Forum PCLab.pl: Nowy komputer 1500-2000 zł. do obróbki zdjęć - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy komputer 1500-2000 zł. do obróbki zdjęć Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   zbdu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 208
  • Dołączył: Pt, 09 Gru 05

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 00:35

Witam serdecznie, ostatni komputer stacjonarny miałem 10 lat temu, od tego czasu dużo się pozmieniało i nie jestem w stanie nic samemu zestawić. Komputer potrzebuję do obróbki zdjęć i przeglądania internetu, bardzo proszę o zaproponowanie zestawu w cenie 1500-2000zł max, bez monitora.Jedyne czego jestem pewny to że ma mieć min. 16 GB RAM, ma być na szybkim dysku 256 GB SSD( najszybszy chyba M2) na początek mi wystarczy, później dokupię drugi SSD lub HDD, karta graficzna jakaś zwykła wystarczy ( nie obrabiam filmów). Druga sprawa to pytanie o system, otóż mam kupiony win 10 w laptopie który już pada, czy jest możliwość przenieś system na nowy komputer czy muszę kupić nowy system?
Z góry dziękuję za porady.
Pozdrawiam.

Mój typ:
https://proline.pl/konf/e6d7a369

Ten post był edytowany przez zbdu dnia: 20 Wrzesień 2019 - 01:51


#2 Użytkownik jest niedostępny   Caroozo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 554
  • Dołączył: Wed, 20 Sie 08

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 07:17

Zobacz postzbdu, o 20 Wrzesień 2019 - 01:35, napisał(a):

Witam serdecznie, ostatni komputer stacjonarny miałem 10 lat temu, od tego czasu dużo się pozmieniało i nie jestem w stanie nic samemu zestawić. Komputer potrzebuję do obróbki zdjęć i przeglądania internetu, bardzo proszę o zaproponowanie zestawu w cenie 1500-2000zł max, bez monitora.Jedyne czego jestem pewny to że ma mieć min. 16 GB RAM, ma być na szybkim dysku 256 GB SSD( najszybszy chyba M2) na początek mi wystarczy, później dokupię drugi SSD lub HDD, karta graficzna jakaś zwykła wystarczy ( nie obrabiam filmów). Druga sprawa to pytanie o system, otóż mam kupiony win 10 w laptopie który już pada, czy jest możliwość przenieś system na nowy komputer czy muszę kupić nowy system?
Z góry dziękuję za porady.
Pozdrawiam.

Mój typ:
https://proline.pl/konf/e6d7a369

Szkoda pieniędzy na dedykowaną kartę, szczególnie taki szrot jak GT710. RAM lepiej weź w konfiguracji 2x8 GB (dual channel). Zresztą co ja będę pisał, zaraz zlecą się "polecacze" sprzętu i konfigów :). Zastanów się nad R5 3400G, do obróbki zdjęć potrzebny jest jeden mocny wątek a 3400G to Zen+ tak jak 2600. 2 rdzenie / 4 wątki mniej ale masz przyzwoitą wbudowaną grafikę (duuuużo lepszą niż ten GT710).

#3 Użytkownik jest niedostępny   brzepa 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: Wt, 09 Kwi 19

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 13:25

3400G to trochę przeinwestowanie kasy, bo w zupełności wystarczy 2400G.

Zobacz ten zestaw za 1984 zł.
- 16 GB RAM 3200 MHz
- dobra grafika zintegrowana
- dobra, przewiewna obudowa (możesz wersję SG1 TG kupić z przeszklonym panelem +40 zł)
- procesor 4 rdzeniowy / alternatywnie kupRyzen 1600 (oszczędzisz 100 zł) + dokup używaną grafikę RX570 (ok 400 zł)
- zasilacz 500 W wystarczy, aby dołożyć nawet RTX 2060 w przyszłości
- chłodzenie BOX w AMD wystarczy, wydajniejsze chłodzenie kosztuje ok. 120-150 zł i nie warto wydawać kasę
- ta karta wi-fi, którą wybrałeś to dziadostwo i lepiej kup jak coś pokroju Edimax

#4 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12600
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 13:50

del

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 20 Wrzesień 2019 - 13:51


#5 Użytkownik jest niedostępny   zbdu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 208
  • Dołączył: Pt, 09 Gru 05

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 23:08

Dziękuje za pomoc. Wg. podpowiedzi zbudowałem taki zestaw:
https://proline.pl/konf/308758a7

Tylko mam jeszcze pytanie, o co chodzi z aktualizacją biosu? Czy muszę to dokupić bo podpowiada mi konfigurator i jest w ofercie sklepu.
pozdrawiam

Ten post był edytowany przez zbdu dnia: 20 Wrzesień 2019 - 23:10


#6 Użytkownik jest niedostępny   KamiloP19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 895
  • Dołączył: Cz, 03 Lip 08

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 11:55

Zobacz postzbdu, o 21 Wrzesień 2019 - 00:08, napisał(a):

Dziękuje za pomoc. Wg. podpowiedzi zbudowałem taki zestaw:
https://proline.pl/konf/308758a7

Tylko mam jeszcze pytanie, o co chodzi z aktualizacją biosu? Czy muszę to dokupić bo podpowiada mi konfigurato5r i jest w ofercie sklepu.
pozdrawiam


Bios nie jest potrzebny do tego procka. Ale mam zastrzeżenia co do zestawu po co takie mobo skoro można brać o prawie 100zł taniej dsh3 i dołożyć do kolejnych 8gb, które bardziej Ci się przyda. Dysk już lepiej brać pny cs3030 lub sx8200pro znacznie lepsza wydajność za nie wiele większą cenę. Obudowa 10zl więcej i masz szybke. Co do procka ok, natomiast można byłoby coś złożyć na r5 2600 plus jakas używana grafika, bo więcej rdzeni Ci się też przyda. Tymbardziej gdzie r5 2600 można trafić poniżej 500zl na promocji.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych