Forum PCLab.pl: Crucial na micron E-die, poradnik, test 4x8gb, oc z ryzenem 1xxx i 3xxx - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Crucial na micron E-die, poradnik, test 4x8gb, oc z ryzenem 1xxx i 3xxx Oc, 4x8gb , testy, wnioski , poradnik , am4 , ryzen , msi b450 tomah

#41 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3654
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 03:58

Panowie mógłby ktoś nagrać jak wygląda ta ścina dźwięku/trzaski itp? bo sporo się o tym czyta ale jednak do końca nie wiadomo o co chodzi :E

#42 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 12 Listopad 2019 - 06:10

U mnie przejawiało się to tym, że przy obciążeniu kompa (gra + stream + muzyka) dźwięk się zniekształcał co chwilę lub raz na jakiś czas.
Coś jak zanikające chwilowo fale radiowe.
Do tego niekiedy pojawiał się taki trzask, jakby gaźnik nagle strzelił.
Czasami po tych zniekształceniach, jeśli było ich więcej, pojawiał się też freez dźwiękowy, po którym gra się wywalał lub komputer się zawieszał.

Niech novi nagra na YT, bo ja na razie u siebie na najnowszym BIOS tego nie obserwuję, ale też najlepiej słychać to na słuchawkach, a mi słuchawki padły i gram na dość cicho ustawionych głośnikach lub na pchełkach, które brzmią jak ze 2-kilometrowej studni :E (czekam na Black Friday lub na inną dobrą promocję na upatrzone modele słuchawek)

#43 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 16:26

Zobacz postSend1N, o 12 Listopad 2019 - 03:58, napisał(a):

Panowie mógłby ktoś nagrać jak wygląda ta ścina dźwięku/trzaski itp? bo sporo się o tym czyta ale jednak do końca nie wiadomo o co chodzi :E


To by trzeba było nagrać godzinny film pewnie, chętnie to nagram, dobry pomysł.

Ale czym,gdzie miejsce znaleźć na tak długi film? :E

Bo to jest losowe, nigdy nie wiesz kiedy to się stanie. Czasem to jest nawet jak film oglądam jakiś na YT.

Plus

Zobacz postWpotrzebie2017, o 11 Listopad 2019 - 16:07, napisał(a):

No cóż, 3533 nie wywala problemów z dźwiękiem. Przy 3733 niby nie ma resetów, nie ma niestabilności, a jednak te lekkie "ścinki" są. Ciekawe skąd to.

Zmodyfikowałem dodatkowo inne timingi

tcwl = 1 zamiast 9
trp 10 zamiast 12
tfaw 16 zamiast 24
trdwr 8 zamiast 10
twrrd 1 zamiast 3
trdrdd 4 zamiast 5
trwrdd 6 zamiast 7

te dwa dłuższe z końcówką CL zamiast 4 to 2. Ciut lepsze wyniki wydajności, a nadal stabilne.


Jak komuś uda się ustabilizować to 2x z SCL2 bez straty wydajności większej to stawiam kratę piwa :P

bo jednak o 2 tyś odczyt rośnie w stosunku do 4.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 12 Listopad 2019 - 16:29


#44 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3654
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 16:55

@UP graj w coś i puść nagrywanie shadowplayem z experience, shadowplay nie obciąża sprzętu więc nie zabiera wydajności prawie wcale pózniej wrzucisz na YT

#45 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2862
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 12 Listopad 2019 - 17:00

Scl2 ustabilizować powyżej 3400mhz to prawie niewykonalne . Scl3 jeszcze by może jakoś wywalczył na 1.45v i crucialach. Bardzo mocno te timingi podbijają wydajność i to podobno nie tylko w aidzie ale i w grach.

Co do trzaskow, to niestety raczej nie pomogę, bo na najnowszym biosie jeszcze ich nie miałem, a na asusie nie da się cofnąć biosu (przynajmniej wedle oficjalnej strony Asusa)

#46 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 17:12

Nie no teraz siedzę na 3533 scl2 i jest ok, bardziej chodzi o to by były stabilne na 3733 :E Przy scl2 i 3533 wyniki w aida są jak 3733 scl4.

A co do scl3 to wg mnie nieparzyste timingi i tak robią się parzystymi i działa to jak 4.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 12 Listopad 2019 - 17:14


#47 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3654
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 17:52

mi się udało ustawić SCL4 na 3733 a przy 3600 tylko na 5 działało jak miałem CL16 przy CL17 śmiga na 4 przy 3733mhz z 1T i trfc 528 w aidize mam 67ns na takich ustawienaich więc wyniki lepsze niż 3600 CL16, zastanawia mnie czy dało by radę zrobić CL16 przy 3733 ale próbowałem wiele kombinacji i nie da rady nawet 3666 nie jest stabilne, próbowałem nawet trfc 600 i z CL16 powyżej 3600 jest niestabilność, wsumie chyba nie ma o co walczyć bo tutaj nadrobiłem innymi timingami no i niskim trfc jak na 3733 dzięki CL17 :hmm: W aidzie pokazuje że mój ram ma potencjał OC 3762mhz CL16 > mój wynik w aidzie bez BGS oczywiście https://zapodaj.net/...cfdafe.png.html

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 12 Listopad 2019 - 17:56


#48 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1519
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 12 Listopad 2019 - 17:55

Ja też mam problem z trzaskami, ale już sam nie wiem czym one są spowodowane. U mnie występują one nawet gdy puszczy wszystko na domyślnych ustawieniach. Generalnie wywołują je konkretne akcje, jak pauzowanie/ wznawanie filmiku na Youtube albo przy okazji przerywania np. dźwięków systemowych (zamknięcie okna zanim dźwięk skończy się odtwarzać).

#49 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3654
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 17:59

Zobacz postMackay22, o 12 Listopad 2019 - 17:55, napisał(a):

Ja też mam problem z trzaskami, ale już sam nie wiem czym one są spowodowane. U mnie występują one nawet gdy puszczy wszystko na domyślnych ustawieniach. Generalnie wywołują je konkretne akcje, jak pauzowanie/ wznawanie filmiku na Youtube albo przy okazji przerywania np. dźwięków systemowych (zamknięcie okna zanim dźwięk skończy się odtwarzać).

Ja miałem coś takiego i męczylem się z tym miesiąć za nim to naprawiłem https://www.youtube....h?v=hie3Pv_mg3c https://www.youtube....h?v=yi4m30tZ_H8 okazało się że wgrałem sterownik sata który robił okrutne opóźnienie :E

#50 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:02

Gdzie ten potencjał ram sie sprawdza w aida i dram calculator?

#51 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3654
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:04

Zobacz postWpotrzebie2017, o 12 Listopad 2019 - 18:02, napisał(a):

Gdzie ten potencjał ram sie sprawdza w aida i dram calculator?

Dajesz calculate fast lub safe obojętnie, i wchodzisz po tym do zakładki advanced w lewym dolnym rogu będzie Overclocking potential (MHZ)

#52 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1519
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:07

Zobacz postSend1N, o 12 Listopad 2019 - 17:59, napisał(a):

Ja miałem coś takiego i męczylem się z tym miesiąć za nim to naprawiłem https://www.youtube....h?v=hie3Pv_mg3c https://www.youtube....h?v=yi4m30tZ_H8 okazało się że wgrałem sterownik sata który robił okrutne opóźnienie :E

A no to u mnie to jest zupełnie coś innego, u mnie sam dźwięk się nie zniekształca, tylko ten trzask jest jakby nad tym. Mam to też na czystym systemie i program od opóźnień nic nie pokazuje. Może u mnie to po prostu kwestia jakości integry, bo absolutnie nic nie redukuje tego zjawiska.

#53 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:11

Zobacz postSend1N, o 12 Listopad 2019 - 18:04, napisał(a):

Dajesz calculate fast lub safe obojętnie, i wchodzisz po tym do zakładki advanced w lewym dolnym rogu będzie Overclocking potential (MHZ)


U mnie 4723 Mhz Cl16 :lol2:

Memory chip quality 114%.

WTF?

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 12 Listopad 2019 - 18:12


#54 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3654
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:14

Zobacz postWpotrzebie2017, o 12 Listopad 2019 - 18:11, napisał(a):

U mnie 4723 Mhz Cl16 :lol2:

Memory chip quality 114%.

WTF?

Jak wbiłem twoje pamięci na E-die to u mnie pokazuje że mają potencjał 3953mhz CL16

#55 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:17

Z zakładki advanced dram calculator coś trzeba w bios ustawiać? Nigdy tam nie zaglądałem.

Co do Twoich linków i zacinek dźwięku to u mnie podobnie (z 5 i 6 sekundy), tyle, że to nie jest ciągłe, a może 1-2 sekundowe i potem znowu nie ma nic. Podczas grania, czy oglądania filmów, a nie włączania programów.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 12 Listopad 2019 - 18:18


#56 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3654
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:21

Zobacz postWpotrzebie2017, o 12 Listopad 2019 - 18:17, napisał(a):

Z zakładki advanced dram calculator coś trzeba w bios ustawiać? Nigdy tam nie zaglądałem.

Co do Twoich linków i zacinek dźwięku to u mnie podobnie (z 5 i 6 sekundy), tyle, że to nie jest ciągłe, a może 1-2 sekundowe i potem znowu nie ma nic. Podczas grania, czy oglądania filmów, a nie włączania programów.

Podczas gry i filmów na youtube też to miałem bo system działał z opóźniona reakcją /odczyt z dysku zapis itp przez to że sterownik sata był z nieznanego źródła i robił kosmiczne latency, a nagrałem tutaj bo mogłem to uchwycić wtedy kiedy mi się podoba po prostu odkryłem że włączając hwinfo dzieje się to na zawołanie :E

#57 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:28

Ale jaja, u mnie też podczas włączania hwinfo to jest :E

Dodaj obrazek

Storage? Że niby też od dysku? Nic nie instalowałem raczej :hmm:

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 12 Listopad 2019 - 18:30


#58 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3654
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:47

Latency nie jest podwyższone ale okrutnie wysokie :E razem z tym wzrasta ci opóznienie od sterów grafiki bo odczyt jest mega zlagowany z dysku :E to samo co u mnie było wejdz w menedżer urządzeń > kontrolery IDE/ATA/ATAPI i rozwiń tą zakładkę pokaż fotke

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 12 Listopad 2019 - 18:48


#59 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:49

Cholera, no u mnie jest 2x AMD SATA Contoller + Standardowy kontroler SATA AHCI

#60 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3654
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:50

Zobacz postWpotrzebie2017, o 12 Listopad 2019 - 18:49, napisał(a):

Cholera, no u mnie jest 2x AMD SATA Contoller + Standardowy kontroler SATA AHCI

odinstaluj prawym te 2 AMD Sata i po problemie mają być 3 standardowe :thumbup:
AMD nie daje sterow pod W10 do tych płyt ja na siłę je wyszukiwałem driver easy lub slim drivers bo chciałem mieć nowszy i sam sobie zaszkodziłem :lol2:

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 12 Listopad 2019 - 18:51


  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych