Skocz do zawartości
WebCM

Zakup mieszkania od dewelopera

Rekomendowane odpowiedzi

3 pokojowe mieszkanie na sprzedaż (Warszawa, bielany) kto pomoże mi to wycenić i jakie ew. macie wskazówki które mogą i się przydać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebujesz tajemnej wiedzy? Wejdź na olx, otodom, zametr i wszystko zobaczysz.

Ile-wynosi-oprocentowanie-nowo-zaci%C4%8

Ratuj się kto może przed spadkami cen, jedynym ratunkiem kredyt 0%

https://bithub.pl/inwestycje/nieruchomosci/ministerstwo-rozwoju-ostrzega-bez-kredytu-na-start-dojdzie-do-zalamania-podazy-mieszkan/

Tutaj ten pan na przypadkowym zdjęciu, niepowiązanym

19316b198d1f39c2de276a66ef0ec7242070d8af

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kubikolos no właśnie, jest to dla mnie wiedza tajemna, patrzę mieszkania w tej okolicy o metrażu itp. w ogłoszeniach rozstrzał 700k do miliona.

Na chwilę obecną zatrudniłem panią która wyceni to mieszkanie (kosztuje to mnie 700pln) Pani mnie namawia na sprzedaż mieszkania, a jednocześnie sama mówi, że ma jakieś mieszkania na wynajem...

Przyznaję się, sprzedaż mieszkania i wszystko co jest z tym związane jest dla mnie czarną magią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Próbę wyceny możesz wykonać sam patrząc na wspomniane portale ogłoszeniowe. Na szczęście powinieneś mieć wystarczająco dużo ofert do obejrzenia, żeby wyciągnąć jakieś wnioski za ile sprzedawane są mieszkania w podobnym stanie, lokalizacji, z podobnym wyposażeniem, odległościami do komunikacji, szkół, itd.

Ogólnie sprzedać mieszkanie możesz sam, bez pośredników, chociaż nie będzie to takie ot proste jak sprzedaż czajnika, czy laptopa. Potrzebujesz znaleźć jakiegoś notariusza z dobrymi opiniami i zadać mu pytanie, jakie dokumenty potrzebujesz, jako sprzedający, przy ewentualnej sprzedaży posiadać - będzie tego kilka, przykładowo: zaświadczenie z UM o braku zameldowanych osób w lokalu, od dostawców energii itd o braku długów, numer księgi wieczystej, zaświadczenie z Urzędu Skarbowego powiązane z ewentualnością zaistnienia należnego podatku, czy też nowość: certyfikat energetyczny lokalu. Notariusz powinien dać taką listę. Niektóre papierki będą cię kosztować (najdroższy będzie raczej certyfikat energetyczny), większość nie otrzymasz od razu, niektóre będą miały ograniczoną ważność - takie robisz na ostatnią chwilę, jak już będziesz miał kupującego. 

Edytowane przez jagular

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii notariusza pytaj kilku o wycenę swojej usługi.
Ja przy zakupie nieruchomości miałem rozstrzał od 2200 zł do 8000 zł przy tym samym zakresie jego usługi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jagular portale mają te same oferty, moja nawet ulica i rozstrzał jak pisałem 700k-do miliona.

kobieta która mi to wycenia bierze 700, ale chyba nie oprę się na jednej wycenie gdy gra toczy się o ~800k np.(kobieta powie mi,ze mieszkanie warte max 600k i dziwnym trafem zaraz się znajdzie kupiec)

Papierkologię, jako taką to wiadomo doczytam sobie w necie czy ew. notariusz mi podpowie.

Jeśli ktoś z czytających ma jakieś tipy to chętnie poczytam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Koszta notarialne są ustalone prawnie, ponosi je kupujący. 

Wycena wyceną, ale przecież to nie jest gwarancja ceny, tylko mniej lub bardziej pocieranie szklanej kuli przez kogoś tam. 

Acha, gdybyś się bał o problemy z np. przelewem od kupującego, istnieje opcja w której (za dodatkową opłatą) kupujący przelewa pieniądze np. dzień wcześniej na konto notariusza i w momencie podpisywania umów/oddawania kluczy masz już pewność, że pieniążki od kupującego wyszły, a przelew od notariusza zostanie odpalony chwilę po podpisaniu umów.

I jeszcze jedno: jak już znajdziesz kupca itd, to nie tyle kończ umowy z dostawcami, a raczej przenoś umowy/usługi na kupującego. Na stronach/w apkach dostawców powinny być informacje jak to zrobić.

Edytowane przez jagular

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, MaxForces napisał:

Jak nie ma?Zalezy od twojej mozliwosci splaty. NIe dosc ze przy krotszym kredycie dostajesz lepsze oprecontowanie i mniej splacasz to szybciej spalcisz nawet jak z 30 nadplacaja.

W PL marża nie jest zależna od okresu spłaty, więc warunki takie same. 

W opisanych poniżej sytuacjach spłacisz kredyt dokładnie w tym samym momencie:

- kredyt na 10 lat, rata 4000 zł,

- kredyt na 30 lat, rata X zł, ale co miesiąc nadpłacasz 4000-X zł (w sumie co miesiąc płacisz 4000 zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszą opcją do nadpłacania kredytu jest rachunek bilansujący, bo działa jak nadpłata a pieniądze dalej są nasze i można je w każdej chwili wycofać.

Ale nie ma w Polsce zbyt wielu ofert kredytów z takim rachunkiem, przynajmniej kiedyś nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, SZAFIR00 napisał:

no właśnie, jest to dla mnie wiedza tajemna, patrzę mieszkania w tej okolicy o metrażu itp. w ogłoszeniach rozstrzał 700k do miliona.

Masz, za darmo, złota zasada jaką kieruje się poważny wystawiacz ogłoszeń - widzisz że są do miliona to wystaw za milion i czekaj. Nie musisz płacić pani 700zł za zgodę a kwota w ogłoszeniu nie wiąże się z konsekwencjami, jak nikt nie kupi to zmniejszysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś z was korzystał z usług Pewny Lokal jeśli chodzi o odbiór mieszkania? Jeśli tak to co o tym myślicie? Mam jeszcze trochę czasu, bo odbiór będę miał maksymalnie do końca maja 2025, ale już powoli myślę skąd brać fachowca, bo na pewno samemu nie będę odbierać - za mało się znam. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kubikolos napisał:

Masz, za darmo, złota zasada jaką kieruje się poważny wystawiacz ogłoszeń - widzisz że są do miliona to wystaw za milion i czekaj. Nie musisz płacić pani 700zł za zgodę a kwota w ogłoszeniu nie wiąże się z konsekwencjami, jak nikt nie kupi to zmniejszysz.

Tyle rozumiem, place pani, bo to rzeczoznawca, oglada mieszkanie itp i pozniej wystawia mi papiery ktorymi moge sie posilkowac przy sprzedazy, nigdzie nie powiedzialem, ze cena bedzie akurat ta przez nia podana, mam nadzieje, ze rzeczoznawca rozjasni mi troche na jakie pieniadze moge liczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 godziny temu, jagular napisał:

Koszta notarialne są ustalone prawnie, ponosi je kupujący. 

Wycena wyceną, ale przecież to nie jest gwarancja ceny, tylko mniej lub bardziej pocieranie szklanej kuli przez kogoś tam. 

Acha, gdybyś się bał o problemy z np. przelewem od kupującego, istnieje opcja w której (za dodatkową opłatą) kupujący przelewa pieniądze np. dzień wcześniej na konto notariusza i w momencie podpisywania umów/oddawania kluczy masz już pewność, że pieniążki od kupującego wyszły, a przelew od notariusza zostanie odpalony chwilę po podpisaniu umów.

I jeszcze jedno: jak już znajdziesz kupca itd, to nie tyle kończ umowy z dostawcami, a raczej przenoś umowy/usługi na kupującego. Na stronach/w apkach dostawców powinny być informacje jak to zrobić.

Taksa notarialna  są ustawowo regulowane, ale notariusz może taksę obniżyć. Dodatkowo za zgłoszenie wpisu o hipotece do Sądu i KW może sobie wziąć nawet i 1 mln zł, nikt tego nie reguluje, dlatego wyceny notariuszy będą zgoła różne tak jak było to w moim przypadku. Dla mojej nieruchomości taksa wynosiła 2150 zł brutto, notariusze proponowali połowę tej kwoty. Za wpis o hipotece średnio proponowali po 240 zł zaś byli i tacy co chcieli 1400 zł, dlatego warto napisać do kilku notariuszy o wycenę.

Edytowane przez mlody_tarnow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Masz rację, dodatkowe czynności nie są regulowane kosztowo. Jestem zaskoczony że otrzymałeś ofertę niższej, niż maksymalna taksy :) 

Wpis do KW w Sądzie da się wykonać samemu, ale oczywiście że nie musi to być proste, bo tu jest k**** Spart...znaczy się, Polska, a nie jakiś sprawny biurokratycznie kraj. Nie ma przykładowo czasowych limitów w kwestii jak długo trzeba czekać na wpis. Koszt to będzie w tej chwili i tak 200-250zł (na początku 2023 jeszcze było 100zl, potem szybciutko 150, potem szybciutko 200+), więc warto chyba zostawić to zawodowcowi, bo kontakt z Panią Łaskawą Jadzią Z Wydziału Ksiąg Wieczystych może skończyć się morderstwem, lub samobójstwem.

Edytowane przez jagular

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dlatego firmy pośredniczące w sprzedaży nieruchomości wyrastają jak grzyby po deszczu.

Biorą sporo ale i tak klientów nie brakuje.

Załatwienie całej papierologii przy sprzedaży domu lub działki to sporo roboty i czekania.

A po czasie może przyjść jeszcze opłata adiacencka do zapłacenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Keken napisał:

I dlatego firmy pośredniczące w sprzedaży nieruchomości wyrastają jak grzyby po deszczu.

Biorą sporo ale i tak klientów nie brakuje.

Załatwienie całej papierologii przy sprzedaży domu lub działki to sporo roboty i czekania.

A po czasie może przyjść jeszcze opłata adiacencka do zapłacenia.

A jakie papiery ogarnia biuro nieruchomości?

Z tego co wiem to robi to notariusz, a nie biuro nieruchomości.

Dajesz dla biura nieruchomości upoważnienie i oni stoją za Ciebie w kolejkach?

Przy mieszkaniach biuro nie robi nic. Ogląda z Tobą mieszkanie, które Ty sobie w necie sam upatrzyłeś, a bez biura nie możesz go obejrzeć i na tym się kończy.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiacie się o swoją przyszłość i dobrobyt po tym jak w KO koalicjancji kłócą się o kredyt 0%?

Spokojnie, mam dobrą wiadomość!

Cytat

Lidia Czechak: klub parlamentarny PIS poprze kredyty 0%

Dwa wrogie obozy staną ponad podziałami żeby dowieźć ten projekt! :love-1:

Można się kłócić w mediach i pluć jadem na przeciwników politycznych ale kiedy przychodzi do głosowania nad ważnymi projektami dla obywateli trzeba stanąć pod podziałami, na tym polega odpowiedzialność.

7cedc36a35cd1f5be70774a0d7e85c025dede144

[/spoiler

• Like 1
  • Haha 2
  • Sad 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zebrano opinie NBP i mnóstwa innych agencji. Nie było żadnej pozytywnej opinii dla tego projektu. Wiele uznało, że to tylko podniesie ceny mieszkań i nie będzie w tym żadnego zysku dla kredytobiorców.

Ale i tak wprowadzą. Jednogłośnie....

:E

• Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dopłaty dla deweloperów będą na 100%. Nie ma takiej siły, nie ma takiego sprzeciwu społecznego i nie ma takich argumentów, które zatrzymają dotowanie lania betonu z publicznych pieniędzy.

Nie będzie podniesienia kwoty wolnej, z renty wdowiej zostały śmieszne skrawki, ale PAN DEWELOPER musi dostać pełną pulę. Jeszcze poluzują ograniczenia, żeby z publicznych pieniędzy więcej przekazać dla pana dewelopera.

Dramat. Co najgorsze, w tym kraju nikogo to nie obchodzi. Jakieś tam protesty nastoletnich wykopków nikogo nie interesują. Lewo, prawo, centrum, wszyscy mają wywalone jajca na to, że rzunt z naszych podatków ciepłą rączką przekaże MILIARDY złotych deweloperom, podczas gdy można wymienić dosłownie dziesiątki pomysłów na to, jak zagospodarować te pieniądze z POŻYTKIEM publicznym zamiast napychania kabzy "homo superior" spod znaku gazobetonu.

Edytowane przez Kaiketsu
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W naszym kraju ważniejsza jest Julka którą zwolnili bo nie nosiła stanika, niż dach nad głową ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kaiketsu napisał:

Dopłaty dla deweloperów będą na 100%. Nie ma takiej siły, nie ma takiego sprzeciwu społecznego i nie ma takich argumentów, które zatrzymają dotowanie lania betonu z publicznych pieniędzy.

Nie będzie podniesienia kwoty wolnej, z renty wdowiej zostały śmieszne skrawki, ale PAN DEWELOPER musi dostać pełną pulę. Jeszcze poluzują ograniczenia, żeby z publicznych pieniędzy więcej przekazać dla pana dewelopera.

Dramat. Co najgorsze, w tym kraju nikogo to nie obchodzi. Jakieś tam protesty nastoletnich wykopków nikogo nie interesują. Lewo, prawo, centrum, wszyscy mają wywalone jajca na to, że rzunt z naszych podatków ciepłą rączką przekaże MILIARDY złotych deweloperom, podczas gdy można wymienić dosłownie dziesiątki pomysłów na to, jak zagospodarować te pieniądze z POŻYTKIEM publicznym zamiast napychania kabzy "homo superior" spod znaku gazobetonu.

To jest chore, że nic nie możemy z tym zrobić. Zakładam, że w przypadku referendum ponad połowa by była przeciw. 

I to nawet w sytuacji, gdzie wiadomo, że wszyscy beneficjenci by głosowali, a z osób, którym ten pomysł się nie podoba tylko część. 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko przypomnę, że w tym kraju lobby hodowców norek wykoleiło ustawę, którą firmował sam Kaczyński (tzw Piątka dla zwierząt). A jakie jest porównanie obrotów branży futerkowej i deweloperskiej?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rodziny których polityków mają udziały w firmach deweloperskich? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, michasm napisał:

I to nawet w sytuacji, gdzie wiadomo, że wszyscy beneficjenci by głosowali, a z osób, którym ten pomysł się nie podoba tylko część. 

Tylko czy aby na pewno będą jacyś realni beneficjenci tego programu jeżeli ceny znów wystrzelą w kosmos ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, michasm napisał:

Rodziny których polityków mają udziały w firmach deweloperskich? :E

Deweloperka, budowanie majątku na nieruchomościach. Z każdej strony politycy mają tam swój biznes. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi