Forum PCLab.pl: Ścinki podczas grania! - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ścinki podczas grania!

#1 Użytkownik jest niedostępny   xEvcio_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 18 Wrz 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 23:24

Siema mam problem, bo wczoraj włożyłem używane ramy od crucial ballistix elite 2x8 gb 2666 MHz, ustawione w biosie fabrycznie ( automatycznie przez producenta ) do pc w 2 i 4 slot tak jak w instrukcji, zainstalowałem nowy system ( najnowsza aktualizacja windows'a 10 ) i instalowałem programy, winrar, notepad ++, Cpu-Z, MSI afterburner itd... ze stron od producenta.
Później gry i jak zainstalowałem, zacząłem od minecrafta, ustawiłem ustawienia na najniższe, to zaczęły się schody, bo ścinało ( np. chodziłem, coś robiłem to co 1 sekundę ścina, ścina i bez końca ), gta v i inne gry to samo...
Wyłączyłem optymalizacje wątkową myślałem, że pomoże a tu nic, w alt + z ( geforce experience ) wyłączyłem to: najciekawsze punkty, tryb zdjęć i też nic.

Screeny z panelu sterowania nvidii:

1 - https://snipboard.io/SdRVIG.jpg
2 - https://snipboard.io/La1RJ7.jpg
3 - https://snipboard.io/L47kD8.jpg

Jak potrzebujecie czegoś to piszcie, postaram się odpisać najszybciej jak się da, ale nie obiecuje.
Jak nie odpiszę po 1 godz, 2 czy 3 to znaczy, że mnie nie ma albo jestem w szkole!

Specyfikacje PC:

- Procesor: Ryzen 5 1600 3,6 GHz ( podkręcony ) na napięciu 1,272 V - stabilne
- Płyta główna: MSI b350 gaming plus
- Karta Graficzna: Gigabyte gtx 1060 6 gb aorus xtreme edition 9 Gbps
- Pamięć ram ( na tej co mam problemy ze ścinami ): crucial ballistix elite 2x8 gb 2666 MHz
- Dysk HDD: wd green 500gb ( tymczasowy ), czekam z serwisu na oddanie toshiby p300 1 tb z wymiany/naprawy!
- Zasilacz: SilentiumPC vero l2 600w ( nie modularny )

Screeny z hwmonitor pro:

1 - https://snipboard.io/P4nsNb.jpg
2 - https://snipboard.io/xHVibo.jpg
3 - https://snipboard.io/ug2rS7.jpg
4 - https://snipboard.io/wNM9Ku.jpg

Sprawdzałem dysk programem systemowym, cmd ( chkdsk /sfc scannow itp... ) i wszystko z nim dobrze, zero błędów.
Sprawdzałem kartę graficzną furmarkiem i wszystko dobrze, temp. dobre, 83/84 fps MAX na rozdziałce w furmarku 1920x1080 0x msaa!
Sprawdzałem procek i też wszystko dobrze!

Screeny z menadżera zadań:

1 - https://snipboard.io/7uh8XS.jpg
2 - https://snipboard.io/QplgR2.jpg

Mam najnowsze sterowniki od karty graficznej nvidii, systemowe, itp...

Link do starych ramów: https://www.x-kom.pl...cl16-2x4gb.html - na nich nie miałem problemów ze ścinkami, tylko jedynie duże zużycie ramu, dlatego postanowiłem kupić 2x8 gb.

Link do tych na, których mam ścinki: https://www.x-kom.pl...cl16-2x8gb.html

Już mnie to wk**wia, więc pomóżcie ludzie, pls !

Ten post był edytowany przez xEvcio_ dnia: 18 Wrzesień 2019 - 23:37


#2 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 638
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 07:30

Dlaczego zmieniłeś RAM na wolniejszy? Stare miały 3200MHz CL16, a nowe mają 2660 i też CL16.
Te Cruciale kupiłeś nówki sztuki, tak?
Próbowałeś je podkręcać? Może pójdą trochę szybciej.
SSD nie posiadasz?

#3 Użytkownik jest niedostępny   xEvcio_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 18 Wrz 19

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 15:38

Na razie mam wd green 500gb ( tymczasowy ), czekam z serwisu na oddanie toshiby p300 1 tb z wymiany/naprawy!

Zobacz poststark2991, o 19 Wrzesień 2019 - 07:30, napisał(a):

Dlaczego zmieniłeś RAM na wolniejszy? Stare miały 3200MHz CL16, a nowe mają 2660 i też CL16.

Bo miały 2x4 gb, a tu mam 2x8 gb i na tamtym 8 gb brakowało ramu !

Zobacz poststark2991, o 19 Wrzesień 2019 - 07:30, napisał(a):

Te Cruciale kupiłeś nówki sztuki, tak?

Używki na gwarancji, ale są sprawne bo sprawdzałem programem systemowym!

#4 Użytkownik jest niedostępny   Pawcioo10 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 209
  • Dołączył: Wt, 14 Gru 10

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 02:57

Jeśli nie jesteś pewien czy używane pamięci są sprawne to pozostaje ci skorzystanie z gwarancji producenta.
Do testowania możesz użyć programu memtest86, którego bootuje się z biosu, czyli uefi (używając do tego np. pendrive) przez uruchomieniem się windowsa.
Przeprowadź test, który będzie trwał np. godzinę lub dwie. Na początku proponuje przetestować każdą kość pamięci z osobna.
Najnowsze aktualizacje do windowsa 10 w wersji 1903 niektórym osobom stwarzały same problemy:
Przykład: https://ithardware.p..._cpu-10111.html
oraz: https://gamingsociet...roblemy-784945/
Dlatego najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest instalowanie aktualizacji z co najmniej kilku miesięcznym opóźnieniem, czyli po załataniu najważniejszych błędów przez microsofta.

Ten post był edytowany przez Pawcioo10 dnia: 20 Wrzesień 2019 - 03:06


#5 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14527
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 03:11

To już lepiej TM5: https://www.overcloc...2-post2594.html

Jak system nowy i wszystko zapisane na HDD, to możliwe że Ci ścina przez aktualizacje w tle systemu, klientów gier czy instalacje pobieranych gier. Na SSD pewnie byś tego nie odczuł.

#6 Użytkownik jest niedostępny   xEvcio_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 18 Wrz 19

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 17:55

Zobacz postMinciu, o 20 Wrzesień 2019 - 03:11, napisał(a):

To już lepiej TM5: https://www.overcloc...2-post2594.html

Jak system nowy i wszystko zapisane na HDD, to możliwe że Ci ścina przez aktualizacje w tle systemu, klientów gier czy instalacje pobieranych gier. Na SSD pewnie byś tego nie odczuł.

Zainstalowałem aktualizacje 1809 gdzie nigdy nie miałem z nią problemów i nadal mam ściny w grach, np. w GTA V otwieranie telefonu, czekam 2 sekundy, gdzie przy tych pamięciach powinien od razu, szybko uruchamiać się ( żebyście mnie źle nie zrozumieli, nie chodzi mi o samo otwieranie telefonu, ale w mc normalnie płynnie chodzi tylko na render distance 8,10 a jak dam 16 to mam straszne ściny,a czasami jak jeszcze puszczę piosenkę z nagrywaniem to jak przekroczy 6 gb lub powyżej ramu to nawet bluescreen wyskoczy, mogę wam podesłać filmiki z 1080p60 nagrania, jeśli chcecie.
W CSGO na najniższych rzadko mam 300 fps, gdzie powinienem mieć na tych ustawieniach 300 fps na ultra, a na najniższych mam problem z 300 fps ( mam odblokowane fps w csgo, fps_max 999 oraz powyłączane opcje z usługi, windows search, update, sysmain, bits itd... )

Specyfikacje PC:

- Procesor: Ryzen 5 1600 - podkręcony do 3.6 GHz na stabilnym napięciu 2.72 v, sprawdzałem procka i w stres testach, np. OCCT normalnie bez błędów, szybko działały aplikacje itp, jak na ryzena przypada.
- Płyta główna: MSI b350 gaming plus
- Karta graficzna: Gigabyte gtx 1060 6 gb aorus xtreme edition 9 Gbps ( najlepsza z 1060 6 gb ), taktowanie rdzenia w grach dochodzi nawet do 2050 MHz, nic nie podkręcałem w msi afterburner, jedynie krzywą wentylatorów ustawiłem sobie!
- Pamięć RAM ( Stare, nie używam ich teraz ! ): ADATA 8GB 3200MHz XPG Z1 CL16 (
2x4GB) - Link: https://www.x-kom.pl...cl16-2x4gb.html
- Pamięć RAM ( Nowe, na których aktualnie występują te problemy co wyżej napisałem ): Crucial ballistix elite 16 gb (2x8 GB) 2666 MHz fabrycznie - Link: Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
- Zasilacz: SilentiumPC vero l2 600w 80+ bronze
- Dysk HDD: wd green 500gb ( tymczasowy ) 7200 rpm, 32 mb cache, skanowałem zero błędów, jedynie terkotanie dysku, bo to jakieś gówno, dlatego czekam na odpowiedź z x-komu, na ten dysk, który czekam, czyli toshibe p300 1 tb, 64 mb cache.

Jeszcze, napiszę, że wyłączyłem defragmentację i optymalizację dysku, po zainstalowaniu aktualizcji 1809 windows 10, wyłączyłem też z geforce experience ( alt + z ) opcję tryb zdjęć/filtr gry, najciekawsze punkty.
I w panelu sterowania nvidia optymalizację wątkową, synchronizację pionową!

Wszystko na gwarancji w-xkom oczywiście, ale może w czymś innym jest przyczyna?

Zrzut z hwmonitor:

1 - https://snipboard.io/E0TxKc.jpg
2 - https://snipboard.io/BVsoFL.jpg

Bardzo będę wdzięczny jak ktoś pomoże mi z tym!

Bardzo was proszę, żebyście dokładnie przeczytali o co mi chodzi!

Zależy mi, bo jak każdemu graczowi, zależy na wydajności, bez ścinek, płynnej rozgrywki.

Ramy podkręciłem do 3066 MHz, normalnie działają, sprawdzałem w grach i apkach na napięciu 1.36 v, takie jakie daje producent na start.

Ten post był edytowany przez xEvcio_ dnia: 21 Wrzesień 2019 - 17:56


#7 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14527
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 18:49

1600 - podkręcony do 3.6 GHz na stabilnym napięciu 2.72 v, 

Może nie podkręcają CPU lepiej? Tak na dobry początek bo nie wiem za bardzo co tam pokreciles w kompie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   xEvcio_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 18 Wrz 19

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 19:00

Zobacz postMinciu, o 21 Wrzesień 2019 - 18:49, napisał(a):

1600 - podkręcony do 3.6 GHz na stabilnym napięciu 2.72 v, 

Może nie podkręcają CPU lepiej? Tak na dobry początek bo nie wiem za bardzo co tam pokreciles w kompie.

Procesor i ram i tylko to!

#9 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14527
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 19:11

Procesor masz na 2.7v tylko?

Nie podkręcają jak nie umiesz i czym prędzej wróć na default.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 19:20

Jeżeli procesor był podkręcony przed wymianą pamięci i wszystko działało dobrze to rozwiązanie jest jedno! Kupiłeś uszkodzone pamięci! TM5 zarzuć jak Minciu pisał!

#11 Użytkownik jest niedostępny   xEvcio_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 18 Wrz 19

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 19:48

Jak uruchomić, ustawic memtest86?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 20:03

Memtest to szajs, ustaw TestMem5!

#13 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2384
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 23:12

Zobacz postxEvcio_, o 21 Wrzesień 2019 - 18:55, napisał(a):

Zainstalowałem aktualizacje 1809 gdzie nigdy nie miałem z nią problemów i nadal mam ściny w grach, np. w GTA V otwieranie telefonu, czekam 2 sekundy, gdzie przy tych pamięciach powinien od razu, szybko uruchamiać się ( żebyście mnie źle nie zrozumieli, nie chodzi mi o samo otwieranie telefonu, ale w mc normalnie płynnie chodzi tylko na render distance 8,10 a jak dam 16 to mam straszne ściny,a czasami jak jeszcze puszczę piosenkę z nagrywaniem to jak przekroczy 6 gb lub powyżej ramu to nawet bluescreen wyskoczy, mogę wam podesłać filmiki z 1080p60 nagrania, jeśli chcecie.
W CSGO na najniższych rzadko mam 300 fps, gdzie powinienem mieć na tych ustawieniach 300 fps na ultra, a na najniższych mam problem z 300 fps ( mam odblokowane fps w csgo, fps_max 999 oraz powyłączane opcje z usługi, windows search, update, sysmain, bits itd... )

Specyfikacje PC:

- Procesor: Ryzen 5 1600 - podkręcony do 3.6 GHz na stabilnym napięciu 2.72 v, sprawdzałem procka i w stres testach, np. OCCT normalnie bez błędów, szybko działały aplikacje itp, jak na ryzena przypada.
- Płyta główna: MSI b350 gaming plus
- Karta graficzna: Gigabyte gtx 1060 6 gb aorus xtreme edition 9 Gbps ( najlepsza z 1060 6 gb ), taktowanie rdzenia w grach dochodzi nawet do 2050 MHz, nic nie podkręcałem w msi afterburner, jedynie krzywą wentylatorów ustawiłem sobie!
- Pamięć RAM ( Stare, nie używam ich teraz ! ): ADATA 8GB 3200MHz XPG Z1 CL16 (
2x4GB) - Link: https://www.x-kom.pl...cl16-2x4gb.html
- Pamięć RAM ( Nowe, na których aktualnie występują te problemy co wyżej napisałem ): Crucial ballistix elite 16 gb (2x8 GB) 2666 MHz fabrycznie - Link: Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
- Zasilacz: SilentiumPC vero l2 600w 80+ bronze
- Dysk HDD: wd green 500gb ( tymczasowy ) 7200 rpm, 32 mb cache, skanowałem zero błędów, jedynie terkotanie dysku, bo to jakieś gówno, dlatego czekam na odpowiedź z x-komu, na ten dysk, który czekam, czyli toshibe p300 1 tb, 64 mb cache.

Jeszcze, napiszę, że wyłączyłem defragmentację i optymalizację dysku, po zainstalowaniu aktualizcji 1809 windows 10, wyłączyłem też z geforce experience ( alt + z ) opcję tryb zdjęć/filtr gry, najciekawsze punkty.
I w panelu sterowania nvidia optymalizację wątkową, synchronizację pionową!

Wszystko na gwarancji w-xkom oczywiście, ale może w czymś innym jest przyczyna?

Zrzut z hwmonitor:

1 - https://snipboard.io/E0TxKc.jpg
2 - https://snipboard.io/BVsoFL.jpg

Bardzo będę wdzięczny jak ktoś pomoże mi z tym!

Bardzo was proszę, żebyście dokładnie przeczytali o co mi chodzi!

Zależy mi, bo jak każdemu graczowi, zależy na wydajności, bez ścinek, płynnej rozgrywki.

Ramy podkręciłem do 3066 MHz, normalnie działają, sprawdzałem w grach i apkach na napięciu 1.36 v, takie jakie daje producent na start.


Spróbuj na ustawionym ramie na xmp , i zobacz czy coś się zmieni, to na dobry początek.
Druga opcja na takich ustawieniach procka i ramu , nie masz szans na 300fps w cs go , na najniższych , nie wspominając na ultra, pewnie masz 250-150fps w csie , co by było rzeczą normalną jak na tak ustawionego pc. Do 300fps i to ze spadkami do około 250 , musiałbyś podkręcić tego ryzena w okolice 4.0ghz, i ram najlepiej na 3600mhz cl14 (raczej nawet nie próbuj , bo pewnie Twoje kości wymiękną).
Gta V dość mocno ciśnie również ram, miałem minimalną niestabilność , to mi wyrzucało grę/ dawało bsoda , ale już miałem tak wyczuty swój ram , że naprawiłem ten stan rzeczy w 5 sekund.
Spróbuj zainstalować starszy sterownik graficzny, np taki sprzed pół roku , też może się coś poprawić .

Aaa i wedle tego co napisałeś, wychodzi , że procesor masz ustawiony na niebotycznym napięciu , masz ustawione napięcie, wedle swoich zrzutów ekranu na 1.27v

#14 Użytkownik jest niedostępny   xEvcio_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 18 Wrz 19

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 14:27

Zobacz postnovi, o 21 Wrzesień 2019 - 23:12, napisał(a):

Spróbuj na ustawionym ramie na xmp , i zobacz czy coś się zmieni, to na dobry początek.
Druga opcja na takich ustawieniach procka i ramu , nie masz szans na 300fps w cs go , na najniższych , nie wspominając na ultra, pewnie masz 250-150fps w csie , co by było rzeczą normalną jak na tak ustawionego pc. Do 300fps i to ze spadkami do około 250 , musiałbyś podkręcić tego ryzena w okolice 4.0ghz, i ram najlepiej na 3600mhz cl14 (raczej nawet nie próbuj , bo pewnie Twoje kości wymiękną).
Gta V dość mocno ciśnie również ram, miałem minimalną niestabilność , to mi wyrzucało grę/ dawało bsoda , ale już miałem tak wyczuty swój ram , że naprawiłem ten stan rzeczy w 5 sekund.
Spróbuj zainstalować starszy sterownik graficzny, np taki sprzed pół roku , też może się coś poprawić .

Aaa i wedle tego co napisałeś, wychodzi , że procesor masz ustawiony na niebotycznym napięciu , masz ustawione napięcie, wedle swoich zrzutów ekranu na 1.27v

Ustawiłem na fabrycznych ustawieniach w bios-ie procesor, czyli 3,2 ghz i napięcie automatyczne.

Ten post był edytowany przez xEvcio_ dnia: 22 Wrzesień 2019 - 14:36


#15 Użytkownik jest niedostępny   xEvcio_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wed, 18 Wrz 19

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 18:03

Mam tutaj materiały dla was, może to wam ułatwi mi w pomocy!

Linki:

- CS:GO: https://www.youtube....eature=youtu.be
- MINECRAFT: https://www.youtube....eature=youtu.be
- TESTMEM5: https://www.youtube....eature=youtu.be
- GTA V: https://www.youtube....0o10gLdByc&t=3s
- BENCHMARKI: https://www.youtube....h?v=xxBoya_50co

Na filmach niby płynnie jest, ale w grze to masakra z płynnością i ścinkami, nie przesadzajmy ale sprzęt jest dobry tylko nie wiem co jest jego główną przyczyną.

Od razu piszę, że długo renderowałem filmy!

Piszcie co wy o tym sądzicie!

Ten post był edytowany przez xEvcio_ dnia: 22 Wrzesień 2019 - 18:06


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych