Forum PCLab.pl: Jaki ram do (mam nadzieję) Ryzen 3XXX? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki ram do (mam nadzieję) Ryzen 3XXX? 2x16GB

#1 Użytkownik jest niedostępny   Harddrinkingman 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 668
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 13

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 10:06

Jaki ram 32GB w dualu do Ryzen 3xxx w budżecie do 800 PLN możecie mi polecić? Obecne mobo oraz CPU w sygnaturze. Ryzen 3xxx będzie kiedy sk**wiałe MSI wypuści w końcu normalny bios. Wstępnie zdecydowałem się na Patriot 32GB 3200MHz Viper Steel CL16 (2x16GB). Ktoś ma? Polecacie? Odradzacie? Jakieś alternatywy? Czy Xtreem to dobre miejsce do dokonania zakupu czy raczej szukać gdzie indziej?

#2 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2596
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 13:02

Popatrz na cruciale 3000mhz cl15 albo 3200cl16 , wersja 2x16 też się bardzo dobrze kręci . Do 800zl powinieneś znaleźć.
Co do sklepu , kupowałem tam ryzena i cruciale, poza tym, że czas realizacji jest dłuższy niż np w xkom to nie mam zastrzeżeń. Nie wiem jak wychodzi jeśli chodzi o zwrot / gwarancję bo na szczęście nie miałem przyjemności korzystać z reklamacji.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Harddrinkingman 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 668
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 13

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 15:51

Obawiam się trochę tych Cruciali przy moim obecnym złomie. 3000 cl15 czy też 3200 cl16 (32GB Ballistic LT)? Czy może jest to bez znaczenia? Realne na takim zestawie 3600 cl16 2t? Niekoniecznie mam tu na myśli mój obecny konfig.

#4 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2596
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 15:56

Nie masz co się ich obawiać, z "tanich" są to najlepsze ramy do podkręcania . Widzę , że masz Apu , więc nie wiem jak się zachowają, ale na moje 3200cl16 powinny odpalić na tym configu , jak dobrze pójdzie to 3400mhz cl16/14 . Na ryzenie 3xxx powinny iść na 3600mhz+ . U mnie 2 zestawy cruciali ballistix sport lt z ryzenem 1600 , szły na 3600mhz , te z sygnaturki na cl14 , szare 3000mhz cl15 na cl16 przy 1.37v .
Teraz mam ustawione na ryzenie 3600, 3666mhz cl16 cr1 gear down mode off , ale mam problem z ustabilizowaniem szyny FCLK, bo ram chce wyżej iść. Pc się uruchamia z ramem 4400mhz cl18 1.45v (oczywiście mowa o ballistixach) . Z resztą odwiedź temat hynix cjr / micron E-die (w crucialach są takie kości) , przeglądnij ostatnie parę stron z wynikami kolegów to się do nich przekonasz :).

Ten post był edytowany przez novi dnia: 22 Wrzesień 2019 - 15:59


#5 Użytkownik jest niedostępny   Harddrinkingman 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 668
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 13

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 16:28

Czyli rozumiem, że 3000/cl15 i 3200/cl16 to to samo. Głupie pytanie ale wolę się upewnić - kolor radiatora również nic nie zmienia w tym zakresie? Na ten moment mam APU i czekam na bios od MSI. Mógłbym zmienić mobo na x570 ale to generuje pewne problemy:
- nie wystarczy mi pieniędzy na 3700x/32GB/x570
- moje APU nie działa na X570 wiec opcja kupna ramu plus mobo (bez CPU) nie przejdzie
- wiatraka na mobasie "nie zniesę" a pasywne mobo widziałem za grubo ponad 2k (to nie na moją kieszeń niestety)

Zakładam, że te Cruciale wejdą pod Grandisa, chociaż dziad jest zrotowany o 90 stopni z uwagi na dokupiony kit montażowy do AM4.

#6 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2596
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 16:51

Tak, 3000mhz cl15 i 3200mhz cl16 są na identycznych kościach , tak samo kolor czy czerwone czy szare nie mają wpływu. Nie wiem jaka reguła jest jeśli chodzi o możliwości podkręcania, jest plotka , że moduły 3200cl16 są trochę lepszej jakości i oferują lepszy potencjał, ale nie jest to w żaden sposób potwierdzone.

-Dokładnie zakup x570 generuję dodatkowe koszta , ja niestety miałem pecha , b450 tomahawk nie działał w pełni poprawnie z ryzenem 3600, a gigabyte b450m ds3h , padła po 4 uruchomieniach , nie wyrobiłem i kupiłem x570, na razie problemów brak.
- wiatrak na mobasie, dla mnie jakby nie istniał , nie słychać go , więc czy jest, czy go nie ma , to nic nie robi, chyba testerzy narobili największego szumu z tymi śmigłowcami , bo w rzeczywistości pracuję z głośnością porównywalną do wentylatora w obudowie. Nie piszczy, nie emituję jakiegoś dziwnego dźwięku- po prostu jakby go nie było.

Te cruciale są chyba jednymi z najniższych pamięci , u mnie bez problemu wchodzą pod noctue, jest jeszcze z 1cm zapasu .
Miałem ją obróconą o 180* bo miałem problemy z temperaturami , moduł ram w drugim slocie był schowany pod radiatorem chłodzenia, i luz był :).

#7 Użytkownik jest niedostępny   Harddrinkingman 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 668
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 13

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 19:32

Ramy zamówione (32/3200/16). Możesz rozwinąć kwestię Tomahawka i problemów z R3600? Jakiego typu to były problemy? Zakładam, że bios regularny (w sensie nie beta). Coś czuję, że bez nowego mobo się jednak nie obejdzie...

#8 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2596
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 19:47

Więc zacznę od początku.
Zakupiłem ryzena 3600, zamontowałem go na tomahawka . Ram nie chciał się kręcić wyżej niż 3566mhz (myślałem, że to wina płyty, ale na x570 jak się okazało mam tak samo). Jak ustawiłem na b450 ram wyżej niż 3533mhz (stabilne było 3400mhz) , to komputer raz się włączał raz nie . Poza tym , przez 2 tygodnie komputer działał wzorowo .
Po 2 tygodniach, nagle magicznie pojawiły się zakłócenia dźwięku i karty graficznej (artefakty) . Szczerze , nic nie wgrywałem/aktualizowałem nie zmieniałem sterowników, windows update wstrzymany. Po zamontowaniu ryzena 1600 na tej płycie, z tym samym windowsem itp itd problem znikał , więc stwierdziłem, że jest to wina płyty głównej.

Zakupiłem gigabyte b450m ds3h, który padł po jednym dniu, kombinowałem na lewo i prawo by ją uruchomić- się nie udało , w akcie desperacji zakupiłem x570.
'X570 śmigał idealnie, aż do dziś , znowu pojawił się problem z oc ramu , wczorajsze ustawienie już mi nie działa, a zrobiłem tylko aktualizację windowsa z 1709 (instalka na pendrive) do najnowszego . Ram zaczął działać tylko na xmp . Właśnie za chwilę idę zagrać w grę/ posłuchać muzyki , czy nie pojawiły się przypadkiem te same zakłócenia , co miałem na tomahawku , jak się pojawiły tzn , że tomahawk śmigał u mnie bardzo dobrze, a za wszelkie problemy odpowiedzialny był windows. Ale to dopiero za jakiś czas dam znać .

Edit. Jednak nie posiadam tych zakłóceń co na tomahawku, więc to raczej nie wina windowsa.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 22 Wrzesień 2019 - 20:09


#9 Użytkownik jest niedostępny   Harddrinkingman 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 668
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 13

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 20:44

Dzięki za info. Poczekam na ramy, zobaczę czy nie będę się musiał znowu kopać z tym MSI celem uzyskania stabilności. W sumie nie mam pewności czy do mojej mobo wyjdzie jakiś bios oprócz tej bety, która wisi na stronie MSI bodajże od lipca. Zapewne kupię Ryzena 3xxx, prawdopodobnie będą problemy na beta biosie i skończy się to zakupem x570. Pożyjemy zobaczymy. Odezwę się najpóźniej jak ramy przyjdą.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Harddrinkingman 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 668
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 13

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 11:31

Ram przyszedł. Komp nie wstaje ani z nowym ramem ani ze starym w takim sensie, że nie ma obrazu wiatraki się kręcą. Wszystko odłączone dyski grafa ito. Reset biosu baterią czy tam śrubokrętem nic nie zmienia. Pisałem już, że MSI to je*ane g*wno? Chyba już zdążyłem zapomnieć jakie cyrki potrafi odwalać ten mobas. Co robić?
Edit: wstał jakoś - chyba zmienił się kierunek wiatru na podkarpaciu albo nie wiem co:P

Ten post był edytowany przez Harddrinkingman dnia: 24 Wrzesień 2019 - 13:59


#11 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14822
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 15:20

Zobacz postHarddrinkingman, o 24 Wrzesień 2019 - 12:31, napisał(a):

Ram przyszedł. Komp nie wstaje ani z nowym ramem ani ze starym w takim sensie, że nie ma obrazu wiatraki się kręcą. Wszystko odłączone dyski grafa ito. Reset biosu baterią czy tam śrubokrętem nic nie zmienia. Pisałem już, że MSI to je*ane g*wno? Chyba już zdążyłem zapomnieć jakie cyrki potrafi odwalać ten mobas. Co robić?
Edit: wstał jakoś - chyba zmienił się kierunek wiatru na podkarpaciu albo nie wiem co:P


A monitor bez wsadzonego GPU gdzie podpinasz? Do płyty?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Harddrinkingman 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 668
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 13

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 15:37

Tak do płyty, nie ma innej opcji po wyjęciu grafy. Komp wstał ale w sumie nie mam pojęcia dlaczego i co się do tego mogło przyczynić. Ramy udało mi się odpalić na 3666 cl 16 1T i nawet na tym chwilę pograć. Po wczytaniu profilu XMP 3200 cl 16 2t rozpoczął się Meksyk. Ram nie chce wstać na 3400 cl16 na 2t. Jeśli chodzi o CR to np w biosie widnieje 2 a w rzeczywistości jest 1 lub odwrotnie. Zmiana samego CR nieważne, w którą stronę powoduje, że sprzęt się nie uruchamia. Brak słów oraz czeski film obyczajowy. W sumie cieszę się, że mam obraz przy ustawieniu ramu z XMP. Chyba nie będę się bawił w OC bo to jest kwestia mieć kompa na chodzie czy też nie. Rozważam kupno b450 od Asusa/Gigabyte ale chyba lepiej kupić od razu x570 z R3000 (nie mam na ten moment na to siana).

#13 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14822
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 16:04

Ram 1T zaskoczy Ci na Auto albo GearDown Mode. W MSI chyba sporo biosów tak ma. Jakby kolejność w menu pomylili.

Bios zresetowałeś zworką przed montażem CPU? To taka podstawa

Mniejsza w to jak już działa. Jeżeli chcesz podkręcać ram to z programem Ryzen Master to zrób. On tam poda Ci sugerowane napięcia, Ohmy plus oczywiście wszystkie timingi. Kwestia tylko wpierw wyklikać posiadany sprzęt i docelowe zegary pamięci, a później to przepisać do BIOSu.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Harddrinkingman 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 668
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 13

Napisany 25 Wrzesień 2019 - 05:49

Ale ja na ten moment CPU nie wymieniałem.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych