Forum PCLab.pl: Ryzen 2600 i OCCT. Temperatury - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 2600 i OCCT. Temperatury

#21 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3433
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 27 Lipiec 2019 - 19:39

No to zrobiłem test 1,25V choc przez LLC1 podniesione do 1,28V przy 3,8Ghz 5 minut, 80C.

#22 Użytkownik jest niedostępny   Bogdan1986 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 19

Napisany 28 Lipiec 2019 - 20:26

Przeprowadziłem właśnie testy w occt, najpierw zaktualizowałem do najnowszej wersji occt i jakieś dziwne odczyty, mam odczyty z testów na starszej wersji programu jeszcze przy napięciu 1.35v i tam były niższe temperatury niż obecnie przy napięciu 1.25v, po włączeniu HWMonitor temperatura procesora, którą wskazuję occt pokrywała by się z temperaturą sekcji zasilania.
Więc może u ciebie occt pokazuję temperaturę sekcji zasilania.

https://s6.ifotos.pl...7-2_qsesnph.png

https://ifotos.pl/zo...jpg_qsesxxr.jpg

https://ifotos.pl/zo...28-_qsesnhr.png

Ten post był edytowany przez Bogdan1986 dnia: 28 Lipiec 2019 - 20:28


#23 Użytkownik jest niedostępny   cop1976 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 11 Sierpień 2019 - 11:05

OCCT bym się za bardzo nie sugerował. Na wielu zagranicznych forach ludzie na niego narzekają, że wiesza kompa, sypie błędami itd.
Mi przy podkręconym procku do 4,2 sypał błędami i się wyłączał. Nawet na stocku gdy nic nie podkręcałem to ani razu nie przeszedł mi testu.
Przy ustawieniach jak w sygnaturce na Aida64, Cinebench i kupie gier komputer chodzi stabilnie, brak restartów, blue screenów, czy jakichkolwiek problemów ze stabilnością.
Po prostu olałem OCCT i tyle. Najśmieszniejsze jest to, że temperatury podczas stres testu w Aida64 dochodziły do max 74 stopni, a w OCCT najwyższa zaobserwowana temperatura przed restartem kompa to 63 stopnie. Więc jak widać OCCT robi coś czego nie lubią albo Ryzeny, albo inne podzespoły kompa i powoduje niestabilność.

#24 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 12 Sierpień 2019 - 08:04

Zobacz postcop1976, o 11 Sierpień 2019 - 12:05, napisał(a):

OCCT bym się za bardzo nie sugerował. Na wielu zagranicznych forach ludzie na niego narzekają, że wiesza kompa, sypie błędami itd.
Mi przy podkręconym procku do 4,2 sypał błędami i się wyłączał. Nawet na stocku gdy nic nie podkręcałem to ani razu nie przeszedł mi testu.
Przy ustawieniach jak w sygnaturce na Aida64, Cinebench i kupie gier komputer chodzi stabilnie, brak restartów, blue screenów, czy jakichkolwiek problemów ze stabilnością.
Po prostu olałem OCCT i tyle. Najśmieszniejsze jest to, że temperatury podczas stres testu w Aida64 dochodziły do max 74 stopni, a w OCCT najwyższa zaobserwowana temperatura przed restartem kompa to 63 stopnie. Więc jak widać OCCT robi coś czego nie lubią albo Ryzeny, albo inne podzespoły kompa i powoduje niestabilność.


Zgadzam się. Z ciekawości odpaliłem rano OCCT na Ryzenie 2600 ocnięty leciutko na 3.9 GHz przy napięciu 1.225V i lekko ocnięte kości RAM. Efekt? 10 sekund i wykrył 180 błędów... Fajnie, bo pracuję 24/7 na takich ustawieniach i nigdy problemów ze stabilnością nie miałem :E

#25 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2971
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 12 Sierpień 2019 - 08:09

Occt pod ryzena nie jest wyznacznikiem stabilności . Lepiej prime95 puścić albo aida extreme. Przez occt mojego ex ryzena 2600 rozgryzalem parę miesięcy, bo 3.9ghz 1.38v nawet jakieś błędy pokazywał occt. Po czym zrobiłem test w aidzie i się okazało, że procek robił w pełni stabilnie 4.0ghz 1.2875v i 4.1 1 35v :). Nie miałem ani razu bsoda , scinki itp.

#26 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 12 Sierpień 2019 - 08:29

Właśnie chcę sprawdzić przy ilu zrobi stabilnie 4.0 GHz, ale muszę wymienić chłodzenie bo Spartan nie wyrabia (co prawda dołożyłem drugi wentyl i w grach podczas upału mam max. 64 stopnie w takim GTA, ale przy stress teście rośnie powyżej 70-75). Chyba że na tempy w testach nie patrzeć, bo w sumie żadna gra na tyle nie obciąży. Jak piszę posta mam 41 stopni.

#27 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2971
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 12 Sierpień 2019 - 08:34

Przed wymiana chłodzenia może puść wentylatory na cpu na 100% . Dodatkowo jak masz słaby przewiew w budzie to ściągnij bok obudowy , i w ekstremalnym przypadku jak masz mały wentylator pokojowy to skieruj na otwarty bok obudowy, do testu pc się nie zagotuje . Ryzena 2600 kupowałes nowke w tym roku ? Słyszałem, że sztuki z tego roku dobrze się kręcą. Jak masz sztukę z tego roku to spróbuj 4.0 1.25v teoretycznie powinien pójść. Tegoroczne sztuki niby robią 4.2ghz w okolicach 1.35v , ale to tylko moje spostrzeżenie, na podstawie paru tematów na różnych forach , ba nawet 2 przypadki widziałem 4.3ghz poniżej 1.4v , na wersji 2600 bez x. Mój miał ścianę na 4.1ghz , na 4.2 ghz nawet na 1.45v nie chciał wystartować do testów.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 12 Sierpień 2019 - 08:39


#28 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 12 Sierpień 2019 - 09:18

Kupowałem w czerwcu, ale nie patrzyłem na czapkę więc ręki sobie uciąć nie dam z kiedy jest. Krzywą wentylatorów trochę zmieniłem, przy 80 stopniach mam 100%. Spróbuję zdjąć bok obudowy. Próbowałem kręcić w Masterze i przy 4.0 GHz potrzebował 1.275V o ile dobrze pamiętam, ale teraz ustawiłem na sztywno w BIOSie i powyżej 3.9 GHz nie ruszałem (czekam na Sigmę 120 na front). Tzn. przy 1.25V na 4.0 GHz komputer wstawał i działał, ale Cinebench R15 powodował czarny ekran i freez :E

Myślę czy nie kupić Fortisa 3, jednak chłodzenie większe i wentylator 140 mm, a nie 100 mm.

Ten post był edytowany przez galakty dnia: 12 Sierpień 2019 - 09:20


#29 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2971
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 12 Sierpień 2019 - 11:06

Fortis sobie radzi do 1.35-1.4v jeszcze ma zapas obrotów, więc przy własnej krzywej można przy tych napięciach zbić jeszcze niżej temperaturę.

#30 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 12 Sierpień 2019 - 11:58

Będę musiał kupić, bo na Spartanie mimo wspomagającego 92 mm przy stress teście z AIDA wchodzi na 78 stopni, a to dopiero 1.225V, przy 1.27-1.28V to ja już pewnie w okolice 85 stopni wejdę.

#31 Użytkownik jest dostępny   Khold 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 250
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 12 Sierpień 2019 - 16:16

Kręcenie Ryzena 2600 powyżej 4,0 ghz nie ma zbytnio sensu bo przyrost zerowy a temperatury z automatu wyższe o kilka stopni.

#32 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 13 Sierpień 2019 - 14:54

Powyżej 4.0 nie mam zamiaru kręcić, to będzie maksimum jakie chcę osiągnąć. Chociaż nie wiem czy przy 3.9 nie zostanę, przyrost pewnie i tak mały, a chociaż chłodno jest.

#33 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3433
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 15 Sierpień 2019 - 13:31

Zobacz postKhold, o 12 Sierpień 2019 - 17:16, napisał(a):

Kręcenie Ryzena 2600 powyżej 4,0 ghz nie ma zbytnio sensu bo przyrost zerowy a temperatury z automatu wyższe o kilka stopni.


U mnie różnica między 3,9Ghz a 4,05Ghz to 4 fps w minimalnym fpsie w Far Cry Primal.

Przy 4,2Ghz zapewne jeszcze można zyskać ze 2 fpsy.

Zamówiłem wentylator Noctua NF14 1500 RPM, nie mam jednak przekonania, że to pomoże ponieważ dla picu wcisnąłem w chłodzenie jakiś inny wentylator 120mm i ani o 1 C temperatury nie były mniejsze.

Ktoś sugerował, że to wina płyty głównej, no ale najważniejsze, że w grach chodzi okej. Co mi po testach.

===
Co zauważyłem - jeśli wyłączę XMP, do tego niskie są napięcia np SOC (0.8v na auto), to temperatury są niższe o 10C

także nawet ustawienie pamięci na wysokie taktowania powoduje wzrost temperatury procesora

tak samo mosfety, pewnie kontroler pamięci też

Jeszcze myślę co zrobić z napięciem VDD

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 15 Sierpień 2019 - 14:08


#34 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 17 Sierpień 2019 - 19:31

XMP podbija z automatu napięcia, SoC często proponuje chore wartości (u mnie np. 1.15V, gdzie spokojnie mogłem zejść do 1.025V).

Póki co na Spartanie dobiłem do 4.0 GHz przy 1.25V, zamówiłem Gilde Black Phantom (czy jakoś tak) i wtedy zobaczę co dalej, na tym zestawie w aida64 dobija do 80 stopni, w Idle 40-44, ale w pokoju ciepło.

#35 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1731
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 17 Sierpień 2019 - 19:51

Coś ta Noctua wymęczona, do tego wentyl nieoryginalny i jakiś cienki, ciekawe ile ma RPM bo coś czuję, że za mało by ogarniać tak duży radiator, poza tym Noctua ma dwa wentyle - jeden z przodu a drugi w środku - u Ciebie to wygląda na samoróbkę lvl janusz i co się dziwić, że temperatury z kosmosu.

#36 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3433
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 17 Sierpień 2019 - 20:20

Zobacz postgalakty, o 17 Sierpień 2019 - 20:31, napisał(a):

XMP podbija z automatu napięcia, SoC często proponuje chore wartości (u mnie np. 1.15V, gdzie spokojnie mogłem zejść do 1.025V).

Póki co na Spartanie dobiłem do 4.0 GHz przy 1.25V, zamówiłem Gilde Black Phantom (czy jakoś tak) i wtedy zobaczę co dalej, na tym zestawie w aida64 dobija do 80 stopni, w Idle 40-44, ale w pokoju ciepło.


A OCCT? :)

Co do chłodzenia, sprzedałem wentylatory bo były za głośne przy 1500 RPM, ten ma 900 RPM. Nie wiem czy by lepiej chodziło z nimi, czy nie. Olałem temat bo w grach nawet 70C nie ma, a najczęściej koło 62.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 17 Sierpień 2019 - 20:21


#37 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 18 Sierpień 2019 - 08:07

OCCT po sekundzie wywala błędy, nawet na stocku, nie używam.

#38 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6179
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 18 Sierpień 2019 - 08:34

I tak macie dobre temperatury na tych coolerach co piszecie, w Prime95 na Mugenie 80 stopni przebite (wszystkie testery stabilności chodzą na 1.3 V, a Dirt Rally 2.0 potrafi wywalić przy 1.325 :|).

#39 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 18 Sierpień 2019 - 08:53

Ty masz Ryzena 1600, wiesz, co innego podbić starszy model z 3.6 MHz na 4.0 MHz, a co innego nowszy z 3.9 MHz na 4.0 MHz ;) Tak wiem, boost nie jest na allcore, bo allcore w grach spada do 3750-3800 MHz, ale wiadomo o co chodzi. Ja przy 4.0 GHz mam jedynie 1.25V (LLC podbija czasem na 1.26V).

No i spotkałem się z opinią, że Mugen to raczej średni jest.

Ewentualnie wywala Ci z innego powodu, może niestabilność napięć? LLC ustawiałeś? RAM? SoC?

Ten post był edytowany przez galakty dnia: 18 Sierpień 2019 - 08:54


#40 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3433
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Sierpień 2019 - 19:00

Zobacz postgalakty, o 18 Sierpień 2019 - 09:07, napisał(a):

OCCT po sekundzie wywala błędy, nawet na stocku, nie używam.


Czyli nie masz stabilnego procka. To nie wina programu testującego.

Są jeszcze Prime, czy Linx

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 18 Sierpień 2019 - 19:01


  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych