Forum PCLab.pl: Dołożenie Ramu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dołożenie Ramu

#1 Użytkownik jest niedostępny   vonszpon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 255
  • Dołączył: Wed, 25 Mar 15

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 09:52

Hej,chciałem ostatnio zwiększyć ilość Ramu w moim kompie z 8 gb do 16 gb. Jednak znalezienie tego modelu (Crucial Ballistix Sport 1600 MHz Cl9) w wersji 8gb graniczy z cudem, jak się już pojawi to ceny są wysokie. Jakie alternatywne kości polecacie do tego sprzętu?Sprzęt:
  • Procek: i7 4770
  • Ram: 8GB Crucial Ballistix Sport 1600 MHz CL9 (?)
  • Mobo: Gigabyte B85M-D3H-A
Z góry dzięki za pomoc


#2 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12496
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 10:08

Szukaj kości podobnej parametrami do tej co masz

#3 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 860
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 10:18

Ew. sprzedaj tą którą posiadasz i kup:
https://allegro.pl/o...-l10-8462840610
https://allegro.pl/o...cl10-8462889010

1600 CL 9 pójdą .

#4 Użytkownik jest niedostępny   vonszpon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 255
  • Dołączył: Wed, 25 Mar 15

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 10:39

Właśnie myślałem żeby się tej pozbyć jak nie mogę dokupić takiej samej i kupić 2x8gb.
@up przyznaję się bez bicia - nie wiem jak zmienić 1866 MHz CL10-> 1600 MHz CL9 :E


#5 Użytkownik jest niedostępny   t0mc 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 427
  • Dołączył: Nd, 18 Sty 15

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 10:55

Na tej płycie nie pójdzie ram więcej jak 1600 - ograniczenie chipsetu. Ja mam taki sam ram, dokupiłem dodatkowe 2x4 Corsair Vengeance 1600 CL9 i działa bez problemu.

#6 Użytkownik jest niedostępny   vonszpon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 255
  • Dołączył: Wed, 25 Mar 15

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 11:22

Zobacz postt0mc, o 12 Wrzesień 2019 - 10:55, napisał(a):

Na tej płycie nie pójdzie ram więcej jak 1600 - ograniczenie chipsetu. Ja mam taki sam ram, dokupiłem dodatkowe 2x4 Corsair Vengeance 1600 CL9 i działa bez problemu.

Jaki to ma wpływ na wydajność? Jak dwa moduły chodzą w dual channel a jeden bez?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12496
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 11:33

Zobacz postvonszpon, o 12 Wrzesień 2019 - 12:22, napisał(a):

Jaki to ma wpływ na wydajność? Jak dwa moduły chodzą w dual channel a jeden bez?

Wydajność jest większa w dualu i to nie podlega dyskusji

#8 Użytkownik jest niedostępny   vonszpon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 255
  • Dołączył: Wed, 25 Mar 15

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 16:01

Zobacz postKiller85, o 12 Wrzesień 2019 - 11:33, napisał(a):

Wydajność jest większa w dualu i to nie podlega dyskusji


Bardziej chodziło mi o to: jeśli mamy 2 kości w dual channel i jeszcze jedną "samotną" :E

#9 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12496
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 16:10

Ale po co tak robić w Twoim przypadku :hmm:
Dokupienie kości zdaje się być najsensowniejszym rozwiązaniem...

#10 Użytkownik jest niedostępny   vonszpon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 255
  • Dołączył: Wed, 25 Mar 15

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 19:57

Ale nie najłatwiejszym, te kości chodzą praktycznie tylko w zestawach 2x4gb.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12496
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 20:11

Cytuj

Ram: 8GB Crucial Ballistix Sport 1600 MHz CL9 (?)

To sugeruje 1 kość wiec w czym problem :hmm:

#12 Użytkownik jest niedostępny   vonszpon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 255
  • Dołączył: Wed, 25 Mar 15

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 21:29

Żeby już nie ciągnąć: mam 1x8gb Crucial Ballistix Sport 1600 MHz CL9, na portalach aukcyjnych/ogłoszeniowych pojawiają się praktycznie tylko egzemplarze 4 gigowe, jak pojawia się 8gb to w takiej cenie, że zaczynam rozważać wymianę na inne 2x8 gb . (Gdybym mógł po prostu dokupić 1 kość 8 gb taką samą jak mam nie zakładałbym tego tematu)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12496
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 21:35

Ile razy trzeba Ci tłumaczyć abyś szukał innej kości niż ta co ją masz ale o tych samach parametrach... :hmm:

https://allegro.pl/k...ba-modulow-do=1

Wybór należy do Ciebie czy dokupisz czy sprzedaż tą kość i kupisz 2x8gb

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 12 Wrzesień 2019 - 21:38


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych