzaku, zero problemów, a tutaj chyba też będzie trzeba zjechać do 3533.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 10 Listopad 2019 - 23:28


#32 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3725
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 10 Listopad 2019 - 23:44

Sprawdzaliście latency mon czy coś nie ma (jakiś sterownik) dużego opóźnienia? u mnie winny był sterownik sata na takie ściny z dźwiękiem :E zainstalowałem na siłę z driver slimmera bo nie było na stronie sterów sata i sam sobie narobiłem szkód powodował takie okrutne latency ze szok.

#33 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3042
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 11 Listopad 2019 - 00:40

Nie sprawdzałem.
Ale wygląda to tak, jakby się IMC popsuło w moim procku :D. Na początku resety po oc ram, jakieś dziwne zajawki na stock były, teraz niby wszystko oki, ale no właśnie.
Pc się nie resnął, ale wyrzuca mi gry na 3733mhz, zresztą na wszystkich taktowaniach wyższych niż 3533mhz ;). Teraz mam 3533mhz i śmiga elegancko . Miałem tak z nim na samym początku, nawet i gorzej miałem, bo komp powyżej 3533mhz nie chciał bootować nieraz, po zmianie płyty na tą zaczął wstawać na wyższych taktach.
Na początku ten procek latał na 4200-4250mhz 1.38v ? Coś takiego i ram na 3533mhz cl14, teraz procek "lata" na 4.1ghz 1.35v , 4200mhz nie da się osiągnąć nawet na 1.42v , po paru sekundach sypie błędami w occt ;).
Dziwnie to brzmi, ale jakby procek stracił na jakości.
Na początku przy 3733mhz miałem resety pc rzadko (2x na 15-17 dni) , od ostatnich 2 tygodni miałem resy parę razy dziennie, nawet co 15min.
Kończy mi się procesor :D ?

A co do pisania w temacie, to żaden problem, temat powstał po to by sobie pomagać, a co nowego mi przyjdzie do głowy to będę wrzucał w pierwszy post .

Widać coś tu podejrzanego?

Spoiler



@wpotrzebie2017
Bym się nie zdziwił, żeby coś takiego nastąpiło po pół roku- roku ale już po 10 dniach ? Trochę to blado wygląda.
Teoretycznie zrobiłem mu uv , bo to co mu ustawiam napięciami to jest niżej niż on się karmi na stock :).
Chyba, że te ryzeny są takie delikatne, i dlatego amd chce wydać trochę szybciej zen3. Ale jakby tak było, to mało który dotrwa bezawaryjnie do końca gwarancji :)

Ten post był edytowany przez novi dnia: 11 Listopad 2019 - 01:06


#34 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3514
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 11 Listopad 2019 - 00:49

No wiesz, te manipulowanie oporami (łącznie z tym 53.3 co jest za wysokie dla Ryzów 3), napięciami, aż się trochę zdegenerował.

#35 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3725
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 11 Listopad 2019 - 05:11

@novi tu jest wszystko ok na screenie, ale zrób taki test że masz włączony latency mon i włącz hwinfo zobacz czy nie skoczy pasek do końca na czerwono podczas opdalania hwinfo

Mam jeszcze pytanie panowie kto wymyślił CAD_BUS ClkDrv na 120? bo sam używam 120-20-20-24 procODT 43.6 w kalkulatorze ta wartość wynosi standardowo 24 lub 20 to jest na pewno bezpieczna wartość?

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 11 Listopad 2019 - 05:56


#36 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 293
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 11 Listopad 2019 - 08:09

Zobacz postSend1N, o 11 Listopad 2019 - 05:11, napisał(a):


Mam jeszcze pytanie panowie kto wymyślił CAD_BUS ClkDrv na 120? bo sam używam 120-20-20-24 procODT 43.6 w kalkulatorze ta wartość wynosi standardowo 24 lub 20 to jest na pewno bezpieczna wartość?


To są wartości rekomendowane dla ustawień FAST przy 3600 Mhz, 3666 Mhz i 3733 Mhz, 3800 Mhz w DRAM Calculator dla micronów E-Die.

EDIT: Dobra. Chyba udało mi się załapać stabilność na 3733 Mhz.

TestMem5 porobiony.
Najpierw 10 cykli, 100 % - ok. 15 minut
Potem 10 cykli, 400 % - ok. 50 minut
i teraz ponownie 10 cykli, 100 % - 15 minut.
Błędów brak. Do tego odpalony BFV na ponad godzinę (bez ograniczania klatek) i nagrywanie lokalne OBS-em
Luźne te timingi jak majtki prostytutki, ale na razie jest ok.

Niemniej nie wiem jeszcze czy bardziej mi się będzie opłacało zostać na 3666 Mhz, bo tam jednak te timingi wyglądają lepiej. Przerobię parę benchmarków i porównam.

Ten post był edytowany przez addept dnia: 11 Listopad 2019 - 11:38


#37 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3514
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 11 Listopad 2019 - 16:07

No cóż, 3533 nie wywala problemów z dźwiękiem. Przy 3733 niby nie ma resetów, nie ma niestabilności, a jednak te lekkie "ścinki" są. Ciekawe skąd to.

Zmodyfikowałem dodatkowo inne timingi

tcwl = 1 zamiast 9
trp 10 zamiast 12
tfaw 16 zamiast 24
trdwr 8 zamiast 10
twrrd 1 zamiast 3
trdrdd 4 zamiast 5
trwrdd 6 zamiast 7

te dwa dłuższe z końcówką CL zamiast 4 to 2. Ciut lepsze wyniki wydajności, a nadal stabilne.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 11 Listopad 2019 - 16:08


#38 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3725
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 11 Listopad 2019 - 17:17

Faktycznie 120 to dla micronów 3600 przestawiłem na procODT 43.6 i 24-20-20-24 i jest tak samo stabilne jak na 120-20-24-24 procODT48 więc bez różnicy u mnie

#39 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3514
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 11 Listopad 2019 - 18:18

a skąd też tak wysoki procoddt u Ciebie? 32-34 jest standardowo.

#40 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3725
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 11 Listopad 2019 - 19:54

Zobacz postWpotrzebie2017, o 11 Listopad 2019 - 18:18, napisał(a):

a skąd też tak wysoki procoddt u Ciebie? 32-34 jest standardowo.

z kalkulatora ustawiłem rekomendowany 43.6 alt 48 i drugi 40, 36.9 jest przy moich pamięciach do 3466mhz powyżej już 43.6 proponuje

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 11 Listopad 2019 - 20:00


  • (9 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych