Forum PCLab.pl: 4770 - undervolting - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

4770 - undervolting dynamiczne napięcie, czy stałe?

#21 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7147
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 17:14

Zobacz postDyndaS, o 13 Wrzesień 2019 - 17:52, napisał(a):

Dzięki za obrazki, bo nigdy bym się nie domyślił. :finger:


Wiem Dodaj obrazek

Weź ogarnij z ciekawości. Różnicy w wydajności przy przeglądaniu neta nie będzie, a może PSU się uspokoi.


#22 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3834
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 17:51

Ogarnę, ale to później, bo teraz w najbliższych dniach marnie z czasem.

Przeszło mi przez myśl wcześniej aby nawet w biose ustawić zegary dużo niżej i sprawdzić, ale Twoja propozycja też powinna działać.

#23 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3834
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 18:13

Dziwnie zachowuje się wentylator w tym zasilaczu.

Ustawienie 70% trochę pomaga, ale falowanie też występuje. Przełączenie planu zasilania na oszczędzanie energii dużo pomaga, chociaż te obroty też w 100% stabilne nie są. Głównie to widać własnie np. oglądając youtube, gdzie jak się rusza myszką, to skaczą takty do maksymalnych, a jak przestanie ruszać, to spadają. Tako samo jest z tymi rpm wentylatora zasilacza. Jest to o tyle dziwne, że przecież obciążenie procesora jest prawie żadne.

#24 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7147
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 18:27

Dodaj obrazek

A dlaczego Baron Wentylatorowy z PcLaba nie wymieni tego fana w PSU na jakiegoś super-duper SW czy chociaż na jakiegoś NZXT? Albo mu pierdzielnij jakiś rezystor po drodze Mój link. Nikt nie będzie na tym kompie w LinX-a czy H264 grał, więc trochę rpm mniej mu nie zaszkodzi

#25 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12474
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 18:34

He he :lol2:

Pomysł z wyciszeniem wentyla lub zmiany jest dobry o ile zasilacz po gwarancji

#26 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3834
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 18:45

Zobacz postPrimoGhost, o 15 Wrzesień 2019 - 19:27, napisał(a):

Dodaj obrazek



Dodaj obrazek


Zobacz postKiller85, o 15 Wrzesień 2019 - 19:34, napisał(a):

He he :lol2:

Pomysł z wyciszeniem wentyla lub zmiany jest dobry o ile zasilacz po gwarancji


Czyś Ty chopie widzioł jaki wentyl tym siedzi? :E


Zobacz postPrimoGhost, o 15 Wrzesień 2019 - 19:27, napisał(a):


A dlaczego Baron Wentylatorowy z PcLaba nie wymieni tego fana w PSU na jakiegoś super-duper SW czy chociaż na jakiegoś NZXT? Albo mu pierdzielnij jakiś rezystor po drodze Mój link. Nikt nie będzie na tym kompie w LinX-a czy H264 grał, więc trochę rpm mniej mu nie zaszkodzi


Tu nie chodzi o to, że go słychać, a że faluje własnie jak opętany :lol2:
To ciągłe falowanie akurat do kurwicy doprowadza.

Rezystora to nawet do tego zasilacza nie wsadzi, bo tam miejsca nie ma :E

Próbowałem na noctua wymienić, ale noctua startuje od 6,3V, gdzie zasilacz zapodaje 4,3. Niby po czacie tam startował, ale trochę wątpliwe takie rozwiązanie... Niby można kupić PWM i pod mobo no ale...

Tak się tylko zastanawiam co jest nie tak, bo wydaje mi się, że coś może być skurwione z tym zasilaczem/czujnikiem. Nie wiem czy to się tak powinno zachowywać :hmm:

Ten post był edytowany przez DyndaS dnia: 15 Wrzesień 2019 - 18:48


#27 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7147
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 19:13

Wiesz z czym czujnikiem może być wszystko w porządku Dodaj obrazek

Cóż, nie wiem jak Ci to powiedzieć, ale chyba jest problem Dodaj obrazek

Bo zobacz. To gówno ma PSU o mocy 150W. Bronze + czyli efektywnie 80-parę % z tych 150W masz... no, okolice 120 w zależności od obciążenia.

Więc.... sam 4770 jeszcze spoko, ale co tam jest jeszcze wpięte? Dodaj obrazek Bo HDD zje z 10W-12W, płyta też trochę strat zrobi, wentylatory też pociągną parę watów.

Tak więc.... Nie jestem pewien, czy on przy tych peakach nie podchodzi jednak pod 150W z gniazdka. Nie masz watomierza może?

#28 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12474
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 19:39

Zobacz postDyndaS, o 15 Wrzesień 2019 - 19:45, napisał(a):




Czyś Ty chopie widzioł jaki wentyl tym siedzi? :E






Nie widziałem bo to nie mój sprzęt :E

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych