Forum PCLab.pl: Komputer do gier w kwocie do max 3500 zł ( proszę o porady ) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer do gier w kwocie do max 3500 zł ( proszę o porady ) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tomek19900 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 250
  • Dołączył: Wt, 27 Sie 13

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:53

Cześć Wszystkim. Moja siostra chcę kupić dla Syna komputer który ma służyć do gier . Fajnie by było jakby na tym komputerze chodziły najnowsze gry . Nie muszą być ultra detale bo zdaje sobie sprawę , że sprzęt nie będzie z górnej półki ale czy pomoglibyście złożyć zestaw do gier do 3500zł max ? Nie jestem leniwy ale nie znam się na tyle dobrze aby jej coś doradzić a nie chce aby później młody miał pretensje , że coś słabo śmiga dlatego wole sam nie składać zestawu. Polecicie coś ? :) fajnie by było jakby był link do zestawu na np. morele net czy innym dobrym sklepie. Z góry dziękuje.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9339
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:58

A to ma być razem z monitorem czy samo pudło?
Jeżeli jest monitor, to czy można wiedzieć jaki?

64 zł poza budżet problemu oby nie stwarzały

https://proline.pl/koszyk/fd80d0f4

- Ryzen 5 2600 czyli 6/12
- RX 5700 Gaming o wydajności minimalnie niższej niż RTX 2060 Super czy RTX 2070
- obudowa pełen ATX z oknem i 4 wentylatorami
- 16 GB DDR4 3000 MHz
- SSD 480 GB
- złożenie w proline za 1 zł kod PROSET

Maksymalna wydajność w tej cenie i pod tym względem to pozostaje w zasadzie tylko pozazdrościć, że za takie pieniądze można mieć obecnie taką wydajność.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Tomek19900 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 250
  • Dołączył: Wt, 27 Sie 13

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 14:04

3500 zł kosztować ma sam komputer czyli sama buda. Monitor będzie kupiony oddzielnie ale to już nie potrzebuje porady. Chodzi o sam zestaw za 3500 zł tak aby był wydajny . Wiadomo , że nie będziemy oczekiwać od sprzętu za 3500 zł bóg wie czego ale aby nowsze tytuły chodziły chociaż na średnich detalach bez zacinania . 

Co do Twojej propozycji nie lepiej celować w tak bardzo znane marki jak choćby procesor intel core a grafika nvidia ? Nie znam się więc tylko pytam. Po prostu zawsze tylko brałem pod uwagę intel i nvidia  :)  

Ten post był edytowany przez Tomek19900 dnia: 18 Wrzesień 2019 - 14:08


#4 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9339
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 14:06

W Intela nie ma się co na siłę pchać bo to gołe 6/6 w cenie 6/12. Spokojnie można brać obecnie AMD.
Jeżeli chodzi o GPU. Taniej masz RTX 2060 i tez będzie ok ale RX 5700 to wydajność bliżej RTX 2070.

Co prawda będzie głośniej i cieplej na RX 5700 ale i też wydajniej.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Tomek19900 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 250
  • Dołączył: Wt, 27 Sie 13

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 14:18

A nie ma problemow z AMD w grach ? kiedyś czytałem były problemy bo amd coś tam coś tam. Nie umiem tego dokładnie napisać bo pojęcia nie mam. Chodzi o to , że podjąłem się pomocy w złożeniu zestawu wiedząc , że tutaj na forum są doświadczeni użytkownicy i nie chce by poźniej były do mnie jakieś pretensje czy coś. Czyli ten zestaw powyżej z czystym sumieniem polecasz i młody odpali na nim nowsze tytuły gier jak np. najnowszy assasin ? Zawsze zamawiałem na morele.net ale ten sklep też chyba jest spoko co podałeś ? :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9339
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 14:52

Nie ma problemu. Wspominasz bardzo stare czasy z AMD.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Tomek19900 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 250
  • Dołączył: Wt, 27 Sie 13

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:15

Dziękuje za porady. Podsumowując. Czyli mogę śmiało ten zestaw który podałeś zamawiać ? Młody będzie zadowolony. Na takim zestawie te najnowsze gry płynnie będą chodzić ? Nie mówię o ultra detalach :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   BrotoPL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: So, 29 Cze 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:35

[quote name='Tomek19900' date='18 Wrzesień 2019 - 15:15' timestamp='1568816155' post='15633863']
Dziękuje za porady. Podsumowując. Czyli mogę śmiało ten zestaw który podałeś zamawiać ? Młody będzie zadowolony. Na takim zestawie te najnowsze gry płynnie będą chodzić ? Nie mówię o ultra detalach :)
[/quot

Pogra płynnie nawet na Ultra we wszystkie gierki

#9 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15274
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 18:49

Zestaw ok choć osobiście podmieniłbym obudowę na https://proline.pl/o...spc179-p1228687 - jeśli dasz rade jeszcze dociągnąć tych kilka dyszek.

Ten Natec to straszna tandeta z kiepskimi wentylatorami i zamkniętym frontem, więc o dobrej wentylacji można zapomnieć.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Tomek19900 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 250
  • Dołączył: Wt, 27 Sie 13

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 13:55

Hej :) dziękuje Wszystkim za rady. Dziś będę zamawiać ten zestaw. Niestety te dwie obudowy nie są dostępne w sklepie z mozliwością wysyłki. Podacie jakąś inną wartą uwagi tak aby zmieścić się w budżecie ? 

Ten post był edytowany przez Tomek19900 dnia: 19 Wrzesień 2019 - 13:58


#11 Użytkownik jest niedostępny   pabloesc 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5221
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 14:16

https://proline.pl/m...sb-3-0-p1375250
Ta jest dosyć fajna. Z czasem na przód można dokupić wentylator.

#12 Użytkownik jest niedostępny   arek686 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 08

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 19:44

W zestawie podanym wyzej masz dość "ciepłe" komponenty. Jeśli jeszcze do tego weźmiesz zabudowaną obudowę + komp będzie używany w ciepłym pomieszczeniu (np. na poddaszu lub nasłonecznionym miejscu) to skumulowanie tych 3 czynników spowoduje, że zamiast PC będzie to piekarnik :P

Czasem lepiej mieć coś mniej wydajnego kosztem dobrej kultury pracy i lepszego wykonania, ale to tylko moje luźne spostrzeżenie (ja składając zestaw za ponad 5k mam słabszą grafikę [MSI 1660 Ti Gaming X] niż Ty w tym zestawie za 3,8k powyżej :D)

Zobacz postCaps, o 18 Wrzesień 2019 - 14:58, napisał(a):

Maksymalna wydajność w tej cenie i pod tym względem to pozostaje w zasadzie tylko pozazdrościć, że za takie pieniądze można mieć obecnie taką wydajność.

Niestety nie dostajemy tutaj nic poza wydajnością :D

#13 Użytkownik jest niedostępny   cepek6 

  • Kraśnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 857
  • Dołączył: Pt, 18 Kwi 08

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 02:20

Można dać Phanteks 400A dokładając kilka dyszek

#14 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9339
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 14:20

Taniej możesz dać RG4 od SPC, drożej P400A jak wyżej.

Możesz też wrzucić jakąś budę od MSI i z czasem dokupić do niej wentylator.
Obecnie masz wtedy słuchawki gratis.

https://proline.pl/?...-bts-na-obudowy

#15 Użytkownik jest niedostępny   Tomek19900 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 250
  • Dołączył: Wt, 27 Sie 13

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 12:24

Niestety zestaw zamówiony. Zaufałem kolegom powyżej i siostra zamówiła dla Syna ten zestaw który podaliście z tym , że z inną lepszą obudową. Kurde teraz jak to czytam to zmartwiłem się bo ja jestem odpowiedzialny za pomoc w wyborze zestawu. Młody będzie grał a wszystko będzie mało wydajne podczas przegrzewania i lipa... Mam nadzieje , że jednak sprzęt podoła i będzie ok .... Komputer nie będzie katowany całe dnie. Siostra młodemu nie pozwala siedzieć więcej niż 2 godziny dziennie bo nauka , trenowanie piłki nożnej tak więc nie będzie grać codziennie po kilka godzin. Mam nadzieje , że ten sprzęt będzie ciekawy i wszystko będzie z nim dobrze a nie , że siostra będzie dzwonić i mieć pretensje , że gówno poleciłem :) Panikuje bo nie znam się. 

Dziękuje bardzo Wszystkim za rady :) 

Ten post był edytowany przez Tomek19900 dnia: 21 Wrzesień 2019 - 12:25


#16 Użytkownik jest niedostępny   KamiloP19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 945
  • Dołączył: Cz, 03 Lip 08

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 12:50

Zestaw od capsa? Jest ok choć można by cos zmienić, ale lekka modyfikacja to pewnie wyszło by ponad budżet, a na jaką obudowę się zdecydowałeś?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Tomek19900 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 250
  • Dołączył: Wt, 27 Sie 13

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 12:57

Tak zestaw od capsa zamówiłem z tą specyfikacją powyżej tylko obudowę zmieniłem na taką którą polecili kilka postów niżej. Na komputerach się nie znam ale np. na motoryzacji już tak i z własnego doświadczenia wiem , że każdy będzie polecał co innego aż zrobi się mętlik. Zawsze można coś zmieniać , modyfikować i tak w nieskończoność hehe . A budżet był max 3500 zł bo siostra jeszcze monitor chcę kupić tak więc prosiła aby nie przekroczyło budżetu. Młody nie ogarnia jeszcze bo ma 12 lat , także jak zainstaluje gierkę to odpali mu się na danych detalach i będzie ok . Bo wątpię aby sam sobie wchodził w opcje i zmieniał wszystko na ultra podczas gdy nie ma o tym pojęcia.

Mam nadzieje , że zestaw będzie ok i , że siostra będzie zadowolona bo w sumie prosiła mnie czy dam radę jej pomóc , doradzić i wziąłem to na siebie a nie lubię polecać komuś czegoś co nie spełni oczekiwań .

A tak na marginesie. Jak ten zestaw został zamówiony z złożeniem to mam nadzieje , że o np. paście na procesor nie zapomną :)

#18 Użytkownik jest niedostępny   arek686 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 08

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 22:40

Zobacz postTomek19900, o 21 Wrzesień 2019 - 13:57, napisał(a):

Tak zestaw od capsa zamówiłem z tą specyfikacją powyżej tylko obudowę zmieniłem na taką którą polecili kilka postów niżej. Na komputerach się nie znam ale np. na motoryzacji już tak i z własnego doświadczenia wiem , że każdy będzie polecał co innego aż zrobi się mętlik. Zawsze można coś zmieniać , modyfikować i tak w nieskończoność hehe . A budżet był max 3500 zł bo siostra jeszcze monitor chcę kupić tak więc prosiła aby nie przekroczyło budżetu. Młody nie ogarnia jeszcze bo ma 12 lat , także jak zainstaluje gierkę to odpali mu się na danych detalach i będzie ok . Bo wątpię aby sam sobie wchodził w opcje i zmieniał wszystko na ultra podczas gdy nie ma o tym pojęcia.

Mam nadzieje , że zestaw będzie ok i , że siostra będzie zadowolona bo w sumie prosiła mnie czy dam radę jej pomóc , doradzić i wziąłem to na siebie a nie lubię polecać komuś czegoś co nie spełni oczekiwań .

A tak na marginesie. Jak ten zestaw został zamówiony z złożeniem to mam nadzieje , że o np. paście na procesor nie zapomną :)


Ile osób tyle zestawów - to prawda, każdy by coś zmienił. Tak jak w każdej dziedzinie życia są pewne czynniki (w przypadków kompów ja (tylko własne doświadczenie) bym podzielił to na: wydajność, temperatury i cisza, ew. możliwość przyszłej rozbudowy) oraz ograniczenia (cena) i trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie na czym bardziej nam zależy. Zestaw, który kupiłeś rozciąga maksymalnie nasz trójkąt w kierunku wydajności/mocy, natomiast nie patrzy zbytnio na temperatury i ciszę. Są osoby, które właśnie tego oczekują i wtedy jest to zestaw idealny. Ja np. składając dla siebie kompa oczekuję, aby ten trójkąt był w miarę możliwości równoboczny, czyli "wszystko po trochu", ponieważ chcę mieć w miarę niskie temperatury (poddasze, wysokie temp. w lecie), w miarę cichy i w miarę wydajny. Dlatego więcej wydam na obudowę i podzespoły producentów, które charakteryzują się wyższą kulturą pracy, a przez to będę miał mniejszą moc zestawu. Dodatkowo więcej wydam na porządniejszy zasilacz z większym zapasem mocy, bo wiem, że za 2-3 lata będę mocno modernizował zestaw. I dlatego w zestawie za ponad 5k finalnie będę miał słabszą grafikę niż w Twoim zestawie :D Wszystko zależy od tego, co kto oczekuje.
Inna sprawa to kompatybilność podzespołów - tutaj nie będzie żadnych problemów z updatem biosu, ponieważ w zestawie jest Ryzen 2-giej generacji.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych