Skocz do zawartości
WebCM

Zakup mieszkania od dewelopera

Rekomendowane odpowiedzi

U nas zazwyczaj zbudować 120m2 to jest życiowy projekt i osiągnięcie. Przy Twoich liczbach to nawet programiści b2b siedzą cicho. ;)

W dniu 13.08.2024 o 07:07, Keken napisał:

W Polsce stawia sie kurniki.

Bo Polacy lubią małe i drogie mieszkania.

05503ecb6da02a-835-617-0-0-835-617.png

729cd86fdbc4ca-844-622-0-0-844-622.png

856b2bcd8ee040f53f41b79cc009f2bfffe2df9c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samo wybudowanie to nie jest aż taki problem. Tylko to później utrzymać w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, kubikolos napisał:

Przy Twoich liczbach to nawet programiści b2b siedzą cicho. ;)

W Polsce ciężko jest dostać powyżej 1k USD netto dniówki na zdalnym kontrakcie. Jak chcesz porównywać liczby, patrz na ten sam kraj. W USA dobry programista dostanie milion USD rocznie, a wybitny dwa.

4 minuty temu, Keken napisał:

samo wybudowanie to nie jest aż taki problem. Tylko to później utrzymać w Polsce.

Jaki problem utrzymać? Jak chcesz zbudować 200m2 w dobrym standardzie i dobrej lokalizacji, przekroczysz dwa mln. IMO to jest znacznie większy problem niż rachunki. Bo podatku za grunt place 40PLN, więc nawet nie wspominam. Tak samo tych groszy za każdy m2 nieruchomości. 

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na ten sam kraj skoro właśnie chciałem kraje porównać i u nas jest bieda z nędzą w porównaniu do US.

5 minut temu, Karister napisał:

IMO to jest znacznie większy problem niż rachunki. 

Dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz dobrze zaizolowane te 200m to nie będzie mocno bolało po kieszeni.
Myślałem o czymś większym 250m+

Albo dom jest bardzo dobrze zaizolowany albo będzie płacz na rachunki za ogrzewanie.

I do takiego 250+ przydałby się ktoś do sprzątania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Keken napisał:

Eeee Panie, aż tak to pięknie nie wygląda. Właściwie jak wybudujesz to i utrzymasz, ale budowa to mordęga. 

Mamona leci i leci. Dzisiaj zrobienie samego dachu to jest już porządny rachunek, a gdzie reszta 😉

Teraz, Keken napisał:

Ok, teraz widzę sprostowanie. Oczywiście wraz z metrażem lecą koszty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosty dach blachodachówka około 100k zł obecnie. Znajomy właśnie wymienia.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Keken napisał:

jak masz dobrze zaizolowane te 200m to nie będzie mocno bolało po kieszeni.

20cm XPS pod płytą, 15cm EPS nad płytą, 30cm cm na styro grafitowego na elewacji i 30 - 60cm wełny mineralnej na dachu. Wszystko z lambdą 0.029-.0.31. Okna oczywiście trzyszybowe. Także bardzo dobrze zaizolowane.

43 minuty temu, Keken napisał:

To niczego nie zmienia. Jak ktoś jest w stanie wybudować 200m2, to jest w stanie to też utrzymać. 250m2 tak samo. Jedne i drugie koszty rosną z metrażem, a gorsze są koszty budowy. No chyba, że ktoś buduje sam i wybiera wszystko, co najtańsze, ale i tak nie sądzę, że wyjdzie mu tak tanio, aby problemem było utrzymanie, a nie budowa.

42 minuty temu, Keken napisał:

Pozostaje kluczowa kwestia, czyli metraż dachu. Co z tego, że prosty, jak jest go na przykład 350m2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wezcie pod uwage, ze Polska staje sie krajem luksusowym pod wzgledem bezpieczenstwa i spokoju zycia w Europie. ;)
Za to sie placi.

2 godziny temu, kubikolos napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@offensiveNiedługo będą to w ogłoszeniach pisać, że BEZPIECZNE MIEJSCE +100% do ceny.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kubikolos napisał:

Z ciekawości spróbowałem zweryfikować informacje z tego screena. No i jakoś tak wyszło coś zupełnie innego. Przykład z Włoch:

In July 2024 for residential properties for sale were asked on average € 2,053 per square meter, with an increase of 3.79% compared to July 2023 (1,978 €/m²). Over the past 2 years, the average price in Italy has reached its peak in June 2024, with a value of € 2,072 per square meter.

Źródło: immobiliare.it

I teraz mam dylemat. Kto jest matołkiem: ten kto produkuje te infografiki, ten kto je rozpowszechnia, czy ten kto wierzy bezkrytycznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srogi masz dylemat i myślę że powinieneś zgłosić swoje uwagi do Eurostatu.

Myślę że z pokorą przyjmą twoje nowe dane i przeproszą za bycie matołkiem bo na pewno nie jesteś nim ty ;)

https://www.money.pl/gospodarka/nieruchomosci-tanieja-w-europie-na-potege-a-polska-z-jednym-z-najwiekszych-wzrostow-cen-7047586039999424a.html

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, sprawdziłem więcej niż jedno źródło, żadne nie potwierdziło rewelacji o 18% spadku cen nieruchomości we Włoszech. Wyżej masz źródło włoskie, ale to najwidoczniej nie jest wystarczająco dobre na forumowe sianie paniki ;) 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Keken napisał:

Dużo. A jaki metraż?

u mnie jest 100m^2 podstawy domu (w sensie, tyle ma parter) i dach kosztował odrobinę ponad 30k (materiał + robocizna).

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, Karister napisał:

W Polsce ciężko jest dostać powyżej 1k USD netto dniówki na zdalnym kontrakcie. Jak chcesz porównywać liczby, patrz na ten sam kraj. W USA dobry programista dostanie milion USD rocznie, a wybitny dwa.

Proponuje przestac palic to co palisz bo gadasz o 0.01% ludzi w tym momecie ktorzy ksztaltuja rynek a nie przecietny programista co szuka dobrej roboty albo zyjesz w innym wymiarze. Nawet znajoma w IBM zarabia miej niz ty podajesz jako top programista. Ba ja na stanowisku w topowym zarabiam mniej niz 2mln. Zejdzmy na ziemie.

16 godzin temu, Keken napisał:

Z ciekawosci sie zapytam to ile mial stary dach ze wymienial?

16 godzin temu, Keken napisał:

Wszysto zalezy od wybudowania. Ja mam niejsze rachunki na domu 370m2 niz moi rodzice 200m2. Ogrzewanie i chlodzenie. Co na to sie zlozylo z grupsza. Ocieplenie domu, wentylacja podasza z izolacja. Dobrze rozplanowane ociepolenie i chlodzenie z podzialem na strefy( to bardzo wazne by ocieplenie czy chlodznie nie chodzilo caly cas w ktores strefie).

Edytowane przez MaxForces

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Prosty dach ale nie płaski. Prosty bez udziwnień. Dwuspadowy, na oko około 150 m2 podstawy.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, MaxForces napisał:

Proponuje przestac palic to co palisz bo gadasz o 0.01% ludzi w tym momecie ktorzy ksztaltuja rynek a nie przecietny programista co szuka dobrej roboty albo zyjesz w innym wymiarze. Nawet znajoma w IBM zarabia miej niz ty podajesz jako top programista. Ba ja na stanowisku w topowym zarabiam mniej niz 2mln. Zejdzmy na ziemie.

Proponuję przestać głupawe docinki, bo następnym razem poleci report i ignor. Za mało szczeniackich pyskówek z twojej strony zniknęło z tego forum do tej pory? IBM? To nawet obok topki nigdy nie stało. Mnie naprawdę nie interesuje, co jakaś znajoma ma, albo nie ma i gdzie. Możesz to z góry przyjąć za pewniak i przestać do mnie pisać kolejne banialuki. Zwłaszcza biorąc pod uwagę przeszłe sytuacje, kiedy to pisałeś kompletne bzdury (vide drzwi HST), potem się tego wupierałeś, a jak dostajesz cytat własnego posta sprzed pół roku, nabierasz wody w usta. ;) 

2 godziny temu, Keken napisał:

Prosty dach ale nie płaski. Prosty bez udziwnień. Dwuspadowy, na oko około 150 m2 podstawy.

Dachu nie liczy się od podstawy. Przecież jego kąt nachylenia kompletnie zmienia powierzchnię. Wg mnie zapłacił normalnie, jeśli dach ma 30°+ nachylenia, wziął krycie papą, porządną dachówkę ceramiczną oraz ma w tym dachu dużo (z 10) okien. Lukarny też mają spory wpływ na cenę. Plus nie wiemy, czy w tej cenie ma izolację.

Edytowane przez Karister

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Karister napisał:

dachówkę ceramiczną

Kolega @Keken wspominał o blachodachówce. Rzeczywiście, jeśli przy okazji robił okna dachowe, ocieplenie, etc. to cena mogła być zbliżona do rynkowej. Ale samo pokrycie dachu? Bardzo drogo.

Okna dachowe są pieruńsko drogie, tak BTW. Musiałem dodać kilka w ramach zagospodarowania poddasza i kwiknąłem przy fakturze. Plus 800zł robocizny od okna, co i tak było tanio, bo robił zaufany dekarz który robił wcześniej ten dach i dał mi rabat (zwykle chcą 1200-1400 zł).

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to normalna cena obecnie za wymianę dachu materiał i robocizna + pewnie części więźby bo stary poniemiecki dom ze zmienianym dachem za PRLu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.08.2024 o 20:51, Karister napisał:

że drewno musi być takie i siakie, impregnacja owaka

I mieli rację. Bo chyba nikt poważny nie sądzi, że obecnie sprzedawane drewno konstrukcyjne nadaje się do takiej budowy. To drewno zbiega się jak stare majtki teściowej po upraniu w 40 st. I nie mamy tak suchego klimatu, by nie stosować impregnatów, pleśń, grzyby, robactwo itp. Co za tym idzie dobre, sezonowane drewno i impregnaty robią koszty, które wywołują konsternację.

Gdybym miał zamiar taki dom/domek stawiać to chyba z 5 lat wcześniej wystawiłbym ogłoszenie o skupie belek i desek podłogowych z rozbiórek/remontów. Ludzie wyrzucają na śmieci konkretne drewno i zastępują je nowym papierem z suszarni, bo nowe. A tu nie o to chodzi, bo odpowiednie drewno jest stare w ogólnym rozumieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Kaiketsu napisał:

Kolega @Keken wspominał o blachodachówce. Rzeczywiście, jeśli przy okazji robił okna dachowe, ocieplenie, etc. to cena mogła być zbliżona do rynkowej. Ale samo pokrycie dachu? Bardzo drogo.

Jak dla mnie dach oznacza konstrukcję, pokrycie i okna. Czy z izolacją, czy bez to już kwestia do doprecyzowania. Wg mnie podawał całość dachu bez ocieplenia. Na koniec kwestia membrana vs krycie papą. Membrana jest kilkanaście k tańsza. Poza oknami dachowymi jest jeszcze kwestia rolet dla nich. Elektryczne zewnętrzne wyniosą drugie tyle, co same okna. Dlatego takie porównywanie cen jak dla mnie dawno straciło sens. Jeden robi premium, drugi byle się nie zawaliło. Różnica w cenie trzykrotna. Dr tego jeden ma prosty projekt, drugi z udziwnieniami. Ponownie cena razy dwa.

Edytowane przez Karister

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

przymierzam sie do kupna malego mieszkania dwupokojowego w jednym z wiekszych miast. chcialem wydac 500k, teraz widze, ze 600k jest bardziej realistyczne chyba ze w przyszlym roku znowu ceny pojda do gory to bedzie jeszcze wiecej... jaka jest teraz sytuacja? brac od dewelopera czy z rynku wtornego?

Edytowane przez kepler334

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, kepler334 napisał:

brac od dewelopera czy z rynku wtornego?

obecnie oba są do dupy, więc już lepiej nowe.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Karister napisał:

Proponuję przestać głupawe docinki, bo następnym razem poleci report i ignor. Za mało szczeniackich pyskówek z twojej strony zniknęło z tego forum do tej pory? IBM? To nawet obok topki nigdy nie stało. Mnie naprawdę nie interesuje, co jakaś znajoma ma, albo nie ma i gdzie. Możesz to z góry przyjąć za pewniak i przestać do mnie pisać kolejne banialuki. Zwłaszcza biorąc pod uwagę przeszłe sytuacje, kiedy to pisałeś kompletne bzdury (vide drzwi HST), potem się tego wupierałeś, a jak dostajesz cytat własnego posta sprzed pół roku, nabierasz wody w usta. ;) 

Dachu nie liczy się od podstawy. Przecież jego kąt nachylenia kompletnie zmienia powierzchnię. Wg mnie zapłacił normalnie, jeśli dach ma 30°+ nachylenia, wziął krycie papą, porządną dachówkę ceramiczną oraz ma w tym dachu dużo (z 10) okien. Lukarny też mają spory wpływ na cenę. Plus nie wiemy, czy w tej cenie ma izolację.

Jak docinka. Masz po prostu jakieś mylne wyobrażenia ze dobry programista zarabia 1mld  a lepszy 2mld. To akurat mija sie z prawda. I to tylko sprostowałem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Docinka głupawa - tak, jak pisałem. Do tego bardzo niskich lotów. Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że nie ogarniasz tego, co sam piszesz? Potężne argumenty nie, bo jak tak napisałem do mnie nie trafiają. Ze swojej strony mogę doprecyzować, że pisząc dobry, mam na myśli bardzo dobry. I niechaj będzie pół mln. Czyli dajmy taki staff w FANG. Kumpel z dziesięcioletnim doświadczeniem wyjechał, dostał L5 i bierze właśnie nieco ponad pół mln USD rocznie, a to nie jest jakieś wybitnie wysokie stanowisko, ma jeszcze pole do popisu. 1-2mln jest możliwy dla topki, czyli L8-L9. O mld nigdzie nie pisałem. Mam nadzieję, że to wszystko wyjaśnia i można zakończyć ten offtop.

Edytowane przez Karister

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi