Forum PCLab.pl: Komputer nie widzi routera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer nie widzi routera Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   boogieman666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 15 Kwi 16

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 01:08

Witam.
Z góry przepraszam, nie byłem pewien czy to dobry dział, jeśli nie to proszę o przeniesienie

Problem już pojawił mi się kilka razy, ale za każdym razem po najdłużej 2, 3 godzinach znikał. Otóż nie działa mi internet w komputerze - neostrada po kablu. Łączy się, na routerze świecą wszystkie diody, po wi-fi też działa, bo mam internet zarówno w telefonie, jak i w laptopie i w obu urządzeniach mogę się zalogować do routera, w stacjonarnym niestety nie. Wyświetla po prostu "Nie odnaleziono serwera". W połączeniach sieciowych, klikając na te połączenie, adres IP, oraz maska są.

Co do tej pory zrobiłem:
-wyłączałem antywirusa, firewalla
-próbowałem innym kablem ethernet
-przywracanie systemu
-przepisywałem ręcznie z ustawień routera na laptopie (oczywiście z tego routera, z którym łączy się PC) adres IP, dns, maskę etc.
-resetowałem router (zarówno przyciskiem jak i wyjęciem wtyczki z gniazdka na kilka sekund)
-resetowałem komputer
-w połączeniu sieciowym klikam na "napraw" od razu staje na "odnawianie adresu IP", po czym wywala, że nie można odnowić.
-wpisywałem w cmd ipconfig /flushdns
-pingowanie rówież nie działa
-wpisywałem ipconfig /release (wszędzie pokazuje 0.0.0.0) , oraz /renew (wystąpił błąd podczas odnawiania...nie można skontaktować się z serwerem DHCP)

Nic nie zmieniałem, nie instalowałem, stało się to nagle prawdopodobnie po automatycznym zresetowaniu się routera, ostatnie 3 razy gdy problem wystąpił też było to w tym momencie, zwykle po prostu łączy się na nowo i wszystko działa, ale te kilka razy zdarzył się właśnie powyższy problem. Aha, router to ZTE ZXV10 W300.

Pozdrawiam serdecznie, oraz proszę o pomoc.

Ten post był edytowany przez boogieman666 dnia: 21 Wrzesień 2019 - 01:16


#2 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11590
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 21:44

spróbuj ping do bramki w ruterze (bramka jednakowa dla wszystkich urządzeń)

spinguj też komputer, czyli 127.0.0.1

gdyby był jakiś problem protokoły tcpip niewłaściwie zainstalowane

sprawdź ustawienia rutera np z telefonu

sprawdź usługę klient dhcp w usługach, czy start automatyczny; tak samo klient dns

#3 Użytkownik jest niedostępny   boogieman666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 15 Kwi 16

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 01:00

Zaskoczyło, nie wiem czy samo z siebie, czy po ponownym uruchomieniu usługi dhcp. Na telefonie w ustawieniach routera wszystko było dobrze. Połączyłem się telefonem z działającym tym właśnie wifi z komputerem przez usb, utworzyłem sieć i działało. W panelu sterowania przy tym połączeniu pisało "przypisany przez dhcp", a przy tym po kablu "automatyczny adres prywatny". Po jakimś czasie spróbowałem jeszcze raz wyjąć wtyczkę od routera i tym razem po zresetowaniu od razu zaskoczył. Mogła to być wina routera? Ma już blisko 9/10 lat. Na pewno powodem nie była jakaś zmiana w systemie, bo przy trzech poprzednich razach też nic nie było zmieniane i też nie mógł się połączyć bezpośrednio po automatycznym resecie - w neostradzie samo co jakiś czas odnawia IP. Więc wydaje mi się, że wina leży po stronie routera, ale czy wtedy wi-fi działałoby bez zarzutu?
W każdym razie wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Ten post był edytowany przez boogieman666 dnia: 22 Wrzesień 2019 - 01:04


#4 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11590
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 17:34

oczywiście, wifi ma oddzielną kartę i oddzielną konfigurację, itp; rzeczywiście chyba ustawienia lan w ruterze

#5 Użytkownik jest niedostępny   boogieman666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 15 Kwi 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 14:12

Niestety problem właśnie znów wystąpił, jedyne co to nie łączy w połączeniach sieciowych, tylko pisze "ograniczenie lub brak łączności". W ustawieniach LAN DHCP jest włączone, resetowanie zarówno tutaj, jak i usługi nie pomaga.

EDIT: wypadła mi z głowy jedna rzecz - jakieś 2 miesiące temu router "wybuchł". Włącznik osmalony jest na czarno, początkowo myślałem, że cały się spalił, jednak po jakimś czasie zaskoczył. Przed, czyli od ~2-3 miesięcy wstecz, zaczął wydobywać z siebie jakby "skwierczenie" podobne do jakiejś cykady :D Mam 3,5km do centrali, więc prędkość zawsze była słabiutka, jednak nie używam internetu na tyle, by było mi niezbędne więcej, niż te 4-5 mbps. Internet działał na nich stabilnie, jednak ciągle obcinało go do nawet 2. Na jakiś czas przed tym wybuchem prędkość obcięło aż do 1536 kbps i od tej pory ani drgnie, co też nigdy się nie zdarzało, bo maksymalnie po tygodniu, rzadziej dwóch, z powrotem przywracało prędkość, czasem nawet do 6-10 mbps (po czym obcinało ją do stabilnych 4 i mimo, że internet się nie resetował DLM ciął dalej, nigdy jednak do tak niskiej prędkości). Czy router również może ograniczać prędkość/stabilność? 8-9 letniemu routerowi raczej należała by się już zmiana, co sądzicie?

Co do pierwotnego problemu, to znów po którymś resecie routera i komputera zaskakuje, jednak chciałbym wiedzieć, czy da się zrobić coś, żeby uruchomić połączenie od razu, zamiast czekać nawet do następnego dnia.

Załączam jeszcze statystyki ADSL,
Pozdrawiam.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez boogieman666 dnia: 27 Wrzesień 2019 - 23:14


#6 Użytkownik jest niedostępny   boogieman666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 15 Kwi 16

Napisany 14 Październik 2019 - 00:08

Czy istnieje możliwość, że problem leży po stronie dostawcy, podczas gdy wi-fi działa? Akurat jak wczoraj znowu nie chciało się połączyć zadzwoniłem na infolinię i automat powiedział, że w tym dniu mogą występować problemy z dostępem do internetu stacjonarnego. W dodatku problem sam po którymś resecie routera znika, raz szybciej, raz nawet po ponad dniu. Ponadto już od dłuższego czasu po obcięciu przez DLM prędkości do załosnych 1,5mbps, nie przywraca na nowo tych 6, czy 5, jak to zwykle bywało (do centrali jest ponad 3km, ale linia jest dosyć nowa). Korzystam w tym momencie z podpiętego telefonu (jako "router USB") z działającym wi-fi do komputera na którym występuje problem, więc nie jest to sprawa życia i śmierci, ale jednak chcę się dowiedzieć, gdzie tkwi problem. Kombinując z ustawieniami, jakie tylko znalazłem w tematach o identycznym problemie wykorzystałem już wszystkie, więc najprawdopodobniej winny jest dostawca, albo router. Jak Wy sądzicie? Akurat nie mam innego routera, żeby podpiąć do niego kabel sieciowy i sprawdzić, a nowego nie chcę kupować nie mając pewności, że obecny jest wadliwy. Technik też odpada, bo jak dotąd problem nie trwał dłużej niż jakieś 36h, więc zanim by zarejestrowali usterkę i wysłali technika, to również najprawdopodobniej już sam by się naprawił.

Ten post był edytowany przez boogieman666 dnia: 14 Październik 2019 - 00:17


#7 Użytkownik jest niedostępny   Karlos1970 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pn, 14 Paź 19

Napisany 14 Październik 2019 - 20:44

Powinieneś jak najszybciej zmienić router ponieważ jesteś krok od pożaru. Próbowałeś podłączyć inny test router czy problem nadal występuje?

#8 Użytkownik jest niedostępny   boogieman666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 15 Kwi 16

Napisany 15 Październik 2019 - 01:07

Próbowałem podłączyć jakiś mój stary router jeszcze sprzed neostrady, ale też od orange. Ten model to MV410R, w przeciwieństwie do obecnego, po podłączeniu nie łączył się wcale, tzn. dioda ethernet nie świeciła się, nie wiem czy w ogóle nadaje się on do neo? Nie mogłem wejść i skonfigurować ustawień. Co do obecnego, do masz na myśli to "spięcie" o którym pisałem? Router wydawał piszczący/skrzeczący dźwięk (raz głośniej, raz mniej) już 2-3 miesiące wcześniej. Po tym incydencie z "wybuchem" na początku w ogóle nie chciał się włączyć, po 15minutach zaświecił się przycisk power, ale nie próbował łączyć się, tylko ciągle świecił jedną diodą. Dopiero podmieniłem zasilacz od tego starego, podotykałem lekko ten osmalony przycisk POWER i zaskoczył, więc może zasilacz tamtym razem zawinił? Była to jakoś druga połowa lipca i jak do tej pory nic się z nim podobnego nie działo, ale skoro twierdzisz, że jest ryzyko pożaru, to jutro udam się po nowy/pożyczę router i zobaczymy. Jeśli problem będzie się powtarzał, to będę męczył BOK.
Dzięki i pozdrawiam.

Ten post był edytowany przez boogieman666 dnia: 15 Październik 2019 - 01:13


#9 Użytkownik jest niedostępny   boogieman666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 15 Kwi 16

Napisany 06 Grudzień 2019 - 01:07

Odświeżam temat, od ponad miesiąca nie łączy już wcale. To znaczy łączy tak samo jak wcześniej i wifi działa, tyle że nie naprawia się sam po jakimś czasie. Tak jak pisałem wcześniej próbując przycisku "napraw" pisze, że nie można odnowić adresu IP, po komendzie ipconfig /release wyskakuje "wystąpił błąd podczas odnawiania interfejsu połączenie lokalne: nie można skontaktować się z serwerem DHCP.
W międzyczasie oprócz wszystkiego opisanego wyżej sprawdziłem na nowej, zewnętrznej karcie sieciowej, oraz innym routerze, nic się nie zmienia, a drugi router nie łączy wcale (nie świeci dioda internet). DHCP jest włączone, próbowałem wyłączać i włączać. W biurze obsługi mówią, że u nich działa wszystko dobrze, więc technik odpada.

Ten post był edytowany przez boogieman666 dnia: 08 Grudzień 2019 - 23:47


#10 Użytkownik jest niedostępny   boogieman666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 15 Kwi 16

Napisany 27 Grudzień 2019 - 02:49

Zobacz postKarlos1970, o 14 Październik 2019 - 20:44, napisał(a):

Powinieneś jak najszybciej zmienić router ponieważ jesteś krok od pożaru. Próbowałeś podłączyć inny test router czy problem nadal występuje?

Może nie "krok", ale miałeś rację, router kilka dni temu spalił się, na szczęście byłem blisko i na nim samym się skończyło. Po wymianie na nowy problem zniknął. Temat do zamknięcia.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych