Forum PCLab.pl: problem z płytą główną? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

problem z płytą główną? msi b350 mortar arctic ryzen 5 2600

#1 Użytkownik jest niedostępny   hollytom 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 07:21

edit

Ten post był edytowany przez hollytom dnia: 25 Wrzesień 2019 - 10:59


#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4311
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 09:39

A to przypadkiem nie po aktualizacji BIOSu? Może najnowszy jest skopany i trzeba wrócić do poprzedniej wersji.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3865
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 09:43

Jaki masz BIOS na płycie głównej? W których gniazdach masz moduły zamontowane (docelowo 2 i 4 slot od CPU)? Czy problem występują z 1 modułem (2 slot od CPU ma być zajęty)? sprawdź pojedynczo każdy z modułów. Memtest nie nadaje się do testowania RAMu.

#4 Użytkownik jest niedostępny   hollytom 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:29

edit

Ten post był edytowany przez hollytom dnia: 25 Wrzesień 2019 - 11:00


#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3865
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 12:08

Od kiedy dokładnie zaczął się problem? Od zmiany procesora? Bo rozumiem, że masz płytę od 2017 i wcześniej miałeś coś innego na niej, RAM też od początku?

Dlaczego aktualizowałeś BIOS, w ramach sprawdzania tego problemu, czy już wcześniej był ten problem? Jaką wersję BIOS miałeś wcześniej?

Daj jeszcze screny z CPU-Z z zakładki memory.
Odpal prime95 i napisz jakie masz temperaturę procesora w HWINO64, pod CPU tdie.

Spróbuj wyłączyć w BIOS najpierw 2 rdzenie CPU, potem 4 i zobacz, czy nie będzie poprawy.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 16 Wrzesień 2019 - 12:09


#6 Użytkownik jest niedostępny   hollytom 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 12:21

edit

Ten post był edytowany przez hollytom dnia: 25 Wrzesień 2019 - 11:00


#7 Użytkownik jest niedostępny   hollytom 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 16:48

edit

Ten post był edytowany przez hollytom dnia: 25 Wrzesień 2019 - 11:00


#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3865
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 19:03

Możliwe że to wina procesora, ale może to być też wina płyty głównej. Możliwe, że np. coś padło na płycie i po wyłączeniu rdzeni CPU ciągnie mniej prądu i jest stabilnie. Nie wiem gdzie kupowałeś CPU, ale jak przez internet w sklepie, to pamiętaj że przysługuje Ci 14 dniowy zwrot, i bym go zwrócił, ewentualnie reklamował. Płytę główną też bym spróbował oddać do jakiegoś kumatego serwisu, aby sprawdzili na jakimś Ryzenie 6/8 rdzeniowym, czy płyta będzie stabilna (bo rozumiem, że płyta jest już po gwarancji).

#9 Użytkownik jest niedostępny   hollytom 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 19:49

edit

Ten post był edytowany przez hollytom dnia: 25 Wrzesień 2019 - 11:00


#10 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 422
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 08:17

A masz jeszcze ten procesor 1500x? Jak tak to go włóż i zobacz co będzie. Czy procesor (2600) kupiłeś nowy, czy używany. Jeżeli używany to możliwe że poprzedni właściciel go uwalił. Biosu beta nie ma co wgrywać. On jest potrzebny tylko wtedy gdy chcemy zainstalować Ryzen 3 generacji. Ale w naszym przypadku jest zbędny.

#11 Użytkownik jest niedostępny   hollytom 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 10:04

edit

Ten post był edytowany przez hollytom dnia: 25 Wrzesień 2019 - 11:00


#12 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 422
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 16:20

Zobacz posthollytom, o 17 Wrzesień 2019 - 11:04, napisał(a):

nie mam już 1500x niestety ani nie mam też od kogo pożyczyć innego ryzena. Swoją 2600 kupiłem w extreem nową 13.08.2019 r., więc jest na gwarancji, jednakże trochę się waham ją do nich odesłać po potrzymają 3-4 tygodnie i odeślą z adnotacją, że usterki nie stwierdzono.


Albo zwalona jest płyta, albo procesor. Jeszcze jest opcja oddać całość do jakiegoś serwisu. Bo bez wsadzenia innego proca, nawet najtańszego, najprostszego nie będziesz miał pewności czy zwalona jest płyta czy procesor.

#13 Użytkownik jest niedostępny   hollytom 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 17:42

edit

Ten post był edytowany przez hollytom dnia: 25 Wrzesień 2019 - 11:00


#14 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 428
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 17:55

A ta "nowa" płyta ma BIOS obsługujący Zen+?

#15 Użytkownik jest niedostępny   hollytom 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 08 Paź 12

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 18:13

wdit

Ten post był edytowany przez hollytom dnia: 25 Wrzesień 2019 - 11:01


#16 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3865
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 09:06

W takim razie możesz z dozą bardzo dużego prawdopodobieństwa założyć, że to CPU jest walnięte...

#17 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 422
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 14:27

Zobacz postQwertypp10, o 24 Wrzesień 2019 - 10:06, napisał(a):

W takim razie możesz z dozą bardzo dużego prawdopodobieństwa założyć, że to CPU jest walnięte...


Dokładnie - czyli ktoś sprzedał pewnie używany procesor jako nowy i wystarczy.

Dlatego najlepiej jest kupować taki sprzęt w dużych, pewnych sklepach, lub małych ale nam znanych z uczciwości sprzedawcy/właściciela.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych