Forum PCLab.pl: Czy msi B450 Gaming Plus/Tomahawk starczy do 3700x - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy msi B450 Gaming Plus/Tomahawk starczy do 3700x

#1 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 10:12

Pytanie, wiem już z innych tematów, że B450 Gaming Plus/Tomahawk starczą do 3700x, ale co jakbym chciał robić oc? Nowy cooler załatwiłby sprawę i czy czasem nie będą się grzały sekcje zasilania, obudowę mam średnio przewiewną.

#2 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 10:28

Dadzą radę... Weź pod uwagę że najtańsza X570 od MSI ma gorszą sekcję od tych płyt co wymieniłeś i sam sobie odpowiedz.

Kupisz dobre chłodzenie na CPU + nawiew w z przodu budy i będzie spoko.

#3 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 421
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:11

Tylko jak już chcesz brać płytę z chipsetem B450 to kupuj wersję MAX, bo wersje zwykłe mają problem z biosem.

#4 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:19

Ok dzięki za odpowiedź, na razie czekam na jakieś promki może bo potrzebuje jeszcze właśnie tego ryzena 3700x z płytą i 16 gb ramu. 5700 już kupiona

Ten post był edytowany przez tomek105 dnia: 18 Wrzesień 2019 - 13:19


#5 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:46

Żaden max. Bierz Bazooka Plus zwykłe i ciesz się 3700X. On ma tylko 65 TDP, tj ryzen 3600.

#6 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 421
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 16:12

Zobacz postWpotrzebie2017, o 18 Wrzesień 2019 - 16:46, napisał(a):

Żaden max. Bierz Bazooka Plus zwykłe i ciesz się 3700X. On ma tylko 65 TDP, tj ryzen 3600.


Ale wersja MAX od zwykłej różni się tym że ma pojemniejszą kość biosu, więc wszystko się tam mieści. Zwykła wersja ma za to bios mocno okrojony.

Dodatkowo skoro autor się zdecydował kupić grafikę Radeon 5700 to może lepiej coś kupić na chipsecie X570. w końcu będzie miał PCI-Express 4.0 i karta na pewno będzie działała wydajniej.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 16:19

Bios jest okrojony jedynie z wyglądu i możliwości zapisywania na nim profili o/c. Nie ma innych różnic... a i cena właśnie. Gdyby były po starej cenie to rozumiem, a tak to bezsens. Zresztą z Tomahawkami jest najwięcej problemów.

A co do pci-e 4.0 nic ono nie daje póki co.

#8 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 16:34

A są już jakieś przesłanki o lepszej wydajności na tym nowym pci-e 4.0? Jednak sporo trzeba dopłacić do x570 i tak średnio jestem skłonny, dopłacać tylko do tego. Lepszej dźwiękówki ani nic mi nie potrzeba, mam zewnętrzny wzmacniacz audio

#9 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 16:42

No nie, zresztą 3.0 względem 2.0 też to czasem różnica 1 fps.

#10 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 17:43

To biorę któreś z tej 2 co podałem, a jak coś większego się będzie działo to teraz płytę wcale nie tak trudno zmienić

#11 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 18:46

Chcesz problem bierz Tomahawki i Gamingi co ludzie mają z nimi najwięcej problemów.

#12 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 19:01

Jakich problemów? Kupie Maxa to nawet nie musze biosa aktualizować, chyba że coś innego się w nich wali. Czytałem, że nie są jakieś awaryjne

#13 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 512
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 19:47

Zobacz postgilban, o 18 Wrzesień 2019 - 16:12, napisał(a):

Dodatkowo skoro autor się zdecydował kupić grafikę Radeon 5700 to może lepiej coś kupić na chipsecie X570. w końcu będzie miał PCI-Express 4.0 i karta na pewno będzie działała wydajniej.

No no, marketing widzę działa powiem Ci.

Prawda jest taka że obecnie pcie 4.0 nie daje praktycznie nic nawet przy 2080ti. Być może da coś przy 3080ti. Ale tego jeszcze nie wiemy. Pcie 4.0 ma jako taki sens dla tych którzy przez bardzo długi czas nie mają zamiaru zmieniać platformy.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 20:06

Zobacz posttomek105, o 18 Wrzesień 2019 - 20:01, napisał(a):

Jakich problemów? Kupie Maxa to nawet nie musze biosa aktualizować, chyba że coś innego się w nich wali. Czytałem, że nie są jakieś awaryjne


Ale droższe. A biosy mają takie same jak MAX. I też często mają problemy takie same jak bez Max. To żadna zmiana, a koszt.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 18 Wrzesień 2019 - 20:07


#15 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 20:25

To co mam według ciebie kupić? Skoro i maxy i zwykłe wersje, które już nie tak łatwo dostać są złe. Msi mają chyba najdroższe wersje b450 i ponoć najlepsze.

Aa dobra, tą Bazooka Plus pisałeś wyżej.

Na morele jest w outlecie 3700x, cholera kusi. W sumie są 2 tygodnie na zwrot :D

Ten post był edytowany przez tomek105 dnia: 18 Wrzesień 2019 - 20:21


#16 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1467
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 20:47

Są tu na forum co najmniej 2 osoby, które powiedzą Ci, że MSI Gaming Plus czy to MAX czy nie to dobry wybór - ja i @Reddzik.
Ktoś jeszcze miał tutaj Gaming Plus zwykłego i nie narzekał ale nie zapamiętałem nicka.
Osobiście posiadam wersję MAX i nie mam żadnych problemów. Kolega @Wpotrzebie2017 za bardzo nagina rzeczywistość z tymi "problemami" w MSI B450 Gaming Plus.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 18 Wrzesień 2019 - 20:48


#17 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 21:14

Nie naginam, reddit czytam, tam jest dużo więcej przypadków niż tutaj. Sam się zastanawiam nad wymianą mojej Pro na Bazookę Plus.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 18 Wrzesień 2019 - 21:18


#18 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1728
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 21:26

Mam Gaming Plus i nie mogę narzekać, ba nie mam prawa, tzn nie ma potrzeby bo działa. Postuje, jedynie miałem 2 razy problem po wyciągnięciu z gniazdka jak była burza, to 1 uruchomienie kompa nie zaskoczyło, ale ponowna próba zaskoczyła(wyciągałem kilka razy i te 2 próby były tylko nie udane). Komp mam od premiery Ryzena 3000, wtedy kupiłem też B450 Gaming Plus, to mój 1szy Ryzen.
Problemy z WHEA usunął bios 1A, pewnie wcześniejszy również, ale ja trzymałem się biosu v18 bo dobrze działało.

Ba procek boostuje do 4.2ghz w grach, napięcie jest przyzwoite nie wskakuje na chore wartości 1.4v+, jedynie co widzę to jak teraz gram w FarCry 5 i New Dawn, gdzie proc dobija do 1.4v ale zapewne wina, że gra korzysta z małej ilości rdzeni, normalnie to mam w grach BF, AC ok 1.36v

Ktoś jeszcze ma płytę Gaming Plus i też nie narzeka, bodajże Kamil piszę z pamięci, trzeba by sprawdzić nick w odpowiednim temacie, ale dawno nie pisał.


Też czytam reddit, na przykład tutaj wystarczy wejść, też tam pisałem posty odnośnie mojej płyty:
https://www.reddit.com/r/MSI_Gaming/

#19 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 21:44

Widziałem chyba gdzieś testy, gdzie mierzyli laserowym czujnikiem ciepła temperatury poszczególnych obszarów i Gaming Plus Max miał wyraźne lepsze niż reszta, a zaraz na nim Tomahawk i A pro

#20 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 23:22

Chętnie zobaczyłbym taki test. Ja mówię o opiniach ludzi i ich własnych testach. Np w grach Bazooka Plus na VRM jak ma 40C to jest dobrze. Wg mnie to jest zima... u mnie tak z 60C.

Np błędy
https://www.reddit.c..._minute_needed/

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 18 Wrzesień 2019 - 23:24


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych