Forum PCLab.pl: [ZESTAW] B-OC 2500 zł do pracy z dźwiękiem, upgrade - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[ZESTAW] B-OC 2500 zł do pracy z dźwiękiem, upgrade Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   dominique 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Cz, 26 Sie 10

Napisany 05 Sierpień 2019 - 12:56

Cześć, planuję pod koniec miesiąca albo we wrześniu upgrade mojego komputera.

Do tej pory korzystałem z:
- intel core2duo E8400 z dołączonym chłodzeniem
- 2*2gb DDR2 800 mHz
- gigabyte ga-g31m-s2c.
Zestaw składany w 2009 roku.

Obudowa (klasyczna, duża), zasilacz (był wymieniany kilka lat po 2009, nie pamiętam dokładnie danych, ma 500W i nie jest na tej słynnej czarnej liście), dyski i karta graficzna (GT710) zostaje.

Komputer będzie mi głównie służył do pracy z dźwiękiem (głównie Ableton Live i Max/MSP)

Więc jedyne czego potrzebuję (chyba?) to
- procesor(+ wiatrak?)
- płyta główna
- ram
- chyba chcę SSD na system.

Znalazłem i5-8600K za 1200, ale czy jest sens, skoro nie chcę oc i chcę jak najbardziej stabilny system? Plus musiałbym do tego dokupić jakiś wiatrak.

Edycja: ktoś też mi polecał ryzen 5 3600 ale nigdy nie miałem styczności z amd i nie wiem jak to ogarnąć i czy nie będzie jakichś konfliktów z plikami intela na moich dyskach

Co do płyty głównej, to widziałem, że polecają do moich celów gigabyte z390 gaming x, ale ten napis GAMING mnie jakoś odstrasza i nie wiem też, czy nie jest ze zbyt wysokiej półki (jeśli tak to można nazwać)

Myślałem też o 16gb RAM, albo 32gb, ale to już w zależności od końcowej kwoty.

Co do SSD, to pojemność taka, aby wystarczyło na W 10 i jakieś podstawowe programy, więc chyba 240gb wystarczy.

Proszę o jakieś propozycje, opinie i pomoc w wybraniu najlepszych komponentów dla moich wymagań.

Ten post był edytowany przez dominique dnia: 07 Sierpień 2019 - 23:09


#2 Użytkownik jest niedostępny   dominique 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Cz, 26 Sie 10

Napisany 07 Sierpień 2019 - 23:10

Dozwolone jest podbijanie tematów?

#3 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 635
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 08 Sierpień 2019 - 10:24

Zobacz postdominique, o 07 Sierpień 2019 - 23:10, napisał(a):

Dozwolone jest podbijanie tematów?

Raczej nikogo przez to nie zbanowali ;)

Co to za "pliki Intela", które miałyby się kłócić z AMD? Procesor to procesor - ma liczyć to, co mu się dostarczy. Nie wiem dlaczego miałyby być jakiekolwiek problemy z działaniem jakiegoś programu itp. Jedyna rzecz jaką trzeba mieć na uwadze to taka, że oficjalnie Ryzeny wymagają Windowsa 10 (ale są metody na to, aby Win 7 działał bez problemu), i pewnie to z nim starsze programy i wtyczki nie będą chciały działać.
A tak poza tym to dlaczego 8600K? Przyszłościowo na kolejne 10 lat? Czy jest jakiś konkretny powód? Generalnie R3600 oferuje bardzo podobną, a czasami wyższą wydajność w niższej cenie.

W swoim budżecie bez problemu się zmieścisz, bo procesor to ok. 900 zł, płyta 400, RAM 350 i dysk 350. Zostaje 500 zł w kieszeni, albo bierzesz lepsze podzespoły ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   dominique 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Cz, 26 Sie 10

Napisany 08 Sierpień 2019 - 11:05

Sam nie wiem co to za pliki :D
Pracować będę na pewno nie na niższym niż W10.
Nie mam konkretnego powodu, dlaczego 8600K, przeglądałem procesory w sklepie internetowym i wydawał się być OK. A jeśli miałby mi starczyć na kolejne 10 lat, to w sumie czemu nie :D
Choć faktycznie, gdyby ten ryzen 3600 albo ten z X miałby dawać dobre osiągi i starczyć nawet połowę krócej, to myślę, że decyzja jest prosta (czytałem też przed chwilą nowy test 3600 i 3600x na stronie).

Jaką płytę główną dobrać do tego ryzena? Czy każda płyta główna wymaga aktualizacji BIOSu? Jakie RAMy do tego dobrać?

#5 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 635
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 08 Sierpień 2019 - 11:36

Zobacz postdominique, o 08 Sierpień 2019 - 11:05, napisał(a):

Jaką płytę główną dobrać do tego ryzena? Czy każda płyta główna wymaga aktualizacji BIOSu? Jakie RAMy do tego dobrać?

Nie ma chyba sensu żebym to wypisywał, bo nawet na pierwszej stronie tego działu większość tematów jest o budowaniu zestawu na R3600, więc wystarczy poczytać ;)
Nie wszystkie płyty wymagają aktualizacji BIOSu, na pewno nie wymagają jej płyty na nowym chipsecie X570 (ale są drogie) i płyty MSI na chipsecie B450 z dopiskiem MAX, bo były tworzone pod nowe Ryzeny. Inne płyty na B450 raczej będą jej wymagać, aczkolwiek nowe partie mogą mieć najnowszy BIOS, tyle że Ty jako klient nie będziesz miał jak tego sprawdzić.
Co do RAMu to taktowany 3000-3200MHz to najlepszy kompromis między wydajnością a ceną. Wybiera się najtańszy kompatybilny z płytą i tyle ;)

#6 Użytkownik jest niedostępny   KamiloP19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 886
  • Dołączył: Cz, 03 Lip 08

Napisany 08 Sierpień 2019 - 11:59

Jeśli nie będziesz robił OC to możesz jak oczywiście chcesz dopłacić do wersji 3600x.
https://www.komputro...show/xwd6AGqpJ4

#7 Użytkownik jest niedostępny   dominique 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Cz, 26 Sie 10

Napisany 08 Sierpień 2019 - 12:22

Zobacz postKamiloP19, o 08 Sierpień 2019 - 11:59, napisał(a):

Jeśli nie będziesz robił OC to możesz jak oczywiście chcesz dopłacić do wersji 3600x.
https://www.komputro...show/xwd6AGqpJ4


A ten dołączony wiatrak do 3600 nie wystarczy?
Do tej pory, na tym moim staruszku przez 10 lat używałem tego dołączonego do e8400 i wszystko było ok z temperaturami

#8 Użytkownik jest niedostępny   Robocap 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2071
  • Dołączył: Wt, 06 Cze 17

Napisany 08 Sierpień 2019 - 12:33

Zobacz postKamiloP19, o 08 Sierpień 2019 - 11:59, napisał(a):

Jeśli nie będziesz robił OC to możesz jak oczywiście chcesz dopłacić do wersji 3600x.
https://www.komputro...show/xwd6AGqpJ4



Fajny zestaw ale ramy dostanie spokojnie taniej

#9 Użytkownik jest niedostępny   dominique 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Cz, 26 Sie 10

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 13:42

W przyszłym tygodniu będę zamawiać i prawdopodobnie będzie to taki zestaw:

https://proline.pl/koszyk/2277f527

Odbiór osobisty, złożenie za 1 zł,
na dzień dzisiejszy wychodzi 2242 zł.
Ale przed zamówieniem mam jeszcze parę pytań:

1. Czy da się w tej cenie złożyć coś lepszego?
2. Czy te ramy to najlepszy wybór do 400zł?
3. Czy w razie czego aktualizacja biosu w Proline jest darmowa (muszę o to poprosić w uwagach do zamówienia?)?
4. Jest sens dokładać do MSI b450 gaming plus max, czy wystarczy jakiś Gigabyte B450M DS3H?
5. Czy ta obudowa zagwarantuje jakąkolwiek izolację hałasu? Jeśli nie, to jaka inna, cicha obudowa?

#10 Użytkownik jest niedostępny   dominique 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Cz, 26 Sie 10

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 11:19

Zastanawiam się też między ramem, który jest w koszyku w linku wyżej a tym:
Crucial Ballistix Sport LT DDR4-3200 2x8gb

Który będzie lepszy?

Ten post był edytowany przez dominique dnia: 16 Wrzesień 2019 - 11:19


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych