Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.01.2024 o 01:02, Wercyngoteryx napisał:

Chciałbym zwiększyć kwotę odkładana w ramach PPK do maksymalnych 4 procent. Czy złożenie stosownej deklaracji wpłynie w jakiś sposób na wysokość wpłat od pracodawcy? Jak ewentualnie można zadziałać aby pracodawca płacił więcej?

Nie , to indywidualna decyzja pracodawcy , jak nie jest blisko 60 czyli co najmniej 50+ , to jedynym sensownym podejściem jest comiesięczne wypłacanie tych pieniędzy, na najniższej człowiek zyskuje około 100 zł netto 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego jedynym sensownym jest wypłacanie? Ja trzymam i uważam że jest to dobra opcja na oszczędzanie. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak już ciągniemy wątek. Mogę gdzieś dokładnie sprawdzić co tam te fundusze na kupowały po jakich cenach i ile jest to teraz warte? Bo w swoim iPKO mam tylko taki ogólny podgląd na rachunek ppk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz sobie oszczędzać ja wypłacam co miesiąc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I z ciekawości spytam. Aco z ta kasa robisz? Te kilka stówek w jakikolwiek sposób rzutuje na twoje funkcjonowanie w ciągu miesiąca? Czy samodzielnie dalej inwestujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Wercyngoteryx napisał:

To jak już ciągniemy wątek. Mogę gdzieś dokładnie sprawdzić co tam te fundusze na kupowały po jakich cenach i ile jest to teraz warte? Bo w swoim iPKO mam tylko taki ogólny podgląd na rachunek ppk.

Nie wiem gdzie sprawdzić co kuoiki, za ile i ile to jest warte, ale w koncie powinieneś móc sprawdzić jaki produkt kupujesz. I mnie całość to inzpu 2050, ale może to być mieszanka kilku, np. 80 procent inpzu 2045 i 20 procent inpzu 2050.

Zakladam,ze w każdym ppk to tak działa. 

W dzień wpłaty sprawdzana jest wartość takiego inpzu 2050 i za całą kwotę wpłat z danego miesiąca kupowane są po tej cenią akcje. 

Z racji, że wartość tego codziennie się zmienia na koncie widzę codziennie inną wartość. To co widzę na koncie to po prostu ilość akcji razy wartość akcji. 

Z tego co widzę to inpzu aktualizuję na kontach wartość portfela raz dziennie. 

No i można sobie sprawdzać wykres takiego inpzu 2050 i jak coś się dzieje to ewentualnie wypłacić. 

Ja w sumie nawet nie wiedziałem ile tam mam kasy. Nie jest to dużo, bo półtorej roku dopiero mi się odkłada, ale zastanawiałem się czy nie wyacic znów i nie wrzucić w lokatę lub obligacje ale zobaczyłem wykres i w sumie wygląda spoko, więc na razie zostawię. 

Ale jak tam się więcej zbierze to chyba nie będę ryzykować. Na wykresie widać spore dołki z czasów covid. Tam był kryzys i inflacja. Obligacje skarbu państwa indeksowane inflacją wydają się bezpieczniejsze jako zabezpieczenie emerytalne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.10.2024 o 12:10, michasm napisał:

Wiedzieliście że... wartość PPK zmienia się co miesiąc?

Eeeee tak? Bo wiem co podpisuję i robię? :D 

Tylko te fundusze raczej nigdy nie przegonią inflacji, wciąż lepiej niż miałyby być ba koncie bez oprocentowania, ale to są bezpieczne inwestycje. Jak ktoś ma pojęcie to lepiej wyjdzie na wyjmowaniu kasy z PPK i wkładaniu w akcje.

20 minut temu, michasm napisał:

wrzucić w lokatę lub obligacje

Antyinflacyjne miałyby sens, ale nigdy nie lokuje się 100% w dane aktywo, tylko dzieli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, galakty napisał:

Eeeee tak? Bo wiem co podpisuję i robię? :D 

Tylko te fundusze raczej nigdy nie przegonią inflacji, wciąż lepiej niż miałyby być ba koncie bez oprocentowania, ale to są bezpieczne inwestycje. Jak ktoś ma pojęcie to lepiej wyjdzie na wyjmowaniu kasy z PPK i wkładaniu w akcje.

Ja akurat nic nie podpisywałem, bo to automat mnie zapisał jak o tym zapomniałem 😂

Inpzu 2050 zrobił 25 procent zysku w ostatni rok. To więcej niż inflacja. 

Niemniej za covid mieli spory dołek. 

Nie traktuję ppk jako jedyne oszczędności. To by było głupie 😅

Jakieś zaskórniaki mam jeszcze na krótkiej lokacie i coś tam na "koncie oszczędnościowym" z oprocentowaniem poniżej 1 procenta, ale ze stałym dostępem. 

Powinienem jednak mocniej iść w krótkie lokaty, bo jakbym miał 6 takich lokat 3-mkesiecznych otwieranych co 2 tygodnie to miałbym w sumie względnie dobry dostęp do awaryjnych środków bez utraty oprocentowania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, michasm napisał:

Inpzu 2050 zrobił 25 procent zysku w ostatni rok. To więcej niż inflacja. 

Za krótko są notowani żeby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski, ostatnich kilka lat ROSŁO WSZYSTKO ;) Ja na jednym funduszu w ciągu 12 msc mam 36% wzrostu, ale wiem że za rok może być -15%. Takie wykresy mają sens po 10-15-20 latach. Tym bardziej że PPK to emerytura.

Oczywiście wciąż lepiej mieć PPK i fundusz, niż nie mieć wcale. Szkoda że wciąż jest mnóstwo osób które nie wierzą w takie instrumenty i wolą trzymać kasę na koncie 0%....

8 minut temu, michasm napisał:

Powinienem jednak mocniej iść w krótkie lokaty, bo jakbym miał 6 takich lokat 3-mkesiecznych otwieranych co 2 tygodnie to miałbym w sumie względnie dobry dostęp do awaryjnych środków bez utraty oprocentowania. 

Niedługo się skończą atrakcyjne lokaty pewnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sens zabrania kasy z PPK jest tylko wtedy jesli coś z nią zrobimy a nie przeżremy .. Dlatego ja na razie nie dotykam. U mnie było najpierw PPE (pracodawca płacił 3.5%) a teraz PPK (ja 2% i pracodawca 1.5%).

PPE było lepsze bo to nie moja kasa - ino podatek trza było odprowadzać od "darowizny" :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, galakty napisał:

Niedługo się skończą atrakcyjne lokaty pewnie

Zależy od NBP. W sumie przez kredyt znacznie lepiej bym wyszedł na obniżeniu stóp. 

Z drugiej strony jak obniżą stopy o, 025 procenta to oprocentowanie lokat poleci mocno w dół, bo wszyscy będą się spodziewać większych obniżek w następnych miesiącach, a wiele to nie zmieni w mojej racie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tendencja jest malejąca, do niskiego poziomu stopy nie spadną ale lokaty i konta na takim poziomie jak teraz nie utrzymają się długo. 

Ja bym tam wolał niskie stopy, niskie raty, a kasę sobie ulokuję w lepsze aktywa niż lokaty. I to chyba dla większości ludzi lepsze, żeby niska rata była bo i tak mało kto inwestuje/zmienia lokaty co 3 miesiące. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, galakty napisał:

mało kto inwestuje/zmienia lokaty co 3 miesiące. 

Ja 🤫. Choć nie powiem żeby te żonglowanie sprawiało mi jakąś większą frajdę. Dlatego chyba wywalę wszystko na obligacje i część tych kont bankowych człowiek pozamyka zanim wprowadzą jakieś opłaty za "prowadzenie" Ewentualnie zostanę ryzkantem 😲i pójdę w S&P500.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś chce mocno pasywnie, to można połowę w obligacje EDO, a połowę w S&P500 albo V80A, pytanie kiedy chce wyciągać kasę, bo wtedy można pomyśleć nad IKE/IKZE.

Ile osób tyle opinii, niech każdy dobiera pod siebie :D 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie waśnie zastanawiają te promocyjne lokaty dla "nowych środków" z perspektywy banku, jak oni mają to skalkulowane? Bo wiadomo, że są ludzie co chodzą co 3 miesiące tam gdzie akurat lepsze oprocentowanie dadzą i "wierność" klienta jest tu zerowa. Czy bank liczy na chwilowe podbicie statystyk nowymi środkami? Cze kalkulują, że jakiś procent może w końcu się znudzi przenoszeniem i u nich zostanie, albo u wcisną jakiś dodatkowy produkt, konto itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im więcej kasy w banku tym więcej zarabia, dla nich te "super" lokaty 7% to i tak zysk. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próba złapania klientów, bo coś mi się wydaje, że te "super" lokaty na start, to nie otwiera się od tak, tylko jest to powiązane z założeniem rachunku bieżącego :>

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że oni przerzucają tę kasę praktycznie co 3 msc do innego banku, ale pewnie jakiś % zostaje.

Zamiast wrzucić na TOS 6% i mieć spokój na 3 lata... :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tak i będzie spadać tak samo jak lokaty, ale były wyższe oprocentowania obligacji. 

Fajną opcją mogą też być te mieszane inwestycje, 50% lokata 50% fundusz - wtedy można jakieś 7.7% zyskać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi