Forum PCLab.pl: Dobór konfiguracji pamięci pod R5 2600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dobór konfiguracji pamięci pod R5 2600 1x8 vs 2x4 vs przyszłość

#1 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1083
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 17 Sierpień 2019 - 15:04

Dzień dobry,

w najbliższym czasie będę klecił zestaw na R5 2600, który wyląduje na B450M DS3H. Wstępnie planuję pamięci w konfiguracji 2x4GB 3000MHz CL16, a w przyszłym roku zakup identycznego zestawu żeby mieć 4x4GB. Tylko czy z wydajnościowego punktu widzenia, nie będzie rozsądniejszy zakup 1x8GB teraz i dopiero w przyszłym roku kolejna kość 8GB do Duala? Ryzeny o ile dobrze wyczytałem nie obsługują Quad Channel :hmm:

Potrafi ktoś rozwiać wątpliwości? :E

Ten post był edytowany przez dudek970 dnia: 17 Sierpień 2019 - 15:04


#2 Użytkownik jest niedostępny   Stachu1984 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2375
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 12

Napisany 17 Sierpień 2019 - 15:18

Mój link

#3 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 682
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 15:52

Tych maxmymalnie 200 zł dołożyć nie możesz? Do nowej platformy to podstawowy wybór...

#4 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4711
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 17 Sierpień 2019 - 16:08

Dual chanel daje bardzo dużo, więc jeśli masz zamiar siedzieć dłuższy czas na 8GB pamięci, to lepiej zakupić 2x4GB teraz, a za pól roku, czy rok, po prostu je sprzedać i kupić 2x8GB.

#5 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 17 Sierpień 2019 - 16:48

Ryzen nie lubi 4 modułów (taktowanie będzie trzeba zmniejszyć, więc jak wyżej, kup teraz dwie kości, a za rok sprzedasz i kupisz większe dwie kości. Miesiąc-dwa można by posiedzieć na jednej, ale nie rok.

#6 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1083
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 17 Sierpień 2019 - 17:13

Rozumiem już wszystko, biorę 2x8 od razu ;)

Do zamknięcia

#7 Użytkownik jest niedostępny   Sponsi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1698
  • Dołączył: Pt, 01 Cze 07

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 19:41

Jak nie lubi 4 modułów? Dorzuciłem do 2x4GB Patriota tych czerwonych 3000MHz drugie takie same i śmiga ładnie, XFR normalnie na 3000 (czy tam 2900 cośtam), Ryzen 3 1300X.
Hę?

Ten post był edytowany przez Sponsi dnia: 10 Wrzesień 2019 - 19:42


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych