Skocz do zawartości
WebCM

Zakup mieszkania od dewelopera

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Kaiketsu napisał:

Dwa lata, potem trochę przerwy, a potem kolejna budowa 8:E

Oczywiście masz na myśli siebie? Zatem życzę szczęścia :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, iwanme napisał:

W jakim sensie? Generalnie nie ma co się bać jakoś o zakłócenia od kabli elektrycznych, nawet jeśli w ogóle nie uziemiasz ekranowanego kabla to musisz mieć naprawdę nie wiadomo co nadźgane i nie wiadomo jak drutowane odbiorniki podłącz0ne aby to coś szkodziło. 

Jeden Rabin powie tak, drugi powie nie. ;) Wystarczy poczytać kultowe forum Elektroda. Dyskusja przez x tygodni i nic z niej nie wynika.

3 godziny temu, iwanme napisał:

Uziemienie wystarczy, że podepniesz w jednym miejscu na crosspanelu

A podłączysz do czego? Do szyny PE szafy rack? Do czego wówczas podłączysz dalej szafę? Szyny PE rozdzielni? GSW? A może GSU? :P A co jak nie ma patchpanela? Na Elektrodzie te same klimaty. jeden pisze cokolwiek, a kolejny zaczyna od "nie". XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Karister napisał:

A podłączysz do czego? Do szyny PE szafy rack? Do czego wówczas podłączysz dalej szafę? Szyny PE rozdzielni? GSW? A może GSU? :P A co jak nie ma patchpanela? Na Elektrodzie te same klimaty. jeden pisze cokolwiek, a kolejny zaczyna od "nie". XD

Możesz podłączyć do zwykłego gniazdka. Nawet jeśli nie chcesz ciągnąć brzydkiego osobnego kabelka możesz po prostu zarobić tak byle wtyczkę z castoramy, że masz podłączenie tylko do bolca i to do crosspanela. Ja tak mam, bo nie mam szafy rack tylko po prostu crosspanel przykręcony w zwykłej szafie. 

22 minuty temu, Karister napisał:

Jeden Rabin powie tak, drugi powie nie. ;) Wystarczy poczytać kultowe forum Elektroda. Dyskusja przez x tygodni i nic z niej nie wynika.

Zgodnie ze sztuką kabel ekranowany powinien  być uziemiony. Natomiast o ile nie działasz na granicy jego parametrów (a przy domowych odległościach nie działasz) to nic się nie stanie jeśli uziemiony nie będzie. 

Edytowane przez iwanme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że dla każdego elektryka sztuka wygląda inaczej. ;) Tak samo u nich wygląda kwestia tego, czy ekran powinien być, czy może go nie być oraz tego, co się stanie, gdy się go nie uziemi. Zupełnie jak dyskusja filozofów. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 5.01.2023 o 12:00, iwanme napisał:

Nic nowego. Przy czym nawet z tym "upustem" i tak jest zwykle drożej niż w zwykłych sklepach internetowych. My część rzeczy braliśmy z salonu po namowach projektantki i to był błąd. 

Samemu szukając na pewno będzie taniej, ale poświęcony czas...

Każdy kołcz powie - deleguj takie prace innym, czas wykorzystaj na zarabianie pieniędzy.

Edytowane przez WebCM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 13.01.2023 o 22:43, WebCM napisał:

Samemu szukając na pewno będzie taniej, ale poświęcony czas...

W dobie Ceneo i podobnych? 

Idziesz do Salonu oglądasz, a potem wklepujesz model w ceneo czy innej porównywarce i kupujesz. To trwa moment i dowóz gratis. 

Nie kupujesz tego w końcu tak dużo. Poświęcisz godzinkę i jesteś do przodu nawet parę tysięcy zł. 

Edytowane przez iwanme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W końcu zaczyna się u mnie coś dziać ;) Elektrycy pomału kończą, w przyszłym tygodniu przychodzi dekarz położyć dachówkę. Hydraulik tuż tuż, tynkarz praktycznie ogarnięty, posadzki betonowe podobnie, mikrocement tak samo. Za chwilę się wprowadzam ?

Edytowane przez Adi777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Za chwilę się wprowadzam ?

Jeszcze tylko rok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
36 minut temu, Kaiketsu napisał:

Jeszcze tylko rok ;)

Możliwe ;) Z ciekawości. Ile płaciłeś za wykończenie dachu? Masz blachę, jeśli dobrze pamiętam. Jaka cena tynków, posadzek?

Edytowane przez Adi777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

.

Edytowane przez Adi777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Adi777 napisał:

. Ile płaciłeś za wykończenie dachu? Masz blachę, jeśli dobrze pamiętam. Jaka cena tynków, posadzek?

Dach 32 koła, 220m^2.

Tynki są drogie na mazowszu, 42 zeta z metra.

Wylewki podobnie. 40 chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kaiketsu napisał:

Dach 32 koła, 220m^2.

Razem z robocizną? To nie najdrożej, ale z drugiej strony blacha, a nie dachówka.

Wylewki u mnie tak samo, tynki 38-40 za cementowo-wapienne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Adi777 napisał:

Razem z robocizną? To nie najdrożej, ale z drugiej strony blacha, a nie dachówka.

Tak, z robocizną, blachodachówka. Potrafili mi 55k za to krzyknąć więc i tak wyszło "przyzwoicie" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kaiketsu napisał:

Tak, z robocizną, blachodachówka. Potrafili mi 55k za to krzyknąć więc i tak wyszło "przyzwoicie" ;)

U mnie niecałe 34 za materiał, wiec pewnie koło 50 się zakręci za całość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Remont PRL-u. Nie układa się współpraca z firmą "zrobimy wszystko za ciebie". W biurze wszystko dogadane. Przyjdzie laska, wykona pomiary i spiszemy umowę. Nie, pooglądała mieszkanie i pomiary za 2 miesiące. Niech będzie. Idę znów do biura podpisać umowę. Mam znów przyjść, bo umowa niegotowa. A potem... wpadł nam klient i czy dalej chcę, bo wszystko opóźni się o kolejne 2 tygodnie. To nie ma sensu. Pomiary sam wykonam, projekt kuchni i łazienki dostaniesz w cenie w każdym sklepie meblowym, a ekipa to już loteria. Ta firma ma stolarza, podobno taniej niż gotowce w sklepie, gdzieś tu jest haczyk. Sam pozbieram oferty i porównam z gotowcami.

Pytania mam takie:

1. Ma sens wymiana elektryki w całym mieszkaniu, gdybym w pierwszym etapie wykonał tylko remont części wspólnych? Kiedyś u mnie to było robione. Nie ma tapet, więc mniejsze straty.

2. Pytanie do tych, co likwidowali dywany i kładli panele w bloku z wielkiej płyty - jakie odczucia? Dywan to była też forma izolacji od podłoża (zwłaszcza na parterze, u mnie nie jest parter), miękka powierzchnia na pewno lepiej jak są małe dzieci, ale stały się niemodne i na wynajem niestety trzeba iść z duchem czasu. Chętnie poznam wasze opinie po zmianie. Estetyka to jedno, drugie to komfort.

3. Mam wewnętrzny konflikt, bo 2 pokoje są estetyczne, ale lekko trącą myszką i dzisiejsza tiktokowa młodzież mówi PRL, np. jak jest dywan, meblościanka, to od razu dyskwalifikacja, natomiast zachwyca się tanim szajsem z Ikei. Przy każdym remoncie wyrzuca się wartościowe rzeczy, które nawet nie są zniszczone, ale wyszły z mody. Niestety to wymusza rynek, zero waste to tylko pusty slogan, bo jednak marketing górą.

4. Gdzie najtaniej, ale dobra jakość + projekt? Chodzi o markety budowlane. Możecie też zasugerować jakieś konkretne marki, produkty, z których jesteście zadowoleni. Byłem kiedyś w OBI i to, co było na wystawie, nie za bardzo mi się podobało, ale może Leroy Merlin lub inne sklepy.

Edytowane przez WebCM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Robiłem remont w WP, ale nie na handel, ale "dla siebie", więc...

1. Jeśli nie zrobisz elektryki od razu jeśli jest taka możliwość - generalny remont - to już nie zrobisz nigdy i nie ma się co czarować, przy czym to, że będzie robił to fachowiec czyt. osoba z uprawieniami nie znaczy, że zrobi to dobrze... niestety. Ja robiłem sam, temat znam, więc wiem co siedzi w ścianie i nie żałuję wymiany - to co było przedtem wołało o pomstę do nieba, złe przekroje kabli, źle zrobione połączenia, zwęglona izolacja itd, w przypadku pożaru czy czegoś innego żaden ubezpieczyciel by nic nie wypłacił.
2. Panele są "zimne", na pewno w mieszkaniu jest cieplej jak mamy dywan pod nogami, ale nie koniecznie musi to być PRL, że mają być "chodniki" na całej powierzchni, wystarczy coś co będzie pod łóżkiem na stopy i pod sofą w salonie, tyle.

Remont w WP to na pewno krzywe ściany, na to się szykuj, od jednego końca ściany do drugiego może być różnicy kilka cm !!

Edytowane przez mlody_tarnow
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektryka w wielkiej płycie to podstawa, nad tym nie ma co się zastanawiać, bo to nie jest wielki koszt, a przy prostowaniu ścian nie ma też problemu z kuciem - wszystko wyląduje pod nowym tynkiem przy płytą gk. Dwa bezpieczniki na wszystkie gniazdka + jeden na światło to jakiś żart - włączysz pralkę, to nie poodkurzasz, przy piekarniku nie włączysz czajnika. Panele nie są aż tak zimne, od 7 lat w wynajmowanym mieszkaniu nie mam żadnego dywanu i nie tęsknię za nimi - łatwiejsze sprzątanie, szczególnie przy kocie z gęstym futrem. Meblościanki są ok nawet dla tej "tiktokowej młodzieży", o ile są w dobrym stanie i współgrają z pokojem, a w zdecydowanej większości to meble z pozdrapywanym lakierem i wybrakowaną na rogach okleiną, które przy ciemnym kolorze są wstawione do intensywnie żółtego pokoju z beznadziejnym oświetleniem. Tanie meble z Ikei mają ten plus, że są nowe, wpisują się w obecne trendy, a przy odrobinie szczęścia i dbania o nie wytrzymają dekadę albo i więcej. Ikea to mimo wszystko poziom wyżej niż Bodzio.

Mówiłem już kiedyś - rób jak pod siebie. Im mniej przyoszczędzisz myśląc "to tylko pod wynajem", tym większa szansa, że trafisz na wieloletnich najemców, bo nie będą mieli powodu zmieniać mieszkania. Oczywiście o ile nie nastawiasz się na studentów z najmem na pokoje.

Słowo o krzywych ścianach - kiedy w mieszkaniu rodziców (budynek z 1968) kładliśmy panele, wyszło nam, że w pokoju 450x210cm różnica pomiędzy najwęższym i najszerszym miejscem to ponad 3 centymetry - 1.5%. Pokój w kształcie beczki. W mieszkaniu, które najprawdopodobnie uda mi się niedługo kupić (budynek z 1983), w jednym pokoju kąt "prosty" w rogu ma jakieś 120 stopni, w pozostałych trochę lepiej, ale też trochę wyprowadzania będzie. Nikt się wtedy nie przejmował prostą ścianą czy kątami, a teraz problem, żeby postawić tam biurko, komodę czy zamontować półkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pod sprzedaż, to jak najtaniej. Przyszły właściciel i tak pewnie wymieni wszystko, od paneli po meble, więc nie ma sensu przepłacać.

Jak pod wynajem, to jak najładniej. Nikt nie będzie dokładał do cudzego mieszkania, ale każdy chce mieszkać w przynajmniej przyzwoitym. Łatwo wyrwać wtedy więcej kasy + jest więcej chętnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć Tusk obiecał, że jak wygra wybory, to kredyt na pierwsze mieszkanie będzie na 0% także komu się nie spieszy niech się wstrzyma z zakupem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nos niech sobie wsadzą te obietnice, najpóźniej w czerwcu podpisuję umowę kredytową na pierwsze mieszkanie :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli rozglądam się za mieszkaniem i też mam dylemat, czy nowe od dewelopera + zrobienie pod siebie, czy rynek wtórny i remont, ale...

Jak widzę ceny mieszkań w wielkiej płycie, a potem doliczę generalny remont, to cenowo wcale nie wychodzi korzystnie, a wciąż mam stare wąskie klatki, brak parkingu itp. 

Do tego czasowo remont WP jest bardzo długi. Nie wiem, mi się to jakoś nie kalkuluje, ale może źle myślę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byleby nie od patodewelopera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy w jakim stanie kupisz wtórny. Sam właśnie kupuję WP z lat 80., ale szukałem czegoś ze zrobioną elektryką, kuchnią i łazienką, bo to największy koszt i problem. Pół roku kręcenia nosem na każde oglądane mieszkanie i w końcu się udało, na dodatek w naprawdę dobrej cenie. Remont obejmie tylko podłogi, ściany, sufity w pokojach i montaż klimy, więc będzie szybko i całkiem tanio. Takich mieszkań "do odświeżenia" na rynku jest sporo, cenowo wychodzi różnie. Dobre ceny mają tylko totalnie generalne remonty. Dla mnie płyta ma tylko dwa plusy - lokalizację i fakt, że budynek już stoi, więc nie trzeba na to czekać roku czy dwóch. Gdyby nie to, brałbym deweloperkę - tańsze w utrzymaniu, wykończenie wychodzi taniej niż generalny remont płyty, dostępne parkingi, a wiele nowych osiedli wygląda lepiej niż obdrapane płyty ze zniszczonymi chodnikami.

Jeśli się nie spieszysz, to zorientuj się w deweloperkach w mieście i jednocześnie śledź wtórny w podobych cenach. Myślałeś o wyprowadzce do domu? Koszt 70 metrów od dewelopera w jakimś ciekawszym układzie, oknami od południa/zachodu, z wykończeniem i miejscem parkingowym to mniej więcej koszt domu z działką pod miastem albo szeregu w granicach miasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany, odliczaliście coś z budowlanki w pit za 2022 ? Jedni mówią że można, drudzy że nie :/ 

Chodzi mi o np. płytki, panele, sprzęt agd pod zabudowę, kuchnia na wymiar itd. Ktoś to ogarnia z Was? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paragony i faktury imienne zbieraj. Przy ewentualnej odsprzedaży mogą się przydać w najbliższych 6 latach. 

Jeżeli masz podatek do zapłacenia za sprzedaż poprzedniej chaty, to możesz rozliczyć to wszystko na własne cele mieszkaniowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi