Skocz do zawartości
WebCM

Zakup mieszkania od dewelopera

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zbiorkomem w Warszawie 1,5h, to samochodem będzie 2h+ 8:E

Chyba, że w nocy albo święto ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Kaiketsu napisał:

Jak zbiorkomem w Warszawie 1,5h, to samochodem będzie 2h+ 8:E

Chyba, że w nocy albo święto ;)

Ale większość osób nie ma potrzeby pchać się w centrum ;) Zbiorkom będzie jechać głównymi arteriami, nic w tym dziwnego. Sporo osób potrzebuje się dostać z obrzeży na obrzeża, zbiorkomem będziesz jechał 2h z 3 przesiadkami, autem 40min. Policz to x2 a potem x21 w ciągu miesiąca. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, bleidd napisał:

zbiorkomem będziesz jechał 2h z 3 przesiadkami, autem 40min.

No nie będę. Już nie fantazjujmy, co? ;) Niektóre miasta mają niezłą komunikację miejską. Nie dojeżdża ona wszędzie, ale masz preferencyjne szyny albo buspasy vs. usiane światłami i ograniczeniami ulice zakorkowanego miasta.

Przecież nie zrezygnowałem z PJ, bo jest tak tragicznie :E Wręcz przeciwnie.

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, bleidd napisał:

Ale większość osób nie ma potrzeby pchać się w centrum ;) Zbiorkom będzie jechać głównymi arteriami, nic w tym dziwnego. Sporo osób potrzebuje się dostać z obrzeży na obrzeża

Ale warszawskie obrzeża to akurat dawne miejscowości podmiejskie, które miały jedna dobra arterii prowadzącą do Warszawy i przedostanie się miedzy nimi wymaga przynajmniej dobicia się do obwodnicy tam gdzie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w Krakowie mieszkam. Uważam, że tu jest dobra komunikacja miejska, przy dobrej pogodzie często z niej korzystam. Więc może najlepiej to wypada w miastach średnich. Poza Waw i Kra miałem okazję korzystać w Łodzi i Radomiu z dobrymi wrażeniami oraz we Wrocławiu i Bielsku ze złymi. Naturalnie używając aplikacji typu Jak Dojadę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kaiketsu napisał:

No nie będę. Już nie fantazjujmy, co? ;) Niektóre miasta mają niezłą komunikację miejską. Nie dojeżdża ona wszędzie, ale masz preferencyjne szyny albo buspasy vs. usiane światłami i ograniczeniami ulice zakorkowanego miasta.

Niektóre tak, niektóre nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre są zakorkowane. Tak wyraźnie ponad 200tys mieszkańców. Cała reszta ma korek, jak na raz na zielone się nie zalapiesz. I jak gęstość zaludnienia pod 2000/km2 dobija.

Edytowane przez Minciu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.11.2022 o 18:18, Minciu napisał:

Licznik dorzucasz z ładowarka. Płacisz w 2zl za 1kwh. Nie widzę czemu miałby ktoś robić problem.

Ja też, ale jednak są problemy, jak to w życiu. 

Podczas mojego testowania elektryków, dwa hotele nad morzem lato 2021: w jednym musiałem rozwijać przedłużacz, bo do najbliższego gniazdka w garażu podziemnym miałem jakieś 20m a w drugim auto stało na zewnątrz i musiałbym ciągnąć ze 100m przedłużacza po parkingu ;) Może z czasem infrastruktura się poprawi, ale na razie to jest mimo wszystko egzotyka. W kwestii rozliczania, pierwszy hotel - nie chcieli ode mnie ani grosza ( pewnie odbili sobie w cenie pokoju ;) ) w drugim oprócz problemów z dostępnością gniazdka padło oczywiście stwierdzenie "że nie bardzo wiadomo jak to rozliczyć i uwaga : HOTEL NIE MA uprawnienia do sprzedaży energii konsumentom. I tak szczerze mówiąc, to faktycznie jest to pewien problem na polu prawnym, który należałoby uregulować.

Ogólnie hotele już nie są takie chętne do tego, aby sponsorować prąd, bez względu na formę rozliczeń. Byłem ostatnio w hotelu Bareiss u Niemca i do rachunku doliczono mi opłatę za prąd. Nie za ładowanie auta - za prąd ryczałtem od osoby zakwaterowanej w pokoju. 4 albo 5 EUR bodajże. Podobno do wiosny mają pobierać, bo w okresie zimowym bardzo wzrastają im rachunki za prąd. Co jest logiczne, bo wcześniej robi się ciemno.

W dniu 19.11.2022 o 10:28, bleidd napisał:

Ty zamykasz szybkę ale inni muszą tego słuchać. Po co? Nie mam pojęcia :) 

Ty tak na poważnie? Może do lasu się wyprowadź albo co. Chociaż tam też musisz wybierać ostrożnie, bo teraz lasy państwowe rżną na potęgę i może Ci dokuczać dźwięk pilarek i harvesterów ;)  V8, albo nawet V6, ma dużo większą kulturę pracy niż te downsizowe 1.0, 1.2 albo 1.4 z dwiema turbinami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Minciu napisał:

jak ktoś nie ma to na BF w morele dają prafaita :) 

Nie potrzebny ;-) Chyba nie będę robił szpachli u siebie, ale nie chodzi o koszty, tylko tak po prostu. Chciałbym mieć inaczej, niż w większości domów. Wszyscy tylko gładko i gładko. Najśmieszniejsze, że na przykład brat utożsamia brak szpachli z niskim standardem, a u mnie nie o to będzie chodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zbij pompę na 35 jak 40 jest z zapasem.

Termostaty na grzejnikach to dzisiaj zawsze termostaty a nie regulatory przepływu. 2 to okolice 21-22°C mogliby stopnie dawać na podziałkę a nie cyfry.

https://allegro.pl/oferta/heimeier-glowica-termostatyczna-halo-biala-m30x1-5-11812976665

Tak jak tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Minciu napisał:

Termostaty na grzejnikach to dzisiaj zawsze termostaty a nie regulatory przepływu. 2 to okolice 21-22°C mogliby stopnie dawać na podziałkę a nie cyfry.

Ja mam termostaty Oventrop, 2 to 16 a 3 to 20st (2.5 - 18, 3.5 - 22 itd). 

Edytowane przez bleidd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Trepcia napisał:

Jednak pompa troche buczy, w nocy w pokojach z nia graniczacych slychac jakby samochod gdsie na zewnatrz pracowal. Jakies mega uciazliwe to nie jest, nie mniej bedac dobrym sasiadem dodam kilka paneli wygluszajacych na plot ;)

Jaki producent?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40db ,zewnętrzna w nocy. 50db w dzień. Ponad można mieć problemy jak somsiad się obrazi.

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem taką piankę samoprzylepną na ścianę oddzielającą mnie od sąsiada i jego bachorów. Niestety jest tylko czarna, ale mam nadzieję że spełni swoją funkcję wygłuszającą.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poparcie leci to trzeba dorzucić kiełbasę wyborczą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Trepcia napisał:

Ciekawi mnie, czy jak ja mam zapisany na siebie dom to moja zona moglaby wziac kredyt na mieszkanie? Takie 40-45m kw to chetnie bym przytulil :E 

Jak macie rozdzielność to tak

Ja mam ciekawiej, mianowicie mam obecnie niedokończony dom, (nie został odebrany jeszcze bo czeka na kanalizację) a więc (formalnie) jedynie działkę - w księdze wieczystej jest grunt VI klasy.

Mam nadzieję, że się załapię, chętnie wciągnę mieszkanie na 2%+marża na 10 lat stałego 8:E Wtedy dom poczeka pół roku z odbiorem :E 

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się tu godzę z myślą kredytu z RRSO 10% i koniecznością zakupu mieszkania mniejszego, w gorszym stanie i miejscu niż zakładałem, a oni tu z takim programem wylatują... Znając moje szczęście wrzucą do porządku obrad tydzień po moim zakupie ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo wszyscy będziemy szukać pierwszego mieszkania :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnoś stopy, aby ściągnąć pieniądz z rynku i zbić inflację - pozornie.
Dosyp kasy uruchamiają nowe kredyty na 2%, na które zrzuca się reszta społeczeństwa.
Gospodarka PiS w pigułce.

https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/bezpieczny-kredyt

jest FAQ

Edytowane przez mlody_tarnow
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500k dla singla i 600k dla małżeństw oznacza, że jeśli takie osoby chciałyby kupić mieszkanie bez wkładu, w największych miastach w kraju mogą się rozglądać albo za peryferiami, albo 40-50 metrowymi mieszkaniami do remontu. Dopiero przy wkładzie na poziomie 20% będzie można szukać czegoś normalnego. W mniejszych miastach (spoza top 5-6 najdroższych) raczej nie będzie problemu ze znalezieniem czegoś trzy-, czteropokojowego, a może nawet na dom wystarczy.

Planowany termin uruchomienia to przed Q3 2023, czyli jeśli UE rzuci pieniędzmi, spróbują wprowadzić jeszcze przed wyborami, inaczej zostanie im tylko "obietnica" programu.

Swoją drogą, aż trudno mi uwierzyć, że program będzie też skierowany dla osób w związkach nieformalnych, skoro wcześniej konsekwentnie je wykluczali. Ciekawi mnie, czy nie będą w jakiś sztuczny sposób ograniczali par jednopłciowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na razie się łapię :E

Czyli w zasadzie wróci boom na mieszkania, a jak ktoś wziął właśnie na 10% pierwsze, to pewnie ma ochotę sobie strzelić w łeb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Kitu napisał:

500k dla singla i 600k dla małżeństw oznacza, że jeśli takie osoby chciałyby kupić mieszkanie bez wkładu, w największych miastach w kraju mogą się rozglądać albo za peryferiami, albo 40-50 metrowymi mieszkaniami do remontu. Dopiero przy wkładzie na poziomie 20% będzie można szukać czegoś normalnego. W mniejszych miastach (spoza top 5-6 najdroższych) raczej nie będzie problemu ze znalezieniem czegoś trzy-, czteropokojowego, a może nawet na dom wystarczy.

Planowany termin uruchomienia to przed Q3 2023, czyli jeśli UE rzuci pieniędzmi, spróbują wprowadzić jeszcze przed wyborami, inaczej zostanie im tylko "obietnica" programu.

Swoją drogą, aż trudno mi uwierzyć, że program będzie też skierowany dla osób w związkach nieformalnych, skoro wcześniej konsekwentnie je wykluczali. Ciekawi mnie, czy nie będą w jakiś sztuczny sposób ograniczali par jednopłciowych.

No już nie przesadzajmy z tym rozdawnictwem. To ma być niby na celu znalezienia pierwszego mieszkania, a nie na mieszkania w centrum Wawki dla bogatych. 

Przecież program jak i wiele innych preferuje związki nieformalne. W związku nieformalnym masz dofinansowanie do dwóch mieszkań dla pary, w formalnym tylko dla jednego, w formalnych jeśli jedno posiada nieruchomość to blokuje możliwość zakupu drugiemu (chyba, że jest od początku rozdzielność majątkowa). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi