Skocz do zawartości
novi

Crucial na micron E-die, poradnik, test 4x8gb, oc z ryzenem 1xxx i 3xxx

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, Send1N napisał:

jak to jest stabilne na 4 ławkach na e-die to ładnie ;) tym bardziej że procODT masz ta niski a mimo to nie krzaczy, ja muszę dawać przy 4x8 40+

odt chyba na auto zostawiłem musze sprawdzić :P

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może ma ktoś na sprzedaż słynne Ballistix Sport LT 2x8GB 3000/3200Mhz CL16/15 w obojętnie jakiej wersji kolorystycznej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Mam 4x8gb sport lt white 3200 cl16 1.35v

2x8gb za 270

4x8gb za 550

Edytowane przez oh,shut up

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem ale szukam budżetowego rozwiązania mam na to 200 pln.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

 

57,5 ns . 3800 CL16. idzie dobrze. myślę o ataku w okolicach 55 ns. cachemem2.png.74531cae3bdee2ce550ef97e674417b1.png

Edytowane przez Atimaniac

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pokaż screena z zentimings, bo zapewne do stabilności potrzebujesz tylko trcdrd na 20, trcdwr i trp możesz dać na 16 jak tcl ciekaw jestem też reszty timingow 😜 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę że możesz zjechać z trp i trcdwr na 16, oba timingi z końcówką "SCL" na 4 , TRC 56/58 tak na początek jak chcesz coś poprawić ;)

A tak swoją drogą to SOC masz dosyć nisko, gdyby byly jakieś problemy to podbij od razu do 1.1v

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie mam pytanie co mogę tutaj podciągnąć do góry aby złapało mi stabilność, bo na stockowym ustawieniu procka jest dobrze, ale gdy chcę ustawić chociażby na sztywno 3.8Ghz to już mi system sypie.

obraz.png.8d419d5dab09d5fb66df8ba94738ce5a.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

trcdrd spróbuj podbić z 17 na 18.

BTW addrcmdsetup na 61 to celowo czy na auto wbiło?

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tRFC podbiłem na 600 i jak na razie jest stabilnie reszty nie ruszałem, a co do addrcmdsetup to auto mam ustawione tak, że samo takie wbiło. Myślisz żeby to zmienić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

daj na 0 bo teraz to obcina wydajność, najlepiej jak jest 0-0-0 tam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 1.10.2021 o 13:17, Send1N napisał:

daj na 0 bo teraz to obcina wydajność, najlepiej jak jest 0-0-0 tam.

Nie wiem co jest grane, ale ustawiłem w biosie na 0 i dalej pokazuje mi 61🤔 Mam takie pytanie do Ciebie, bo widzę, że masz ryśka 5600X i planuję przesiadkę z 2600 właśnie na niego i jak myślisz jest sens? Wyrwę nowego za jakieś 1100zł tego starego sprzedam coś koło 400-500zł. Będzie odczuwalna różnica? Dodam że w większości gram w 1440p

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

różnica będzie konkretna już nawet po przesiadce z 2600 na 3600 jest inna bajka, 2600 jest słabym cpu do gier a 5600x kozak ;) 

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 2.10.2021 o 18:10, Send1N napisał:

różnica będzie konkretna już nawet po przesiadce z 2600 na 3600 jest inna bajka, 2600 jest słabym cpu do gier a 5600x kozak ;) 

Przesiadłem się na 5600X i ustawiłem jak na razie pamięci takie jak miałem na 2600 tak dla porównania i powiedz mi czy taka rozbieżność w zapisie to norma? Jakie masz wyniki w Cinemabench20? Bo ja niecałe 4000 punktów i dopiero po fikołkach z ustawieniami biosu z yt złapałem 4200 punktów, ale wtedy temperatura 81 stopni procka.

34_Easy-Resize_com.thumb.jpg.9bc4915da251bdd3764db0986f1935a8.jpg

Edytowane przez Smolki06

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pokaż screena z https://zentimings.protonrom.com/ bo jak narazie to kiepsko to wygląda według aidy na 5600x takie latency to osiągaliśmy z ludzmi z forum na ryzenie 3600 przykładowo, zaraz zrobię test w cbr20 ja sztuki procka też nie mam dobrej (mam manualnie ustawione 4575mhz na 1.26v) 4.6 jest niestabilne nawet na 1.3v zostaje albo manunalne u mnie 4575 albo zabawa z pbo ;) 

To byl moj wynik przy 4575mhz  jeszcze na win10 (teraz mam 11 to ci nie bede mieszał :E) wiadomo że na swoim ustawionym obecnie ramie takiego nie zrobisz ale spokojnie powinieneś mieć lepsze wyniki w tym teście

BTW wyższa temperatura na 5600x od 2600 to nic dziwnego, u mnie 5600 jest cieplejszy na 1.3v o 5 stopni od 3700x 8/16 na 1.35v :E przy tym samym chłodzeniu, a ty jakie masz chłodzenie w ogóle?

827edb543c4aa.png

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

obraz.png.06b18e077dfe7a459c3edd34abc0b35b.png

Myślę jutro atakować 3600mhz i mam nadzieje że powinno pójść bez problemu? Co do chłodzenia mam fortisa 3, ale 80 stopni łapie tylko w cinemabench w TM5 jak puściłem na godzinę to 70 stopni maksymalnie, a jak tak sobie latam po necie to 40-45 stopni

Edytowane przez Smolki06

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wklep 3600mhz cl16-18-18-38 trc 56 trfc 540 1.4v scl'e na 4 trrds 6 trrdl 4 tfaw 16 twr 16 trtp 12 twtrl 12 twtrs 4 napięcie 1.4v i powinno banglać ;)
GDM On 1T na początek a później ewentualnie wyłaćz gdm

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, Smolki06 napisał:

mam fortisa 3, ale 80 stopni łapie tylko w cinemabench w TM5 jak puściłem na godzinę to 70 stopni maksymalnie, a jak tak sobie latam po necie to 40-45 stopni

bo w tm5 jest takie obciążenie +/- mniej więcej jak w grach mimo że utylizacja cpu wynosi 100% to niech cie to nie zmyli bo pobór mocy przez procka jest taki "growy" a cinebench dobrze grzeje, u mnie cpu na 1.3v potrafi dobić do 84c tam przy aio 240. z poborem 115W.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, Send1N napisał:

bo w tm5 jest takie obciążenie +/- mniej więcej jak w grach mimo że utylizacja cpu wynosi 100% to niech cie to nie zmyli bo pobór mocy przez procka jest taki "growy" a cinebench dobrze grzeje, u mnie cpu na 1.3v potrafi dobić do 84c tam przy aio 240. z poborem 115W.

No i tu masz rację co do temperatur w tm5, bo w grach mam dokładnie takie same. Jutro spróbuje wklepać to co wyżej kolega napisał, a może próbować od razu Twoje nastawy?🙃

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moich nie masz co wklepywać bo ja mam 4x8gb a to jest inna para kaloszy ;) 

Tutaj moj wynik z cinebench r20 zaledwie na 4575mhz pod windows 11 (mimo że według programu jest to nadal Win10 :E) Więc masz coś ogólnie nie halo z samą wydajnością cpu bo ram praktycznie wcale się nie przekłada na score w cinebenchu.

9ef4c284fdd93.png

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O Panie jaki wynik😲 Czyżbym trafił jakiś uszkodzony procek? Nie kupiłem wersji BOX tylko OEM, ale to nie powinno robić różnicy. Może wina leży w tym, że tylko podmieniłem procki i należałoby zrobić format systemu? Masz może jakiś pomysł co tu może nie grać? Nawet w grach nie zauważyłem zbytnio znaczącej różnicy, a powinna być przepaść z tego co czytam

Edytowane przez Smolki06

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po wymianie procesora nie trzeba robić fortmata zobacz np w hwinfo jakie taktowanie ma procesor podczas przelotu cinebencha, limity mocy zdjąłeś? co to za płyta w ogóle i jaki bios ? :P 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Maksymalnie łapie mi 4650mhz w cinema, ale tak średnio leci przy 4620mhz. Limity zdjąłem i po zdjęciu właśnie jest poprawa, ale tylko na 4200 pkt. Na stockowych ustawieniach czyli tak jak go włożyłem i odpaliłem system łapał około 3989pkt. Płyta asus x570-plus i bios najnowszy 4021

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...