Forum PCLab.pl: Któa płyta x570 ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (10 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Któa płyta x570 ?

#121 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 08:12

@up Coś może być na rzeczy , ja już nie wytrzymałem. Przyrosty z oc ram na tomahawku nic nie dawały, dodatkowo te zakłócenia na płycie powodujące artefakty i trzaski w grach . Zmieniłem tylko ryzena na 1600, reszta pc , software , biosow ta sama , wszelkie zakłócenia znikły, pc pracuje jak laleczka . Testowałem wczoraj i przedwczoraj. I zauważyłem dziwna rzecz . Po zamontowaniu ryzena 3600 bios wstaje jakby na 2x , na starym ryzenie od razu wstaje . I druga sprawa , na ryzenie 1600 , karta grafiki podczas startu systemu nie zawyje chociaż na chwilę , a z ryzenem 3600 karta odpala wentylatory na 2-3 sęk na pełne obroty , podczas włączania pc

#122 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 663
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 21:10

Zobacz postB@nita, o 14 Wrzesień 2019 - 08:46, napisał(a):

A ja się zastanawiam, czy to producenci płyt bądz AMD nie kombinuje z biosami do b450, 350 itd, zmuszając ludzi do zakupu x570 po absurdalnych cenach. Jak widać zdesperowanych tylko przybywa...


Chyba wszystkie firmy oprócz MSi poradziły sobie z biosami.



Zobacz postnovi, o 14 Wrzesień 2019 - 09:12, napisał(a):

@up Coś może być na rzeczy , ja już nie wytrzymałem. Przyrosty z oc ram na tomahawku nic nie dawały, dodatkowo te zakłócenia na płycie powodujące artefakty i trzaski w grach . Zmieniłem tylko ryzena na 1600, reszta pc , software , biosow ta sama , wszelkie zakłócenia znikły, pc pracuje jak laleczka . Testowałem wczoraj i przedwczoraj. I zauważyłem dziwna rzecz . Po zamontowaniu ryzena 3600 bios wstaje jakby na 2x , na starym ryzenie od razu wstaje . I druga sprawa , na ryzenie 1600 , karta grafiki podczas startu systemu nie zawyje chociaż na chwilę , a z ryzenem 3600 karta odpala wentylatory na 2-3 sęk na pełne obroty , podczas włączania pc


Jak odpalisz płytę główną bez CPU ale z kartą graficzną to karta też na chwilę włącza wentylatory na MAX i potem się wycisza.
Wygląda na to że mobo nie wykrywa CPU przez chwilę lub bardzo długo je sprawdza ...

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 14 Wrzesień 2019 - 21:12


#123 Użytkownik jest niedostępny   Igorius 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 466
  • Dołączył: So, 19 Lis 11

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 23:16

Zobacz postparcu, o 13 Wrzesień 2019 - 22:57, napisał(a):

No to źle Ci się wydaje. Lepszą sekcję ma Prime-P. Mała różnica, ale jednak. KLIK


Dzięki, fajny test, nie znałem go :)

#124 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12269
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 02:13

Zobacz postIgorius, o 13 Wrzesień 2019 - 20:25, napisał(a):

Ten sam układ, ten sam sterownik i zapewne ten sam kodek, myślę, że nie będzie różnicy. Wydaje mi się natomiast, że x570 TUF Gaming-Plus ma lepszą sekcję zasilania, co może być atutem. Tutaj masz test tej płyty, który zrobił Black. O sekcjach zasilania wybranej przez siebie Prime-P więcej dowiesz się tutaj. Ja bym jednak postawił na TUF bo ma 6+2 vs 4+2 w PRIME.

Black walnol sie w tym materiale Tuf to nadal 4+2 vrm a nie 6+2.
Vrm jest potrojony bo ten Sam kontroler siedzi w tych plytach,P jest podwojony

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 15 Wrzesień 2019 - 02:17


#125 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 10:33

Czyli wybrałem całkiem dobrze , z tanich. Martwiłem się , że asus z opóźnieniem wrzuca biosy, dziś patrzę i na p prime jest bios abba wrzucony w piątek, więc wsparcie powinno być oki. Mam nadzieję, że teraz nie będzie już najmniejszego problemu z pc. Kolejna inwestycja to 2x nvme cs3030 500gb prawdopodobnie w raid 0 postawione , a potem to zostanie gpu do wymiany, ale nie wiem kiedy bo rtx2060 mam 1.5 miesiąca dopiero ;). Mam nadzieję , że rx5700xt wyjdą jeszcze jakieś dość dobre wersje i ogarną sterowniki do tego czasu, a jak nie to będę celował w rtx2070 ale chyba w wersji Super . Myślę , że taki zestaw wystarczy do 144fps w większości gier, gram głównie w ścigałki i strzelanki , wiadomo że strzelanki to idę na kompromis i tnę detale by mieć odpowiednią ilość fps, a w ścigałkach to tylko wyłączam rozmycie ekranu , a reszta suwaków idzie na max w prawo .

#126 Użytkownik jest dostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 411
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 11:10

Z ASUSami to jest tak, że BIOSy pojawiają się w dziwnych miejscach - koreańskiej stronie firmowej, czasem na chińskiej, a na głównej albo polskiej po tygodniu. A beta BIOSów to najlepiej szukać gdzieś tu: Mój link

#127 Użytkownik jest niedostępny   @lek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 828
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 13:42

Ja wyszedłem przed szereg i kupiłem Asrocka, mam do niego zaufanie, bo przez 7 lat działałem na Z77 z podkręconym i7 3770K i nie było żadnych problemów. Teraz też nie mam problemów, pamięci puściłem na 3200Mhz CL 16-16-16-36 na 1.37V i nic sie nie wysypuje. Płyta, którą wybrałem jest odzwierciedleniem modelu Extreme 4 ze zmienioną kolorystyką. Ta sama 10-cio fazowa sekcja zasilania. Ogólnie warto zainteresować się innymi płytami, a nie tylko Gigabyte, MSI lub Asus Dodaj obrazek

#128 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 663
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 14:55

I mamy odpowiedź Asusa dla czego na procesorze nie da się wyłączyć wentylatora.

Dodaj obrazek



Non i teraz tak ...
Czy ma ktoś zmodowany bios do Asus x570-F ROG Strix Gaming.

Się zaczęło ... debilny Asus.

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 16 Wrzesień 2019 - 14:58


#129 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 512
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 16:45

Zobacz postRsNeo, o 16 Wrzesień 2019 - 14:55, napisał(a):


Się zaczęło ... debilny Asus.


Xiaomi lepsze :E

.. a czekaj :hmm:

Prawda jest taka że na x570 to właśnie Asus jest najlepszy.

No bo tak:
ASrock - słabe sekcje
MSI - słabe sekcje + problemy z biosami/późne aktualizacje
Gigabyte - 16mb kości :E
Asus - :question: :question: :question: :question: :question:

#130 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14496
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 00:26

ASrock i MSI słabe sekcje do czego? Do smażenia VRM bez żadnego nawiewu na OpenAir z 3900X 4.3GHz@1.4V w syntetykach przez godzinę?
Co do problemów z MSI X570 z biosami, to w czym masz tam problem?
16MB na GB aktualnie nie stanowi też żadnych problemów.

Prawda jest taka, że w każdej z płytek x570 można się czegoś przyczepić.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 17 Wrzesień 2019 - 00:28


#131 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 512
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 04:52

Zobacz postMinciu, o 17 Wrzesień 2019 - 00:26, napisał(a):


Co do problemów z MSI X570 z biosami, to w czym masz tam problem?



Ten problem dotyczy głównie starszych chipsetów na AM4.
A na x570 każdy producent wypuścił już ABBA, a MSI z tego co patrzyłem ma póki co tylko ABB (np. na x570 pro carbon z 2 września).

#132 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14496
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 06:17

Jak ktoś chciał to do x570 MSI pobrał ABBA już 9 września.

Na oficjalną stronę z opóźnieniem trafiają biosu i w niewielkiej ilości. Na FTP więcej tego jest.

#133 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 663
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 18:29

Dziś otrzymałem oficjalną odpowiedź od Asusa odnośnie na pytanie:
"Czy firma Asus w płycie głównej Asus x570 ROG Strix Gaming w przyszłości przewiduje możliwość wyłączenia wentylatora na CPU tak jak sobie ustali to użytkownik ?
Czyli tak jak jest to na innych płytach, innych producentów."


Odpowiedź:

"Szanowny Kliencie ASUS,
Przykro mi, ale w przypadku chłodzenia procesora nie będzie możliwości całkowitego wyłączenia wentylatora.
"



Dziękuję ... trochę lipa że uważają użytkowników za głupich bo sami na własne życzenie chcą sobie spalić sprzęt ...
Bez komentarza to pozostawię.

No cóż na szczęście biosy Asusa są mocno modowane przez innych użytkowników którzy to udostępniają takie opcje.

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 18 Wrzesień 2019 - 18:29


#134 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 18:32

@RsNeo Po zmontowaniu pc na nowej płycie, miałeś problem z bardzo długim uruchamianiem systemu ? (10-15min ? ) jak tak, to jak z tym sobie poradziłeś? Mi już ręce opadają przy tym pc ...

#135 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 663
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 19:21

Zobacz postnovi, o 18 Wrzesień 2019 - 19:32, napisał(a):

@RsNeo Po zmontowaniu pc na nowej płycie, miałeś problem z bardzo długim uruchamianiem systemu ? (10-15min ? ) jak tak, to jak z tym sobie poradziłeś? Mi już ręce opadają przy tym pc ...


Pierwsze uruchomienie systemu trwało około 5 może 10 minut bo windows musiał przestawić się na nowy sprzęt.
Następnie musiałem ponownie aktywować system oraz zainstalować sterowniki i wszystko.
Łączny czas może z 20 minut.


Aktualnie pracuję nad tym jak zmusić wentylatory do pracy pasywnej i chyba mi się już udało. :cool:

#136 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 21:33

Dzięki wielkie , u mnie wychodzi na to , że windows się wysypał po zmianie z tomahawka na asusa, niby wszystko odinstalowane przed zmianą , ale mam problem z długim uruchamianiem. Trwało po 15 minut , dla testu zrobiłem formata na starym dysku hdd i pc się uruchamia 1.35min , ale wiadomo , że ten dysk wydłuża zdecydowanie czas uruchomienia :). Jutro format, i mam nadzieję , że nie będę już miał żadnych problemów :)!

#137 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 663
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 21:47

U mnie na szczęście wszystko zatrybiło "od strzała".

Rozwiązałem już problem z wentylatorami i można już je ustawiać tak by się zatrzymywały poniżej ustalonej temperatury.
Jak chcesz to mogę opisać jak to zrobić.

Załączony plik  wentylatory.jpg (10.63K)
Ilość pobrań: 19

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 18 Wrzesień 2019 - 21:47


#138 Użytkownik jest niedostępny   wolvik42 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: So, 03 Paź 09

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 14:27

Zobacz postRsNeo, o 18 Wrzesień 2019 - 22:47, napisał(a):

U mnie na szczęście wszystko zatrybiło "od strzała".

Rozwiązałem już problem z wentylatorami i można już je ustawiać tak by się zatrzymywały poniżej ustalonej temperatury.
Jak chcesz to mogę opisać jak to zrobić.

Załącznik wentylatory.jpg




Czyli jesteś zadowolony z płyty ?

#139 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 14:31

Format wyeliminował problem z długim rozruchem , komp się uruchamia 19 sek od wciśnięcia przycisku do gotowego pulpitu, nic nie grzebałem w biosie w związku z rozruchem, bo można pewnie jeszcze to podciągnąć. Płyta moje cruciale "odpala" nawet na 4400mhz , tylko do takich częstotliwości nie mam pojęcia jak ustawić opory, termikę , napięcia , co włączyć co wyłączyć...

#140 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 663
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 15:58

Zobacz postwolvik42, o 19 Wrzesień 2019 - 15:27, napisał(a):

Czyli jesteś zadowolony z płyty ?

Tak choć nie obylo się bez zgrzytów, głównie za sprawą sterowania wentylatorem CPU. Ale po modzie oprogramowania już jest wszystko OK. Dla fanów LED płyta ma nikłe podświetlenie , dla mnie jest ok. Brakuje tylko żeby miała więcej podłączeń dla wentylatorów ale rozwiązałem to hubem.
Płyta jest ok bios też ok wentylatora na PCH nie słychać .

  • (10 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych