Forum PCLab.pl: Uwalony Ryzen 7 3700X - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Uwalony Ryzen 7 3700X Komputer sie włacza wchodze do biosu system sie ładuje i gasnie

#21 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 18:41

Zobacz postppawel26, o 10 Sierpień 2019 - 19:32, napisał(a):

Miałem podobnie z ryzenem 2700 po 5 dniach padł. Podczas grania w bfv komputer samoistnie się wyłączył, tylko że u mnie już się nie chciał ponownie uruchomić, oddałem procesor na gwarancję i sklep bez problemu wymienił na nowy, teraz siedzę już pół roku na nowym cpu i nie ma żadnych problemów.

Mi się wyłączył na pulpicie nic nie robiłem prawie co odszedłem od biurka to mnie zdziwiło niczym go nie katowałem.

#22 Użytkownik jest dostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2090
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 10 Sierpień 2019 - 18:44

Zobacz postslawinho, o 10 Sierpień 2019 - 18:38, napisał(a):

Raczej nikt w mojej okolicy nie kupuje płyt za 1100-1600 a tyle kosztują X570
Jest MSI X570-A PRO za 779zł.

#23 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 18:47

Zobacz postczolgista778, o 10 Sierpień 2019 - 19:21, napisał(a):

Weź go do sklepu niech go sprawdzą na X570, prawie na pewno odpali. Chociaż masz ASUSa......oni lubią zrobić coś głupiego z napięciami.

Własnie te napięcia jak zobaczyłem 1,460 w idle nigdy się z takim czyms nie spotkałem.
Dlatego go nie kręciłem i nie meczylem uspokolo mnie jednak to ze pisano na forach ze te nowe ryzeny tak mają że to problem programów nie sprzętowy.
A tu jednak było cos nie tak

Zobacz postKyle_PL, o 10 Sierpień 2019 - 19:44, napisał(a):

Jest MSI X570-A PRO za 779zł.

Zawsze kupowałem lepsze płyty przecież ten mój asus x370 F-gaming to była lepsza płyta pod zen 1 gen.
Odpowiednik ASus X570 Strix f- Gaming kosztuje 1200 zł teraz

#24 Użytkownik jest dostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7301
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 10 Sierpień 2019 - 19:30

1.4-1.5V to ich normalne idle, to prawda. Jak nic go nie obciaza to takie napiecie zadem problem a pod obciazeniem spadnie do 1.25-1.3V.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 10 Sierpień 2019 - 19:30


#25 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 19:48

No bo to mój zawód technik/inż.
Nauczony jestem szukać rozwiązania.
Gdybym miał płytę na x570 to spał bym spokojnie tak musze oddawać i czekać nie wiadomo ile.

Zobacz postczolgista778, o 10 Sierpień 2019 - 20:30, napisał(a):

1.4-1.5V to ich normalne idle, to prawda. Jak nic go nie obciaza to takie napiecie zadem problem a pod obciazeniem spadnie do 1.25-1.3V.

I tak miałem tak pokazywał Ryzen Master i CPU-z jak w idle 1,45-6 a jak grałem czy testowałem spadało do 1,25-1,3.
Czyli tak jak powinno według inżynierów AMD.
Wiec spałem spokojnie jedynie wysokie temperatury na boksie mnie wkurzały 85 st wiec kupiłem AIO Krakena i temp.spadły do max 70
CPU miało dobre warunki dobry zasilacz płyta obudowa co go mogło uszkodzić nie wiem

Ten post był edytowany przez slawinho dnia: 10 Sierpień 2019 - 19:51


#26 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 10 Sierpień 2019 - 19:58

Nie lepiej sobie od razu kupić x570 a w tym czasie próbować naprawić to co masz? Zawsze możesz oddać x570 jak uda Ci się naprawić zanim dojdzie :)

#27 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 20:22

Zobacz postSoonTM, o 10 Sierpień 2019 - 20:58, napisał(a):

Nie lepiej sobie od razu kupić x570 a w tym czasie próbować naprawić to co masz? Zawsze możesz oddać x570 jak uda Ci się naprawić zanim dojdzie :)

Gdybym wiedział że to wina płyty na x370 to bym kupił nową płytę/
Ale 3 tygodnie Ryzen 3700x działał super sprawnie i nagle mu czy płycie się odwidziało.
Do tego Ryzen 1600X podkręcony działa terazjak szalony na tej płycie od popołudnia i nic nie wywala wszystko stable.

#28 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1721
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 10 Sierpień 2019 - 20:48

dla mnie proc uwalony

#29 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 21:11

Zobacz postzlotnik, o 10 Sierpień 2019 - 21:48, napisał(a):

dla mnie proc uwalony

Mi się tez tak wydaje dlatego wysyłam na serwis w poniedziałek być może jakiś regulator napięcia, kontroler padł bo uruchamia się tylko na połowie mocy i szybko ją traci jakby nie dostawał prądu.
Raczej to nie do naprawienia szkoda procka.
Musze jednak kupić nową płytę bo boje się że następny może też tak skończyć.

#30 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1721
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 10 Sierpień 2019 - 21:43

wątpię żeby płyta była winna jak 1600x smiga po o/c po prostu pech i tyle

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 10 Sierpień 2019 - 21:55


#31 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 22:05

Zobacz postzlotnik, o 10 Sierpień 2019 - 22:43, napisał(a):

wątpię żeby płyta była winna jak 1600x smiga po o/c po prostu pech i tyle

Zobaczymy jak go sprawdzą na płycie x570.
Pierwsze myślałem że to płyta ale nie sprzedałem jeszcze 1600x więc okazał sie pomocny tak pewnie oddał bym płytę na serwis.
Chociaż czytam w necie rózne cyrki sa ze starymi płytami i ryzenami 3000.
Jakim cudem mógł sie procesor uwalić jak był w idle zero użycia a przez cały dzień przeglądałem wtedy neta w nic nie grałem nie męczyłem go niczym dziwne.
bawiłem sie Ryzen Masterem ale dwa dni przed awaria ustawiłem PBO żeby w grach dochodziło do 4,3 Ghz.
Ryzen 1600x działa na boxowym coolerze tymczasowo i jest cisz i niskie temperatury nie trzeba krakena montować.
3700X sie grzał nie miłosiernie na boxie w spoczynku 40-45 ,50,55 jak sie coś uruchamiało 70-75 w grach w benchmarkach do 85 dochodziło.
Nie porażka te nowe Ryzeny , lepiej było zaczekać na dopracowaną serie 4000

Ten post był edytowany przez slawinho dnia: 10 Sierpień 2019 - 22:11


#32 Użytkownik jest dostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7301
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 10 Sierpień 2019 - 22:49

Te temp sa na kazdym Zenie 3000 i imho daleko im do bycia prawidlowymi (patrz temp ktora skacze w 1s z 40 do 85 po starcie stress testu i tak zostaje, ktory CPU tak sie zachowuje?) mam wrazenie ze wzieli junction temp jak w Vedze 64...ciekawe czy dalej beda offsetowac pomiary jak w nowym ryzen masterze.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 10 Sierpień 2019 - 22:50


#33 Użytkownik jest niedostępny   badboy141 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 396
  • Dołączył: Wt, 11 Mar 14

Napisany 11 Sierpień 2019 - 06:08

Próbowałeś może wgrać nową agese? Też miałem dużo problemów z 3700x, po wgraniu 1.0.0.3 ABB wszystko zaczęło działać stabilnie.

#34 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 11 Sierpień 2019 - 08:18

Zobacz postbadboy141, o 11 Sierpień 2019 - 07:08, napisał(a):

Próbowałeś może wgrać nową agese? Też miałem dużo problemów z 3700x, po wgraniu 1.0.0.3 ABB wszystko zaczęło działać stabilnie.

Tak wgrany był najnowszy bios z Agesą 1,0,0,3 AB ,najnowsze sterowniki chipsetu i ryzen master pod 3000.

Zobacz postczolgista778, o 10 Sierpień 2019 - 23:49, napisał(a):

Te temp sa na kazdym Zenie 3000 i imho daleko im do bycia prawidlowymi (patrz temp ktora skacze w 1s z 40 do 85 po starcie stress testu i tak zostaje, ktory CPU tak sie zachowuje?) mam wrazenie ze wzieli junction temp jak w Vedze 64...ciekawe czy dalej beda offsetowac pomiary jak w nowym ryzen masterze.

To dziwne bo teraz podkrecony. 1600x ma 32 st w spoczynku i 60 w aida test po 20 minutach i to na boxie od ryzen 3700x na krakenie było by z 25 w idle pewnie.
Tak zachwalali recenzenci te nowe ryzeny a to bubel straszny grzeja sie okropnie, napiecia za wysokie, problemy z biosami etc.
Mysle że temperatury wysokie i ich nagle skoki i napięcia uwaliły mi CPU

Ten post był edytowany przez slawinho dnia: 11 Sierpień 2019 - 08:20


#35 Użytkownik jest niedostępny   Kowal 

  • ¯\_(ツ)_/¯
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54496
  • Dołączył: So, 27 Mar 04

Napisany 11 Sierpień 2019 - 08:19

Nie reklamuj procka w xtreem tylko bezpośrednio u AMD. Dostaniesz po prostu nowy.

#36 Użytkownik jest niedostępny   cop1976 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 11 Sierpień 2019 - 10:05

Masz coś ewidentnie nie tak, zobacz sobie mój screen przy Ryzen 5 3600, vCore na auto 1.36, jak widać proc ustawiony na 4200.
Temperatura w idle to trochę powyżej 33 stopni. Ja jestem bardzo zadowolony po przesiadce z 1600X. Wzrost wydajności w grach kolosalny i żadnych problemów.
Po prostu miałeś pecha, wymień procka i będzie ok.

Załączony plik  ryzen-min.jpg (66.81K)
Ilość pobrań: 33

#37 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 11 Sierpień 2019 - 10:18

Zobacz postcop1976, o 11 Sierpień 2019 - 11:05, napisał(a):

Masz coś ewidentnie nie tak, zobacz sobie mój screen przy Ryzen 5 3600, vCore na auto 1.36, jak widać proc ustawiony na 4200.
Temperatura w idle to trochę powyżej 33 stopni. Ja jestem bardzo zadowolony po przesiadce z 1600X. Wzrost wydajności w grach kolosalny i żadnych problemów.
Po prostu miałeś pecha, wymień procka i będzie ok.

Załącznik ryzen-min.jpg

Dzieki za screena może faktycznie to wina płyty i Asusa.
Bo takie wartosci w Ryzen Master miałem jak procesor był ustawiony na 2800 tak samo pokazywało wartości napiecie prawidłowe w idle wat amper takie wysokie jak na twoim screenie.
A jak był sprawny cały czas Ryzen Master pokazywał wartosci vcore 1.45 i wyzej pod obciazeniem spadały a wartosci w tych kóleczkach były zupełnie inne niższe wartosci maksymalnee 90,60 etc.
Kurde szkoda że nie mam płyty choćby z x470 bo nie jestem przekonany że to procesor.
A jak czytam na zagranicznych forach to działały stare ryzeny jak ten 1600x a 3700x niue chciał działać nawet po kilku dniach działał a potem dupa czyli takie same problemy jak u mnie.

Ten post był edytowany przez slawinho dnia: 11 Sierpień 2019 - 10:22


#38 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3864
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 11 Sierpień 2019 - 10:45

Zobacz postcop1976, o 11 Sierpień 2019 - 10:05, napisał(a):

Masz coś ewidentnie nie tak, zobacz sobie mój screen przy Ryzen 5 3600, vCore na auto 1.36, jak widać proc ustawiony na 4200.
Temperatura w idle to trochę powyżej 33 stopni. Ja jestem bardzo zadowolony po przesiadce z 1600X. Wzrost wydajności w grach kolosalny i żadnych problemów.
Po prostu miałeś pecha, wymień procka i będzie ok.

Załącznik ryzen-min.jpg

OC i ustawienia auto to 2 różne rzeczy, na auto ustawieniach będziesz miał wyższe napięcie i to jeszcze w zależności, czy w IDLE, czy LOAD.

#39 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 11 Sierpień 2019 - 11:10

Zobacz postQwertypp10, o 11 Sierpień 2019 - 11:45, napisał(a):

OC i ustawienia auto to 2 różne rzeczy, na auto ustawieniach będziesz miał wyższe napięcie i to jeszcze w zależności, czy w IDLE, czy LOAD.

No żałuję mogłem mu dac taktowania 4.2 i 1.35 napiecia na stałe nie zostawiać na auto.
Teraz jak mi wymienia tak zrobię podkreca na niskim napięciu będzie to pewniejsze i temperatury spadną

#40 Użytkownik jest niedostępny   cop1976 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 11 Sierpień 2019 - 11:14

Zobacz postQwertypp10, o 11 Sierpień 2019 - 09:45, napisał(a):

OC i ustawienia auto to 2 różne rzeczy, na auto ustawieniach będziesz miał wyższe napięcie i to jeszcze w zależności, czy w IDLE, czy LOAD.


Przy stres teście w Aida64 vCore mam max 1.39 i temperatury nie przekraczają 74 stopni. Więc chyba ok.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych