Forum PCLab.pl: Stuttering/freezy/lagi w każdej grze - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Stuttering/freezy/lagi w każdej grze Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ppawel26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: So, 29 Mar 14

Napisany 24 Sierpień 2019 - 23:13

Witam już kilka razy, na różnych forach pisałem o tym problemie i nadal nie rozwiązałem problemu i mam nadzieję że to będzie już mój ostatni temat. Problem polega na tym że w dosłownie każdej grze mam mikro ścinki niezależnie od ustawień graficznych, nieważne czy gra jest bardzo wymagająca czy ma wymagania takie że poszła by na najtańszym telefonie z Androidem, najbardziej jest to widoczne w Battlefield 1 i 5 oraz assassin's creed odyssey, o ray tracingu w bfv mogę zapomnieć ( na moim starym komputerze z FX 8350 i RX 470 przy 40 FPS w AC:O gra działała płynniej niż na tym przy 80 fps).

Problem ten mam odkąd złożyłem komputer czyli od marca tego roku.

Co do tej pory zrobiłem:
- test pamięci ram zarówno pojedynczo jak i razem w mem test i dang wang 0 błędów
- obniżenie i podniesienie taktowań GPU i cpu - bez zmian
- zmiana częstotliwości ram - bez zmian
- test wszystkich dysków - 0 błędów
- wymiana zasilacza z cooler master g650m na seasonic focus gold plus 650w - bez zmian
- wgrywanie różnych biosów - bez zmian
- kilkukrotna reinstalacja systemu i sterowników - bez zmian
- wymian obudowy z spc gladius gd6 na fractal design mefishy c (wcześniej były problemy ze zbyt wysokimi temperaturami, teraz jest ok ale i tak to nic nie dało)

Specyfikacja Pc:
CPU: Ryzen 2700 z chłodzeniem be quiet dark rock 4
GPU: Rtx 2070 w wersji armor od msi
Ram: hyperx predator RGB 2x8gb 3200mhz cl 16
Płyta: ASRock b450 steel legend
Dyski: adata su800 1tb, Samsung 970 evo 250gb
Zasilacz: seasonic focus gold plus 650w
Obudowa: fractal design mefishy c

Bardzo bym prosił o pomoc gdyż ten problem dręczy mnie cały czas, a takich tematów było już pełno i może komuś udało się go rozwiązać.

Ten post był edytowany przez ppawel26 dnia: 24 Sierpień 2019 - 23:15


#2 Użytkownik jest niedostępny   Makatak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Wt, 17 Lut 09

Napisany 25 Sierpień 2019 - 00:09

Ram jest w dual channel? Jest włączony odpowiedni profil tego ramu? Dyski są w dobrej kondycji? Z doświadczenia tego typu ścinki to raczej albo RAM albo dysk.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Meuron 

  • Rzezimieszek
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3061
  • Dołączył: Pn, 18 Cze 07

Napisany 25 Sierpień 2019 - 00:13

Wyłącz C-State w biosie, i zobacz czy nadal ten problem występuje.

Ten post był edytowany przez Meuron dnia: 25 Sierpień 2019 - 00:15


#4 Użytkownik jest niedostępny   ppawel26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: So, 29 Mar 14

Napisany 25 Sierpień 2019 - 09:17

Zobacz postMakatak, o 25 Sierpień 2019 - 00:09, napisał(a):

Ram jest w dual channel? Jest włączony odpowiedni profil tego ramu? Dyski są w dobrej kondycji? Z doświadczenia tego typu ścinki to raczej albo RAM albo dysk.

Tak w dual chanel, obecnie timingi mam ustawione za pomocą ryzen dram calculator i częstotliwość 3333mhz, ale to i tak nie ma znaczenia czy ustawię 2133mhz czy włączę profil xmp. Tak jak wyżej pisałem testowałem również pojedyncze kości, przekładałem ze slotów 2 i 4 do 1 i 3 i lagi były za każdym razem.

Zobacz postMeuron, o 25 Sierpień 2019 - 00:13, napisał(a):

Wyłącz C-State w biosie, i zobacz czy nadal ten problem występuje.

Wyłączyłem nic to nie dało

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych