Forum PCLab.pl: i9 9900k bardzo wysokie temp bez podkręcania z bardzo dobrym AIO - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i9 9900k bardzo wysokie temp bez podkręcania z bardzo dobrym AIO

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tenecious 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 22 Sie 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 08:41

Witam wszystkich. Chciałbym się podzielić z wami problemem który przydarzył mi sie w ciągu ostatnich dni. Przez dwa lata posaidałem ryzena 5 1600x który działał całkiem ok i miał świetne temp. Chciałem zrobić upgrade kompa wiec kupiłem sobie i9 9900k z płytą główną Gigabyte Z390 AORUS MASTER. Jak widzicie solidny secik. Do tego chłodzenie które mam już 2 lata - beQuiet Silent Loop 360, co ważne jak producent każe wymieniać płyn w chłodzeniu co dwa lata tak też uczyniłem i zakupiłem "Aqua Computer Płyn Double Protect Ultra" i przed zmianą procesora wymieniłem płyn. Obudowę jaką mam to Dark Base Pro 900, gdzie chłodnica zamontowana jest na górze obudowy, z przodu znajdują się dwa wentylatory i z tyłu jeden. Karta graficzna też od Aorusa 1080 Ti oraz pamięci ram: G.Skill Trident Z, DDR4, 32 GB,3200MHz, CL14. Pasta to Thermal Grizzly. Zasilacz to be quiet! Straight Power 10 700W, tylko jak podczepiałem kable pod zasilanie w płycie głównej procka to podpiąłem tylko jedno wejście 8 pinowe a na płycie głównej widnieją dwa, nie miałem takiego kabla by podłączyć do dwóch gniazd wiec na chwilę obecną jest podpięty pod jedno. Przejdźmy jednak do problemu: po złożeniu całego zestawu zainstalowaniu windowsa i reszty programow sciagnalem HwInfo i odpaliłem pierwsze gry: PUBG i CS GO, w tej pierwszej zaczęły rosnąć w najgorszych momentach temp do ponad 93 st... a w drugiej niekiedy również widniały ~94 st. Ogolnie średnia temp pokazywana jest na okolice 74 st. Ważnie jest to w tym temacie że nie podkręcałem jeszcze procesora a juz w hwinfo procek utrzymywał się na 4700 mhz praktycznie non stop. Odpaliłem Aide na pół minuty bo na dłużej się bałem, jak zobaczyłem temp jakie pokazuje to byłem w szoku, trotling sie odpalił no i na dłuższą metę to nie zda egzaminu. Co mam w planach dzisiaj zrobić to zmienić chłodnice na przód obudowy, ale najpierw ustawić procek może na stałe 4500 mhz przy niższym napięciu... nie wiem jeszcze co tu zrobić, może ktoś doradzi? Nie wiem czy jest sens coś takiego robić może ktoś miał albo słyszał o podobnym problemie i zna jakieś logiczne wytłumaczenie i rozwiązanie? Z góry dziękuję za wszystkie rady oraz udzieloną pomoc.

Ten post był edytowany przez Tenecious dnia: 22 Sierpień 2019 - 08:46


#2 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1423
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 22 Sierpień 2019 - 08:50

Na przód bym nie dawał, po co ciepłe powietrze tłoczyć do obudowy. Pewnie coś źle zamontowałeś, nie dokręciłeś, źle pasta lub coś z tą wymianą płynu (co z odpowietrzeniem?)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Tenecious 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 22 Sie 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 08:55

Jak zobaczyłem te temp to oda razu pomyślałem o paście, że za dużo dałem. Więc rozkręciłem i zmieniłem pastę jeszcze raz z mniejszą ilością i chłodzenie bez wątpienia jest dobrze dokręcone. Nie wiem jak mógbym źle napełnić te chłodzenie, potrząsałem, ustawiałem tak by płynu było pod korek więc myślę że tam wszysko gra.

#4 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 322
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 22 Sierpień 2019 - 09:16

Zapewne układ jest zapowietrzony

#5 Użytkownik jest niedostępny   Tenecious 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 22 Sie 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 09:19

W takim razie dzisiaj wrócę z pracy to jeszcze raz przepłukam, macie jakieś rady, jak mógłbym go dobrze odpowietrzyć?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sznycel321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Nd, 18 Sie 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 09:22

Napięcie jakie daje płyta, mi płyta dawała 1,33 średnio pod obciążeniem na STOCK, teraz mam 4.9 Ghz i napięcie ręczne 1.248 V. Płyty w AUTO bardzo często dają za dużo V na procesor

#7 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7137
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 22 Sierpień 2019 - 09:58

A co dzieje się z radiatorem chłodnicy? Ustaw minimalne RPM wentylatorów, maksymalne rpm pompki i dotknij chłodnicy. Po paru minutach powinna być już letnia. Po kwadransie - gorąca.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Tenecious 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 22 Sie 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 10:24

Pompka podczepiona jest na stałe zasilanie z zasilacza(czyli pracuje na pełnych obrotach?). Czytałem, że tak jest lepiej i przez 2 lata chodziło wszystko bez zarzutów.

Ten post był edytowany przez Tenecious dnia: 22 Sierpień 2019 - 10:29


#9 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12632
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 22 Sierpień 2019 - 10:30

Mogłeś układ zapowietrzyć -zrób jak powiedział kolega i szybko będzie jasność czy to tego wina.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Tenecious 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 22 Sie 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 10:31

Zobacz postTomcat, o 22 Sierpień 2019 - 10:30, napisał(a):

Mogłeś układ zapowietrzyć -zrób jak powiedział kolega i szybko będzie jasność czy to tego wina.


No to bym zrobił tylko jak to zrobić aby było to skutecznie wykonane, ma ktoś jakieś rady?

#11 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7137
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 22 Sierpień 2019 - 10:45

Ja pierniczę... Jak chłodnica będzie zimna, to albo zapowietrzyłeś układ, albo coś jest nie tak z pompką. Chłodnica jest miejscem, gdzie ciepło ulega rozproszeniu. Jeśli go tam "nie będzie" to oznacza, że nie dochodzi do chłodnicy i problem leży niżej. Dwa, że napięcia są do optymalizacji, bo nie wiemy ile a trzy - sprawdź najpierw gdzie leży problem zanim zaczniesz to na nowo rozkręcać.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Tenecious 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 22 Sie 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 10:52

Ciepło dochodzi do chłodnicy to wiem na pewno. Dotykałem przewodów chłodnicy to czułem że są całkiem ciepłe. Samej chłodnicy nie dotykałem bo musiałbym rozebrać trochę obudowę ponieważ jest ona schowana na takiej półce u góry obudowy. Pomka również chodzi bo dotykając jej czułem że są lekkie wibracje. Poza tym jak by nie chodziła to raczej temperatury bylyby Ciagle wysokie a automacztycznie zwiekszające się obroty wentylatorów nie zbijałyby teogo tak łatwo. Jedne co na pewno trzeba zmienić to pobiawić sie na początek napięciami, bo na automacie widać daleko ten zestaw nie zajedzie...

#13 Użytkownik jest niedostępny   Tenecious 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 22 Sie 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 18:34

No więc wziąłem się dzisiaj za kręcenie procka i pierwszy rzut dałem 1.25V prz 4800 mhz i po ok 12 minutach dało mi to taki wynik:
Test 1
następna próba to 1.215 przy 4800 mhz i dało mi to taki wynik:
Test 2
Temperatury jak widać są dosyć wysokie.

Ten post był edytowany przez Tenecious dnia: 22 Sierpień 2019 - 18:36


#14 Użytkownik jest niedostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 269
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 22 Sierpień 2019 - 18:46

Bardzo wysokie temperatury jak na AiO i przy tym napięciu :/ Jak podkrecasz proca ustawiasz LLC ? Czy tylko ustawiasz napięcie procka a reszta na auto Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez MrTooth dnia: 22 Sierpień 2019 - 18:47


#15 Użytkownik jest niedostępny   Tenecious 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 22 Sie 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 18:55

Takie zmiany poczyniłem w biosie:
Bios 1 Tu akurat stare napięcie jest, teraz jest na 1.215
Bios 2
Teraz grałem sobie w PUBG ztestować jak będzie w grach i powiem że temp nie przekraczały zbytnio 75... :/

Ten post był edytowany przez Tenecious dnia: 22 Sierpień 2019 - 18:57


#16 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 22 Sierpień 2019 - 19:03

Turbo to nie jest czasem mega wysokie ustawienie?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Tenecious 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 22 Sie 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 19:13

W tym filmiku black mówi o tych ustawieniach na turbo: Link do filmiku YT, minuta 6
Ustawił tu na turbo bo u niego optymalnie działa to ja też ustawiłem na turbo. Nie za bardzo orientuję się jeszcze w oc więc tak trochę błądzę.

#18 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 22 Sierpień 2019 - 19:16

Czyli nie jest najwyższe. Jak obciążysz go renderem/stresem to napięcie spada poniżej tego co zadałeś? Rośnie? O ile?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Tenecious 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 22 Sie 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 19:32

W spoczynku napięcia wyglądają tak: Napięcia
Jeżeli robię ss w złym miejscu proszę mnie poprawić.
Napięcia w stresie były wyżej ale tu również wstawię:
W stresie

Ten post był edytowany przez Tenecious dnia: 22 Sierpień 2019 - 19:34


#20 Użytkownik jest niedostępny   Sznycel321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Nd, 18 Sie 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 20:00

Ja na Custom LC też mam temp od 80 do 90 w testach z AVX (X265 benchmark) - procek przy 4.9 i 1,248 V pobiera już około 170 W więc dosyć ciężko to już schłodzić. Ja zabawę skończyłem na 4.9, 5.0 potrzebuje min 1,28 V (nie testowane dokładnie) a to już wywali temperatury sporo do góry.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych