Forum PCLab.pl: Ryzen 2600 i OCCT. Temperatury - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 2600 i OCCT. Temperatury

#1 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2934
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 26 Lipiec 2019 - 12:40

Prosiłbym posiadaczy Ryzenów o test w OCCT, tak 10 minutowy i jakie macie temperatury przy jakim napięciu i taktowaniu. Najlepiej po o/c.

Ja mam Noctua NH D15 i do 90C dobija przy 1.3V. Dlaczego, nie wiem.

Ma ktoś Noctuęę, by zrobić test bez wentylatora lub skręconym poniżej 1000RPM?

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 27 Lipiec 2019 - 15:50


#2 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 851
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 26 Lipiec 2019 - 15:08

Daj screena z ustawień occt, wrzuce swój wynik wieczorem

#3 Użytkownik jest dostępny   Khold 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 26 Lipiec 2019 - 15:29

Teraz nie wrzucę screena bo jestem na urlopie i nie mam dostępu do kompa. Ale przy ustawieniach ze stopki w OCCT miałem 70 stopni. Nie możliwe żebyś miał takie temperatury przy takim chłodzeniu. Dobrze je zamontowałeś ? Jaka obudowa ?

#4 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2934
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 26 Lipiec 2019 - 17:00

Tak wygląda sprzęt.

Dodaj obrazek

Obudowa byle jaka, ale otwarta, więc chyba nie powinno być tak źle.

Pasta gelid gc extreme.

Czy źle zamontowałem noctuę? Ciężko powiedzieć co tu można schrzanić. Mam go od Haswella, którego chłodził do 75C w OCCT max na solidnym napięciu.

Także nie ma tu filozofii raczej. Backplate, do backplate podstawki do podstawki dokręcić radiator, by stykał z procesorem i tyle?

Zaraz wrzucę screena z OCCT.

1 screen ustawienia:
Dodaj obrazek

I jak nie będzie resetu to wrzucę z temperaturą. Widać napięcie skoczyło do 1,34V, ale... no 2 minuty testu i już tyle. 3-4 minuty i dochodzi do 90C.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 26 Lipiec 2019 - 17:10


#5 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2353
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Lipiec 2019 - 17:41

Masz spore temperatury jak na nocute ... To ja na biednym fortisie i paście chyba mx4 już , bo nie pamiętam czy ściągałem chłodzenie , jak nie ściągałem to na gelidzie gc extreme . Napięcie widzisz jakie płyta serwuje prockowi :D

Dodaj obrazek

Obudowa też moja jest podobno słabo przewiewna , więc wydaję mi się oki taki wynik ;). W pokoju mam 28* właśnie , buda zamknięta.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 26 Lipiec 2019 - 17:43


#6 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 851
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 26 Lipiec 2019 - 18:17

Mój link

AiO skręcone na silent w biosie. Po 6min już temp się ustabilizowała, dodam, że siedze na poddaszu gdzie mam teraz jakieś 27,5stopnia. Jeszcze zjadę z napięciem, zobaczymy na ile się uda.

#7 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2934
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 26 Lipiec 2019 - 20:44

Zmieniłem pastę na Grizzly Kryonaut i jest gorzej :E z drugiej strony w grach stabilnie, godzinę pograłem i nawet do 70C nie dobiło czy to w Generation Zero czy GTA V.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 26 Lipiec 2019 - 20:44


#8 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7033
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 26 Lipiec 2019 - 21:12

Ryzen 1600x 1,33v 4ghz chłodzenie AMD prism, Kryonaut, nie przekracza 75s w occt. Coś jest nie tak z twoim chłodzenie .

W grach powinno być do 60st.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 26 Lipiec 2019 - 21:13


#9 Użytkownik jest niedostępny   Bogdan1986 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 19

Napisany 27 Lipiec 2019 - 12:41

4 GHz 1.25v temperatura 49.5 stopni po 30 min chłodzenie Grandis 2 płyta taichi x470
https://ifotos.pl/z/qsernre/

Ten post był edytowany przez Bogdan1986 dnia: 27 Lipiec 2019 - 12:42


#10 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2934
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 27 Lipiec 2019 - 12:46

Ale czemu nie pokazałeś temperatur i napięć obok?

Z drugiej strony przy 1.25V jeszcze bym uwierzył, fajna sztuka.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Bogdan1986 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 19

Napisany 27 Lipiec 2019 - 12:53

Zdjęcie z telefonu testy robiłem parę dni temu, jutro jak wrócę do domu to zrobię test ponownie i wrzucę screeny, pasta termoprzewodząca od SPC

#12 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2934
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 27 Lipiec 2019 - 12:56

Jakbyś mógł to ustaw 1.32V bo ja testowałem przy 1.3 i były skoki do 1.32 (bez LLC)

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 27 Lipiec 2019 - 12:56


#13 Użytkownik jest niedostępny   Bogdan1986 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 19

Napisany 27 Lipiec 2019 - 13:07

Na początku miałem ustawione 1.35 ale zszedłem do 1.25, screen z 1.35 mam
https://s6.ifotos.pl...jpg_qsernhq.jpg

#14 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18471
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 27 Lipiec 2019 - 13:13

Pierwsza sprawa, to czy radiator jest gorący przy 90stC.
U mnie radiator bardzo gorący przy 70stC, a mam 10 letni Zalman9900CU z jednym 120mm wentylatorem.
Druga sprawa, to napięcie Vcore.
Trzeba tak ustawić Vcore, żeby było jak najniższe i trzymało stabilność procesora.
Spójrzcie na swoje pobory mocy w OCCT.
Jeden ma 130Wat drugi 90Wat.

Do porównania 8700 nonK 10 minut Auto test:

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez leven dnia: 27 Lipiec 2019 - 13:16


#15 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2934
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 27 Lipiec 2019 - 13:16

Nie wiem dlaczego u mnie pobór mocy jest tak wysoki.

Co do radiatora jest taki sobie, można ogrzać ręce oczywiście, ale nie parzy.

#16 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18471
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 27 Lipiec 2019 - 13:17

Masz za wysokie napięcie Vcore.
Obniż do 1.25 Volt i zrób test.

#17 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2934
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 27 Lipiec 2019 - 13:27

Przy 1.25 to potrafi się przy 3800 sypnąć ;)

#18 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18471
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 27 Lipiec 2019 - 15:27

No to musi zostać jak jest.
Ewentualnie powalczyć z przekazem ciepła z procesora do r4adiatora.
Może czapka krzywa lub stopka :hmm:
90stC to za wysoko i to przy takim klocu jak Noctua.

#19 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2934
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 27 Lipiec 2019 - 15:30

Pytanie jak powalczyć. Wczoraj oglądałem procesor dogłębnie przy zmianie pasty, nie wygląda źle, tak samo jak stopka od noctua, ładnie się lśni, prawie lustro.

#20 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18471
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 27 Lipiec 2019 - 18:54

No to walcz z napięciami.
1.300 Vcore.
Może jakieś limity tam są odnośnie sekcji zasilania.
Może pamięci zaczynają sypać procesorem, gdy dajesz 4.0 GHZ CPU i pamięci kręcisz.

Na początek zostawiłbym pamięci na stock i sprawdził, ile można wycisnąć z procesora na 1.25Vcore.
A później dostosował do Vcore 1.25Volt pamięci.

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych