Skocz do zawartości
WebCM

Zakup mieszkania od dewelopera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Coś gadajom że rynek mieszkań się nasycił i ceny już nie rosną a nawet ludzie negocjują obniżki. W stolicy o 81% więcej ofert sprzedaży niż rok temu, do wyboru do koloru, robi się rynek kupującego, a raczej dla tego co ma kasę.

Edytowane przez 8V32
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupował ktoś meble z Ikei do zabudowy AGD i jednocześnie AGD z innego sklepu? Jak to jest z dopasowaniem takiego AGD do tych mebli? Jest dużo kombinowania, czy raczej nie ma co się martwić?

Za nieco ponad pół roku mam odbiór, więc już powoli myślę nad wykończeniem i na razie najwięcej zabawy mam z kuchnią. Za to sporo pomaga fakt, że w standardzie wykończenia u mojego dewelopera są już pomalowane ściany, co zaoszczędzi trochę roboty w niektórych pokojach. O ile będzie to dobrze zrobione :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekarniki pasują, w przypadku zmywarek już gorzej bo tylko kilku producentów robi pod ich fronty (IKEA ma dolne szafki wyższe niż "standard")> Pytanie po co wybierać od innych dostawców, jak te oferowane przez IKEA są najwyższej jakości plus 5 lat gwarancji.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, bergercs napisał:

Piekarniki pasują, w przypadku zmywarek już gorzej bo tylko kilku producentów robi pod ich fronty (IKEA ma dolne szafki wyższe niż "standard")> Pytanie po co wybierać od innych dostawców, jak te oferowane przez IKEA są najwyższej jakości plus 5 lat gwarancji.

IKEA i najwyzsza jakosc? Ikea to cena a nie jakosc. Zastanawiam sie w ktorym punkcie? Masz racje z jedym jak wybiersz IKEA to fronty u nich kupujesz.

17 godzin temu, Isharoth napisał:

Kupował ktoś meble z Ikei do zabudowy AGD i jednocześnie AGD z innego sklepu? Jak to jest z dopasowaniem takiego AGD do tych mebli? Jest dużo kombinowania, czy raczej nie ma co się martwić?

Za nieco ponad pół roku mam odbiór, więc już powoli myślę nad wykończeniem i na razie najwięcej zabawy mam z kuchnią. Za to sporo pomaga fakt, że w standardzie wykończenia u mojego dewelopera są już pomalowane ściany, co zaoszczędzi trochę roboty w niektórych pokojach. O ile będzie to dobrze zrobione :E 

Z AGD masz standart wiec problemu nie ma

Edytowane przez MaxForces
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, MaxForces napisał:

IKEA i najwyzsza jakosc? Ikea to cena a nie jakosc. Zastanawiam sie w ktorym punkcie? Masz racje z jedym jak wybiersz IKEA to fronty u nich kupujesz.

Z AGD masz standart wiec problemu nie ma

No to poproszę o informację, jakiej to firmy zmywarkę mam kupić, aby była lepszej jakości od tej Ikeowskiej (tylko coś z rynku EU a nie USA)? (mam nadzieję, że nie znikniesz na kilkanaście dni jak to dotąd robiłeś w przypadku niewygodnych pytań).

Standard a nie "standart" - i nie: tak jak pisałem - sporej ilościmodeli zmywarek nie pasuje (trzeba dokupować rolki za kilkaset zeta).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sam już zrobiłem niemały research przed zadaniem tego pytania, jednak jest sporo sprzecznych opinii i nie dziwi mnie że tutaj także się takie pojawiły. ;) Warto zaznaczyć że sprzęt ten nie jest produkowany przez Ikeę, a popularne marki takie jak Whirlpool, Electrolux (te zwykle są bardzo drogie w Ikei), Bosch, czy nawet jakieś mniej nam znane chińskie marki.

Problem jest w tym, że czasem wybór jest dość mały i nie do końca może spełniać nasze oczekiwania. Ja np. byłem zainteresowany zmywarką Boscha którą ludzie chwalili, ale w Ikei jej nie dostanę, przynajmniej z tego co widziałem w kitchen plannerze. Tam zwykle mam 3-4 modele do wyboru dla każdego rodzaju sprzętu. Ikea też nigdzie nie podaje informacji kto jaki sprzęt produkował. Trzeba o to zapytać kogoś z obsługi. Natrafiłem na taką rozpiskę pod jednym z filmików na YouTube, ale może być już nieaktualna.

Stąd pojawiło się moje pytanie - żeby po prostu wiedzieć czy mam jakąś alternatywę, czy po prostu iść na łatwiznę, żeby nie robić sobie dodatkowych problemów, a tych i tak może być sporo przy wykańczaniu mieszkania. Jeśli chodzi o jakość sprzętu AGD w Ikei to się nie wypowiem, natomiast jeśli chodzi o meble to z mojego doświadczenia, są wyraźnie lepsze od tych z tanich sieciówek typu BRW, Agata Meble itp. Szczególnie chwalę sobie łóżko. ;) 

Jest też spora dezinformacja. W jednym miejscu natrafiłem na info, że do montażu frontu do zmywarki spoza Ikei ktoś musiał zamontować dodatkowe szyny, które kupił w jeszcze innym sklepie. A potem okazało się, że nawet do zmywarek z Ikei takie szyny się kupuje. I weź tu nie oszalej przy szukaniu informacji. Masakra. Chyba po prostu będę musiał podpytać obsługę Ikei w późniejszym terminie, jak już będę szykował się do zakupu.

Edytowane przez Isharoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niedawno kupowałem meble w Ikei wraz z AGD. W Ikei kupiłem zmywarkę i pierniki elektryczny, a poza Ikeą płytę indukcyjną, lodówkę i okap. Ze zmywarką spoza Ikei jest tak jak piszesz - trzeba kupić dodatkowe szyny, które kosztują chyba koło 400 zł, przez co zakup zmywarki spoza staje się mniej opłacalny. Co do piernika/lodówki nie ma takiego problemu, więc jeżeli chcesz coś spoza to nie ma problemu.

Co do jakości - my mieliśmy jakiś problem ze zmywarką, bo zaczęła przeciekać jakieś 2 miesiące po zakupie, ale serwisanci przyjechali 2 razy, naprawili i wszystko jest ok. Nie narzekam na jakość sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam oprócz IKEA sprawdzić BRW. Można kupić tam znacznie taniej mebelki jak ja brałem a ciągle bardzo przyzwoicie wykonane. 

Co do zabudowy AGD najlepiej brać tam gdzie meble. Wówczas masz nawet 5lat gwarancji. Bez tego masz 2 lata. 

Montaż zlewu i płyty indukcyjnej wymaga cięcia blatu. 

Montaż płyty indukcyjnej wymaga uprawnień. 

Montaż piekarnika i lodówki wymaga dostępu do gniazdek obok.

Polecam kompleksowo. Oszczędzisz sobie nerwów i czasu. Do tego w razie w, jak padnie za 3 lata płyta indukcyjna to nie będziesz musiał od razu kupować nowej, tylko zrobisz ja w ramach gwarancji.

Jeszcze raz, sprawdź sobie też Black Red White. Szczególnie jak chcesz popularne marki AGD, oni dawali sporo do wyboru. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszelkie BRW, Agaty itd tylko pod wynajem. W IKEA masz na meble kuchenne 25 lat gwarancji - i to taką, którą wyegzekwujesz, ponadto co ważne, gdy po kilku lat potrzebujemy wymienić/dokupić jakiś element wszystko jest dostępne, gdzie w BRW usłyszycie, że "to z 5 lat temu sprzedawali, teraz to moda na inne".

Kto jest producentem najłatwiej dojść po wyglądzie paneli sterujących. Płaci się więcej, ale otrzymujesz 5 lat gwarancji zamiast 2, często dodatkowe wyciszenie (dopchane więcej pianki) no i płacisz sporo więcej za montaż (o ile z piekarnikiem nie ma problemu bo to samemu "w minutę" się wsadzi, tak z pozostałymi lepiej zlecić składaczom z IKEA, bo od razu wyjdą babole). A odpowiem za "górala z USA" - najlepsze na rynku zmywarki (z marek marketowych) są Electrolux oraz Whirpool - i to one są w wyższych modelach IKEA (w niższych można spotkać Boscha).

I tak jak wspomniałem - z piekarnikiem, płytami, zlewami nie ma problem, przy zmywarkach zależy od producentów - najlepiej na stronie producenta doczytać (największa szansa na pasującą  właśnie w Electrolux oraz Whirpool). Co do lodówek to nie mam pojęcia bo "uznaję" tylko LG (z serii 92 polecam) a te tylko "luzem", więc nie wnikałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
21 godzin temu, bergercs napisał:

No to poproszę o informację, jakiej to firmy zmywarkę mam kupić, aby była lepszej jakości od tej Ikeowskiej (tylko coś z rynku EU a nie USA)? (mam nadzieję, że nie znikniesz na kilkanaście dni jak to dotąd robiłeś w przypadku niewygodnych pytań).

Standard a nie "standart" - i nie: tak jak pisałem - sporej ilościmodeli zmywarek nie pasuje (trzeba dokupować rolki za kilkaset zeta).

Miele ,bosch europejskie i najlepsze na rynku. Sam Miele uzywam od 14 lat zero problemu, pierwsza nadal dziala. Do wyboru do koloru czy pod za budowe czy nie. Ikea zmywaraka to OEM innych firm Whirlpool i Electrolux . Co jeszcze ze szwedzka firma wmiare trzyma poziom ale Whirlpool to masowe dno z mojego rynku.

Obie firmy ida na ilosc nie jakosc.

Montarzowy standar paneli jest jednakowy jak bierzesz zmywarke pod zabudowe,chyba nie piszesz o rolkach w zmywarce co nie ma nic wspolnego z montarzem panelu/

Edytowane przez MaxForces

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, bergercs napisał:

Wszelkie BRW, Agaty itd tylko pod wynajem. W IKEA masz na meble kuchenne 25 lat gwarancji - i to taką, którą wyegzekwujesz, ponadto co ważne, gdy po kilku lat potrzebujemy wymienić/dokupić jakiś element wszystko jest dostępne, gdzie w BRW usłyszycie, że "to z 5 lat temu sprzedawali, teraz to moda na inne".

Kto jest producentem najłatwiej dojść po wyglądzie paneli sterujących. Płaci się więcej, ale otrzymujesz 5 lat gwarancji zamiast 2, często dodatkowe wyciszenie (dopchane więcej pianki) no i płacisz sporo więcej za montaż (o ile z piekarnikiem nie ma problemu bo to samemu "w minutę" się wsadzi, tak z pozostałymi lepiej zlecić składaczom z IKEA, bo od razu wyjdą babole). A odpowiem za "górala z USA" - najlepsze na rynku zmywarki (z marek marketowych) są Electrolux oraz Whirpool - i to one są w wyższych modelach IKEA (w niższych można spotkać Boscha).

I tak jak wspomniałem - z piekarnikiem, płytami, zlewami nie ma problem, przy zmywarkach zależy od producentów - najlepiej na stronie producenta doczytać (największa szansa na pasującą  właśnie w Electrolux oraz Whirpool). Co do lodówek to nie mam pojęcia bo "uznaję" tylko LG (z serii 92 polecam) a te tylko "luzem", więc nie wnikałem.

Nie jestem goralem. Ikea ma tylko dwoch dostawcow zmywarek i nie ma w nich bosch bo ich po prostu nie stac na nich. W poscie wyzej masz tych dwoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może obaj piszecie o dwóch różnych ofertach jednej globalnej korporacji :) Również nie mieszkam w Polsce i widzę różnice w ofercie Ikei na Polskę i na UK. W Wielkim Kiedyś Imperium Ikea to produkty co najwyżej dochodzące do średniej półki jakościowej (chociaż geometrię mają dobrą - to ważne przy kuchni) i oferowane w może kilku wariantach. W Polsce jest chyba o wiele więcej do wyboru, także z wyższych półek. 

Niedawno wymieniałem kuchnię i kupowaliśmy wszystkie AGD w innej firmie niż meble/blaty/itd. Nie było większych problemów, w końcu chyba wszystko, a na pewno większość sprzętu jest standaryzowana. 

Niektore ą ę produkty nie są. I myślę że warto je omijać. Fachmen który mi kuchnię budował, mówił że ma dużo zleceń od ludzi kasiastych, którzy pokupowali customowych cudeniek, a potem okazało się że muszą zmieniać pół kuchni pod inny produkt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, MaxForces napisał:

Ikea ma tylko dwoch dostawcow zmywarek i nie ma w nich bosch bo ich po prostu nie stac na nich. W poscie wyzej masz tych dwoje.

Od 2020 BSH (Bosch/Siemens) jest dostawcą dla IKEA - min zmywarki Proffsig i Diskad to produkty Bosch.

2 godziny temu, MaxForces napisał:

Montarzowy standar paneli jest jednakowy jak bierzesz zmywarke pod zabudowe,chyba nie piszesz o rolkach w zmywarce co nie ma nic wspolnego z montarzem panelu/

Szafki z IKEA mają 88cm wysokości - możesz sobie wsadzić jakąś Amicę i zamontować jak "każdą inną" jak ci nie przeszkadza zmywarka w częściowej zabudowie... Rozwiązaniem jest dokupywanie specjalnych zawiasów rolkowych za kilkaset zł (rekordzistę widziałem za 750zł) /sama IKEA ma w ofercie zawias przesuwny BEHJÄLPLIG za 400/.

A Miele to nie jest w PL marketowcem.

Jest taka prosta zasada - nie ma się o czymś pojęcia (jak np ty o Polsce) - to się nie odzywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, jagular napisał:

Również nie mieszkam w Polsce i widzę różnice w ofercie Ikei na Polskę i na UK. W Wielkim Kiedyś Imperium Ikea to produkty co najwyżej dochodzące do średniej półki jakościowej (chociaż geometrię mają dobrą - to ważne przy kuchni) i oferowane w może kilku wariantach. W Polsce jest chyba o wiele więcej do wyboru, także z wyższych półek. 

Meble nie są jakąś wysoką półką, ale "trzymają jakość" Ważny czynnik - właśnie te 25 lat gwarancji na całość (a nie na część elementów jak np w Casto). Można iść w meble "na wymiar", ale trzeba mieć pewnego speca, bo niestety łatwo się przejechać (znajoma 5 lat temu wywaliła 22k na meble na wymiar - po 3 latach zaczęły się rozłazić - gwarancja dwa lata, po ptokach) - ogólnie zagłębiem na Śląsku jest Radomsko: w okręgu kilkudziesięciu km wokół 95% "meblarzy" bierze meble z Mebleksu (czyli tylko mierzą "projektują", po czym z tym cisną do jednej i tej samej firmy i tam idzie produkcja - po czym znowu co drudzy jadą to montować jako własny produkt - za te same meble można zapłacić kilkukrotnie więcej w zależności od pazerności prestiżu firmy, do której się zgłosiliśmy).

Samo AGD jest "pewniakiem" w IKEA ze względu na t 5 lat gwarancji - producenci nie trzymający jakości szybko utracą kontrakty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ikea od wielu lat produkuje meble w Polsce.

Ich produkty są średnie. Sporo mebli jest kiepskie jakościowo ale mają dobrą politykę gwarancyjną, często długie gwarancje i nie ma problemu z częściami.

Masz 10-letnią szafkę w której zabrakło jakiejś listwy czy śrubki piszesz do nich maila z numerami katalogowymi tych rzeczy a oni przysyłają za darmo te części. Nie potrzeba paragonu, nie płacisz za przesyłkę.

Mięli, mają dobre jakościowo noże i patelnie w niskich cenach. Takie dla zwykłych ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PAX są mocno budżetowe, ale jeśli chodzi o kuchnie to METOD są naprawdę dobrej jakości. Nawet głupie [prowadnice szuflad montują Bluma - czyli jakieś 4 razy droższe niż to co dostaniecie u "prywaciarza" czy w BRW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te prowadnice bluma to są w każdej serii? Czy te prowadnice bluma w Ikei mają inną nazwę? Pytam z ciekawości, bo mam kuchnię na wymiar i wszystkie zawiasy/prowadnice bluma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA pewno w METOD oraz "dużych" szufladach PAX. Z innymi "zależy" - np w najtańszych biurkach dziecięcych jest "Bóg wie co" :-) IKEA nie stosuje nazw producentów, tylko własne (a szkoda). A powyżej adło o produkcji w PL - mam sporo gratów z IKEA i naprawdę miło, jak wnoszą kartony i na nich "made in Poland/Słovakia/Spain" - żadnego "CHRL" - czasy takie, że wszyscy tną koszt ai ciągną guanoz Chin, może dzięki temu te "tanie z IKEA" stały się tymi "dobrymi".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację. Kolejna kuchnia będzie z Ikea i to właśnie Metod ;)

Niecałe 100km ode mnie jest duży zakład produkcyjny mebli dla Ikea. W ciągu 5 lat rozrósł się kolosalnie. 

Taka ciekawostka: Główne centrum produkcyjne Ikea jest w Iławie i okolicach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, bergercs napisał:

25 lat gwarancji na całość

To tak, pod tym względem Ikea jest mocna, chociaż prawdopodobieństwo że za np. 20 lat dana linia będzie dalej produkowana jest chyba małe. Na pewno większe jednak od mebli od Pana Staszka, składacza mebli customowych, z kazdym zestawem nieco innym od poprzedniego :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwarancja na kuchnie IKEA jest 25 lat, ale do momentu produktu w aktualnej ofercie, jeśli zniknie z oferty całkowicie to od tego momentu zostaje 2 lata gwarancji/wsparcia.

Nawiasem też postawię chyba na kuchnię IKEA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można chyba zakładać, że robocizna za remonty i materiały budowlane wzrośnie przynajmniej do zimy?

znajomy mówił, że będą ściągać z całej Polski robotników na południe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W idealnym świecie ceny nie wzrosną. Ale obawiam się, że tutaj będą mogły polecieć mocne wałki, które na ceny mogą wpłynąć.
Oby przy wydawaniu tych miliardów miał kto patrzeć na wszystkie ręce, bo inaczej wiele osób wzbogaci się na powodzi tak, że kilka pokoleń nie będzie musiało nigdy pracować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.09.2024 o 10:58, Minciu napisał:

Polecam oprócz IKEA sprawdzić BRW.

Nie wiem jak teraz wygląda sytuacja, ale w 2020 jak z żoną urządzaliśmy kuchnie to BRW jednak raczej wyraźnie odstawało jakością. Agata meble wtedy miała nawet jako takie zestawy do kuchni, ale z tego co wiem dzisiaj już też jest kijowo.

Ikea wypadała dość solidnie, aczkolwiek pamiętam, że była wtopa z jakimś blatem. Odbarwiał się, czy tam rozchodził i było o tym dość dużo w internecie, poza tym ok. 

Ja ostatecznie wybrałem jednak stolarza, bo mieliśmy go z polecenia od wujka żony. Meble są porządne, zawiasy bluma, ogólnie bardzo w porządku. Pamiętam jednak, że cena wtedy była z tych wyższych niż nasze początkowe prognozy. 

Według mnie robi się to jednak na lata i lepiej wziąć coś w miarę porządnego. Jakaś komoda z Agaty to po dwóch latach naprawdę okazjonalnego korzystania wygląda fatalnie. Ikea ma te rzeczy jakieś dwie klasy wyżej. 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi