Skocz do zawartości
WebCM

Zakup mieszkania od dewelopera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No racja. Ale w sumie drobnicy nie liczę, bo tak "żeby zamieszkać" i trochę przedziadować do odkucia się, to zwykle starczy mniejsza ilość tego wszystkiego, ew. tylko jakieś podstawy.

Też pewnie z czasem wymienię swoje utensylia kuchenne, bo część pamięta Stalina. No ale to ma odległy priorytet 8:E

Kuchnia rzeczywiście jest droga. No ale już np. salon czy pokoje to w zasadzie do stanu "bez mebli" kosztują grosze (tylko farba+panele+drzwi), a w zależności od przeznaczenia można skołować tańsze/używane meble na jakiś czas.

Chyba, że ktoś chce właśnie jakiś projekt od pani dizajnerki, to wtedy wychodzą kosmiczne ceny. Bo wszystko nowe i często "dizajnerskie".

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kaiketsu napisał:

Może mi się wydaje (?) ale większość dorosłych ludzi chyba jednak ma takie rzeczy już (!?), może oprócz okapu i baterii bo wiadomo, że nikt nie będzie tego zabierał :E

Chyba, że się mylę, a ludzie na wynajmie używają sprzętu landlorda i kupują potem WSZYSTKO od zera. To masz rację.

Ja np. nie będę kupował mikrofali, czajnika, tostera, talerzy, sztućców, etc. tylko biorę swoje i się wprowadzam ;)

Metraż?

Rozpisałeś może z grubsza, na co poszła kasa?

Maluteńka kuchnia w starym budownictwie w bloku z wielkiej płyty, jak dobrze pamiętam to ma 6,5 m^2. Najwięcej kasy poszło na sprzęt AGD, plus panele szklane. Mam gdzieś to rozpisane, ale zanim to znajdę to pewnie ty będziesz już w drugim mieszkaniu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ditmd byłbym wdzięczny, gdybyś zerknął w wolnej chwili ;) I tak czekam nadal na kanalizację, dopiero na wiosnę będę mógł dom podłączyć, a przecież nie będę bulił 10k za szambo z montażem na 3 miechy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kuchnia za 20K? Chyba z Castoramy albo Bodzio :E To co tutaj na zdjęciach, nie za duża kuchnia, meble z montażem wyszły 26K, co prawda na Eggerze i Blumie, jedna nerka Peka + Magic Corner w narożnych (jakieś 3K). Próbowałem w Ikei, ale nie dało się tego rozsądnie rozplanować, a meble w Agacie na wymiar kosztowały jakieś 19 + 3K montaż bodajże. Jeżeli chodzi o sprzęt, to indukcja, zmywarka i piekarnik z Electroluxa + lodówka z Samsunga - po dobrych promkach wyszło 8K za sprzęt.

CiRcdQl.png

image.png.0c07290ed67891fff09b83fe780ce353.png

Edytowane przez Mark97
Dodałem fotkę rzutu z góry
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KaiketsuSamo okablowanie kuchni, hydraulika, elektryka kosztowały coś kolo 10k, dodaj do tego szafki z montażem to drugie 10k, panel szklany nie pamiętam ile kosztował, ale coś ponad 5k, agd za jakieś 15k, nie pamiętam ile kosztowała robocizna, ale za sam gres na podłogi w kuchni i łazience zapłaciłem ponad 6k. A najlepsze jest to że udało mi się zaoszczędzić z 10k bo sam przygotowałem pomieszczenia, zbiłem płytki ze ścian i podłogi i pozbyłem się gruzu. Z tego co dzisiaj słyszę od znajomych i rodziny, to nie wiem czy w 60k w kuchni bym się zmieścił.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
36 minut temu, Trepcia napisał:

Kuchnie sa drogie. Ja robilem pod wymiar ze znajomym to za same meble z blatami (taki sredniej klasy, nie drewniany) + fronty ze szkla (wychodza taniej niz lakierowane na polysk) i tak dobilem do ok 10 tys. Do tego AGD, armatura i spokojnie te 20k pekna jak nic. I to mowa o pracach wykonanych wlasnorecznie (ok, do mebli byl znajomy aby razem to zlozyc). Plyty zamawialem w stolarni, dociete pod wymiar.

Ciekawe, ile u mnie wyjdzie za kuchnię.

Duża nie jest, około 8,50 m2, ale tanio pewnie nie będzie. Sam sprzęt będzie kosztował pewnie z 30 tysięcy, jak nie więcej. Thermomix i jakiś fajny ekspres do kawy to plus minus 13 tysięcy, a jeszcze zmywarka, lodówko-zamrażarka, indukcja, piekarnik też lepiej mieć, choć nie zamierzam używać. Na mniej niż 50-60 tysięcy się nie nastawiam.

Edytowane przez Adi777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając wykończenie po kosztach:

• W standardzie ~Ikei totalnie podstawowe szafki kuchenne można dostać za 5k - BRW ma często promocje na swoje gotowe kuchnie i tyle w zupełności wystaczy na spartańskie 4 szafki stojące (jedna pod zlew, druga piekarnik, trzecia zmywarka, czwarta rzeczy) + 4 wiszące (w tym jedna okap). Przy dobrej promocji nawet coś więcej. Do tego AGD po taniości i w 15k z pierdołami da się zamknąć. Jeśli ktoś gotuje raczej z przymusu niż z pasji, to tyle powinno wystarczyć. To i tak więcej przestrzeni niż widziałem w niejednym oglądanym przeze mnie mieszkaniu na wtórnym :E
  • Łazienka może być droższa w robociźnie niż materiałach. Przy powierzchni 6m2, którą najczęściej widzę w nowych deweloperkach, jeśli weźmie się płytki z dolnej półki, tanią armaturę z marketu budowlanego, materiały powinny się zamknąć w 15k, wliczając w to jakąś pralkę.
  • Pokoje to grosze, tak jak pisał Kaiketsu - panele z jakimś podłożem za 60zł/m2 się znajdzie, do tego drzwi, farba na ściany, listwy przypodłogowe (<20zł/m), po lampie na sufit w każdym pokoju, gniazdka, włączniki. Wyjdzie nie więcej niż 150zł/m2 na powierzchni całego mieszkania.

Jeśli weźmie się hydraulika do rur w łazience i białego montażu, a resztę się zrobi samemu, w 1k/m2 da się zmieścić bez większych problemów i będzie można wziąć materiały droższe niż najtańsze. Jeśli dorzuci się kogoś do płytek - w 1k już raczej najtańsze. Wykończenie pod klucz - w życiu. Jak się chce tanio, to trzeba robić samemu.

Dwa miesiące temu szacowałem koszt wykończenia deweloperki 70m2 (3 pokoje, w tym jeden z aneksem, jedna łazienka i dodatkowa toaleta), którą byłem zainteresowany i wyszło mi, że jeśli tą dodatkową toaletę przerobię na garderobę/graciarnię (jest przy samym wejściu do mieszkania) i sam zrobię wszystko poza łazienką, w 70k powinienem się zamknąć. Biorąc ciut lepsze materiały i doliczając brakujące meble (większość mam), ze 100k jeszcze coś by zostało.

Dużo zależy od oczekiwań - znajomy z pracy za same meble kuchenne zapłacił stolarzowi 60k ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z salonem może być różnie, i wcale nie musi być tani, bo wystarczy, że będzie przystosowany do słuchania muzyki ? Sama podłoga około 10 - 12 tysięcy, z mikrocementu. Akustyka - różnie, ale biorąc drewniane panele z wyższej lub najwyższej półki, dodając do tego sufit akustyczny, to robi się, ekhem, drogo.

Nie chcecie wiedzieć, jak drogo...

Edytowane przez Adi777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Do tego, co napisał @Kitu warto dodać, że z kosztem wykończenia jest jak z kosztem budowy - im więcej metrów, tym mniejsza cena z metra :> Duży pokój zwykle ma podobną ilość gratów, co mały pokój, przybywa tylko powierzchni podłóg czy ścian, a to jest akurat bardzo tanie do wykończenia.

@Adi777 IMO salon to "mocno takie sobie" miejsce na odsłuchy :) IMO to raczej miejsce do jedzienia obiadów i oglądania TV/grania na konsoli, ew. przyjęcia gościa.

U siebie jednak robię piętro; będzie jakieś 25m^2 gabinetu dla mnie, więc będzie pokój odsłuchowy jednocześnie.

2 godziny temu, Adi777 napisał:

Na mniej niż 50-60 tysięcy się nie nastawiam.

To trochę hardkor panie ;)

Piekarnik taki normalny to 2 koła

Lodówka dwuskrzydłowa to z 4 koła, chyba że chcesz coś z górnej półki, mi styka LG

Płyta to koło 2k kosztuje, chyba, że na pół kuchni ją zrobisz, ale jak nie masz dużo dzieci, to 4 pola/palniki to absolutny max IMHO

Za 60k na 8m^2 to byś musiał baaaardzo wysokiej jakości sprzęty dawać i jeszcze jakieś meble od renomowanych stolarzy...

U mnie się matka dziewczyny zadeklarowała że dorzuci kasę na kuchnię, well, oby, bo mam parę OLEDów do kupienia 8:E

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Aha, i jedna dobra rada dla wszystkich - nie słuchajcie ludzi z muratora 8:E

Znaczy, oni często mają dużą wiedzę, ale często p&&&dolą.

Np. ja się bardzo mocno zasugerowałem postami, że dom piętrowy w sumie kosztuje z metra prawie tyle samo, co parterówka i że się nie opłaca robić piętra.

Więc zrobiłem domek parterowy.

Ale potem, jak sobie policzyłem koszt adaptacji piętra (i to włącznie z poprawianiem fakapów, w które wpakowała mnie architektka - np. jętki za nisko, muszę teraz je podnosić... 8:E ), to się złapałem za głowę.

To jest TANIE. Dobrze, że zrobiłem tę ścianę kolankową. Bo na muratorze jeden z drugim pisał, że "łe, zbędny koszt".

Coś Wam powiem. Dom 100m^2 kosztował 350k, nie licząc klimy/reku.

Dużo/mało? No to co powiecie na to, że dom 165m^2 kosztuje 430k i to - znów - robiąc wszystko systemem zleconym i poprawiając fakapy?

Bo zaadaptowanie dodatkowych UŻYTKOWYCH 65m^2 (już licząc po odjęciu ścian, schodów i skosów, zgodnie z normą) kosztuje tylko 80k, z czego 10k to "koszty głupoty" związane z głupimi decyzjami architektki.

No i wiąże się to z paroma kompromisami, np. mam tylko 30 stopni pochył dachu, jak dla parterówki, a byłoby znacznie lepiej mieć 40 stopni, bo to już kupuje parę kolejnych użytkowych metrów.

Jak mi się uda kiedyś zarobić na leśną działkę, to nie zamierzam więcej się sugerować takimi bredniami. Od razu idę w piętrowy. Najchętniej z płaskim dachem.

ps.

Koledzy z muratora wszem i wobec mówią, że poniżej 4000 PLN za m2 do deweloperskiego nie zejdziesz, ale mi po wykończeniu poddasza wyjdzie 2600 PLN/m2 bez reku/klimy i około 2900 PLN z jej uwzględnieniem...

Kolejny dowód na to, że koledzy z muratora p&&& dolą głupoty.

Oczywiście niska cena się bierze z pewnych kompromisów.

Prosta bryła, małe okna, brak suwanych drzwi tarasowych.

Coś za coś.
@DyndaS widział i wie, że popełniłem małe paskudztwo 8:E

Ale za to nie wydałem dużo kasy jak na obecne warunki :>

3 godziny temu, ditmd napisał:

Samo okablowanie kuchni, hydraulika, elektryka kosztowały coś kolo 10k

Aha, okej, ja to liczę w domu, więc dla mnie to już koszty stanu deweloperskiego a nie wykończeniówka.

Ten panel to między kuchnią a salonem, czy coś?

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Kaiketsu napisał:

IMO salon to "mocno takie sobie" miejsce na odsłuchy :) IMO to raczej miejsce do jedzienia obiadów i oglądania TV/grania na konsoli, ew. przyjęcia gościa.

E tam, większość osób ma graty audio na salonach. Dedykowane pomieszczenie wydaje się spoko, i na początku trochę żałowałem, że nie pomyślałem o tym, ale bez przesady. Dedykowane pomieszczenie do muzyki, dedykowane pomieszczenie do kina, i do czego jeszcze? ? Do salki kinowej będę miał, wystarczy w zupełności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kaiket a ty masz schody już wmurowane czy będziesz drewniane robił? 

Co powiesz na to, że zapomniałeś w kosztach adaptacji poddasza uwzględnić wstawienie schodów za jakieś 15k pln ;) 

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie salon jest wręcz najlepszy na odsłuchy, bo jak nie salon, to co? Na pewno nie sypialnia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Adi777 napisał:

E tam, większość osób ma graty audio na salonach. Dedykowane pomieszczenie wydaje się spoko, i na początku trochę żałowałem, że nie pomyślałem o tym, ale bez przesady. Dedykowane pomieszczenie do muzyki, dedykowane pomieszczenie do kina, i do czego jeszcze? ? Do salki kinowej będę miał, wystarczy w zupełności.

tzn. ja po prostu robię sobie duży gabinet, w którym muszą się zmieścić:

- Duże biurko na dwa monitory (stary CRT do 486 i 27" do PC) z dodatkowym miejscem na 20" CRT do Amigi no i na samą Amigę.

- 4.1 do PC na który składają się wzmacniacz, dwa wielkie retro głośniki i dwie retro satelity :E będzie fantomowy kanał środkowy bo nie mogę znaleźć trzeciego takiego samego. 4.1 muszą odpowiednio stać względem biurka żeby był efekt, to wymaga kolejnych metrów... :E

- zestaw stereo do muzyki, tu żeby był efekt stereo to trzeba odpowiednio rozmieścić te głośniki, znowu (oddzielnie od tego 4.1). Nie jestem złotouchym ale mam wypasione retro głośniki, wysoce poszukiwane przez kolekcjonerów i audio-voodoo gości jednocześnie - to trzeba im dać miejsce :> Pomiędzy głośnikami wygodny fotel, który się też do czytania książek nada.

- 29" CRT TV, 42" FHD i szafki na moje kilkanaście stacjonarnych konsol - kącik gej mera.

- Stół do robót ręcznych - ta masa złomu wymaga konserwacji więc muszę mieć biurko, lampę, stację lutowniczą, oscyloskop, miejsce na rozmaite narzędzia i szafki na nie.

No nie da się zmieścić tego wszystkiego bez 20+ metrów kwadratowych. Dlatego zrobiłem sobie drugi salon tylko dla siebie na górze 8:E

Edytowane przez Kaiketsu
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Adi777 napisał:

dedykowane pomieszczenie na szmaty, dedykowane pomieszczenie na sranie, dedykowane pomieszczenie na spanie, dedykowane pomieszczenie na łazienkę + awaryjny sracz nr 2. Dedykowane pomieszczenie na gotowanie jak ktoś lubi ;) 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Minciu napisał:

Co powiesz na to, że zapomniałeś w kosztach adaptacji poddasza uwzględnić wstawienie schodów za jakieś 15k pln ;) 

Powiem że nie zapomniałem, wliczyłem drewniane samonośne, chociaż policzyłem 10k po wstępnym rozeznaniu.

Wolałbym "normalne" schody, ale nie było ich w projekcie, więc wyszła prowizorka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kaiketsu tak niestety wygląda większość for i porad internetowych.
Sam się łapałem na te miny i odpuściłem takie czytanie.
Z samochodami podobnie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Kaiketsu napisał:

To jest TANIE. Dobrze, że zrobiłem tę ścianę kolankową. Bo na muratorze jeden z drugim pisał, że "łe, zbędny koszt".

Też będę robił poddasze. Dwa pokoje. Szkoda byłoby z tego rezygnować, no i bez poddasza użytkowego miałbym tylko jeden wolny pokój, nie licząc sypialni. Trochę za mało.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Kaiketsu napisał:

- 4.1 do PC na który składają się wzmacniacz, dwa wielkie retro głośniki i dwie retro satelity :E będzie fantomowy kanał środkowy bo nie mogę znaleźć trzeciego takiego samego. 4.1 muszą odpowiednio stać względem biurka żeby był efekt, to wymaga kolejnych metrów... :E

Powiem Ci, że środkowy kanał dla mnie jest lipny. totalnie mi nie podchodzi audio z centralnego, dużo lepiej mi się słucha z dwóch przednich. Przyzwoitej klasy głośniki i wzmak sprawiają, że i tak masz wrażenie dochodzenia dźwięku od przodu. Ale bez takiego mocno punktowego dźwięku jak z jednym głośnikiem, że słychać nawet czy stoi pod czy nad TV :) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adi777 no ja trochę jestem "mądry po fakcie". Jednak powiedzenie, że pierwszy dom jest dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie ma dużo sensu... 8:E

Ale z kim nie gadam, to każdy tak ma... kończy budowę i już wie, że zmieniłby parę rzeczy 8:E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kaiketsu napisał:

Powiem że nie zapomniałem, wliczyłem drewniane samonośne, chociaż policzyłem 10k po wstępnym rozeznaniu.

Wolałbym "normalne" schody, ale nie było ich w projekcie, więc wyszła prowizorka.

U mnie jedna jedyna firma prawie dwa lata temu połozyła deski na schody zabiegowe za 7k jak dobrze pamiętam. Inni chcieli 12-14k. 

Jeśli masz mieć schody samonośne ale PROSTE, nie zabiegowe z każdym jednym szczebelkiem identycznym, to można pokusić się nawet o jakiegoś lepszego gotowca. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Minciu napisał:

Jeśli masz mieć schody samonośne ale PROSTE, nie zabiegowe z każdym jednym szczebelkiem identycznym, to można pokusić się nawet o jakiegoś lepszego gotowca. 

Na proste mam za krótki bieg salonu, ok. 4,2 m. Musiałbym mieć inną bryłę budynku :(

Będzie z małym zabiegiem. I będzie niestety zaczynać się od okna w kierunku środka budynku, czyli trochę niezgodnie ze sztuką, bo powinno być jak najbliżej wejścia. No ale cóż. Koszt niewiedzy :>https://kalk.pro/pl/schody-drewniane/schody-1-4-zabiegowe-90-w-ksztalcie-l-2-stopni/#QB=2&QT=12&ST=35&WT=25&X=413&Y=295&Z=90

Teraz, Minciu napisał:

Powiem Ci, że środkowy kanał dla mnie jest lipny.

Dla mnie też nie podchodzi. Dlatego 4.1, poza tym to będzie tylko do grania. Nie lubię jakoś bardzo słuchawek, wolałbym surround z głośników do FPSów zrobić i tak zrobię, już mam przygotowany wzmak i głośniki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://allegro.pl/oferta/schody-drewniane-modern-linkowe-handicraft-11254520104

https://allegrolokalnie.pl/oferta/schody-dywanowe-azurowe

W 10k moim zdaniem nie ma najmniejszych szans się zmieścić dzisiaj. Przed drożyzną na drewnie już było nie lada bagno. 

Aaa za 7k pln mam same STOPNIE! Bez podstopni! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Minciu może być 11-12k, w sumie nie jest to jakaś gigantyczna różnica. Btw, drewno baaaardzo potaniało ostatnio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj znać jak Cię wycenią w stolicy. Oczywiście za jakiś modrzew, akację, dąb a nie za sosnę co się zetrze nawet pod kapciem i będzie skrzypieć jak ostatnie dziadostwo XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi