Forum PCLab.pl: Komputer zaczął mi mulić - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer zaczął mi mulić Powoli otwierające się programy Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Wilczekstepowy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 262
  • Dołączył: Nd, 28 Kwi 13

Napisany 17 Sierpień 2019 - 16:14

Do niedawna wszystko było w jak najlepszym porządku, aż nagle zaczął mi mulić komputer. Myślałem, że to może wina antywirusa, że coś przepuścił, a więc odinstalowałem 360ST i na jego miejsca zainstalowałem trial ESET NOD32 Antivirus. Skanował mi komputer przez 17 godzin, znalazł 86 zagrożeń, które naprawił, ale prędkości komputerowi to nie przywróciło.

Np. powolniej mi się otwierają programy video, jak i same foldery. Również dłużej trwa instalowanie programów, np najnowsza wersja flashplayer instalowała mi się do tej pory bardzo krótko, to tak teraz nie mogę zainstalować najnowszej wersji, bo na okienku instalacyjnym wyświetla mi się "brak odpowiedzi". Jakieś nieporozumienie normalnie.
Dziwne natomiast, że bez żadnego problemu otwierają mi się przeglądarki internetowe i przeglądanie stron odbywa się bez żadnych trudności.

Nie mam pojęcia o co tu może chodzić? Ktoś mógłby mi pomóc?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1504
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 17 Sierpień 2019 - 16:25

Idziemy do tego działu na forum. Czytamy ten temat. Zakładamy odpowiedni wątek.

Zasyfić sobie tak system w dzisiejszych czasach to już trochę sztuka. Ja bym i tak zrobił formata. Nigdy nie wiadomo, co nawet po czyszczeniu będzie potem uszkodzone.
Nie instaluj na przyszłość aplikacji z nieznanego źródła. Tym bardziej takich, za które wolałeś nie płacić.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Lance8 

  • All Lies Lead To The Truth
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2494
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 07

Napisany 17 Sierpień 2019 - 17:11

Może dysk pada, zobacz czy masz bad sektory.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Wilczekstepowy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 262
  • Dołączył: Nd, 28 Kwi 13

Napisany 17 Sierpień 2019 - 17:50

Zobacz postLance8, o 17 Sierpień 2019 - 17:11, napisał(a):

Może dysk pada, zobacz czy masz bad sektory.

A jak to sprawdzić?

Zobacz postMakavcio2, o 17 Sierpień 2019 - 16:25, napisał(a):

Idziemy do tego działu na forum. Czytamy ten temat. Zakładamy odpowiedni wątek.


Ok. Dziękuję za radę. Przeniosłem tutaj: http://forum.pclab.p...y-się-komputer/

#5 Użytkownik jest niedostępny   Lance8 

  • All Lies Lead To The Truth
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2494
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 07

Napisany 17 Sierpień 2019 - 18:41

Jest wiele programów do tego, nawet windows ma w sobie.
Ale np: "HD Tune".
Co to za dysk w ogóle?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Wilczekstepowy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 262
  • Dołączył: Nd, 28 Kwi 13

Napisany 21 Sierpień 2019 - 01:34

Okazało się, że to nie wina dysku, ale tak na wszelki wypadek zrobiłem skan tym programem, który poleciłeś.

https://zapodaj.net/...616021.png.html

https://zapodaj.net/...9f75af.png.html

Wydaje się, że jest wszystko w jak najlepszym porządku.

Dysk to 500 HDD

#7 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3247
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 21 Sierpień 2019 - 07:14

No nie jest wszystko ok, bo Error Scan pokazał na grafice jeden czerwony sektor. Podaj SMART dysku za pomocą CrystalDiskInfo. W opcjach ustaw pokazywanie wartości w systemie dziesiętnym jak pokazano na zrzucie:

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 21 Sierpień 2019 - 07:14


#8 Użytkownik jest niedostępny   Lance8 

  • All Lies Lead To The Truth
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2494
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 07

Napisany 21 Sierpień 2019 - 13:59

Jak widać dysk zaczyna się sypać - pojawił się bad sektor, zrób jeszcze tego smarta.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Wilczekstepowy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 262
  • Dołączył: Nd, 28 Kwi 13

Napisany 21 Sierpień 2019 - 20:46

Nie wiedziałem, że jeden bad sektor to już taka poważna sprawa. Dzięki za naprostowanie.

Tutaj podsyłam ten log: http://wklejto.pl/759350

#10 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3247
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 22 Sierpień 2019 - 22:40

Bardziej czytelny jest screen/zrzut z CrystalDiskInfo. Zapytaj w tym temacie, co dalej z tym HDD (podając SMART) bo być może kwalifikuje się do zerowania i/lub remapowania. Według loga na dysku są niestabilne sektory (parametr C5). Poza tym z tego co znalazłem na dyskach WD parametr 01 powinien wynosić 0.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 22 Sierpień 2019 - 22:58


#11 Użytkownik jest niedostępny   Wilczekstepowy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 262
  • Dołączył: Nd, 28 Kwi 13

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 16:05

Rozumiem. Zrobiłem, jak poradziłaś. :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych