Forum PCLab.pl: I5 9600K - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

I5 9600K Do WQHD

#1 Użytkownik jest niedostępny   Silnoreki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: So, 04 Gru 10

Napisany 25 Sierpień 2019 - 17:10

Hej,

Mam monitor 1440p 60Hz.

Do gier na jakieś 5 lat I5 9600k powinien być ok, czy kupić I7-8700 odrazu ? Czy może różnicy niema między nimi aż tak dużej by dopłacać 400 zł ?

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15326
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 25 Sierpień 2019 - 17:16

Lepiej kupić Ryzen 5 3600.

9600k to zupełnie nieopłacalny CPU, 8700 może być ale używka w dobrej cenie (800-900 zł).

Z nówek - tylko Ryzen, ew. 9700k / 9900k jeśli ktoś ma za dużo kasy i musi mieć Intela.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Silnoreki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: So, 04 Gru 10

Napisany 25 Sierpień 2019 - 17:37

Naczytałem się, że są mega problemy z tym Ryzenem. Nie wiem czy mam takie umiejetności by ciągle BIOS aktualizować. Jednak Intel to spokój

#4 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 25 Sierpień 2019 - 18:19

omijać szerokim łukiem płyty MSI pod AM4 ...
trzeba w końcu zauważyć że MSI nie jest jedyna firma produkująca płyty pod Ryzeny
dodatkowo nawet ASRock ma już BIOSy z AGESA 1.0.0.3ABB dla płyt serii 300 ...

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 25 Sierpień 2019 - 18:27


#5 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15326
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 25 Sierpień 2019 - 18:22

Zobacz postSilnoreki, o 25 Sierpień 2019 - 18:37, napisał(a):

Naczytałem się, że są mega problemy z tym Ryzenem. Nie wiem czy mam takie umiejetności by ciągle BIOS aktualizować. Jednak Intel to spokój


Czytasz jakieś stare posty. Obecnie większość problemów jest usunieta - grunt to kupić odpowiednią płytę z aktualnym BIOS.

#6 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 564
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 25 Sierpień 2019 - 19:35

Zobacz postSilnoreki, o 25 Sierpień 2019 - 17:37, napisał(a):

Naczytałem się, że są mega problemy z tym Ryzenem. Nie wiem czy mam takie umiejetności by ciągle BIOS aktualizować. Jednak Intel to spokój


Pewien użytkownik tutaj kiedyś coś napisał, ja tylko przytocze jego słowa bo są nadwyraz mądre

Cytuj

Z czytaniem tego forum jest trochę tak jak czytaniem o objawach raka w internecie - od razu diagnozujesz u siebie wszystkie choroby


I tak też jest w w/w przypadku ryzena

@edit

Intel spokój? No jak się stoi w miejscu to spokój jest choć i z tym nigdy nic nie wiadomo, zaraz znajdą kolejną luke :D

Ten post był edytowany przez parcu dnia: 25 Sierpień 2019 - 19:38


#7 Użytkownik jest niedostępny   miauczek16 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 160
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 18

Napisany 26 Sierpień 2019 - 08:41

Bierz intela, mniej problemów + dodatkowo zintegrowana karta, zawsze się przyda.

#8 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 689
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 26 Sierpień 2019 - 08:45

Zobacz postDirian, o 25 Sierpień 2019 - 18:22, napisał(a):

Czytasz jakieś stare posty. Obecnie większość problemów jest usunieta - grunt to kupić odpowiednią płytę z aktualnym BIOS.


Ja tam dalej mam problemy :) ryzen 3600 + msi b450 a pro, bios beta najnowszy i nic się nie zmieniło.

#9 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1878
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 26 Sierpień 2019 - 09:06

Ryzen jest mega, porównuję to ze starym Xeonem na s1155.
Mam MSI, może mam farta i jakiś większych problemów nie mam, mam też trochu starszy bios v18, jak działa to nie ruszam.
U mnie bootuje do 4.2ghz, mam napięcie poniżej 1.4v na auto. Część rzeczy co jest wypisana, tych problemów nie mam.
Ale jak już wspomniane, masz inne płyty, Gigabyte, Asus na przykład, aktualnie iść w MSI to jest ryzyko.
Ja bym brał coś od Gigusia albo Asusa i Ryzena 3600. Tylko pamiętał, żeby sklep zrobił aktualizację biosu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 597
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 26 Sierpień 2019 - 11:44

Zobacz postReddzik, o 26 Sierpień 2019 - 09:06, napisał(a):

Ryzen jest mega, porównuję to ze starym Xeonem na s1155.


A no właśnie, porównujesz nowego R5 3600 ze starociem LGA 1155. Przy tym to nawet Ryzen 1 gen będzie mega.

#11 Użytkownik jest niedostępny   JaN008 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1972
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 11:51

Pod 1440p 60Hz cudów nie potrzeba. Jak planujesz na nim siedzieć aż 5 lat 9600K bym wykluczył.

#12 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 597
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 26 Sierpień 2019 - 11:58

Zobacz postJaN008, o 26 Sierpień 2019 - 11:51, napisał(a):

Pod 1440p 60Hz cudów nie potrzeba.

Tylko że do 1440p 60Hz to już potrzeba nie co konkretniejszą GPU. Na karcie za 1500 zapomnij o stabilnych 60kl/s

#13 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1439
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 26 Sierpień 2019 - 12:21

Bierz 9600k, jakby zaczęło mu czegoś brakować to go zmienisz na 3 lata, ale w 60Hz to on będzie pięknie latał.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Silnoreki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: So, 04 Gru 10

Napisany 26 Sierpień 2019 - 12:22

Hej, dzięki wszystkim za pomoc.

Karta będzie minimum RTX 2070 Super, więc na kilka lat powinno być ok. Do dziś siedzę na GTX 970, a to staroć już :) Total Wary czy inne strategie w WQHD ok.30kl/s więc strasznej tragedii niema.

Ten post był edytowany przez Silnoreki dnia: 26 Sierpień 2019 - 12:34


#15 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7385
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 26 Sierpień 2019 - 21:48

Ryzen 5 3600 jest najbardziej opłacalnym wyborem, jedyny minus to wybór płyty głównej. Ale w czym problem? Nie działa zwrot i bierzesz inną płytę główną.

#16 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16751
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 30 Sierpień 2019 - 14:47

Zobacz posthopes, o 26 Sierpień 2019 - 22:48, napisał(a):

Ryzen 5 3600 jest najbardziej opłacalnym wyborem, jedyny minus to wybór płyty głównej. Ale w czym problem? Nie działa zwrot i bierzesz inną płytę główną.

Dokładnie, gigabajt albo asus i do przodu.
Aktualizacja biosu to wgranie go na pendrive, w UEFI myszką klikasz Ez-Flash, albo coś podobnego zależy od płyty. Czekasz na gotowe i działa.
W intelu też się aktualizuje biosy ;D

Ten post był edytowany przez mefisto777 dnia: 30 Sierpień 2019 - 14:48


#17 Użytkownik jest niedostępny   Silnoreki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: So, 04 Gru 10

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 06:12

Hej,

A widział ktoś może testy procesorów w WQHD ? Chciałbym zobaczyć jak to się przekłada na HD.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Ard'aenye 

  • Anty-fanboy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6141
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 10:44

Techpowerup, wszystkie rozdzielczości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych