Forum PCLab.pl: Czy jest sposób na podłączenie 4 wentylatorów? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy jest sposób na podłączenie 4 wentylatorów? Brak złącza na płycie głównej Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   rogerqw123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Cz, 25 Sty 18

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 16:52

Witam, mam pytanie dotyczące możliwości podpięcia 4 wentylatorów do komputera. Problem polega na tym, że na płycie głównej mam tylko jedno złącze 3-pinowe pod wentylatory, a obudowa, którą zakupiłem ma 3 wentylatory, które spięte są w kostkę 4-pinową. Jedyne złącze 4-pinowe na mojej płycie głównej to te pod chłodzenie procesora. Czy jest jakaś przejściówka lub jakiś sposób na podpięcie tych wentylatorów do komputera? Aktualnie posiadam jeden wentylator, który jest podpięty pod kabel od zasilacza.

Zastanawiam się, czy to mogłoby pomóc.
https://www.komputro...99617dc68fd1763

Dodam jeszcze, że zamówiłem zasilacz modularny, może w zestawie będzie ta przejściówka.
Zasilacz: Corsair RM650x

Ten post był edytowany przez rogerqw123 dnia: 14 Wrzesień 2019 - 16:53


#2 Użytkownik jest niedostępny   blacout 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 259
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 16:58

powinno dać rade, ale raczej bez możliwości sterowania wentylatorami. Lepiej jakbyś zaczął od podania pełnej specyfikacji komputera. Na płycie głównej poza tym od procesora, powinno być dodatkowe złącze zasilające dla jeszcze 1 wentylatora.

Ten post był edytowany przez blacout dnia: 14 Wrzesień 2019 - 17:00


#3 Użytkownik jest niedostępny   Mitosz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 269
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 17:00

Po takiej przejściówce wentyle będą leciały na pełnych obrotach. Kup po prostu kontroler obrotów za jakieś 70 zł i nie martw się komputerem hałasującym jak suszarka.

#4 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15767
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 17:01

Nie będziesz miał żadnych możliwości sterowania prędkością. Rozważ zwyczajny hub, żyły odpowiedzialne za sterowanie można wziąć do 4 pinowego złącza CPU, natomiast zasilanie poleci z wtyczki molex.
Wadą będzie możliwość sterowania tylko i wyłącznie wszystkimi wentylatorami na raz.

#5 Użytkownik jest niedostępny   rogerqw123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Cz, 25 Sty 18

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 17:26

Jeżeli chodzi o mój sprzęt to:
Procesor: AMD FX 6300
Grafika: Nvidia GTX 960 2GB OC
Płyta Główna: Asus M5A 78L-M LX3
Zasilacz: Akyga 700W (wiem, że z czarnej listy, ale zamówiłem nowy z corsaira)
https://imgur.com/a/y7dk57T zdj płyty

Jeżeli chodzi o ten kontroler wentylatorów, to jaki polecacie i jak wygląda jego instalacja? Jakie złącza są wymagane, bądź nie?

#6 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15767
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 18:32

Zadne specjalne złącza nie są wymagane, sygnał idzie ze standardowej 4 pinowej wtyczki którą możesz wpiąć w miejsce wentylatora CPU, w hubie będziesz miał pewnie 6/8 wyjść. Zasilanie bierzesz prosto z wiązki od zasilacza.

Jest też druga opcja, bierzesz zwykły rozdzielacz Molex i 3 sztuki adapterów z wlutowanym opornikiem który zbije napięcie do 9/7/5v w zależności od wersji co spowoduje że wentylatory nie będą się kręcić na full generując hałas.

#7 Użytkownik jest niedostępny   rogerqw123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Cz, 25 Sty 18

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 20:20

Zobacz postDisconnecT, o 14 Wrzesień 2019 - 19:32, napisał(a):

Zadne specjalne złącza nie są wymagane, sygnał idzie ze standardowej 4 pinowej wtyczki którą możesz wpiąć w miejsce wentylatora CPU, w hubie będziesz miał pewnie 6/8 wyjść. Zasilanie bierzesz prosto z wiązki od zasilacza.

Jest też druga opcja, bierzesz zwykły rozdzielacz Molex i 3 sztuki adapterów z wlutowanym opornikiem który zbije napięcie do 9/7/5v w zależności od wersji co spowoduje że wentylatory nie będą się kręcić na full generując hałas.


Czyli podpinając kontroler pod złącze cpu, będę mógł podłączyć chłodzenie procesora pod ten kontroler? Czy zrobić to jakoś inaczej? Czy każdy kontroler będzie kompatybilny z wentylatorami corsaira, czy konieczny będzie zakup kontrolera z tej firmy?

Ten post był edytowany przez rogerqw123 dnia: 14 Wrzesień 2019 - 21:19


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych