Forum PCLab.pl: Dlaczego gry sie "zacinaja" na nowym sprzecie? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dlaczego gry sie "zacinaja" na nowym sprzecie? jw Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   barbik11 

  • fakamaka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Nd, 22 Mar 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:27

Czesc,

Mam dziwny problem. Przed 2 tygodniami zakupiłem sobie nowy komputer z monitorem. Optimus E-Sport MH310T-CR16

Przedspoly:
Podzespoły

Chipset :
Intel H310
Gniazdo procesora :
socket 1151
Procesor :
Intel® Core i5 8400 2,8 GHz 9 MB
Liczba rdzeni procesora :
6
Częstotliwość taktowania procesora :
2,8-4,0 GHz
Pamięć RAM :
8 GB DDR4 2666 MHz
Możliwość rozszerzenia do
32 GB
Dwukanałowa obsługa pamięci :
tak
Gniazda pamięci :
2 DDR4-2666
Dysk twardy :
1000 GB SATA III 7200 obr/min
Dodatkowy dysk :
240 GB SSD
Karta graficzna :
nVIDIA® GeForce GTX1050 Ti 2 GB
Napęd optyczny
Super Multi DVD+/-RW/RAM SATA
Karta dźwiękowa
zintegrowana


Sterowniki najnowsze. Temp Procka podczas gry to około 50 C. Temp GPU około 36 C. Praktycznie kazda gra w która gralem ma swoje "zacinki" Call of Duty MW3, Sniper Elite V4, Wiedzmin 2, Wolfenstein New Order.

Co ciekawe - nie pojawiają się one nigdy, kiedy jest multum akcji na ekranie. Jeszcze chyba ani razu nie miałem "zacinki" podczas eksplozji, akcji, strzelaniny, wybuchow itd. Zawsze wystepuja podczas eksploracji mapy, chodzenia po otwartym swiecie. Czasami, kiedy np. w MW3 pojawia się komunikat "gra zapisana" - tez często mam scinke w tym momencie. Odbiera mi to trochę przyjemność gry - Nie po to dalem ponad 3k złociszy, żeby mieć takie problemy. System to WIN 10.

Ktos wie może co może być przyczyna? Jak na moje slabe rozumienie sprawy, wydaje mi się, ze pewnie winny jest albo dysk twardy albo RAM - myślicie ze jeśli dodam więcej kostek RAMU, to problem powinien przejść? Widzialem chyba w programie gpu-Z , ze podczas grania mam około 6,5gb zużycia ramu na swoje 8. Jeśli moje rozumowanie jest bledne, to proszę poprawcie mnie.

Będę wdzięczny za rady ludzi mądrzejszych ode mnie w tym temacie. Strasznie frustruje to, dac 3k złotych na komputer i mieć z tego :kupa:

#2 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12417
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:31

Cytuj

GeForce GTX1050 Ti 2 GB

Słaba GPU...nie piszesz jakie detale ustawiasz...
Jaki zasilacz tez nie piszesz...

Taki szrot za 3k :hmm: :E
Ten kto Ci go polecił powinien być powieszony za jaja na drzewie...

To ten

https://sklep.vico.p...-1-240-1050-w10,id132077.htmlhttps://sklep.vico.pl/optimus-e-sport-mh310t-cr16-i5-8400-8gb-1-240-1050-w10,id132077.html

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 18:36


#3 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3216
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:34

przeciez nie ma 1050 Ti 2GB...ogolnie 1050 ti to pazdzierz a szkoda bo procek masz dobry i przy innek karcie nawet takim RX 570 osiagnalbys zdecydowanie lepsze osiagi przy wyzszej jakosc grafiki

#4 Użytkownik jest niedostępny   blacout 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 293
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:42

Cytuj

Ten kto Ci go polecił powinien być powieszony za jaja na drzewie...
i to byłoby za mało. Niestety sklepy lubią zachwalać złom, żeby tylko się pozbyć.

#5 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15052
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:47

Jak nie minęło jeszcze 14 dni, to w tej chwili pisz pismo o odstąpienie od umowy :E

~3.2k pln dać za taki szrot :hmm: , powiem ci, że nawet najbardziej upierdliwemu sąsiadowi bym tego nie polecił. Nie miałbym sumienia :E

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 11 Wrzesień 2019 - 18:48


#6 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1756
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:14

Może instalujesz gry na HDD. U mnie na HDD nawet Cezar IV zacina przy zapisie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   barbik11 

  • fakamaka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Nd, 22 Mar 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:27

Zasilacz ma 650W

Karta jak pisałem to GTX 1050 Ti

Zapomnialem Wam powiedzieć, ze problem istnieje, niezależnie od tego jakie detale się wybierze. Mogą być minimum, mogą być maks i tak to samo.

Mowicie, ze to szrot? Szczerze mowiac nie znam się na tym za bardzo, a znajomy i sprzedawca twierdzili, ze uciągnie gry bez problemu? Grafika może tu być problemem?

Ehh, nie wiem co robic już w tym momencie. 14 dni już minelo, nie mowcie ze 3k poszlo w bloto.

Przeciez Call of Duty MW3, nie jest znowu az tak wymagajaca. Powinno chodzic normalnie na takim kompie.

Ktos wie dlaczego się zacina glownie podczas eksploracji mapy i zwiedzania świata gry? Co nawala wkoncu ? grafika czy RAM?


Proszę o pomoc

#8 Użytkownik jest niedostępny   Przemcio666 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1059
  • Dołączył: So, 04 Gru 10

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:09

Może i grafika nie najlepsza, ale nie przesadzajcie, MW3 chodzi na kompie sprzed 10 lat na ultra w 1080p i stałym 60 FPS. Chodzi Ci o stuttering? W sensie - mikroprzycinki? Pewnie masz je przy doczytywaniu textur wyższej jakości (LOD), tutaj bym patrzył na zawalony system, ewentualnie uszkodzony/zbyt wolny HDD. Masz SSD? Jak tak to spróbuj zainstalować to na SSD.

Ten post był edytowany przez Przemcio666 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 20:09


#9 Użytkownik jest niedostępny   CharlieNeverForgottenXD 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 318
  • Dołączył: Wt, 25 Cze 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:21

W jakiej rozdzielczosci grasz?

PS mogles kase wydac zdecydowanie lepiej ale wielkiej tragedii tez nie ma

#10 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12417
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:30

Zobacz postCharlieNeverForgottenXD, o 11 Wrzesień 2019 - 21:21, napisał(a):

W jakiej rozdzielczosci grasz?

PS mogles kase wydac zdecydowanie lepiej ale wielkiej tragedii tez nie ma



Dał ~3.2k pln :E

#11 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15052
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:35

Ten komp jest z kaszaniony po całości.

Jedna kość wolnego 2666Mh 8GB RAM z czyli pracuje w trybie single channel. O reszcie już nie ma co pisać za tą kasę.

Do tego wklepując numer tego kompa w google wyskakuje że tam jest GTX 1050 2 GB bez TI

Jak sprzedał ci to znajomy sprzedawca to idź go opierdziel i niech ci robi zwrot.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 11 Wrzesień 2019 - 20:36


#12 Użytkownik jest niedostępny   frog67 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 710
  • Dołączył: Pt, 27 Sie 10

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:44

3200zł i taaakie coś? bo inaczej tego nie można nazwać, szok i niedowierzanie w 2019 !

A taki piękny zestaw można by złożyć za 3200 już pal licho czy na AMD czy Intelu i tak byłby znacznie lepszy niż to coś!

#13 Użytkownik jest niedostępny   CharlieNeverForgottenXD 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 318
  • Dołączył: Wt, 25 Cze 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:48

Zobacz postKiller85, o 11 Wrzesień 2019 - 20:30, napisał(a):

[/b]

Dał ~3.2k pln :E


Aha, nie doczytalem. To duzo zmienia. Ale mimo wszystko nie powinno mu rwac w 1080p i sesownych ustawieniach.

PS a dostales darmowa wersje probna Windows 10?
#pdk

Ten post był edytowany przez CharlieNeverForgottenXD dnia: 11 Wrzesień 2019 - 20:50


#14 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15052
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:54

Jak ma pamięci single channel to dla czego ma mu nie rwać? Będzie rwać i ma prawo rwać. Do tego ten gtx 1050 to ma wydajność mojego prawie 8 letniego hd 7950 co leży jako pamiątka i awaryjne GPU w szufladzie :E No, ale mój HD 7950 ma chociaż 3GB vram co na dzień dzisiejszy to raczej absolutne minimum do grania.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 11 Wrzesień 2019 - 20:54


#15 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4361
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 21:14

oddaj ten komputer jeśli jeszcze możesz, 3k to jakaś paranoja za tak słabe podzespoły, nawet z monitorem. w tej cenie masz monitor, ryzen 2600, gtx1660ti, 16gb ram

Ten post był edytowany przez ghs dnia: 11 Wrzesień 2019 - 21:15


#16 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 21:22

No jak sie ktoś nie zna na sprzęcie komputerowym to kupuje takie coś, gotowca.
Takich jest masa a sklepiki zarabiają na ich nie wiedzy.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Lypton 

  • mainstreamowy hipster
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14580
  • Dołączył: Wt, 14 Gru 04

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 21:23

To jest złodziejstwo i na to powinien być paragraf. Zerwij wszelki kontakt z tym znajomym, pewnie działał w zmowie ze sprzedawcą.

Ten post był edytowany przez Lypton dnia: 11 Wrzesień 2019 - 21:41


#18 Użytkownik jest niedostępny   barbik11 

  • fakamaka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Nd, 22 Mar 09

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 00:51

Zobacz postlukadd, o 11 Wrzesień 2019 - 21:35, napisał(a):

Ten komp jest z kaszaniony po całości.

Jedna kość wolnego 2666Mh 8GB RAM z czyli pracuje w trybie single channel. O reszcie już nie ma co pisać za tą kasę.

Do tego wklepując numer tego kompa w google wyskakuje że tam jest GTX 1050 2 GB bez TI

Jak sprzedał ci to znajomy sprzedawca to idź go opierdziel i niech ci robi zwrot.



To jest wersja z Ti. Spieszylem się pisząc tego posta wiec wkleiłem nazwe kompa z wersja bez Ti, ale ogolnie jest to komputer z GTX 1050 Ti na 100%. Nawet GPU-Z mi tak pokazuje.

Nie polecil mi tego znajomy-sprzedawca, tylko znajomy i sprzedawca. Znajomy, który jest studentem technicznego kierunku, stwierdził, ze to "mega sprzęt" i mu zaufałem. Najwidoczniej jest równie głupi co ja.
Później podczas kupowania jeszcze dopytałem sprzedawcy w sklepie, który stwierdził, że "wszystko będzie śmigać".


Czuje się teraz jak ostatni bałwan, ale trudno, mam nauczkę na całe życie. 3,2k poszlo w las, nie odzyskam ich już bo minely prawie 3 tygodnie od zakupu.

Może da się jeszcze jakoś tanim kosztem trochę odratować sytuacje? Z tego co widze wiekszosc krytykuje tutaj karte graficzna. Może by się udało wsadzić cos używanego zamiast tego GTX 1050 Ti i problem by zniknal? Ew. pobawić się RAM'em?

Ktos wyżej pisał, że procesor mam dobry. Jak na swoje amatorskie spojrznie, mysle ze HDD tez ujdzie, przy okazji jest tez 240gb SSD. naped jest, obudowa jest, wiec może jeszcze nie wszystko stracone. Da się to jakos odratować?

#19 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 697
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 06:20

Sprzedać obecny ram i kartę. Kupić 2x8Gb i przynajmniej rx 570 4Gb. Jak już wyżej pisali, największemu wrogowi bym takiego zestawu nie polecił. Na forum jesteś już lata, masz dużo postów, a popełniłeś błąd jak laik... Realnie ten zestaw nie powinien kosztować więcej niż 2 tyś... Czyli znajomy i znajomy sprzedawca dostali od Ciebie 1000 zł za darmo.

Ten post był edytowany przez AndrzejTrg dnia: 12 Wrzesień 2019 - 06:23


#20 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15052
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 07:07

Na początek jak wyżej na pewno RAM. Ale wrzuć screena z CPU-z zakładki memory i SPD

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych