Forum PCLab.pl: Komputer nie bootuje systemu z pendrive - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer nie bootuje systemu z pendrive Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   sefjal 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Nd, 22 Wrz 19

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 11:49

Hej, mam problem z reinstalacją systemu (Windows 7 Home Premium 32-bit). Wiem, że temat był poruszany, jednak nie znalazłam rozwiązania problemu. Mam stary komputer, model płyty głównej Gigabite S Series Motherboard. Dawniej formatowałam bez problemu z płyty, jednak obecnie napęd nie działa. Jeżeli otworzę go mechanicznie, gdy komputer jest wyłączony (wciskając spinacz w mały przycisk pod napędem), to po starcie systemu zamyka się, dioda się świeci i płyta się kręci, ale po chwili przestaje działać, przycisk nie działa, zatrzymuje się i dioda przestaje się świecić. Tym samym zostałam zmuszona do instalacji systemu z pendrive. Pendrive wpinam z tyłu komputera. Najpierw próbowałam utworzyć bootowalnego pendrive przy pomocy programu Windows 7, następnie po serii niepowodzeń użyłam programu Rufus. Problem w tym, że ani w Boot Menu, ani w BIOSIE nie jest widoczny pendrive. Po włączeniu komputera wszystko wygląda jak powinno, działa też instalator systemu Windows, jednak mi zależy na uprzednim sformatowaniu dysków. Próbowałam z dwoma różnymi pendrive, nagrywałam różnymi wersjami programu Rufus, zaznaczałam tam także opcję "dodaj łatkę dla starych BIOSów". W Boot Menu mam następujące opcje:

Floppy
LS120
Hard Disk
CDROM
ZIP
USB-FDD
USB-ZIP
USB-CDROM
USB-HDD
Legacy LAN

Probowałam uruchomić każdą opcję, zmieniałam także bootowanie w BIOSie, jednak bezskutecznie - system normalnie się włącza. W ustawieniach BIOS "Legacy USB storage detect" mam zezwolone. Czytałam o zmianie Secure Boot w BIOSie, jednak nie znalazłam u siebie takiej opcji, jedynie wyżej wymienioną. Czytałam też, że przy nagrywaniu obrazu programem Rufus powinien być system plików Fat32 - jednak gdy wybieram obraz ISO wyskakuje błąd, że musi być system NFTS. Schemat partycjonowania MBR (nie ma innej opcji).
Spędziłam już wiele godzin próbując rozwiązać ten problem i spróbowałam każdego proponowanego rozwiązania, które znalazłam na różnych forach. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Ten post był edytowany przez sefjal dnia: 22 Wrzesień 2019 - 11:50


#2 Użytkownik jest niedostępny   Marynarz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 704
  • Dołączył: Pn, 19 Lip 10

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 12:41

Najnowszy Rufus?
Na pewno dobry obraz systemu?
Inny pendrive? Często się okazuje że stary pen powoli umiera.

Boot typu USB-HDD i raczej tylko w porcie USB z tyłu komputera (tych wyprowadzonych z płyty głównej). Na starych komputerach tak bywa.

Ten post był edytowany przez Marynarz dnia: 22 Wrzesień 2019 - 12:41


#3 Użytkownik jest niedostępny   sefjal 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Nd, 22 Wrz 19

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 12:43

Próbowałam różne wersje Rufusa (najnowszą, chyba 3.5 i 2.10, takie jakie były często w tutorialach i dodatkowo w najnowszej wersji nie było opcji z łatką dla starych BIOSów). Jak pisałam, próbowałam na dwóch różnych pendrive i używam portu z tyłu komputera. Załączam jeszcze zdjęcia BIOS.
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   Marynarz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 704
  • Dołączył: Pn, 19 Lip 10

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 13:59

Ja bym jeszcze włączył USB Mouse i Keyboard w BIOS.

Jak dasz F12 w czasie bootowania to pokazuje na liście że wykrywa pendrive? (może być F11 albo F inny od Boot Menu)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Puma 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 447
  • Dołączył: So, 27 Mar 04

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 14:10

Cytuj

Jeżeli otworzę go mechanicznie, gdy komputer jest wyłączony (wciskając spinacz w mały przycisk pod napędem), to po starcie systemu zamyka się, dioda się świeci i płyta się kręci, ale po chwili przestaje działać, przycisk nie działa, zatrzymuje się i dioda przestaje się świecić.

Ten opis przypomina mi moje "przygody".
Kupiłem nowy komputer i tak się działo, komputer poszedł do reklamacji.

Nie wiem dokładnie co było, o ile pamiętam to jakiś kabel był luźny.

Ten post był edytowany przez Puma dnia: 22 Wrzesień 2019 - 14:17


#6 Użytkownik jest niedostępny   sefjal 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Nd, 22 Wrz 19

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 15:06

Marynarz, w Boot Menu jest to samo.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Marynarz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 704
  • Dołączył: Pn, 19 Lip 10

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 18:08

Chodzi mi o takie dodatkowe boot menu niezależne od kolejności ustawienia w BIOS:
https://www.deskdeco...-the-boot-menu/

#8 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11435
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 19:20

chyba nie ma związku, te biosy z opcją usb-hdd trudno bootują z usb, jeśli w ogóle - chyba? bios traktuje pena jak hdd i próbuje bootować z jego 63 sektora, jak z hdd i jak w xp, a nowe programy do usb zapisują kod startowy mbr na sektorze 1024, jak w od visty - po prostu bios nie ładuje wtedy tego sektora, i nic nie da się zrobić - trzeba by znależć program, który zapisze kod startowy na 63 sektorze, jak dla xp - takie programy były chyba? dla xp, ale rufus zdecydowanie zbyt młody, chyba gdzieś od 2010, a wtedy już był 7

jeśli 7 działa albo użyj programiku plop - to menedzer rozruchu, który może wystartuje pena - piszę może, bo ma własne sterowniki usb, ale tez podobno działa kapryśnie, i często nie znajduje kodów startowych - albo spróbuj zainstlować z systemu - z systemu normalnie działa tylko aktualizacja, nie czysta instalacja, ale podobno czysta instalacja jest do wyboru, jeśli wystartuje się setup.exe nie z samego pena, ale z folderu sources - jest tam 2 mały setup.exe, i w nim opcja zainstaluj jest podobno normalnie do kliknięcia, nie wyszarzona; czyli włóż normalnie pena, jeśli wystartuje z autorun zakończ, potem kliknij na nim prawym i otwórz, albo lepiej eksploruj, wyswietlą się foldery, wejdź do sources, znajdź setup.exe, i 2 klik; czy wtedy można z takiej instalacji np sformatować c nie wiem, raczej nie, zainstaluj na innej partycji, jeśli niewygodne możesz potem spróbować przenieść na stare c, np przez klonowanie, itp; jeśliby zainstalował się na innej partycji w żadnym wypadku nie formatuj starego c, bo stamtąd będzie startował także nowy 7, nie utworzy nowego bootloadera, tylko dopisze się do starego na c - ale to wszystko można potem skorygować, jeśliby zależało ci, żeby nowy był na starym c, itp

c fat32 czy ntfs wszystko nie ma najmniejszego związku

radziłbym spróbować plop, jeśli zależy ci na czystej instalacji, tzn sformatowaniu c i zainstalowaniu na czysto, jeśli nie jak napisałem zainstaluj z systemu na innej partycji - skąd startuje 7 nie takie ważne, i zresztą potem można przenieść (ale trudne i ryzykowne, jeśli i cd i pen nie bootuje)

ps - z tych samym względów plop ryzykowny - nadpisuje kody startowe 7 i startuje zamiast bootloadera 7, oferując min boot z usb - bez płytki albo pena do przywrócenia kodów 7 jeśli plop coś popsuje w ogóle komputer na złom; ale raczej pewny program, jeśli nawet nie zabootuje pena po deinstalacji przywróci automatycznie kody 7

ps2 - spróbuj zrobić pena ratunkowego 7, robi się tam gdzie kopie systemu, centrum zabezpieczeń, cos takiego - i sprawdż, czy ten pen zabootuje - jeśli nie jak napisałem problem sektora z kodem startowym na penie; gdyby pen bootował możesz z niego wystartować instalatora z 2 pena; ewentualnie nawet możesz mieć ratunkowy, i instalator na tym samym penie, nie powinny sobie przeszkadzać

ps3 - pena możesz podejrzeć programem HxD - pokaże wszystkie sektory pena i co na nich jest - jeśli kod startowy, tzn np komunikaty błędów bootloadera nie znaleziono bootmgr, itd, będzie na sektorze 1024 chyba problem jak napisałem; kod będzie na samym początku, jeśli załadujesz partycję pena, tzn pen wg litery, jeśli załadujesz pena jako dysk wymienny zacznie od sektora 0, nie 1024

ps4 - ponadto opcja z plopem jednorazowa - jeśli wystartuje instalatora instalator usunie go z dysku, i jeśli potem z instalacją coś nie tak, nie da się już praktycznie nic zrobić - w sumie najbezpieczniejsza opcja instalacji na innej partycji z systemu (jeśli będzie, bo czytałem dość dwano, i nie jestem całkowicie pewien, czy będzie w 7 - na pewno w 8 i 10)

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 22 Wrzesień 2019 - 20:02


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych