Forum PCLab.pl: 6+8 pin zamiast 8+8 pin? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

6+8 pin zamiast 8+8 pin? zasilanie ePCI Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   bialy100k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 211
  • Dołączył: Pt, 10 Lip 09

Napisany 19 Sierpień 2019 - 22:50

Jak to jest z zasilaniem GPU? Da się użyć 6+8pin lub 6+6 zamiast 8+8 pin?
Czy te linie zasilania są połączone na każdej karcie, czy każda obsługuje inną sekcję? Rozważam kilka kart - a PCB szczegółowo na zdjęciach nie widać. ( Szukarki wyrzucają śmietnik ze względu na krótką frazę.)
U mnie konkretnie jest 6+8pin w OCZ 600W, nie jestem zwolennikiem przejściówek, bo to zawsze dodatkowe styki i potencjalne miejsce kłopotów.

#2 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 608
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 19 Sierpień 2019 - 23:05

zależy od karty, nikt z fusów wróżyć nie będzie. Są pewnie i takie gdzie obie wtyczki mają wspólnie styki pociągnięte.
jak nie chcesz przejściówek, to możesz zarobić wtyczkę ponownie na 8pin, ale pamiętaj, że ktoś, kto projektował ten zasilacz, nie przewidział, że przez ten kabel będzie szedł wyższy prąd.

#3 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15782
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 19 Sierpień 2019 - 23:14

Zobacz post1minuser, o 20 Sierpień 2019 - 00:05, napisał(a):

zależy od karty, nikt z fusów wróżyć nie będzie. Są pewnie i takie gdzie obie wtyczki mają wspólnie styki pociągnięte.
jak nie chcesz przejściówek, to możesz zarobić wtyczkę ponownie na 8pin, ale pamiętaj, że ktoś, kto projektował ten zasilacz, nie przewidział, że przez ten kabel będzie szedł wyższy prąd.


To już od dawna nie ma żadnego znaczenia, zarówno wtyczki 6pin jak i 8pin są w stanie przepchać 150W.

Wystarczy porównać doprowadzone okablowanie

6pin: 3x 12v + 2x GND + 1x SENSE
8pin: 3x 12v + 3x GND + 2x SENSE

Ograniczenie na wtyczce 6pin do 75W wynika z faktu iż pierwotnie wtyczki 6pin mogły występować tylko z dwoma przewodami 12v, wszystkie dzisiejsze zasilacze dają już pełne okablowanie, w związku z czym przejściówka z 6pin na 8pin działa tak samo jak kabel 8pin.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 19 Sierpień 2019 - 23:16


#4 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7126
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 19 Sierpień 2019 - 23:22

Szacun Kuba.

#5 Użytkownik jest niedostępny   bialy100k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 211
  • Dołączył: Pt, 10 Lip 09

Napisany 19 Sierpień 2019 - 23:38

Zobacz postDisconnecT, o 20 Sierpień 2019 - 00:14, napisał(a):

Ograniczenie na wtyczce 6pin do 75W wynika z faktu iż pierwotnie wtyczki 6pin mogły występować tylko z dwoma przewodami 12v, wszystkie dzisiejsze zasilacze dają już pełne okablowanie, w związku z czym przejściówka z 6pin na 8pin działa tak samo jak kabel 8pin.


Dzięki za odpowiedź.
O ile dobrze widzę, to mnie są po 3 przewody +12V w każdej wtyczce.
W mojej starej karcie GPU piny +12V zasilania były pogrupowane w dwie sekcje, dlatego pytałem.

Zasilacz OCZ mimo 10 lat(!) - nadal działa. Ale pierwszą sztukę reklamowałem po miesiącu - zdechła sama i zarzekałem się, "że już nie kupię". Ciekawe ile wytrzyma :)
https://www.cnet.com...00-watt-series/ ( dwie sekcje zasilania: +12V1 - 25 A +12V2 - 25 A czyli każda po 300W)

#6 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15782
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 19 Sierpień 2019 - 23:43

Miałem ten zasilacz i spokojnie po dołożeniu przelotki z 6p na 8p będziesz mógł zasilić nim nawet RTX'a 2080. ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   bialy100k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 211
  • Dołączył: Pt, 10 Lip 09

Napisany 20 Sierpień 2019 - 00:36

Parę minut temu zamówiłem 2070 Super od Palit'a. Przy mocy pobieranej w grach rzędu 233W (19.4A/2=3.2A na pin) nie ma sensu dawać przelotek. Pierwotnie miała być 5070 XT od Sapphire, alle ze względu na cytuję: "czas dostawy 1-3 miesiąca" zacząłem się zastanawiać czy dożyję.

#8 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15782
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 20 Sierpień 2019 - 01:19

Jeżeli nie dasz przejściówki i podłączysz 8+6pin do karty która wymaga 8+8pin to na 99% dostaniesz na ekranie komunikat o błędnie podłączonym zasilaniu.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych