Forum PCLab.pl: Dysk HDD 2-3TB na dane, ważna kultura pracy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dysk HDD 2-3TB na dane, ważna kultura pracy Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   marki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1007
  • Dołączył: So, 28 Lip 07

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 19:23

Poszukuję dysku na dane o pojemności między 2-3TB. Dysk do zamontowanie w desktopie.
najważniejszą rzeczą dla mnie jest wysoka kultura pracy, cicha praca i brak drgań w idle i pod małym obciążaniem.

Aktualnie w budzie mam 2xSSD i 3xHDD (1x1TB 2,5cala/1x1TB 3,5cala/1x750GB 3,5cala Samsung HD753LJ - i ten właśnie mnie do szewskiej pasji doprowadza, bo drga i obudowa rezonansuje :mad2: )

Co polecacie?
Tak myślałem na wstępnie o Toshiba P300 3TB 3,5" (HDWD130UZSVA), ale podobno one padają jak muchy?

#2 Użytkownik jest dostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7303
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 19:45

Słyszałem, że wersjom 2TB zdarzało się kiedyś tam padać, ale że aż jak muchy, nie wiedziałem.
Generalnie, jeśli zależy Ci na ciszy i kwestii drgań, to nie jestem pewien czy dysk 3,5" to zupełnie dobry pomysł.
Ew. możesz jeszcze poczytać o HDD WD Green 5400RPM jak się sprawuje pod tym względem.
Ew. zostają 2,5". Chyba nawet są jakieś 7200RPM 2,5", ale czy będą szybsze od takiego i tak wolnego WD Green, nie czytałem.

#3 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5522
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 20:09

p300 3tb mam w obiegu chyba z 8szt. pracują już 1,5r. nic nie pada nic nie hałasuje śmiem twierdzić że to super dyski na dane.A pierwsze słyszę żeby padały jak muchi ,gdyby tak było szeroko by o tym pisali ale że tak nie jest to nie piszą więc albo coś sobie wymyśliłeś,dopowiedziałeś albo był sen :E

#4 Użytkownik jest niedostępny   marki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1007
  • Dołączył: So, 28 Lip 07

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 20:17

Zobacz postdeton24, o 14 Wrzesień 2019 - 20:45, napisał(a):

Słyszałem, że wersjom 2TB zdarzało się kiedyś tam padać, ale że aż jak muchy, nie wiedziałem.
Generalnie, jeśli zależy Ci na ciszy i kwestii drgań, to nie jestem pewien czy dysk 3,5" to zupełnie dobry pomysł.
Ew. możesz jeszcze poczytać o HDD WD Green 5400RPM jak się sprawuje pod tym względem.
Ew. zostają 2,5". Chyba nawet są jakieś 7200RPM 2,5", ale czy będą szybsze od takiego i tak wolnego WD Green, nie czytałem.



Właśnie dlatego jeden z moich HDD to 2,5 cala - i fakt, cicho i bez drgań, ale niestety i prędkość słaba :( Plus 1TB to niestety za mało :(

Zobacz postunadarek, o 14 Wrzesień 2019 - 21:09, napisał(a):

p300 3tb mam w obiegu chyba z 8szt. pracują już 1,5r. nic nie pada nic nie hałasuje śmiem twierdzić że to super dyski na dane.A pierwsze słyszę żeby padały jak muchi ,gdyby tak było szeroko by o tym pisali ale że tak nie jest to nie piszą więc albo coś sobie wymyśliłeś,dopowiedziałeś albo był sen :E



Poczytałem opinie na ceneo, i tam sporo jest o ich niby awaryjności.
W drgania Tobie te dyski nie wpadają?

#5 Użytkownik jest dostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7303
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 22:52

Ale czy na pewno czytałeś opinie o 3TB?
Bo mnie się coś tam obiło o uszy o wersji 2TB, ale to było dawno, i i tak nie o charakterze masowym.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 14 Wrzesień 2019 - 22:52


#6 Użytkownik jest niedostępny   anqu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wed, 22 Kwi 15

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 01:06

3 x 1TB 2,5 cala spięte w RAID5 - 2TB do dyspozycji, cisza, wydajność i jak padnie 1 dysk to dane wciąż do odzyskania. Jak się dobrze rozejrzysz to się nawet w 400 złociszach zamkniesz albo nawet mniej.
Pytanie tylko czy masz na tyle sata na płycie.

Jak nie zależy ci na ochronie danych to w RAID0 je pakujesz i 3 TB masz do dyspozycji.

Ten post był edytowany przez anqu dnia: 15 Wrzesień 2019 - 01:16


#7 Użytkownik jest niedostępny   tompek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: So, 16 Lip 05

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 07:22

Nie miałem nigdy P300 i nie wiem czy jest głośna ale na pewno mogę polecić WD Red. Sam jestem po wymianie dysków, właśnie z powodu hałasu, jaki generowały. To był bardziej jednostajny szum, który przebijał się ponad hałas wentylatorów w obudowie.
Ostatecznie mam 2, 3 i 4 TB WD Red, kupowane co jakiś czas, w tej kolejności. Na magazyny idealne, szybkość, można powiedzieć standardowa dla HDD ale za to kultura pracy niemal idealna. Pod obciążeniem trzeba ucho przykładać do obudowy, żeby coś usłyszeć bo głośniej chodzą wentylatory (Silent Wings 3 i NZXT od Krakena x62).

Ten post był edytowany przez tompek dnia: 15 Wrzesień 2019 - 07:24


#8 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12164
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 16:14

Też jestem za WD RED

6 lat temu zakupiłem wersję 2TB a rok temu 4TB i jestem zadowolony z nich ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   marki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1007
  • Dołączył: So, 28 Lip 07

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 20:06

Zobacz postanqu, o 15 Wrzesień 2019 - 02:06, napisał(a):

3 x 1TB 2,5 cala spięte w RAID5 - 2TB do dyspozycji, cisza, wydajność i jak padnie 1 dysk to dane wciąż do odzyskania. Jak się dobrze rozejrzysz to się nawet w 400 złociszach zamkniesz albo nawet mniej.
Pytanie tylko czy masz na tyle sata na płycie.





Niestety tylko 6xSata3 na płycie :(
Wszystko zajęte, jeden się zwolni (jak wyrzucę tego drgającego HDD). Teoretycznie jedno gniazdo zajmuje DVDRW, ale z niego jeszcze się zdarza że korzystam.

#10 Użytkownik jest dostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7303
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 21:42

Teoretycznie można dorzucić osobno jakiś kontroler SATA, ale taki nie na PCI, i przynajmniej 2.0, to zabawa będzie ciut kosztować. I nie wiem jak z RAID, bo takie osobno też można. Zakładam jednak, że RAID zawsze można programowo. I tak bezpieczniej jest.

#11 Użytkownik jest niedostępny   doopan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1072
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 23:12

Kup jakis ssd 2tb i po problemie. Ja kupilem jakis tam intelowski na promce w xkom za 670 zl, na m2, i ma magazyn jest super.Ssd tanieja i jest na nie duzo promocji.

intel 660p dokladnie

#12 Użytkownik jest dostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7303
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 00:47

Z biedy można by spróbować poszukać jakiejś przelotki SATA na USB. Na niektórych płytach są jeszcze wolne złącza USB na płycie. Stamtąd można wyciągnąć gniazdo i wpiąć dysk wewnętrznie. Ew. po prostu przeprowadzić kabel przedłużkę USB do środka jakimś wyłamanym śledziem obudowy.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych