Forum PCLab.pl: Gigabyte Z390 AORUS MASTER - piszczy bez obciążenia - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gigabyte Z390 AORUS MASTER - piszczy bez obciążenia

#1 Użytkownik jest niedostępny   virus191 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 135
  • Dołączył: Pn, 03 Sie 15

Napisany 06 Sierpień 2019 - 08:20

Gigabyte Z390 AORUS MASTER - piszczy bez obciążenia - przy przeglądaniu internetu, lekkiej pracy piszczy, że aż niemiło. Płyta za takie pieniądze chyba powinna być cicha?
Zasilanie 8pin wpiętę jedno, czy drugie 8pin także trzeba wpiąć? Bo właśnie z tych okolic piszczy.

Seagate 2TB 7200obr. 256MB BarraCuda
Crucial 32GB 3200MHz Ballistix Sport LT Gray CL16 (2x16GB)
Intel i9-9900K 3.6 GHz 16MB BOX
Gigabyte Z390 AORUS MASTER
Samsung 500GB 970 EVO Plus M.2 2280 NVMe
NZXT Kraken X62 v.2
Seasonic 650W Focus Plus 80 Plus Gold BOX
SilentiumPC Armis AR7 TG

#2 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5403
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 06 Sierpień 2019 - 09:33

Wątpliwe aby sekcja zasilania CPU ucichła jak podepniesz drugie 8pin EPS.
Zwrot mobo do sklepu i bierz drugą sztukę.
Wyłączenie C-states też nie pomaga,wadliwa i tyle.

Nie tylko Ty trafiłeś na ten problem w Z390 AORUS MASTER.

https://www.youtube....h?v=TTycDHlVdNw

#3 Użytkownik jest niedostępny   Passt 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 610
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 13

Napisany 06 Sierpień 2019 - 11:08

Moja nie piszczy.

Spróbuj włożyć drugą wtyczkę zasilania.

Ten post był edytowany przez Passt dnia: 06 Sierpień 2019 - 11:09


#4 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 06 Sierpień 2019 - 18:52

Nic z tym nie zrobisz, po prostu oddaj do sklepu niech dadzą nową.

#5 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3825
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 07 Sierpień 2019 - 22:55

Zobacz postELDER, o 06 Sierpień 2019 - 10:33, napisał(a):

Wątpliwe aby sekcja zasilania CPU ucichła jak podepniesz drugie 8pin EPS.
Zwrot mobo do sklepu i bierz drugą sztukę.
Wyłączenie C-states też nie pomaga,wadliwa i tyle.

Nie tylko Ty trafiłeś na ten problem w Z390 AORUS MASTER.

https://www.youtube....h?v=TTycDHlVdNw


Taaa... kiedyś miałem Aorus gaming 7 2 sztuki, asus rog code X i każda jedna piszczała :lol2:





Lekarstwem jest wyłączenie opcji oszczędzania energii. Właśnie chyba c-states o ile dobrze pamiętam o czym własnie wspomniał Sławek.

Ten post był edytowany przez DyndaS dnia: 07 Sierpień 2019 - 22:55


#6 Użytkownik jest niedostępny   Xeite 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 83
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 18:25

Zobacz postvirus191, o 06 Sierpień 2019 - 09:20, napisał(a):

Gigabyte Z390 AORUS MASTER - piszczy bez obciążenia - przy przeglądaniu internetu, lekkiej pracy piszczy, że aż niemiło. Płyta za takie pieniądze chyba powinna być cicha?
Zasilanie 8pin wpiętę jedno, czy drugie 8pin także trzeba wpiąć? Bo właśnie z tych okolic piszczy.


Mam ten sam problem, na tej samej plycie glownej, wczesniej mialem Z390 Pro Wifi i wymienilem na Mastera wlasnie bo piszczalo, normalnie trace wiare w Gigabyte...

Tak czy siak aby uciszyc te piszczenie nalezy tak jak tutaj wczesniej wspomniano wejsc do BIOS'u i wylaczyc wszyskie C-state, u mnie to pomoglo. Aczkolwiek wciaz cos tam majaczy lekko, szczegolnie jak ruszam myszką... Nie wiem co robic, oddac płytę i wymienić na innego Mastera ale w necie jak czytam to jeden gość 5 razy wymienial i nonstop to samo, i sie poddal. Więc nie wiem czy ja też tego nie zrobie i wezme cos od Asusa, np. Maximusa XI Hero Wifi.

Ten post był edytowany przez Xeite dnia: 07 Wrzesień 2019 - 18:28


#7 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21289
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 15:42

Na innych płytach też to występuje wystarczy wyłączyć intel speed shift i problem znika.

#8 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7142
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 16:04

Zobacz postvirus191, o 06 Sierpień 2019 - 09:20, napisał(a):

Zasilanie 8pin wpiętę jedno, czy drugie 8pin także trzeba wpiąć? Bo właśnie z tych okolic piszczy.


Z tego co widzę - drugie 8 pin jest wpięte równolegle z tym..."właściwym" Więc podpięcie tam czegokolwiek nic nie zmieni. Ja bym się pobawił C states, manualnym ustawieniem switching frequency na okolice 250 kHz i jak mówili już wcześniej - Speed Shift. A jak nie, to rękojmia i dać sobie spokój. Jak ostro piszczy, to zwariować przecież można. Znam to.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Xender 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1178
  • Dołączył: Pn, 18 Paź 10

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 09:23

Kupiłem Aorusa Z390 Master w Proline, dostałem na 100% płytę ze zwrotu bo miała odpakowane niektóre kabelki :P. Niestety piszczy, ale nie chce mi się zwracać, bo moja dla odmiany piszczy pod obciążeniem, a wtedy mam na głowie słuchawki i tego nie słyszę :P

#10 Użytkownik jest niedostępny   virus191 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 135
  • Dołączył: Pn, 03 Sie 15

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 13:13

A ja musiałem wpiąć 4 HHD Seagaty i klikały niemiłosiernie, więc musiałem zrobić aby cały czas byly w ruchu i huczą niemiłosiernie, ale chociaż cewek już nie słychać :D

#11 Użytkownik jest niedostępny   Xender 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1178
  • Dołączył: Pn, 18 Paź 10

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 13:47

Na pocieszenie dodam, że mój RTX 2080 od EVGA też piszczał, a po trzech miesiącach przestał ;P

#12 Użytkownik jest niedostępny   Xeite 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 83
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 01 Październik 2019 - 21:39

Dodam jeszcze info ktore moze przyda sie komus.

We wrzesniu skladalem nowy komputer na plycie Gigabyte Z390:

1. Pierwsza plyta Aorus Pro Wifi: głośna praca sekcji zasilania w idle - zwrocona do sklepu (Xkom)
2. Druga plyta Aorus Master: głośna praca sekcji zasilania w idle i czasami pod obciazeniem, wylaczenie c-states prawie pomoglo, nasilająca się przy ruchach myszką - zwrócona do sklepu (proline)
3. Trzecia plyta Aorus Ultra: średnio głośna praca sekcji zasilania w idle, wylaczenie c-states prawie pomoglo - zwrócona do sklepu (proline)
4. Czwarta plyta Aorus Ultra: mała głośność pracy sekcji zasilania w idle, wyłączenie c-states pomoglo calkowicie.

Także jak widać loteria niezła z tym Aorusem Z390, pozostałem przy czwartej, nie mam już sił i marnowania pieniędzy na kurierów i bawienie się w odsyłanie.

#13 Użytkownik jest niedostępny   S.N.O.R.K. 

  • A.N.U.N.N.A.K.I.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1889
  • Dołączył: Wt, 18 Cze 13

Napisany 13 Listopad 2019 - 01:37

Cuś dali dupy z tym Masterem. U mnie nic nie piszczy, ale dla odmiany są cyrki z biosem. Kupiłem, był bios F8 nawet same pamięci wstawały 3600c16, więc byłem w szoku. Zapodałem bios F9 i zaczęły się przeboje(nie lata z radiem) pamięci trzeba było ręcznie ustawić na 3600, a po nieudanym odpaleniu wstawały 2133 choć powinny 2666. No i niestety na nowszym biosie system działał dziwnie, czasem ikony nie reagowały na klik myszki :hmm: Po pewnym czasie wszystko zaczęło działać grubo lepiej...zastanawiałem się jak to możliwe. Ostatnio odkryłem w CPU-Z, że mobo hula na poprzednim biosie, czyli F8. Wniosek- nowszy bios jest niestabilny i problematyczny, więc powraca do starszego. Nieprawidłowo został zupdatowany do ostatniego, czy nie weszły wszystkie składowe biosu??? Najchętniej bym ją oddał w cholerę. Zauważyłem, że wraca do F9 po aktualizacjach windy.

#14 Użytkownik jest niedostępny   virus191 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 135
  • Dołączył: Pn, 03 Sie 15

Napisany 13 Listopad 2019 - 10:13

U mnie przestało albo już zacząłem ignorować :) Za to RTX 2070s hałasuje :D

Ten post był edytowany przez virus191 dnia: 13 Listopad 2019 - 16:41


#15 Użytkownik jest niedostępny   S.N.O.R.K. 

  • A.N.U.N.N.A.K.I.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1889
  • Dołączył: Wt, 18 Cze 13

Napisany 13 Listopad 2019 - 17:45

...czyli, że niby-jakbyś się nie odwrócił...życiowo wyszło. Płacisz, płaczesz, patola, powinno działać jak w szwajcarze. Nie czaję jednego-jak to ono mobo, sobie wrzuciło bios F8semkę, musi mieć swojego pendrive'a :E

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych