Forum PCLab.pl: Ballistix Sport LT Memory i RTX 2070 SUPER Gigabyte. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ballistix Sport LT Memory i RTX 2070 SUPER Gigabyte.

#1 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 934
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 23 Sierpień 2019 - 21:34

CZeść wszystkim.

Chciałbym podkręcić u siebie grafikę oraz pamięć ram. Grafikę kiedyś podkręcałem w MSI Afterburner, ramu natomiast nigdy.

Oto m mój setup

MSI MPG X570 GAMING PLUS AM4

AMD ryzen 3700x

Ballistix Sport LT Memory 2 x 8 GB 3200 mhz

Corsair RM 550Wx

Corsair MP510

Dysk Samsung 850 EVO 500gb


Gigabyte RTX 2070 SUPER Gaming

Jeśli chodzi o kartę to lepiej przez MSI Afterburner czy tym programem od Gigabyte?

A jak ram proponujecie ustawić? Na internecie znalazłem mnóstwo poradników, ale może ktoś ma podobny konfig do mojego i podzieli się swoimi ustawieniami.

Takie pytanie poza. Zawsze miałem silent mode we wszystkich wentylatorach. Mogę spokojnie sobie tu też tak ustawić?


Z góry dziękuję :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   badboy141 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 399
  • Dołączył: Wt, 11 Mar 14

Napisany 23 Sierpień 2019 - 22:41

Sam, jak pewnie i większość podkręcam afterburnerem, popularny jest również evega precision. Jeśli nie chcesz się w to bawić to zawsze masz auto oc i później podkręcasz tylko pamięci na karcie. Jeśli chodzi o ustawienia ramu to dużo osób podaje swoje timingi tutaj ,a oprócz tego masz też DRAM calculator for Ryzen, który sam Ci mniej więcej obliczy gdzie mniej więcej najlepiej zacząć.

#3 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 934
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 24 Sierpień 2019 - 07:21

Dziękuję Ci za odpowiedź. Pobawię się w MSI afterburner. Auto OC to chodzi Ci to jak kartę podkręca sam system tak? Zastanawia mnie tylko dlaczego power limit nie można ruszyć. Zablokowaną mam tą opcje, a w sieci przeczytałem

Cytuj

Kartę podkręciłem przesuwając suwaki z napięciem, power limit oraz thermal limit do maksymalnych wartości w programie MSI Afterburner. Jak możecie zobaczyć, osiągnięte maksimum to 100 MHz na rdzeniu oraz 225 MHz na pamięciach (efektywnie 900 MHz). Przy wyższych wartościach były już problemy z grami. Przykładowe wyniki przy takich ustawieniach znajdziecie poniżej.


#4 Użytkownik jest niedostępny   kibolkks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Cz, 02 Paź 14

Napisany 24 Sierpień 2019 - 07:47

Na mojej Zotac GeForce RTX 2070 SUPER AMP EXTREME po wyjęciu z pudełka też power limit był zablokowany, musiałem zaktualizować BIOS karty z oficjalnej strony producenta.

#5 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 934
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 24 Sierpień 2019 - 07:53

Zobacz postkibolkks, o 24 Sierpień 2019 - 07:47, napisał(a):

Na mojej Zotac GeForce RTX 2070 SUPER AMP EXTREME po wyjęciu z pudełka też power limit był zablokowany, musiałem zaktualizować BIOS karty z oficjalnej strony producenta.


Dziękuję :)

Nawet nie pomyślałem, że power limit jest zablokowany w opcjach, także to sprawdzę, a jak nie podziała to zaktualizuję bios.

https://forums.guru3...t-unlock.425207

A warto zaktualizować bios w płycie i w karcie, nawet jak wszystko działa?

Widziałem, że wiele osób ustawia na sztywno pracę procesora. Warto to robić?

#6 Użytkownik jest niedostępny   kibolkks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Cz, 02 Paź 14

Napisany 24 Sierpień 2019 - 09:26

Bios w karcie myślę, że warto ale tylko i wyłącznie z oficjalnej strony producenta (w przeciwnym wypadku możesz stracić gwarancję).

Jeżeli chodzi o płytę główną to zawsze zalecana jest aktualizacja do nowszej wersji ale czytając forum bardzo dużo użytkowników ma problem z płytami MSI i nowym Ryzenem. Jeżeli wszystko działa to przynajmniej na razie bym nie aktualizował biosu płyty głównej.

Chłodzenie do procesora masz jakieś oddzielne czy boxowe?

Zainstaluj programy do śledzenia temperatury, napięcia i częstotliwości taktowania procesora i obserwuj. Jeżeli nie dzieje się nic nadzwyczajnego (napięcie nie przekracza w grach 1.4v, temperatury nie są wyższe niż np. 65 stopni C)to zostaw jak jest i podkręć tylko pamięci RAM.

#7 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 934
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 24 Sierpień 2019 - 09:35

Cytuj

Bios w karcie myślę, że warto ale tylko i wyłącznie z oficjalnej strony producenta (w przeciwnym wypadku możesz stracić gwarancję).


To wiadome :D

Cytuj

Jeżeli chodzi o płytę główną to zawsze zalecana jest aktualizacja do nowszej wersji ale czytając forum bardzo dużo użytkowników ma problem z płytami MSI i nowym Ryzenem. Jeżeli wszystko działa to przynajmniej na razie bym nie aktualizował biosu płyty głównej.


Myślałem, że jak mam x570 to nie trzeba się martwić, ale to może nie będę ruszał. Wszystko działa bardzo dobrze.

Cytuj

Chłodzenie do procesora masz jakieś oddzielne czy boxowe?


Noctua NH-D15.

Cytuj

Zainstaluj programy do śledzenia temperatury, napięcia i częstotliwości taktowania procesora i obserwuj. Jeżeli nie dzieje się nic nadzwyczajnego (napięcie nie przekracza w grach 1.4v, temperatury nie są wyższe niż np. 65 stopni C)to zostaw jak jest i podkręć tylko pamięci RAM.


Mam HW Monitor. Co jeszcze powinienem doinstalować? Aida 64 może? Zawsze używałem tylko tego 1.

#8 Użytkownik jest niedostępny   badboy141 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 399
  • Dołączył: Wt, 11 Mar 14

Napisany 24 Sierpień 2019 - 17:56

Aktualizowanie biosu na karcie nie jest łatwe i można całkowicie kartę zepsuć jeśli nie ma dual bios. Jeśli cokolwiek by Ci to dało to lekko podwyższone standardowe zegary, które i tak byś podniósł przy oc.
X570 od msi bym aktualnie nie aktualizował, przynajmniej do unormowania się sytuacji u nich z biosami. Dobrze poczytać opinie tutaj, czy na oficjalnym forum msi i dopiero zadecydować czy aktualizować, czy lepiej jeszcze poczekać. Z HW monitor lepiej nie korzystać do mierzenia napięć na nowych ryzenach. Radzę skupić się na ramie i gpu, później ew na cpu a do tego czasu możesz dać sobie Auto OC z Boost Override 200.
Co do ramu, to tu masz takie podstawy.
https://www.youtube.com/watch?v=KOqhyVNPhaM&t

Ten post był edytowany przez badboy141 dnia: 24 Sierpień 2019 - 17:57


#9 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 934
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 25 Sierpień 2019 - 10:24

Dziękuję. Pobrałem ten kalkulator. Tam trzeba wybrać żądane wartości dla taktowania pamięci. 3600mhz będzie ok czy zacząć od mniejszej? Na safe mode jedna wartość jest na czerwono, a na fast napięcia prawie 1.48.

Dodaj obrazek

W MSI afterburner nie ma w ogóle power limit, a napięć nie da się ruszać, mimo, że jest to odblokowane w opcjach. W Aorus Engine jest dostępny ten power limit

Dodaj obrazek

Dam power limit na 11% czyli max, napięć nie ruszam i kręcę rdzeń karty i pamięci tak? Test zrobię heaven benchmark.
https://benchmark.unigine.com/heaven

Dziś jak wrócę do siebie to zacznę się z tym bawić i wrzucę wyniki.

Jeżeli nie HW monitor to jaki program do monitorowania pracy procesora?

@edit
Ten program od gigabyte jest totalnie do bani. Źle działa i czasem się przycina. MSI afterburner o wiele lepszy. Podkręciłem w MSI Afterburner pamięci na +500 i rdzeń na +80. Nie ma tam power limit, więc go nie ustawiałem. Jest on ważny?

Ten post był edytowany przez King Arthas dnia: 25 Sierpień 2019 - 12:43


#10 Użytkownik jest niedostępny   badboy141 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 399
  • Dołączył: Wt, 11 Mar 14

Napisany 25 Sierpień 2019 - 16:53

Zobacz postKing Arthas, o 25 Sierpień 2019 - 10:24, napisał(a):

@edit
Ten program od gigabyte jest totalnie do bani. Źle działa i czasem się przycina. MSI afterburner o wiele lepszy. Podkręciłem w MSI Afterburner pamięci na +500 i rdzeń na +80. Nie ma tam power limit, więc go nie ustawiałem. Jest on ważny?

Power limit powinien być dostępny. Core vlotage może być zablokowany - blokujesz go w ustawieniach afterburnera i daj go do oporu. Nvidia ma wbudowane różne czujniki, które i tak nie pozwolą przekroczyć odpowiednich wartości więc nie ma się, o co martwić. Wyciśniesz trochę więcej, ale też nie można oczekiwać cudów. Co do kalkulatora zobacz czy na takich ustawieniach odpali, to jest zakres napięć w przedziale, którym powinny być stabilne, ale nie muszą (swoją drogą buldzoid odpalał te pamięci na 1.6v ale mimo wszystko nie polecam). Tak samo zbyt duże napięcie soc może spowodować niestabilność. Niestety każde kości są różne i tu trzeba kombinować na własną rękę.

#11 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 934
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 25 Sierpień 2019 - 17:40

Dzięki za odpowiedź.

Nie było power limit. Poszperałem trochę w sieci i po zmianie skórki już jest. Bardzo dziwne, ale grunt, że działa :D

Jak miałem +100 na rdzeniu i 600 na pamięciach to po 30 minutowym graniu mi się gra wieszała. Dałem teraz +80 i +500 i zobaczymy jak będzie to szło. Nie muszę uruchamiać tego Afterburnera, by podkręcanie działało nie? Tam tylko ustawiłem tylko opcję, by od momentu włączenia PC działało podkręcanie.

Nie wiem czy dziś dam radę, ale jak nie to za pamięci się wezmę od jutra :) Wartości program ustawia, więc trzeba je wklepać w biosie i potem testować.

Odezwę się jak wszystko ogarnę :)

Pozdrawiam.

#12 Użytkownik jest niedostępny   badboy141 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 399
  • Dołączył: Wt, 11 Mar 14

Napisany 26 Sierpień 2019 - 18:10

Zobacz postKing Arthas, o 25 Sierpień 2019 - 17:40, napisał(a):

Nie muszę uruchamiać tego Afterburnera, by podkręcanie działało nie? Tam tylko ustawiłem tylko opcję, by od momentu włączenia PC działało podkręcanie.

Szczerze to nawet tego nie sprawdzałem. W opcjach mam, żeby uruchamiał się i mnimalizował wraz ze startem systemu.

Zobacz postKing Arthas, o 25 Sierpień 2019 - 17:40, napisał(a):

Jak miałem +100 na rdzeniu i 600 na pamięciach to po 30 minutowym graniu mi się gra wieszała. Dałem teraz +80 i +500 i zobaczymy jak będzie to szło.

Polecam sprawdzać stabilność nie tylko stresstesetem ale też benchmarkami (3dmark, Unigine Heaven Benchmark), bo to, że karta nie sypie artefaktami to nie znaczy, że jest stabilna. Z tego co też pamiętam lepiej trzymać temperaturę poniżej 80c, bo załącza się gpu boost 3.0 i karta sama kręci się jeszcze wyżej.

#13 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1726
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 26 Sierpień 2019 - 23:15

Afterburner musi działać w tle żeby OC było oktywne

#14 Użytkownik jest niedostępny   premek1983 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 154
  • Dołączył: Wt, 19 Lip 16

Napisany 27 Sierpień 2019 - 09:56

Zobacz postzlotnik, o 26 Sierpień 2019 - 23:15, napisał(a):

Afterburner musi działać w tle żeby OC było oktywne


Wcale Nie musi. Ustawiasz oc i klikasz zapisz(taka dyskietka)oraz ikonkę windowsa. Czyli start oc wraz ze startem windowsa ale bez programu afterburner. Sam tak mam

Ten post był edytowany przez premek1983 dnia: 27 Sierpień 2019 - 09:57


#15 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 993
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 27 Sierpień 2019 - 18:12

Zobacz postpremek1983, o 27 Sierpień 2019 - 10:56, napisał(a):

Wcale Nie musi. Ustawiasz oc i klikasz zapisz(taka dyskietka)oraz ikonkę windowsa. Czyli start oc wraz ze startem windowsa ale bez programu afterburner. Sam tak mam

Ale to co piszesz to jest własnie konfigurowanie AB, żeby działał w tle. Po uruchomieniu systemu jest widoczny m.in. w zasobniku koło zegara - ikona samolotu.

#16 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 934
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 21:55

Ustawiłem autostart dla AB oraz Rivę, z ustawionym lockiem na 117 FPS. Tak niby ma być w przypadku monitora z G-sync, a mam 120Hz. VSync w panelu Nvidia na ON, natomiast w grach OFF.

Co do samego podkręcania, to bardzo przepraszam, że nic nie odpisałem, ale się teraz przeprowadzam na inne mieszkanie i nie miałem czasu nad tym siąść. W weekend już to ogarnę i dam znać jak mi poszło.

Pozdrawiam :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych