Skocz do zawartości
WebCM

Zakup mieszkania od dewelopera

Rekomendowane odpowiedzi

Znaczy sęk w tym że chcę jak najszybciej przejść na B2B, a przed odbiorem kluczy i zameldowaniem się nie mogę, bo na wynajmowanym właściciel sobie zastrzegł. Oszczędności na tym miałbym spore i praktycznie rata kredytu sama się spłaca. 

No i wciąż te miejsca parkingowe mnie bolą, bo jest wymóg kupna dwóch, a sprzedać tego nie można później. Wynajmowanie to mi spłaci za X lat, a też nie wiadomo czy znajdę chętnego. Ogólnie ten deweloper ma średnie opinie i ich zagrywki są niezbyt konsumenckie, bardziej jako ciekawostkę wrzucam że odjechali z cenami i nikt tego nie chce ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, galakty napisał:

a przed odbiorem kluczy i zameldowaniem się nie mogę, bo na wynajmowanym właściciel sobie zastrzegł.

lol, a co to ma do rzeczy? ;) Podpisujesz umowę o kredyt i przechodzisz na b2b, tyle

Edytowane przez Wu70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Wu70 napisał:

lol, a co to ma do rzeczy? ;) Podpisujesz umowę o kredyt i przechodzisz na b2b, tyle

Hmmm, ale jakiś adres prowadzenia działalności muszę podać nie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.09.2023 o 14:13, Keken napisał:

Mi się w ogóle nie podoba. Zbyt dużo skaz i na całości dziwnie to wygląda. Trochę jak w starej stodole ale każdy ma inny gust.

U mnie powinno pasować do tynku glinianego. 

PS Starą podłogę to masz tu:

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.jpg.f02b23133891c6812b09b0732c14f310.jpg

Edytowane przez Adi777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, galakty napisał:

No i wciąż te miejsca parkingowe mnie bolą, bo jest wymóg kupna dwóch, a sprzedać tego nie można później. Wynajmowanie to mi spłaci za X lat, a też nie wiadomo czy znajdę chętnego. Ogólnie ten deweloper ma średnie opinie i ich zagrywki są niezbyt konsumenckie, bardziej jako ciekawostkę wrzucam że odjechali z cenami i nikt tego nie chce ;) 

O kurcze. Ten deweloper ma naprawdę zdrowe podejście. Ciekaw jestem ile tam będzie miejsc parkingowych na mieszkanie. Jakby było 1,5 miejsca na mieszkanie (zakładam, że szukasz czegoś dużego, a do kawalerki dają jedno) to może nawet nie zabraknie.

Miejsca parkingowe zyskują na wartości jak ludzie wprowadzają się na osiedle. U mnie jest aktualnie problem ze znalezieniem miejsca do wynajęcia. Patrząc na oferty aktualnie sprzedający liczą sobie dodatkowe 85k za miejsce w hali garażowej... Za ile u Ciebie te miejsca sprzedają? W nowej inwestycji bym brał tyle miejsc ile popadnie, bo one z reguły zyskują wartość znacznie szybciej niż mieszkania. U mnie za 5k sprzedawali, a budynek oddany w 2014 :E

Te miejsca możesz zapewne sprzedać, ale w porozumieniu ze wspólnotą u notariusza. U mnie w księdze matce (księga, z której wydzielone zostały mieszkania) jest wpis, że właściciel danego mieszkania ma wszechczesne, wyłączne prawo do korzystania z danego miejsca parkingowego. U notariusza można dokonać zmian w księdze wieczystej i przepisać miejsce na właściciela innego mieszkania, ale jest to trochę misja.

Uważam jednak, że warto jest mieć 2 miejsca, bo nigdy nie wiesz kiedy Ci będzie potrzebne. Jedno będziesz wynajmować, a z drugiego korzystać. Póki wszyscy się nie wprowadzą to będziesz miał miejsce dla gości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, michasm napisał:

O kurcze. Ten deweloper ma naprawdę zdrowe podejście. Ciekaw jestem ile tam będzie miejsc parkingowych na mieszkanie. Jakby było 1,5 miejsca na mieszkanie (zakładam, że szukasz czegoś dużego, a do kawalerki dają jedno) to może nawet nie zabraknie.

Miejsca parkingowe zyskują na wartości jak ludzie wprowadzają się na osiedle. U mnie jest aktualnie problem ze znalezieniem miejsca do wynajęcia. Patrząc na oferty aktualnie sprzedający liczą sobie dodatkowe 85k za miejsce w hali garażowej... Za ile u Ciebie te miejsca sprzedają? W nowej inwestycji bym brał tyle miejsc ile popadnie, bo one z reguły zyskują wartość znacznie szybciej niż mieszkania. U mnie za 5k sprzedawali, a budynek oddany w 2014 :E

Te miejsca możesz zapewne sprzedać, ale w porozumieniu ze wspólnotą u notariusza. U mnie w księdze matce (księga, z której wydzielone zostały mieszkania) jest wpis, że właściciel danego mieszkania ma wszechczesne, wyłączne prawo do korzystania z danego miejsca parkingowego. U notariusza można dokonać zmian w księdze wieczystej i przepisać miejsce na właściciela innego mieszkania, ale jest to trochę misja.

Uważam jednak, że warto jest mieć 2 miejsca, bo nigdy nie wiesz kiedy Ci będzie potrzebne. Jedno będziesz wynajmować, a z drugiego korzystać. Póki wszyscy się nie wprowadzą to będziesz miał miejsce dla gości.

W tej chwili nie wiem jaka cena bo już wlicza jako całość i się nie rozdrabnia. Czy zdrowe podejście to bym nie powiedział, bo na początku sprzedawali mieszkania bez miejsc postojowych, a teraz musisz mieć 2 i koniec bo inaczej by wolne zostały. To nie jest centrum miasta, tylko totalne ubocze i wcale te parkingi nie muszą być popularne ;) 

I czy się sprzedać będzie dało to też nie wiem, bo pytałem dewelopera i powiedział że takiej opcji nie będzie, bo by wymagało zgody mieszkańców czy coś i zmiany umów. Może coś się zmieniło ostatnim czasem, nie wiem, taką informację otrzymałem. 

Nie chcę być w gorącej wodzie kąpany, bo już bym kilka złych decyzji z mieszkaniem podjął (piętro, plan zagospodarowania, bliskość sklepów czy komunikacji). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przeczytaj dokladnie co Ty tam chcesz kupic. Zgody mieszkancow zeby miejsce postojowe w garazu sprzedac? :E Szalenstwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miejsca parkingowe nie mają osobnych ksiąg wieczystych, więc wpis o tym kto może z nich korzystać znajduje się w księdze części wspólnych.

Częściami wspólnymi nie możesz dowolnie zarządzać, więc nie możesz ich sprzedać. Masz prawo sprzedawać jedynie to na co masz osobną księgę wieczystą, gdzie jest napisane, że jesteś jedynym właścicielem.

Tak samo jest z balkonami. To są części wspólne, więc jak coś chcesz zamontować/pomalować to potrzebujesz zgody wspólnoty.

Nie wiem jak jest z wpisami do księgi matki. Nie wiem czy może je zmieniać wspólnota w imieniu mieszkańców czy potrzebuje zgody wszystkich współwłaścicieli. Jeśli wystarczy zgoda większości to nie ma problemu. Jeśli zgoda wszystkich to w praktyce jest to niewykonalne, bo właściciele mieszkań oddanych na wynajem często są nieosiągalni.

Jak miejsca nie były obowiązkowe to pewnie nikt nie brał. Zakładali, że te niesprzedane będą ogólnodostępne. Tak to już jest, a potem auta parkowane po krzakach, na przejściach dla pieszych, zastawione drogi tak, że nie da się przejechać. Skoro początkowo sprzedawali mieszkania bez miejsc parkingowych to pewnie tych miejsc będzie brakować. Zwłaszcza jeśli będzie jakiś szlaban lub miejsca są w hali garażowej. Wtedy ludzie żeby zjechać będą musieli czekać, aż ktoś inny będzie wjeżdżał lub wyjeżdżał, aby tam się dostać. 

Edytowane przez michasm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, offensive napisał:

To przeczytaj dokladnie co Ty tam chcesz kupic. Zgody mieszkancow zeby miejsce postojowe w garazu sprzedac? :E Szalenstwo

Dlatego się zagłębiam w opinie o nich, bo już tyle razy mi krwi napsuli że nie ufam za grosz. Nie bez powodu te mieszkania nie schodzą, nie może chodzić tylko o cenę. 

19 minut temu, michasm napisał:

Miejsca parkingowe nie mają osobnych ksiąg wieczystych, więc wpis o tym kto może z nich korzystać znajduje się w księdze części wspólnych.

Tam są miejsca postojowe na jednej księdze z mieszkaniem. I to podobno robi problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, galakty napisał:

Tam są miejsca postojowe na jednej księdze z mieszkaniem. I to podobno robi problem.

To ma plusy i minusy - służebność do mieszkania w części wspólnej oznacza dużo mniejszy podatek od nieruchomości. Tam, gdzie są np. miejsca parkingowe w garażu podziemnym który jest osobną nieruchomością ma swoją KW, płaci się zwykle wg. stawki dla "innego typu" nieruchomości który samorząd najczęściej ustala na maksymalną dozwoloną wartość - np. u nas za metr mieszkania to było 0.75zł a za metr miejsca postojowego 6zł.

Minus jak pisał wyżej @michasm - nie można normalnie sprzedać samego miejsca bez mieszkania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Wu70 napisał:

Nie musisz ;)

No to akurat bzdura, musi mieć adres prowadzenia działaności ;) Ale to się da w prosty sposób ogarnąć, chociażby adres działaności u rodziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stałego adresu nie trzeba mieć, ale wtedy się podaje zamieszkania i tam leci cała korespondencja, czyli będzie widniało jako adres firmowy. Wirtualne biuro do czasu odebrania kluczy jedynie zostaje, u rodziny to też nie tak prosto jak ma się beton w rodzinie :E

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mark97 napisał:

No to akurat bzdura, musi mieć adres prowadzenia działaności ;) Ale to się da w prosty sposób ogarnąć, chociażby adres działaności u rodziny.

Użyj google zanim zaczniesz pisać o bzdurach to zaoszczędzisz sobie pisania bzdur ;)

2 godziny temu, galakty napisał:

Wirtualne biuro do czasu odebrania kluczy jedynie zostaje

po prostu się podaje adres gdzie się mieszka i tyle, nie potrzebujesz zgody Janusza żeby podać adres korespondencyjny ;) To nie jest adres firmowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Wu70 napisał:

po prostu się podaje adres gdzie się mieszka i tyle, nie potrzebujesz zgody Janusza żeby podać adres korespondencyjny ;) To nie jest adres firmowy

I na jaki adres wystawiasz faktury? Zamieszkania nie? To nie będzie traktowane jako firmowy w CEIDG? 

Jak nie to trochę dziwne, pierwsze słyszę bo każdy rejestruje na mieszkanie ze znajomych xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktur nie wystawia się na adres. Zakładając jdg masz do wyboru brak stałego miejsca zamieszkania. To co istotne z tego wynika to to że możesz założyć jdg bez zgody Janusza jeśli gdziekolwiek mieszkasz bo nie prowadzisz u niego jdg ;-)

Jeśli to będzie jedyny adres to będzie widoczny w ceidg, Janusz nic na to nie poradzi bo masz prawo używać tego adresu jako korespondencyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Wu70 napisał:

Faktur nie wystawia się na adres. Zakładając jdg masz do wyboru brak stałego miejsca zamieszkania. To co istotne z tego wynika to to że możesz założyć jdg bez zgody Janusza jeśli gdziekolwiek mieszkasz bo nie prowadzisz u niego jdg ;-)

Jeśli to będzie jedyny adres to będzie widoczny w ceidg, Janusz nic na to nie poradzi bo masz prawo używać tego adresu jako korespondencyjny.

Pytałem w biurze rachunkowym i teoretycznie się tak da, ale powiedzieli że ryzykowne. Chyba że chcą wcisnąć przy okazji wirtualne biuro, ale ogólnie rzecz biorąc wszyscy u mnie rejestrują na adres więc może coś w tym jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, poszukałem, przyznaję rację, że według prawa nie musisz mieć adresu firmy ale... Rejestracja w VAT może być lekko problematyczna, popytaj w innych biurach rachunkowych, może ktoś przechodził już przez podobny scenariusz i ma jakieś doświadczenia, Najlepiej żeby ktoś się poprowadził za rączkę w takim przypadku. Albo... Nie masz kogoś z rodziny? Ojciec, matka etc tam możesz zarejestrować firmę i będzie raczej szybko i prosto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rodzice mieszkają kawał drogi jednak stąd i wątpię że pójdą na takie rozwiązanie, bo strach, bo tamto, bo adres publiczny...

Mi jedno z biur doradziło wykupienie u nich wirtualnego biura dodatkowo z prowadzeniem księgowości i założeniem firmy. I chyba to będzie najlepsze rozwiązanie, choć też ma wady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie ma wady? Jaki koszt tego biura? W sumie zaraz jakiś mod da nam po ostrzeżeniu za offtop 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuszczam tego dewelopera bo to jaja są jakieś. W piątek była "promocja" i cena wychodziło 540k, dziś chcę się umówić i już jest 570k 🤦‍♂️

Przez ostatni miesiąc zeszły może 2 mieszkania, 50 dalej stoi. W sumie się nie dziwię z takim podejściem do klienta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@galakty

Odpuść go. Skoro teraz tak cwaniakuje, to strach pomyśleć, co będzie robił, jak wyjdą jakieś niedoróbki i będą potrzebne poprawki.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, speed3r napisał:

@galakty

Odpuść go. Skoro teraz tak cwaniakuje, to strach pomyśleć, co będzie robił, jak wyjdą jakieś niedoróbki i będą potrzebne poprawki.

Oni od początku mają chamskie zagrywki. Cena 510k ale nie można podpisać umowy, cena 530k ale nie można, o już można ale cena 560k, jadę na miejsce i cena 580k. Po miesiącu promocja na 540k, ale po dwóch dniach zastanowienia już 570k. 

Toć to nerwicy idzie dostać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówię - daj sobie spokój z nimi. Skoro teraz się z nimi męczysz, to pomyśl, co będzie, jak wyjdzie jakiś fakap po oddaniu budynku. Tak, na pewno coś wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi