Forum PCLab.pl: Częste BSOD Windows 10 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Częste BSOD Windows 10 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   satelitax 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Cz, 06 Sty 11

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 21:38

Cześć wszystkim !

Od dwóch tygodni jestem posiadaczem nowo-złożonego zestawu komputerowego na platformie AMD. Mam problem z bardzo częstymi BSOD. Zauważyłem że bluescreeny najczęściej występują gdy przeglądam internet (Youtube,strony www, podczas pisania tego postu również wywalił bluescreen) Podczas intensywnego grania nigdy się to nie zdarzyło. Na początku myślałem że wina leży w jakimś sterowniku, ale zainstalowałem wszystkie możliwe najnowsze sterowniki jakie producenci komponentów oferują i niestety nic to nie pomogło. Nawet postawiłem od nowa system, ale bez skutecznie.



Co zostało zrobione po złożeniu komputera:

Aktualizacja biosu do najnowszej wersji 7B86vH1
Wgranie wszystkich najnowszych sterowników bezpośrednio u producentów oprogramowania.


Moja konfiguracja:
AMD Ryzen 3600
Radeon RX 5700 XT
Xyperx 16GB 3333Mhz
MSI 450 Gaming Plus Max
zasilacz 550W Silentium certyfikat 80gold
Windows 10 w najnowszej wersji 1903 + wszystkie najnowsze aktualizacje

Link do ostatnich plików dmp po formacie.
https://we.tl/t-49z3w0scZX

Gdzie leży problem?

Z góry dzięki za pomoc !

Ten post był edytowany przez satelitax dnia: 01 Wrzesień 2019 - 21:47


#2 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7313
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 23:44

Zawsze BSODy związane z ntoskrnl.dll i PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA lub SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION
lub hal.dll.

Weź luknij do wyszukiwarki, czy to nie jest jakiś znany problem na ostatnich Ryzenach, bo trochę tych problemów ostatnio było.
Choć większość raczej załatana. Jak nie w sterach chipsetu to właśnie w UEFI i Agesie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   satelitax 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Cz, 06 Sty 11

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 07:18

Zobacz postdeton24, o 01 Wrzesień 2019 - 23:44, napisał(a):

Zawsze BSODy związane z ntoskrnl.dll i PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA lub SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION
lub hal.dll.

Weź luknij do wyszukiwarki, czy to nie jest jakiś znany problem na ostatnich Ryzenach, bo trochę tych problemów ostatnio było.
Choć większość raczej załatana. Jak nie w sterach chipsetu to właśnie w UEFI i Agesie.


Myślisz że nie szukałem w googlach problemu... Każdy mówi co innego. Jedni że wina leży w sterownikach k.graficznej,drudzy że w pamięciach ram, a jeszcze inni że wina w Windows 10. Najchętniej to sprzedałbym ten komputer....

Robiłem test 30min na OCCT i zero problemów, również był robiony test karty graficznej w furmarku również nic nie wywaliło.
Jakieś dalsze sugestie ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 15:04

Czytałem na oficjalnym forum MSI że twoja płyta ma problem z pamięciami przy ryzenie 3600 przez problemy z biosem. (moja też)
Zalecają tam wyłączyć XMP i ustawić ręcznie wszystkie parametry pamięci włącznie z napięciem ale na standardowych taktowaniach (bez XMP).
Jeśli dalej jest niestabilnie to zmniejszyć o kilka mhz częstotliwość pamięci.

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 02 Wrzesień 2019 - 15:04


#5 Użytkownik jest niedostępny   satelitax 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Cz, 06 Sty 11

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 18:04

Zobacz postRsNeo, o 02 Wrzesień 2019 - 15:04, napisał(a):

Czytałem na oficjalnym forum MSI że twoja płyta ma problem z pamięciami przy ryzenie 3600 przez problemy z biosem. (moja też)Zalecają tam wyłączyć XMP i ustawić ręcznie wszystkie parametry pamięci włącznie z napięciem ale na standardowych taktowaniach (bez XMP). Jeśli dalej jest niestabilnie to zmniejszyć o kilka mhz częstotliwość pamięci.


Okey, dzięki za informacje może być bardzo przydatna! Cały czas mam włączony profil XMP zaraz zacznę się tym bawić i zobaczymy rezultat.

#6 Użytkownik jest niedostępny   animatiV 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Pn, 21 Sie 17

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 00:12

O dziwo mam dokładnie to samo na moim laptopie. Procesor Ryzen 3750H. Asus tuf gaming fx505.
Podczas intensywnego grania w wymagające gry jest idealnie ale jak tylko wejdę w gierkę na FB i czasem na YT potrafi wywalić bluescreena parę razy na dzień. Nazwy błędów są różne, Thread_stuck_device_driver, System_service_exception, Page_fault_in nonpaged_area. Więcej nie pamiętam. Bios zaktualizowałem, dysk przeskanowany - bez błędów, ram przeszedł test pomyślnie, sterowniki wszystkie najnowsze- aktualne, bios zaktualizowałem do najnowszej wersji, przeglądarkę zresetowałem (firefox).
Zastanawiałem się nad zrobieniem formata i ponownie zainstalować system. Ale nie wiem czy to w czymś pomoże. Jeśli nadal błąd będzie występować to wysyłam lapka na gwarancję do x-komu.

Ten post był edytowany przez animatiV dnia: 03 Wrzesień 2019 - 00:14


#7 Użytkownik jest niedostępny   satelitax 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Cz, 06 Sty 11

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 07:14

Zobacz postanimatiV, o 03 Wrzesień 2019 - 00:12, napisał(a):

O dziwo mam dokładnie to samo na moim laptopie. Procesor Ryzen 3750H. Asus tuf gaming fx505. Podczas intensywnego grania w wymagające gry jest idealnie ale jak tylko wejdę w gierkę na FB i czasem na YT potrafi wywalić bluescreena parę razy na dzień. Nazwy błędów są różne, Thread_stuck_device_driver, System_service_exception, Page_fault_in nonpaged_area. Więcej nie pamiętam. Bios zaktualizowałem, dysk przeskanowany - bez błędów, ram przeszedł test pomyślnie, sterowniki wszystkie najnowsze- aktualne, bios zaktualizowałem do najnowszej wersji, przeglądarkę zresetowałem (firefox). Zastanawiałem się nad zrobieniem formata i ponownie zainstalować system. Ale nie wiem czy to w czymś pomoże. Jeśli nadal błąd będzie występować to wysyłam lapka na gwarancję do x-komu.


Dokładnie mam ten sam problem... Nazwy błędów są różne. Format był zrobiony, ale nic nie pomogło.

W załączniku test pamięci ram i stan dysku.

Jakaś dalsza diagnostyka ?

Zobacz postRsNeo, o 02 Wrzesień 2019 - 15:04, napisał(a):

Czytałem na oficjalnym forum MSI że twoja płyta ma problem z pamięciami przy ryzenie 3600 przez problemy z biosem. (moja też)Zalecają tam wyłączyć XMP i ustawić ręcznie wszystkie parametry pamięci włącznie z napięciem ale na standardowych taktowaniach (bez XMP). Jeśli dalej jest niestabilnie to zmniejszyć o kilka mhz częstotliwość pamięci.



Wyłączenie XMP nie pomogło.. Nadal wyrzuca na przeglądaniu storn www błędy...

Załączone pliki



#8 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 12:24

Ten dysk to rozumem że używany kupiłeś ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7313
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 13:40

W ramach diagnostyki możnaby próbować teraz w sumie wszystkiego:
- wyłączenie stanów zasilania, oszczędzania energii, itd.
- sprawdzenie kości w single channel
- połączenie z siecią poza interfejsem płyty głównej (np. nie LAN i wbudowane Wi-Fi)
- próby flashowania różnych biosów
- próby cofnięcia systemu do innych kompilacji (ew. update jeśli nie jest najnowsza)

#10 Użytkownik jest niedostępny   satelitax 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Cz, 06 Sty 11

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 18:04

Zobacz postRsNeo, o 03 Wrzesień 2019 - 12:24, napisał(a):

Ten dysk to rozumem że używany kupiłeś ?


Dlaczego tak sądzisz ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7313
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 19:28

Nie, raczej nie wygląda. Mało godzin przerobionych.
Smart też raczej OK, ale z bidy można postawić system na HDD by wykluczyć jakiś konflikt po stronie NVMe.

#12 Użytkownik jest niedostępny   teneo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 116
  • Dołączył: Pt, 05 Gru 08

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 19:37

Zobacz postdeton24, o 03 Wrzesień 2019 - 20:28, napisał(a):

Nie, raczej nie wygląda. Mało godzin przerobionych.
Smart też raczej OK, ale z bidy można postawić system na HDD by wykluczyć jakiś konflikt po stronie NVMe.


Ram na 2933 też to miałem i to pomogło. Mam Ripjaws 3200 ale dobrze chodzą dopiero na 2933. Wiele kości ram na poziomie 3000-3200 to stare wersje z podniesionym przez producenta napięciem na 1.35 i taktowaniem. Obniżyłem taktowanie ram do 2933 i problemy zniknęły.
Bsod podaje kod błędy. Oto jak go sprawdzić.
Na pulpicie, stajemy myszką na Mój komputer, prawą myszką Właściwości.
W zakładce Zaawansowane przechodzimy na kartę Uruchamianie i odzyskiwanie i klikamy na Ustawienia.
W menu Awaria systemu, odznaczamy pole Automatycznie uruchom ponownie.
Teraz podczas awarii systemu możemy przepisać kod błędu ( lub zrobić zdjęcie aparatem

Ten post był edytowany przez teneo dnia: 03 Wrzesień 2019 - 19:44


#13 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 21:55

Zobacz postsatelitax, o 03 Wrzesień 2019 - 19:04, napisał(a):

Dlaczego tak sądzisz ?



Ponad 2.5TB/1.8TB danych przeszło już przez dysk w ciągu 80 godzin ? Sporo.

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 03 Wrzesień 2019 - 21:56


#14 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7313
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 04 Wrzesień 2019 - 13:17

To wersja 1TB.
Nie typowo tylko systemowy.
Wystarczyło go w sumie niecały raz zapełnić, a potem przywrócić backup.
Do tego stronicowanie, może trochę grane było, RAM się pozapychał (choć 16GB jest).
Ale poniekąd słuszna uwaga.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 04 Wrzesień 2019 - 13:18


#15 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 04 Wrzesień 2019 - 17:56

Zobacz postdeton24, o 04 Wrzesień 2019 - 14:17, napisał(a):

To wersja 1TB.
Nie typowo tylko systemowy.
Wystarczyło go w sumie niecały raz zapełnić, a potem przywrócić backup.
Do tego stronicowanie, może trochę grane było, RAM się pozapychał (choć 16GB jest).
Ale poniekąd słuszna uwaga.


Zobacz na mój wynik ...
Dodaj obrazek

Zastanawiające to też mój dysk systemowy i to już od dość długiego czasu...

#16 Użytkownik jest niedostępny   SqoobaNY 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Nd, 07 Sie 05

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 14:26

Jest to ogólny problem sterowników . Występuje na różnych konfiguracjach . Z racji tego ze posiadam od tygodnia 5700xt i łapie piękne BSOD przeglądałem reddit'a forum AMD . Bardzo dużo osób ma ten problem nieistotne czy macie platformę na x570 ryzen czy intel jak ja z370 i i5 8400 . Generalnie proponuje DDU i powrót do starych sterowników 19.7.--- oraz czekanie na FIX

Ten post był edytowany przez SqoobaNY dnia: 05 Wrzesień 2019 - 14:32


#17 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2598
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 23:27

Jeszcze taka jedna możliwa uwaga, nie było na początku problemu , z pcie 4.0 ? Wystarczyło wybrać w biosie pcie gen3 i problem znikał ? Coś mi świta, ale za dużo mam na głowie żeby dokładnie pamiętać.
Spróbować możesz przestawić w biosie pcie na 3.0 to w sumie nic nie kosztuję , a może akurat.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Adiker 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 243
  • Dołączył: Wed, 27 Maj 15

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 09:51

Wyłącz akcelerację sprzętową w przeglądarce i każdym innym programie który używasz lub zainstaluj starsze sterowniki do karty (niższe od 19.8.1 nie mają tego problemu, polecam 19.7.5).

#19 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 297
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 11:12

To niezłe jaja jak się okażę, że karty AMD sprawiają większe problemy na konstrukcjach AMD od karty konkurencji. Przejrzyj też dziennik zdarzeń systemowych, jakiego rodzaju błędy i ostrzeżenia tam się pojawiają. Szkoda, ze dopiero po dwóch tygodniach się obudziłeś, tak to byś sprzęt bądź samą kartę zwrócił.

#20 Użytkownik jest niedostępny   satelitax 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Cz, 06 Sty 11

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 14:20

Problem leży w sterownikach karty graficznej lub w biosie karty graficznej...


Zobacz postSqoobaNY, o 05 Wrzesień 2019 - 14:26, napisał(a):

Jest to ogólny problem sterowników . Występuje na różnych konfiguracjach . Z racji tego ze posiadam od tygodnia 5700xt i łapie piękne BSOD przeglądałem reddit'a forum AMD . Bardzo dużo osób ma ten problem nieistotne czy macie platformę na x570 ryzen czy intel jak ja z370 i i5 8400 . Generalnie proponuje DDU i powrót do starych sterowników 19.7.--- oraz czekanie na FIX


Tak jak kolega SqoobaNY napisał wyżej, na oficjalnym forum AMD jest masa tematów opisujących problem z częstymi BSOD na kartach RX 5700.

Rozwiązanie problemu częstych bluescreen'ów to wyłączenie akceleracji w przeglądarce którą obecnie używamy + oczekiwanie na poprawione sterowniki. Włączona akceleracja powoduje crashowanie systemu.
Podziękowania również dla kolegi Adiker

Temat można uznać za rozwiązany !

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych