Forum PCLab.pl: Rust - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Rust Ram

#1 Użytkownik jest niedostępny   RaSiN 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 14

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 22:55

Witam, może ktoś grał tutaj w rusta i orientuje się co i jak. Posiadam kartę gtx 1060 6gb, procesor i5 4460 i 8gb ramu ddr3 1600, na wiekszych mapach w grze rust jak gram na najwyzszych detalach przykładowo mam 40+ fps, ale są takie male scinki czasami i po czasie mimo tych 40+ fpsów zwyczajnie wywala mi grę do pulpitu, jak gram w rusta to uzycie ramu to jakies 92 - 96%, czy dolozenie dodatkowego 8gb ramu zalatwiloby sprawe?' gra przestalaby scinac tymi momentami i przestaloby mnie z niej wywalać? A i jestem tez ciekawy czy ten ram sam w sobie moze mi zwiekszyc troche klatki, z góry dzięki za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2934
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 23:35

W minimalnych wymaganiach Rust ma 10GB RAM, więc tak, masz za mało.

Klatki poprawiłoby gdybyś wymienił je na 2400Mhz CL10 lub 9. Oczywiście 2x8 byś miał Dual Channel, a nie single.

Tę kość sprzedać najlepiej.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 17 Wrzesień 2019 - 23:36


#3 Użytkownik jest niedostępny   RaSiN 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 14

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 23:48

Zobacz postWpotrzebie2017, o 17 Wrzesień 2019 - 15:35, napisał(a):

W minimalnych wymaganiach Rust ma 10GB RAM, więc tak, masz za mało.

Klatki poprawiłoby gdybyś wymienił je na 2400Mhz CL10 lub 9. Oczywiście 2x8 byś miał Dual Channel, a nie single.

Tę kość sprzedać najlepiej.


Powiedz mi jeszcze czy jestem w stanie sprawdzić chwilowo czy 16gb daje rade i czy nie wywala mnie z gry jesli pozycze 2x4gb ramu 1600 z innego komputera w moim domu, nie chodzi mi tyle o zwiększenie fpsów co o ustabilizowanie czy to zeby mi po prostu gry wtedy nie wywalało

#4 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2934
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 02:02

Jak możesz przełożyć to przekładaj, tym bardziej jeśli mają te same taktowanie i CL.

#5 Użytkownik jest niedostępny   snp512 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 339
  • Dołączył: Wt, 21 Paź 14

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 09:47

Więcej niż 8GB RAM na pewno trochę pomoże, ale Rust to gra, która jest w stanie zajechać każdego kompa i nadal ścinać. Grałem na 16GB RAM i 8GB VRAM i miałem ścinki. Próbowałem na 32GB RAM i 11GB VRAM i nadal miałem ścinki. Chyba że się coś zmieniło odkąd przestałem w to grać. ;)

#6 Użytkownik jest niedostępny   RaSiN 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 14

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 20:00

Zobacz postsnp512, o 18 Wrzesień 2019 - 01:47, napisał(a):

Więcej niż 8GB RAM na pewno trochę pomoże, ale Rust to gra, która jest w stanie zajechać każdego kompa i nadal ścinać. Grałem na 16GB RAM i 8GB VRAM i miałem ścinki. Próbowałem na 32GB RAM i 11GB VRAM i nadal miałem ścinki. Chyba że się coś zmieniło odkąd przestałem w to grać. ;)


Sprawdzilem i powiem ze z 16gb ramu gra chodzi duzo lepiej, nie ma mikroscinek i nie wywala z gry, no ale teraz pytanie czy do tego 8gb dokupić jeszcze 2x4 czy lepiej drugą 8 nie mam pojecia jak to dziala tak do konca i jakby nie wiem co chodziloby lepiej 2x8 czy 2x4 +8 mialem okazje testowal wlasnie 2x4 + 8 i bylo duzo lepiej.

#7 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14586
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 20:07

2x8GB

#8 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2934
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 20:08

Najlepiej parzyste. 2x4 + 2x4 albo 2x8.

#9 Użytkownik jest niedostępny   RaSiN 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 14

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 20:10

Zobacz postWpotrzebie2017, o 18 Wrzesień 2019 - 12:08, napisał(a):

Najlepiej parzyste. 2x4 + 2x4 albo 2x8.


Czyli 2x8 powinno chodzic lepiej niz 2x4 i z osobna ta 8 tak?
Jaka jest w tym tak wlasciwie róznica?

Ten post był edytowany przez RaSiN dnia: 18 Wrzesień 2019 - 20:11


#10 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2934
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 21:19

Poczytaj sobie o Dual Channel. W skrócie 2x szybsza transmisja danych. Jak nie masz parzyście to kanał 2x4 pracuje osobno i 8gb osobno, więc jest wolniej.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych