Forum PCLab.pl: Zmiana ryzen 5 2600 na ryzen 5 3600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zmiana ryzen 5 2600 na ryzen 5 3600 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   andrzejw77 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Wt, 30 Lip 13

Napisany 30 Sierpień 2019 - 23:16

Witam
Zastanawiam się czy jest sens zmiany mojego ryzena 2600 4.1 Ghz, na ryzena 3600. Z bardziej wymagających gier gram głównie w Assassins Creed Odyssey i Origins. W tych grach w miejscach mocno obciążających procesor mam denerwujące spadki fps. Mam jeszcze starego kompa z i7 4770 4.0 ghz, ram 2666 cl 14 i na nim gra się jakoś płynniej,choć spadki fps tez są. Ogólnie wydajnosć r5 2600 i i7 4770 w tych grach jest bardzo podobna.
Zestaw złożyłem sobie w połowie lipca, jest to mój pierwszy komp na bazie AMD, zawsze miałem intela. Przejrzałem trochę testów i po zmianie na ryzena 3600 powinienem odczuć wyraźną poprawę. Teraz pytanie do forumowiczów czy ktos zrobił taką zmianę i czy warto. Moja płyta główna to MSI B450 Gaming Plus, ram G.Skill Aegis DDR4 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 . Dziękuję za porady.

#2 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 572
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 30 Sierpień 2019 - 23:33

Yyyy... Jaką masz kartę graficzną?

#3 Użytkownik jest niedostępny   nozyczkowy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: So, 05 Lis 11

Napisany 30 Sierpień 2019 - 23:34

Na moje nie warto :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   andrzejw77 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Wt, 30 Lip 13

Napisany 30 Sierpień 2019 - 23:54

Karta graficzna GTX 1060 6gb. Gram na takich detalach aby karta utrzymywała conajmniej 60 fps.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Choosen2 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: So, 10 Lut 18

Napisany 31 Sierpień 2019 - 05:13

Zobacz postandrzejw77, o 30 Sierpień 2019 - 23:54, napisał(a):

Karta graficzna GTX 1060 6gb. Gram na takich detalach aby karta utrzymywała conajmniej 60 fps.


Z taką grafiką nie warto. Chyba że w najbliższym czasie będziesz zmieniać na lepszą

#6 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 31 Sierpień 2019 - 07:36

Nie ma sensu .. j.w.

#7 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16749
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 31 Sierpień 2019 - 09:59

Nie opłaca się. Musiałbyś mieć kartę pokroju RTX2080 ;D

#8 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 31 Sierpień 2019 - 10:26

Mam identyczny zestaw i nie rozumiem sensu wymiany procesora... Tym bardziej przy 60 Hz.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3210
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 31 Sierpień 2019 - 10:26

Zainteresuj się ramem to uzyskassz dodatkową wydajność podbij częstotliwość te aegisy powinny pójść na 3333, pobaw się timingami 3600 jest wydajniejszy ale mając już na pokładzie 2600 @ 4.1 jeśli już zmieniałbym na 3700x.

#10 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18471
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 31 Sierpień 2019 - 11:04

Proca zostaw, bo jest dobry przy 4.1Ghz.
Pamięci wykręć ile wlezie, bo dają spory boost całej platformie, nie tylko CPU.
Jak najbardziej warto odpuścić żyłowanie CPU o 100Mhz i Voltowanie do granic ryzyka i właśnie zająć się OC RAM.
To daje lepsze efekty z tego co widzę na forach i u siebie.

#11 Użytkownik jest niedostępny   andrzejw77 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Wt, 30 Lip 13

Napisany 31 Sierpień 2019 - 11:29

Problem w tym że te pamięci wysypują się już na 3200, ich max to 3133. Chciałbym zagrać w oddysey czy origins bez spadków poniżej 60 fps ale na tym zestawie jest to chyba nierealne.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 496
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 31 Sierpień 2019 - 11:50

Ryzen 5 2600 w AC origins/odyssey miewa spadki fps i stuttering. Te gry są po prostu potworami optymalizacyjnymi, nie ważne jaki procek tam nie wpakujesz, wydajność zawsze będzie dużo gorsza niż w innych grach. Zmiana na 3600 na pewno da dużego kopa i raczej już zapewni stałe 60fps, ale na cuda z drugiej strony bym nie liczył przy karcie gtx 1060, chyba że tniesz z detali na średnie/niskie by odciążyć GPU.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Choosen2 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: So, 10 Lut 18

Napisany 31 Sierpień 2019 - 17:31

Zobacz postleven, o 31 Sierpień 2019 - 11:04, napisał(a):

Proca zostaw, bo jest dobry przy 4.1Ghz.
Pamięci wykręć ile wlezie, bo dają spory boost całej platformie, nie tylko CPU.
Jak najbardziej warto odpuścić żyłowanie CPU o 100Mhz i Voltowanie do granic ryzyka i właśnie zająć się OC RAM.
To daje lepsze efekty z tego co widzę na forach i u siebie.


Te Aegis są słabe. tym bardziej ze są na kościach Hynix. Sam takie posiadam w setupie 2x8Gb i więcej niż 3200Mhz przy dobrych wiatrach nie pójdą.

#14 Użytkownik jest niedostępny   andrzejw77 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Wt, 30 Lip 13

Napisany 31 Sierpień 2019 - 18:16

Czy jest sens zmiany tych pamięci Aegis na coś lepszego żeby ustawić wyższe taktowanie ramu ?

#15 Użytkownik jest niedostępny   QuBBa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: So, 18 Lut 12

Napisany 31 Sierpień 2019 - 20:10

Zobacz postandrzejw77, o 31 Sierpień 2019 - 18:16, napisał(a):

Czy jest sens zmiany tych pamięci Aegis na coś lepszego żeby ustawić wyższe taktowanie ramu ?

Przy takim configu jak masz to nie za bardzo, chyba że planujesz też zmianę GPU. Ja u siebie mam Ryzena 2600 popędzonego na 4.2 Ghz, jeżeli chodzi o RAM to też miałem Aegisy które w ogóle nie chciały się podkręcać i dlatego zmieniłem na szare Cruciale 3200 MHz na Micron E-die. Czy było warto ? Cruciale się ładnie podkręciły na 3400 CL14 ( poszły by dalej ale płyta słaba ). Trochę wydajności zyskałem, szczególnie na 1% low ale mega szału na który liczyłem to nie zrobiło. Dalej mam stutter i dropy w AC Odyssey, tak to już jest z AMD w grach ubi i szybszy RAM tego nie naprawi.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 289
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 03:33

Jak chcesz lepszej wydajności to kup rx'a 5700 z którym ryzen 2600 da sobie radę.
W ogóle nie rozumiem wymiany i7-4770 na ryzena 2600 przy tak słabej karcie graficznej.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6088
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 05:56

Zawsze możesz 3600 zwrócić na 14 dni. Akurat ac zabija właśnie cpu, więc różnica będzie.

#18 Użytkownik jest niedostępny   andrzejw77 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Wt, 30 Lip 13

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 20:50

Zobacz postKerri, o 02 Wrzesień 2019 - 03:33, napisał(a):

Jak chcesz lepszej wydajności to kup rx'a 5700 z którym ryzen 2600 da sobie radę.
W ogóle nie rozumiem wymiany i7-4770 na ryzena 2600 przy tak słabej karcie graficznej.

Co mi da mocniejsza karta w assasynach jak tutaj rady nie daje procesor, rzadko kiedy karta idzie na maksa przy vsyncu, detale przeważnie średnie. Nie wymieniałem kompa, tylko potrzebowałem drugi, a cena 509 zł za r5 2600 mnie skusiła.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Omega93 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 667
  • Dołączył: So, 25 Cze 11

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 07:35

Jeśli 2600 Cię nie zadowala i masz kaskę na zakup 3600 to uważam że nie masz co się zastanawiać.. w necie jest sporo testów i porównań 2600 vs 3600

#20 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13613
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 07:42

Generalnie się nie opłaca do tej grafiki, ale akurat w serii AC odczułbyś różnicę po zmianie, więc "wybór należy do ciebie".

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych