Forum PCLab.pl: Problemy po podkręcaniu procesora. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemy po podkręcaniu procesora.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Brekson 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wt, 23 Lip 19

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 17:16

Witam pierwszy raz podkręcałem procesor lecz poszło coś nie tak bo grając w grę która jest bardziej oparta na procesorze są chwilowe ścinki i nagle zatnie się i gra crashuje dodam że przed OC nie było takich problemów..
Testowałem procesor po OC w CineBench temperatura maksymalna jaką zaobserwowałem to 72c

Podam dokładnie co zmieniłem w biosie:

Enhanced Multi-Core Performance - Disabled
CPU Clock Ratio - 49
Intel® Turbo Boost Technology - Enabled
Intel® Speed Shift Technology - Disabled
CPU Enhanced Halt(C1E) - Disabled
C3 State Support - Disabled
C6/C7 State Support - Disabled
C8 State Support - Disabled
C10 State Support - Disabled
CPU EIST Function - Disabled
AVX OFFset - Auto
Package Power Limit1 -TDP (Watts) - 4090
Package Power Limit2 (Watts) - 4090
Platform Power Limit1 (Watts) - 4090
Platform Power Limit2 (Watts) - 4090
Core Current Limit(AMPS) - 255
CPU Vcore Loadline Calibration - Turbo
CPU Vcore 1.300v
CPU VCCIO - 1.150v
CPU System Agent Voltage - 1.150v

Podzespoły:
Procesor: Intel Core i7 9700k Coffe Lake
Płyta Główna: Gigabyte Aours Master Z390
Ram: G.Skill 16 gb 3200 cl 16
Zasilacz: SeaSonic Focus Plus Gold 750W (SSR-750FX)

Wersja Biosu F9

Zdjęcia:
https://ibb.co/Vq0TMBL
https://ibb.co/1619x7X
https://ibb.co/QM4KS0R
https://ibb.co/7gkqC2g

#2 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2089
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 17:37

Jak bardzo podkręciłeś procesor (widze na screenie co pokazuje program-nie wiem jaka jest defaultowa wartość tego Intela)?. Może po prostu troche za mocno.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Brekson 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wt, 23 Lip 19

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 17:39

Zobacz postFlik, o 24 Wrzesień 2019 - 17:37, napisał(a):

Jak bardzo podkręciłeś procesor (widze na screenie co pokazuje program-nie wiem jaka jest defaultowa wartość tego Intela)?. Może po prostu troche za mocno.


Fabryczna to 3.60 GHz a podkręcony jest do 4.90 GHz

#4 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2089
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 18:02

No to zejdź troszeczke w dół i obserwuj jak będzie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Brekson 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wt, 23 Lip 19

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 18:16

Zobacz postFlik, o 24 Wrzesień 2019 - 18:02, napisał(a):

No to zejdź troszeczke w dół i obserwuj jak będzie.

Problem najwidoczniej rozwiązany.. w opcjach rozruchu miałem ustawione 8 procesorów odznaczyłem to i jak na razie działa gra nie crashuje jak i nie ma chwilowych ścinek gry.

#6 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18543
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 00:59

1.3 Vcore ?
im niżej, tym niższe temperatury przy zachowaniu stabilności.

#7 Użytkownik jest niedostępny   rager84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 211
  • Dołączył: Nd, 28 Paź 07

Napisany 23 Październik 2019 - 23:38

Zobacz postBrekson, o 24 Wrzesień 2019 - 19:16, napisał(a):

w opcjach rozruchu miałem ustawione 8 procesorów odznaczyłem to i jak na razie działa
co masz na myśli?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych