Skocz do zawartości
WebCM

Zakup mieszkania od dewelopera

Rekomendowane odpowiedzi

Ten blat to przestrzeń robocza, czy mieści się na nim ta indukcja i zlew?
Jako wolna przestrzeń to spoko. Odliczając indukcję (30cm?), też jeszcze ok, choć trzeba już pilnować się, żeby nie zagracić. Jakby miał się jeszcze zlew zmieścić, to słabo to widzę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest cholernie duża różnica między "to wystarcza" a "to jest wygodne". Ludzie potrafią żyć jak szczury po dziesięciu w jednym wynajmowanym mieszkaniu i też im to "wystarcza w zupełności", niektórzy są do tego nawet w 100% przyzwyczajeni :>

@kanon7, szacun stary. Pozamiatałeś temat, jestem bardzo wdzięczny za dużą dawkę wiedzy której na próżno szukać w internecie (w zakresie tych wszystkich kruczków, bo o rw i ctr cośtam piszą, ale nie ma takiego przeniesienia na realia jak Ty opisałeś :) ) Wysłałem zapytanie o szybę 33.2, jeśli będzie to wezmę w pierwszej opcji i kończę temat.

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, Kaiketsu napisał:

 Wysłałem zapytanie o szybę 33.2, jeśli będzie to wezmę w pierwszej opcji i kończę temat.

Jaki kolor okna bierzesz? Jednokolorowy? Dwukolorowy? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, kanon7 napisał:

Jaki kolor okna bierzesz? Jednokolorowy? Dwukolorowy? 

Oklejony z zewnątrz (dąb bagienny), od środka "biel ze szpitala psychiatrycznego" :>

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Kaiketsu napisał:

Oklejony z zewnątrz (dąb bagienny), od środka "biel ze szpitala psychiatrycznego" :>

Czemu nie dąb dwustronny? 

Ja polecam ze względu na trwałość w długich latach (5, 10, 15 lat) brać okno w jednolitym kolorze dwustronnym. Albo całe białe, albo całe w dąb bagienny. 

Jeżeli masz kolor z jednej strony to jest to tzw. okleina na białe okno. Jak bierzesz kolor jednolity np. Dąb bagienny z obu stron to jest to fabryczny, kolor - po przecięciu masz rdzeń cały w Dębie (bagiennym). Jest to trwalsza technika, aniżeli tylko zwykła okleina zewnątrz w dwu kolorowym oknie. 

I oczywiście okno dwustronne w kolorze jest droższe, to jest jasne. Ale tutaj trwałość "koloru" bym przekładał nad cenę dopłaty. 

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, kanon7 napisał:

Czemu nie dąb dwustronny? 

Zasadniczo żeby było 2-3k taniej, na kolorze wewnątrz mi nie zależy za bardzo, na zewnątrz białe okno wygląda koszmarnie nawet jak na mój spartański gust więc jest okleina drewnopodobna :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Białe okno na zewnątrz wygląda fajnie, ale jak elewacja jest ciemna. 

I na odwrót ciemne okno wygląda fajnie jak elewacja jest jasna. 

Białe z białym i ciemne z ciemnym wygląda źle.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie zrozumiem po co jankesi obkładają chaty tym okropnym sidingiem :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ps. śmieszna historyjka. Wczoraj robiłem z dziewczyną Oklahoma Onion Burgery :DI mimo, że ona ma przecież jakiśtam wyciąg, a w kuchni spędziłem 10 minut, to absolutnie wszystko po wyjściu śmierdziało mi smażoną cebulą, nawet czapka (która była w kieszeni kurtki wiszącej w przedpokoju) i.. słuchawki które WISIAŁY W POKOJU 8:E Kurtka z miejsca się nadawała do pralni. Ona nie ma aneksu tylko taką ślepą kuchnię za przepierzeniem, ale jest otwarta więc to prawie jak aneks.

Jak Wy sobie radzicie z tymi aneksami? :E Niemożność odizolowania tego źródła smrodu (brak wydzielonego pomieszczenia, brak drzwi) = wszystko błyskawicznie potrafi zacząć śmierdzieć.

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po prostu ma do dupy wyciag. Majac 5 stopniowy z podlaczeniem na zewnatrz na 4 stopniu nic juz nie zostaje wewnatrz. Jedyna wada to halas ale cos za cos. Moze miala wyciag samo obiegowy 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co za różnica jak i tak po zjedzeniu Twojej cebuli na miasto wyjść już nie wypada XD 

Przy okazji zawsze zamykasz się w kuchni na klucz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A po co na klucz :) wystarczy że ten smród nie roznosi się po lokalu.

Sam nie wierzyłem, jak bardzo wszystko śmierdziało po niewinnych kilku minutach niedaleko patelni :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedy ostatnio zamknąłeś się drzwiami w kuchni?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Minciu napisał:

Kiedy ostatnio zamknąłeś się drzwiami w kuchni?

Zawsze je zamykam. Bo inaczej śmierdzi w mieszkaniu i muszę całe wietrzyć :E

Pamiętaj że ja mieszkam w 110-letniej kamienicy z nieistniejącą wentylacją.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nigdy nie zamykałem. A żarcie które jem mi nie śmierdzi a pachnie. Może trzeba zmienić dietę ? XD

I tak Ci nie wieże że zawsze się w kuchni zamykasz XD

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nie cierpię mieć otwartych drzwi gdziekolwiek. Taka prywatna obsesja :>

Smażona (czy często też gotowana) cebula, kapusta, etc. po prostu śmierdzi i wchodzi w ciuchy, już nie kombinuj :>

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem. Nie smażę cebuli i nie gotuje kapusty. A nawet jeśli to raz do roku czy na kilka lat prędzej XD 

Ja se nie wyobrażam zamykania ciągle wszystkich drzwi w chacie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No a ja se nie wyobrażam wszystkiego otwartego. Ludzie są różni, kolego szanowny :>

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Kaiketsu napisał:

Jak Wy sobie radzicie z tymi aneksami? :E

Normalnie, dba się o drożność wentylacji i źródło świeżego powietrza. Może wyciąg działał ale jak nie było wystarczającego dopływu powietrza, to mielił w miejscu.
Poza tym rzadko kiedy coś smażę, głównie jak podgrzewam i to też najczęściej pod przykryciem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie butelka oleju to chyba już na pół roku starcza. Trzeba wprowadzać drobne zmiany bo jesteśmy tym co jemy XD

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, Minciu napisał:

U mnie butelka oleju to chyba już na pół roku starcza. Trzeba wprowadzać drobne zmiany bo jesteśmy tym co jemy XD

Właśnie mnie uświadomiłeś, że już nie pamiętam kiedy jadłem i robiłem takiego schaboszczaka z patelni. Chyba z 8 miesięcy jak nie lepiej temu ostatni raz :E

No, ale cebulkę do różnych potraw to sobie lubię lekko przyszklić na patelni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja w ramach wsparcia pro fit idę po żarcie z makdonalda dziś.

Mój najlepszy przyjaciel miał fioła na tym punkcie, kanapki bez masła "bo to zbędny tłuszcz", ryby zamiast mięsa, jakieś bio składniki. Chłopak nie żyje od dwóch lat. W dupę sobie można wsadzić te próby zaplanowania własnego zdrowia. I tak w 99% robotę robią geny, nasza rola powinna kończyć się na tym, by nie mieć nadwagi.

Oczywiście IMO, bo niektórzy robią sobie sens życia z czytania etykiet produktów, etc. Dla mnie to strata czasu.

Edytowane przez Kaiketsu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
39 minut temu, Minciu napisał:

U mnie butelka oleju to chyba już na pół roku starcza. Trzeba wprowadzać drobne zmiany bo jesteśmy tym co jemy XD

Taka 10l? ;)
Też ostatnio prawie oleju nie zużywam, 0,5l właśnie na przynajmniej pół roku wystarcza.
Ostatnio trochę bardziej z solą się pilnuję, bo jak na urlopie sypałem na swoje oko, to rodzina stwierdziła, że za słone ;)

5 minut temu, Kaiketsu napisał:

Dla mnie to strata czasu.

Dla mnie konieczność, średnio mam ochotę dostać sraczki jak zjem przypadkiem coś z mlekiem/laktozą :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Tematy

  • Odpowiedzi

    • Trudne się wylosowało... Monitorów z tunerem jest jak na lekartwo a szybszych niz 60hz tym bardziej. Nie ma mowy też o oledzie ani miniledzie z tunerem chyba że chodzi o telewizor to już prędzej coś znajdziesz.  Nie podałeś specyfikacji swojego komputera to też niezbyt można powiedzieć czy poradzi sobie z monitorem 4k np. (Samsung monitor m7 i m8) mają smart tv ale tunera już nie mają... Dodatkowo są na matrycy VA co nie każdemu może przypaść do gustu. Najlepszym rozwiązaniem będzie kupno możliwie najlepszego monitora na miniledzie/oled (jeżeli nadal mówimy o budżecie 4000zł) i jakiegoś smartboxa (googletv) z tunerem i podłączenie go do monitora poprzez HDMI.
    • Witam Proszę o ocenę zestawu do grania w 1440p i ewentualne propozycje zmian, chciałabym żeby wszystko zamknęło się w 7tys. Preferuję połączenie Intel/Nvidia, najlepiej jak najmniej RGB, dyski już posiadam (2 SSD Sata). Procesor i5 14600KF Karta Gigabyte GeForce RTX 4070 Super Windforce OC 12GB Płyta główna MSI B760 Gaming Plus WIFI lub MSI MAG B760 Tomahawk WIFI (wcześniej rozważałam również Gigabyte B760 Gaming X AX) Zasilacz Seasonic Focus GX - 750W Lexar Ares RGB 32GB 6400MHz CL32 Obudowa Genesis Irid 505F Z chłodzeniem mam problem, ponieważ chciałam zakupić Deepcool'a AK620, jednak nie jest dostępny w sklepie komputronika (sklep wybrałam ze względu możliwości odbioru komputera w moim mieście). Niestety ten ma dość ograniczony wybór chłodzeń. Tak samo jak widać mocno zastanawiam się nad płytą główną, jestem otwarta na propozycje.
    • https://www.rtings.com/monitor/learn/research/vrr-flicker  
    • Ja czego nie rozumiem? No ja rozumiem jaka jest różnica pomiędzy odbiornikiem prądu a generatorem. Z tego co widzę hybrydy się zgłasza. Czy Ci się to podoba czy nie. To nie jest offgrid.  Tak samo jak magazyn energii. Mimo iż ludzie używają je wewnątrz domu, to muszą być zgłaszane.  To że chińczyk mówi, że falownik nie wysyła nadmiaru energii poza sieć nie ma żadnego znaczenia jeśli podepniesz to do sieci.  Czy na rondo nie ma liczników? Na enmasz umowy tam z energetyka? Nie da się zamontować normalnej instalacji? Co powiedział Ci dostawca prądu? Jeśli sąsiada z działki wywali choćby radio na drugi tydzień po montażu Twojego lewego PV, to spodziewaj się problemów.  Jak udowodnił aż że Twój chiński szajs jest przekozak wówczas? Będziesz miał na to jakieś papiery?  Ze specyfiki pracy jaką oczekujesz. Ta sama zasada działania Cię interesuje. Będziesz szukał paneli gruntowych? A czym różnią się takie od paneli dachowych albo balkonowych? Zestaw balkonowy to jest to co szukać powinieneś. Bo zestawów RODo nie robi a raczej?  Zacznijmy od tego, że zacząłeś od złej strony, bo zamiast falownika i budowania hybrydy, podpina się takie rzeczy prosto w panele. Pompa na prąd stały o szerokim napięciu działania pyrka sobie jak ma napięcie i tyle. 
    • 40 powinno na górkę styknąć. I to na luzie jako dodatkowe.  Ewentualnie powinieneś pomyśleć nad jakimiś listwami przypodlogowymi z systemem dowolnego dodawania gniazdek.
  • Aktywni użytkownicy

×
×
  • Dodaj nową pozycję...