Skocz do zawartości
WebCM

Zakup mieszkania od dewelopera

Rekomendowane odpowiedzi

Też tak myślałem, to już lepiej kupić teraz, zrobić łazienkę, kuchnię, a spać na samym materacu i postawić TV na podłodze, co miesiąc można coś kupować i urządzać niż czekać rok/dwa i w wyższej cenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy co chcesz zrobić w mieszkaniu. Płytki po sam sufit. Kuchnia w zabudowie. Płytki w kuchni. Podłogi po taniości czy jakieś bardziej kozackie. Ściany masz już z gładzią czy do zrobienia. Malowanie wszystkiego. Drzwi jakieś bez przylgowe. Wszystko się zbiera.

Można wykończyć mieszkanie za 30-40k pln. Ale będzie sporo kompromisów. Nie wszystko najtaniej i najgorzej. Ale też sporo pracy własnej. Panele po 50zł metr, Ściany tylko łatanie-korekta dziurek i malowanie wałkiem, Kuchnia modułowa a nie na wymiar. Sprzęt AGD gdzieś na promocjach wyrwać. Meble średnie a nie narożnik za 10kpln. Łazienka bez płytek pod sufit. Armatura, wanna z allegro. Da radę.

A jak ma być bardziej bez kiwnięcia palcem, to te 100k pęknie. Szczególnie jak wjedzie jakiś narożnik za 10k, kuchnia za 20k oraz łazienka cudowana za 50k. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja teraz odswiezalem lazienke i kuchnie w mieszkaniu pod wynajem - mieszkanie dosc zadbane, ale i tak: malowanie plytek, wymiana armatury w lazience (bez wanny), wymiana sprzetow (pralka, suszarka, lodowka), swiatla, jakies tam mniejsze pierdoly - 20-25k lekka reka, a to na prawde zostalo zrobione tak na max 5 lat.

I to bez robocizny, bo glownie tata to ogarnial. Ceny sa z kosmosu, sam sobie nie zdawalem sprawy jak poszedlem po kontakty / przelaczniki swiatla, nabralem jakis podstawowych i 800 zloty zaplacilem :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, już wiem czemu cena była korzystna - oferta na otodom nieaktualna, na stronie dewelopera już rezerwacja :F 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

del.

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre oferty szybko sie rozchodza, na poczatku roku kupowalem w Lublinie.
Jak sie fajnie mieszkanie pojawia w atrakcyjnej cenie to z reguly po dniu juz jest oferta nieaktualna, ja 30 minut po wejsciu do mieszkania umawialem notariusza na nastepny dzien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.07.2023 o 11:15, Kaiketsu napisał:

W Warszawie typowa stawka to 40k za jedno miejsce, u Was może być nieco taniej

Chyba na obrzeżach Warszawy. W bliższych dzielnicach typu Praga Północ (rejon Port Praski) czy okolice ronda wiatraczna to 70-150k. Wiem bo sam szukam mieszkania w Warszawie tak ok. 90m2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Ig0r napisał:

Chyba na obrzeżach Warszawy. W bliższych dzielnicach typu Praga Północ (rejon Port Praski) czy okolice ronda wiatraczna to 70-150k. Wiem bo sam szukam mieszkania w Warszawie tak ok. 90m2.

W 2021 płaciłem 40k (na Bemowie) za 1 miejsce. A jest to faktycznie ostatni budynek w mieście :E Przynajmniej na razie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Ig0r napisał:

W bliższych dzielnicach typu Praga Północ (rejon Port Praski) czy okolice ronda wiatraczna to 70-150k.

Ja w sumie sprawdzałem głównie na Targówku, Chrzanowie, Bródnie, również na Grochowie (Praga Piano), wszędzie było ~40k za miejsce, ale może to zmienili. 70-150k to już hardcore. Za 40k można postawić dwustanowiskowy murowany garaż z rynnami i ocieploną elewacją :E

3 godziny temu, galakty napisał:

Tylko sie zdziwiłem ile kosztuje wykończenie... średni standard 1500 zł za metr, ale tu jest jedynie łazienka (bez oświetlenia!), podłogi, ściany i drzwi. Do tego kuchnia, meble... Przekroczę 100k na samo wykończenie :/

Te 1500zł / m to różnie bywa. Generalnie wykończenie np. pokoju jest tanie: panele nawet AC5 potrafią kosztować 40zł z metra w promocjach, a ściany to głównie farba. Ale wykończenie typowej kuchni to już 25k wzwyż: bardzo drogie meble kuchenne, lodówka, zmywarka, etc. I nie ma za bardzo jak tego potem zabrać ze sobą bo to wszystko jest robione na wymiar, więc za każdą przeprowadzką musisz ponosić ponownie ten koszt. No, może lodówkę zabierzesz, ale to tyle.

Jak nie masz dużo kapuchy to rozważ wykończenie na raty: robisz kuchnię/łazienkę na docelowy poziom,a pokoje uzupełniasz z czasem. Pewnie masz jakieś łóżko, biurko, etc. które mogą tam tymczasowo stanąć nim zrobisz sobie dizajnerskie ;)

Ale raczej 100k niezależnie od metrażu musisz na to przygotować. Niezależnie od metrażu, bo i w 50m zapłacisz 50k za tę kuchnie z łazienką, i w 100m^2 będzie podobnie :E To nie skaluje za bardzo z metrażem

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Kaiketsu napisał:

Te 1500zł / m to różnie bywa. Generalnie wykończenie np. pokoju jest tanie: panele nawet AC5 potrafią kosztować 40zł z metra w promocjach, a ściany to głównie farba. Ale wykończenie typowej kuchni to już 25k wzwyż: bardzo drogie meble kuchenne, lodówka, zmywarka, etc. I nie ma za bardzo jak tego potem zabrać ze sobą bo to wszystko jest robione na wymiar, więc za każdą przeprowadzką musisz ponosić ponownie ten koszt. No, może lodówkę zabierzesz, ale to tyle.

Jak nie masz dużo kapuchy to rozważ wykończenie na raty: robisz kuchnię/łazienkę na docelowy poziom,a pokoje uzupełniasz z czasem. Pewnie masz jakieś łóżko, biurko, etc. które mogą tam tymczasowo stanąć nim zrobisz sobie dizajnerskie ;)

Patrzę na oferty firm robiących takie wykończenie i po prostu średni pakiet to 1500 zł.

Tylko haczyk w tym, że nie ma kuchni... Musiałbym osobno w takiej IKEA projekt zrobić i zamówić, 20k w górę. 

Wykończenie pod klucz 70k, kuchnia 20k, a gdzie dalej... Niby mogę spać na materacu na podłodze, biurko swoje mam, kanapę itp się później kupi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, galakty napisał:

średni pakiet to 1500 zł.

Tylko haczyk w tym, że nie ma kuchni...

Za co oni zatem chcą 1500zł za metr, skoro nie robią kuchni?

1500zł za metr z czego 1200 robocizna? :E 

Ile kosztuje kilka puszek farby oraz (wstaw powierzchnię Twojego pokoju) metrów paneli z podkładem, taśmami, etc? na pewno nie jest to 1500zł za metr. Sugerowałbym 100 zł za metr.

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kaiketsu napisał:

Za co oni zatem chcą 1500zł za metr, skoro nie robią kuchni?

1500zł za metr z czego 1200 robocizna? :E 

Ile kosztuje kilka puszek farby oraz (wstaw powierzchnię Twojego pokoju) metrów paneli z podkładem, taśmami, etc? na pewno nie jest to 1500zł za metr. Sugerowałbym 100 zł za metr.

To jest dobre pytanie, łazienkę robią na full (poza oświetleniem), do tego podłogi, listwy, ściany, drzwi... I nie ma kompletnie kuchni, to jakaś porażka :) 

Jakby było 1500-1600 zł z kuchnią, to bardzo spoko cena. Ja jestem w szoku jak mało w takim wykończeniu jest.

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, drzwi robią. No ok, drzwi kosztują te 1500zł minimum. Czyli to cały jeden metr kwadratowy z wyceny :E

Rozważ żeby samemu (no, z kolegą) zrobić podłogę i pomalować, a kuchnię i łazienkę zlecić, bo za dużo z tym zabawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, tylko wtedy się rozdrabniam mocno, bo drzwi też trzeba zrobić, gładzie (chyba nie każdy deweloper to robi?) itp. 

Podejrzewam że koszt podłóg to jest najmniejszy w tych pakietach i się nie opłaca robić inaczej. Łazienka pewnie 25-30k, kuchnia 25-30k, to masz już 50-60k, kupić materiały na podłogę, farby, listwy, drzwi ktoś musi wstawić... Nie wiem, kompletnie tego nie widzę :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gładzie ostatecznie można olać, zależy jakie masz tynki w mieszkaniu. jeśli gipsowe, to powiem Ci, że są same z siebie tak gładkie (mogę Ci zrobić zdjęcie moich), że nie trzeba niczego gładzić. Jedyny problem jest taki że trzeba na nie trzy warstwy kłaść, bo farba źle się trzyma samego tynku, trzeba jakiś podkład nakładać.

Drzwi to możesz zlecić firmie co drzwi konkretnie sprzedaje, ja miałem ofertę 1380zł sztuka z montażem np. To było rok temu więc teraz pewnie 20% drożej, no ale tak żebyś czuł ile ;) Ogólnie to najlepiej niestety się rozdrobnić, każdy kto robi "wszystko" dowala sobie jakieś popier... marże, bo łatwiej mu ukryć to w ogromie robót. Jak ktoś TYLKO maluje, to tutaj trudniej ściemniać że to kosztuje tysiące złotych z metra.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łazienka miałaby 5m2, więc nie liczę że więcej jak 20k na to pójdzie. 

Kuchnia 20-30k, czyli mamy 50k. Zostają drzwi, biorąc Twój cennik powiedzmy 1700 zł za sztukę, będą 3 więc 5k to mamy 55k.

Zostają podłogi, listwy, ściany, gniazdka i kontakty oraz oświetlenie. To byłbym w stanie zrobić z pomocą kolegi czy ojca. No i jakieś meble, dajmy na to wszystko wyjdzie 20k to mamy 75k z całym mieszkaniem.

Chyba coś pominąłem, bo mało wyszło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, galakty napisał:

Meble są bardzo drogie, chyba, że będziesz kupował tylko największe badziewie z zeschniętej sklejki :E Dobry narożnik i stół do salonu, krzesła, jakieś pufy, i już 10k poszło.

Ale myślę, że w 75k byś się wyrobił przy bardzo oszczędnym podejściu.

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Kaiketsu napisał:

Meble są bardzo drogie, chyba, że będziesz kupował tylko największe badziewie z zeschniętej sklejki :E

Ale myślę, że w 75k byś się wyrobił przy bardzo oszczędnym podejściu.

Na początek to w sypialni jakaś szafa, jakaś garderoba i tyle... Wolę sobie co miesiąc coś kupować powoli, a na początku się przemęczyć. 

No to 75k ze wszystkim (może pomijając niektóre meble) to już wydaje się do ogarnięcia. Wcześniej wychodziło 70k bez kuchni i mebli xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Kaiketsu napisał:

Te 1500zł / m to różnie bywa. Generalnie wykończenie np. pokoju jest tanie: panele nawet AC5 potrafią kosztować 40zł z metra w promocjach, a ściany to głównie farba.

Te panele za 40zł jescze z 10-20zł wymagają za montaż. Plus podkład 10-20zł bez szaleństwa od metra. Plus listwy przypodłogowe. Warto hurtem brać z montażem w jednym sklepie. Bo montaż drogo nie wychodzi ale na vat niższy zejdziemy. 

Pokój to zależy, bo farba to jedno, ale jej rozsmarowanie na ścianie i suficie robi sporą sumę, bo metry robią się ze 3x większe niż samej podłogi. Do tego jak dojdzie gładź a nie tylko wałek w prywatnych rękach to i z pustego pokoju zrobi się dyszka lekko. Drzwi z ościeżnicą 1000-2000? Gładzenie ścian, malowanie ścian, lampa na suficie, gniazdka, elektryk(?), podkład pod panele, panele, listwy przypodłogowe, karnisz na okno, firanka, roleta.. Mebli jeszcze nie wstawiłeś a już dyszka pęka. Sensowne łóżko w Agata Meble z drugiego piętra a nie pierwszego. W BRW na odwrót, to masz 5koła za kanapę czy tam wyrko. 

8 minut temu, galakty napisał:

Łazienka miałaby 5m2, więc nie liczę że więcej jak 20k na to pójdzie. 

Kuchnia 20-30k, czyli mamy 50k. Zostają drzwi, biorąc Twój cennik powiedzmy 1700 zł za sztukę, będą 3 więc 5k to mamy 55k.

Zostają podłogi, listwy, ściany, gniazdka i kontakty oraz oświetlenie. To byłbym w stanie zrobić z pomocą kolegi czy ojca. No i jakieś meble, dajmy na to wszystko wyjdzie 20k to mamy 75k z całym mieszkaniem.

Gładzie sam zrobisz i malowanie? Dzisiaj to drogie rzeczy są. 

Ile pokoi, jakiej wysokości jaki metraż. Da radę z grubsza policzyć ile metrów masz do ogarnięcia. pewnie ze 200 wyjdzie ;) 

Edytowane przez Minciu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Minciu napisał:

Gładzie sam zrobisz i malowanie? Dzisiaj to drogie rzeczy są. 

Ile pokoi, jakiej wysokości jaki metraż. Da radę z grubsza policzyć ile metrów masz do ogarnięcia. pewnie ze 200 wyjdzie ;) 

Gładzie nie, malowanie tak.

51-53 metry, 3 pokoje ;) Nie musi być szał na początek, łóżko mogę kupić po miesiącu czy dwóch, tak samo kanapę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gruntowanie, gładzenie, gładzenie, szlifowanie/docieranie, gruntowanie, malowanie + materiał grunt + farba podkładowa + farba i masz z 15-20k pln za mieszkanie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom, drzwi z ościeżnicą i montażem 1000-2000

Jeśli chodzi o ściany to najtańszym sposobem IMO jest zrobić tynk gipsowy, zapłacić komuś za zrobienie podkładu (bo leń :E ), następnie wypożyć pizgalnicę, tfu, agregat malarski i omalować wszystko w dzień samemu.

Co do łóżka to ja sobie bardzo cenię stelaż z allegro (daliśmy 700zł? :E ) plus materac za chyba 1000. Łóżko ma 180cm szerokości i jest mega wygodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba za szybko na to, nie wyrobię się z kasą bo jeszcze nie odłożyłem tyle gotówki by na spokojnie się wyrobić, a pożyczać hajs po rodzinie i wyrobić się na styk to też głupota trochę... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Kaiketsu napisał:

Co do łóżka to ja sobie bardzo cenię stelaż z allegro (daliśmy 700zł? :E ) plus materac za chyba 1000. Łóżko ma 180cm szerokości i jest mega wygodne.

Miałem tak w poprzedniej chacie, było wygodnie. Teraz mam taki lepszy materac za 3k ( https://senactive.pl/ Exclusive), bardziej mi podpasował niż tempur za dychę. Do tego ładniejsze łóżko z bezgłowiem i robi się 5K. Przy okazji materaz z łóżkiem w promocji w komplecie były. Warto przyczaić się na jakąś promkę, bo gdzieś z kafla można oszczędzić.

W pokoju kanapa włoska z materiałem, który nie mechaci się jak szmata i znowu 5k. Do tego skórzana kanapa w pokoju z kompem tez z 5k. Albo tak 5-7k bardziej, nie pamiętam już..

Kanapa typu szmelc martek za 2,500zł wygląda jak ścierwo po 2 latach wypierdzenia. Kanapa max budżet jysk za 500zł rozpada się wręcz w oczach. Są spore bardzo duże różnice w jakości skacząc między różnymi półkami cenowymi. W marketach jak Agata Meble bez problemu dojdziecie co jest typową masówką, a co jest z tego poziomu bardziej premium. Materiały do wyboru, i tak te co się nie wycierają kosztują dosłownie jak skórzane obszycie. Po prostu nie da się kupić solidnej kanapy, kiedy sam materiał pokrywający kanapę jest droższy niż cała kanapa obok. 

20 minut temu, galakty napisał:

Chyba za szybko na to, nie wyrobię się z kasą bo jeszcze nie odłożyłem tyle gotówki by na spokojnie się wyrobić, a pożyczać hajs po rodzinie i wyrobić się na styk to też głupota trochę... 

kredyt hipoteczny możesz brać na taką sumę, żeby zostało ci na wykończenie. Jak nie masz to możesz brać tak, żeby było z górką na wykończenie. Ja to brałem chyba 100k dodatkowo na wykończenie, jednocześnie płacąc 120k wkładu własnego, gdzie mogłem po prostu dać 20k własnego a 100k sobie odłożyć.. Takie mamy przepisy podatkowe, odradzam sprzedaży chaty szybciej niż przed 5 pełnych lat  podatkowych używania ;) 

aa jak chcesz odłożyć coś na później, to jedyne co może czekać to drzwi ;) Nie bardzo jest jak co rozbić. Możesz kupić wannę wolnostojącą i trzymać w łazience na betonie jeszcze tak ewentualnie. 

Ale nie da rady np wejść do domu z meblami a później robić podłogi.

Albo zrobić wszystko wszystko a na koniec walnąć gładzie.. Jak nie masz siana to możesz zamiast gładzi załatać ewentualnie dziurki. Ręcznie przeszlifować z grubsza, zaimpregnować, pomalować samemu i gotowe. To jest coś na czym można sporo oszczędzić a jednocześnie mieszkac normalnie. Kolor biały farby pozwoli oszczędzić 50% na materiale ;) 

Edytowane przez Minciu
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Minciu napisał:

5 pełnych lat  podatkowych używania ;) 

Co zdaje się liczy się w przypadku domu od zakupu działki ;) Nie wiem jak z mieszkaniem... od przelania dewowi na konto czy od odbioru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi