Forum PCLab.pl: [Zestaw] 15.000zł Video/Photoshop/cisza - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Zestaw] 15.000zł Video/Photoshop/cisza bez monitora / nie do gier Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   chevalier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 18

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 12:04

Witam wszystkich po 7 latach mojej ostatniej bytności tu na forum.

Tak, jak ostatnio uzyskałem wielką pomoc, tak i tym razem liczę na podobny efekt. ;)

Po 7 latach mój obecny sprzęt dożywa swych dni i dlatego muszę wymienić go na nowy. Główne zastosowania, do których ma służyć, to obróbka video (Davinci Resolve, Premiere Pro) oraz obróbka zdjęć (Photoshop). Nie zamierzam wykorzystywać go do grania. Posiadam monitor EIZO CX271 i póki co nie zamierzam go zmieniać, a przy pracy z wideo pozostanę przy rozdzielczości 4K (dla materiału wejściowego i wyjściowego). Priorytetem dla mnie jest wydajność i cisza. Z obecnie posuadanego zestawu myślę, że mógłbym wykorzystać:

  • Obudowa Fractal Design Define R4
  • Zasilacz be quiet! STRAIGHT POWER CM BQT E9-CM-680W, 80PLUS Gold (BN199)


jeśli będzie taka możliwość.

Nie będąc obeznany w temacie, ale szukając referencji w innych podobnych wątkach, moje ogólne wyobrażenie o zestawie jest następujące:
  • AMD Ryzen 9 3900X
  • MSI GeForce RTX 2080 Ti Ventus 11GB GDDR6
  • ASRock X570 Taichi
  • Noctua NH-D15 140mm
  • Samsung 1TB 970 M.2 PCIe NVMe EVO Plus
  • WD 4TB 7200obr. 256MB BLACK
  • G.Skill Ripjaws V, DDR4, 64 GB,3200MHz, CL14 (przy tej wielkości pamięci będę obstawał)
  • + reszta


Bardzo proszę o propozycje, co sensownego można by złożyć przy ograniczeniu budżetu do +/- 15 kPLN i moich oczekiwaniach w zastosowaniu i kulturze pracy.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

pozdrawiam
Grzegorz

#2 Użytkownik jest niedostępny   AUTO6 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 767
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 12:43

Możesz poczekać na Ryzena 3950X, możliwe że będzie dostępny wcześniej niż kolejna partia 3900X :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   chevalier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 18

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 13:03

Zobacz postAUTO6, o 05 Wrzesień 2019 - 12:43, napisał(a):

Możesz poczekać na Ryzena 3950X, możliwe że będzie dostępny wcześniej niż kolejna partia 3900X :E


Tak, rozważałem też czekanie na ten procesor.
Swoją drogą nie wykluczam również i9 9900K, więc propozycje w tym kierunku są również mile widziane.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9624
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 19:59

9900K ma tą przewagę, że posiada iGPU i QSV czyli najszybszą formę akceleracji eksportu.

https://proline.pl/koszyk/081de219

- 8/16 z QSV
- NVME 512 GB system i soft
- NVME 2 TB surowy materiał
- HDD 4 TB zapis rendera i magazyn
- MX 500 jako ewentualny scratch / cache / temp
- pamięci z potencjałem OC w dobrej cenie
- 2080 Ti z dobrym chłodzeniem

Ten post był edytowany przez Caps dnia: 05 Wrzesień 2019 - 20:12


#5 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7604
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 20:23

intel to już od wersji 2018 na win 10 nie tylko akceleracja eksportu, zwykły loading i "cacheowanie" plików jest kilka razy szybsze, dekompresja przy odtwarzaniu, akceleracja ruchomych podglądów, stabilizacja obrazu a eksport to taka wisienka na torcie

#6 Użytkownik jest niedostępny   chevalier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 18

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 07:58

Bardzo dziękuję za odpowiedzi,

Pytania:
  • Jak wygląda kwestia wydajności/przepustowości w przypadku instalacji 2 dysków NVME? Czytałem gdzieś, że wtedy jeden pracuje wolniej. Czy trzeci SSD zmienia sytuację?
  • Co z pamięciami jeśli nie decydowałbym się na OC?
  • Rozumiem, że obecny zasilacz raczej niewskazany?
  • Czy wszystko zmieści się do mojej obencej skrzyni?


dzięki

#7 Użytkownik jest niedostępny   KamiloP19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 946
  • Dołączył: Cz, 03 Lip 08

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 14:07

Na x570 nie będziesz miał takiego problemu, tylko to też zależy od złącz na płycie zazwyczaj są 2/3 3.0/4.0 x16. Na 450b/470x byś miał problem bo przycinałbyś szynę na 8x, chyba że 3nvme 3.0+adapter. Co do trzeciego dysku 2xnvme 3.0 + 1x nvme 4.0 też powinno nie stanowić problemu. Tylko lepiej brać 1 porządny niż kilka.

Co do pamięci to wystarczą 3200mhz powyżej i tak musiałbyś podbijać.

Zasilacz nie najgorszy, lecz przy takim zestawie wymienił bym go.

Zmieści się wszystko napewno, ale żeby nie było tak ciepło dodatkowe wentylatory by się przydały o ile już takich nie zastosowałeś.

Edit: jaki zestaw amd czy zaproponowany przez @Caps?

Ten post był edytowany przez KamiloP19 dnia: 07 Wrzesień 2019 - 14:13


#8 Użytkownik jest niedostępny   chevalier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 18

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 13:29

Zobacz postKamiloP19, o 07 Wrzesień 2019 - 14:07, napisał(a):

Na x570 nie będziesz miał takiego problemu, tylko to też zależy od złącz na płycie zazwyczaj są 2/3 3.0/4.0 x16. Na 450b/470x byś miał problem bo przycinałbyś szynę na 8x, chyba że 3nvme 3.0+adapter. Co do trzeciego dysku 2xnvme 3.0 + 1x nvme 4.0 też powinno nie stanowić problemu. Tylko lepiej brać 1 porządny niż kilka.

Co do pamięci to wystarczą 3200mhz powyżej i tak musiałbyś podbijać.

Zasilacz nie najgorszy, lecz przy takim zestawie wymienił bym go.

Zmieści się wszystko napewno, ale żeby nie było tak ciepło dodatkowe wentylatory by się przydały o ile już takich nie zastosowałeś.

Edit: jaki zestaw amd czy zaproponowany przez @Caps?


KamiloP19 dzięki za pomoc.

Póki co chyba jednak bardziej będę skłaniał się ku Intelowi. Na ten moment chciałbym coś pokroju:

Intel Core i9 9900K
Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI
SeaSonic FOCUS Plus 850W
MSI GeForce RTX 2080Ti GAMING X TRIO
be quiet! Dark Rock 4 PRO
Samsung 1TB 970 M.2 PCIe NVMe EVO Plus (lub ADATA)
Dysk Seagate IronWolf 4TB
Adata SSD XPG SX8200 PRO 1TB M.2 NVMe / cache / temp
G.Skill Ripjaws V, DDR4, 64 GB,3200MHz, CL14

Oczywiście do wszelkiej modyfikacji.
dzięki

#9 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9624
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 18:58

Na cache i temp nie potrzebujesz SSD NVME 1TB.
Daj jakiś średni SATA/AHCI i tyle wystarczy. Zresztą masz 64 GB DDR4 więc to też zapchać nie tak łatwo będzie.

#10 Użytkownik jest niedostępny   chevalier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 18

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 20:19

Zobacz postCaps, o 08 Wrzesień 2019 - 18:58, napisał(a):

Na cache i temp nie potrzebujesz SSD NVME 1TB.
Daj jakiś średni SATA/AHCI i tyle wystarczy. Zresztą masz 64 GB DDR4 więc to też zapchać nie tak łatwo będzie.


Dzięki Caps,

OK co do cache i temp.
A co z RAM pod Davinci Resolve. Czy potrzebuję 3200 CL14, czy też nie zauważę specjalnej różnicy przy 3000 CL15? Nie chcę zbędnych wydatków, ale jeżeli różnica będzie znacząca, to gotów jestem dopłacić.

pozdrawiam

#11 Użytkownik jest niedostępny   yampik 

  • Jaguar S-Type 4.2 V8 <3
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2912
  • Dołączył: So, 18 Lip 15

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 20:35

memki spokojnie można trochę pokręcić :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   chevalier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 18

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 20:52

Zobacz postyampik, o 08 Wrzesień 2019 - 20:35, napisał(a):

memki spokojnie można trochę pokręcić :)


Dzięki yampik. Widzę, że masz te pamięci, więc z autopsji wiesz, że dadzą radę?

#13 Użytkownik jest niedostępny   yampik 

  • Jaguar S-Type 4.2 V8 <3
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2912
  • Dołączył: So, 18 Lip 15

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 23:42

nie miałem jeszcze ddr4 których nie dało by się chociaż trochę podbić.

https://www.pepper.p...000-cl15-181677

tu masz trochę o tych ballistixach,
oczywiście 4 moduły kręci się gorzej niż 2.

kupujesz na FV?

#14 Użytkownik jest niedostępny   chevalier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 18

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 07:11

Wszystko na to wskazuje.

#15 Użytkownik jest niedostępny   chevalier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 18

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 07:27

Po małym podsumowaniu na chwilę obecną mój zestaw wyglądałby następująco:

https://proline.pl/koszyk/16350a23

Proszę o ewentualne opinie.

#16 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 08:03

Jeśli Ci się nie pali to mógłbyś zaczekać na rajzena 3950 i wtedy podjąć decyzję. Z tego co mi wiadomo to Ryzeny w Davinci Resolve grzmocą Intela aż miło.
Nie jestem obeznany z tą specyfiką używania sprzętu ale z tego co jutubowcy mówią to do takich zastosowań jak najbardziej AMD, a tu dziwnym trafem chłopaki polecają Intela.

Ten post był edytowany przez skubi dnia: 09 Wrzesień 2019 - 08:04


#17 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7604
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 08:32

"Nie jestem obeznany z tą specyfiką używania sprzętu ale z tego co jutubowcy mówią..."

#18 Użytkownik jest niedostępny   chevalier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 18

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 08:50

Zobacz postskubi, o 09 Wrzesień 2019 - 08:03, napisał(a):

Jeśli Ci się nie pali to mógłbyś zaczekać na rajzena 3950 i wtedy podjąć decyzję. Z tego co mi wiadomo to Ryzeny w Davinci Resolve grzmocą Intela aż miło.
Nie jestem obeznany z tą specyfiką używania sprzętu ale z tego co jutubowcy mówią to do takich zastosowań jak najbardziej AMD, a tu dziwnym trafem chłopaki polecają Intela.


Dzięki za opinię. Pytanie, ile trzeba czekać.

Co do grzmocenia Intela przez Ryzeny 3000, to nie jest to aż tak oczywiste. Owszem, w operacjach, gdzie liczy się CPU, AMD ma ok. 15% przewagi (R 3900X vs 9900K). Natomiast gdize zaczynają się zadania zdominowane przez GPU, tam na prowadzeniu pozostaje Intel z przewagą ok. 8%. Ja osobiście używam dużo efektów OFX, redukcji szumów itp. więc zdecydowanie będę obciążał GPU, a wtedy Intel wypada lepiej. Szczegóły tutaj:

https://www.pugetsys...-X-series-1538/

Ciekawe co się stanie przy 3950X?
pozdrawiam

#19 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7604
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 09:33

"Resolve 14.2 already supports Intel QSV for h264 and h265 acceleration."

Gupta/blackmagic

#20 Użytkownik jest niedostępny   chevalier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 18

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 09:47

A co to praktycznie oznacza?

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych