Skocz do zawartości
Gambari

RTX 2060 vs GTX 1070

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, co proponujecie wybrac jeżeli chodzi o zakup tych dwóch kart ? Którą wybrać ? Patrzyłem kilka testów na Youtube i jest jakieś 10 klatek różnicy między nimi tylko oczywiście na + dla RTX aczkolwiek kwota też jest o wiele większa, jakie są wasze zdania ;) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj resztę konfiguracji i w jakiej rozdzielczości grasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor - AMD Ryzen 5 2600

Płyta - B450 Aourus Elite

RAM 16GB od Gskilla' 2666mhz.

Zasilacz - Thermaltake 500W

a rozdzielczość to różnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jakie dodatkowe kryteria zakupu bo używany gtx 1070 chodzi za około 1100 zł, gdy rtx nowy to koszt 1470 zł, przeglądałem tak na szybko. Te 10 klatek możesz dostać z wymiany ramu i podkręcenia go a to sie zamyka w dopłacie około 50 zł, no chyba że obecne się kręcą to nawet bez tego się obejdzie. Procek sobie poradzi, ale osobiście ja bym się skłaniał ku gtx pewnie też dlatego że nigdy nie miałem problemu z kupnem używanych części do pc.

Po prostu około 10 klatek nie jest warte tych pieniędzy, chyba że grasz 1440p to wtedy opcja rtx

Edytowane przez Strato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niegram w 1440p ani nie używam ray tracingu ;p Grafiką będzie pracować na grach typu PUBG czy Forza Horizon 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą jak znaleźć dobrą 1070 ;) ? Mógłby mi ktoś pomóc ze znalazieniem takowej ;p ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jakie dodatkowe kryteria zakupu bo używany gtx 1070 chodzi za około 1100 zł, gdy rtx nowy to koszt 1470 zł, przeglądałem tak na szybko. Te 10 klatek możesz dostać z wymiany ramu i podkręcenia go a to sie zamyka w dopłacie około 50 zł, no chyba że obecne się kręcą to nawet bez tego się obejdzie. Procek sobie poradzi, ale osobiście ja bym się skłaniał ku gtx pewnie też dlatego że nigdy nie miałem problemu z kupnem używanych części do pc.

Po prostu około 10 klatek nie jest warte tych pieniędzy, chyba że grasz 1440p to wtedy opcja rtx

rtx 2060 to wydajnosc gtx 1080 a po nowych sterach w niektorych grach jeszcze wydajniej. 1100zl na gtx 1070 to smiech :lol2:

Swoją drogą jak znaleźć dobrą 1070 ;) ? Mógłby mi ktoś pomóc ze znalazieniem takowej ;p ?

Bierz nowa rtx a nie te trupy z koparek. do tego dostaniesz gierke ktora opchniesz za 100-150zl CODa nowego. karta nowa z GW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz szukac z GW za 800zl ale nie za 1100zl a i tak 90% to z koparek. Dobra to taka kiedy masz do karty paragon z normalnego znanego duzego sklepu ale watpie zebys taka znalazl.

W wiesku roznica spora bo prawie 20fps, gra siedzi mocno na samym gpu, inne gry widac botelnecka i twoj porcesor nie wycisnie wszystkiego z tej karty a juz napewno nie z ramami 2666. Ale popatrz jaka roznica w F1, 40fps ;)

Takze spokojnie bierz rtx 2060 a w przyszlosci Ryzen 3600 by sie przydal i ramy 3200Mhz.

Mala roznica fps w niektorych grach wynika z botelnecka cpu stad moze byc tylko 10fps roznicy ale wtedy karta nie leci na 100%.

https://www.youtube.com/watch?v=Kesf2b2EiE8

Edytowane przez Phoenixsuple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

1070 nie z koparek jest normalnie warta ceny, jak z koparki to oczywiście max to 900zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1070 nie z koparek jest normalnie warta ceny, jak z koparki to oczywiście max to 900zł.

Tak tak za 1100zl, chyba jakis zart, dzie za 300-400zl wiecej masz karte o wydajnosci gtx 1080 a czasem lepiej, nowa z 3letnia GW i gre warta 150zl po odsprzedazy. Niedawno nowe gtx 1070 byly po 1200zl. Z koparki czy nie to max 800zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tymi koparkami to bym nie przesadzal aż tak. Na razie nie widać wielkiej fali padajacych kart jak za czasów 8800gt. Wydajność/cena gtx1070 jest bardzo fajna. Miałem już sporo kart tej serii i prawdę mówiąc wszystkie były z koparek. Ciężko trafić cokolwiek innego. Najfajniejsze 1070 które miałem to były Msi gaming x i pality JS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

używany gtx 1070 chodzi za około 1100 zł, gdy rtx nowy to koszt 1470 zł

Ostro odleciales :D 1070 to dobra karta ale cena 1100 to jakiś żart. Skoro może kupić używaną 1070 to może kupić i używaną 2060 których nie brakuje i spokojnie kupi za 1200zł, wyższa wydajność i znacznie dłuższa gwarancja ;)

a 10 klatek w tych przedziałach to akurat bardzo dużo bo to nie są karty które robią 190 albo 200fps ;)

Edytowane przez Wu70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 1100 zł to co najwyżej 1070Ti i to z gwarą, wydajność praktycznie ta sama, chociaż 2060 chyba i tak ciut lepszy. Ogólnie to lepiej dorzucić to "parę" złotych do 2060 i masz spokój, a przy używkach to różnie bywa, czasami szkoda nerwów, lepiej wydać więcej

Edytowane przez tribal11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie trudna sztuka znaleźć, ale da się:). 1070Ti już łatwiej, bo one są stosunkowo młodsze.

Sprzedam Ci swoją za miesiąc:). Jakieś 900 - 950zł bym za nią chciał, nie jest z koparki i ma normalną gwarancję w normalnym sklepie jeszcze rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

używaną 2060 których nie brakuje i spokojnie kupi za 1200zł

Może podrzucisz jakiś link, do tej sporej ilości 2060 rtx za 1200? Na allegro najtańsza sztuka obecnie to 1300zł, z głośnym chłodzeniem.

Uwielbiam ten cennik kart używanych na forum na pclabie, nie mający nic wspólnego z rzeczywistością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może podrzucisz jakiś link, do tej sporej ilości 2060 rtx za 1200? Na allegro najtańsza sztuka obecnie to 1300zł, z głośnym chłodzeniem.

Uwielbiam ten cennik kart używanych na forum na pclabie, nie mający nic wspólnego z rzeczywistością.

teraz jest slaby okres na zakup gpu bo obce waluty poszly w gore mocno, karty sa drozsze niz byly, w szczegolnosci taki RTX 2060, jak ja kupowalem swoja to kilka dni pozniej karta poszla w gore 400zl. Wiec najelpiej czekac na promocje.

Edytowane przez Phoenixsuple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1300 się da outlet wyrwać, ale trzeba codziennie sprawdzać. 1200 to chyba w snach, albo uszkodzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem już 2x 2060 a twoje ceny ile mają wspólnego z rzeczywistością? ;) Jak ktoś kupuje używkę to nie idzie kliknąć kup teraz, wystarczy popatrzeć na licytacje i kupuje się bez problemu bo ludzie wystawiają je drogo w kup teraz.

Przykładowo teraz kończy się Palit RTX2060 GamingPro OC z długą gwarancją i nie ma chętnych za 1300, wiesz dlaczego? Bo to za drogo. Jego aukcje kończą się koło 1200 i za tyle kupiłem, używany 2 miesiące. Za ile kupiłem strixa to lepiej nie pytaj bo pomyślisz, że to alternatywna rzeczywistość

Edytowane przez Wu70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jedna karta, która obecnie jest za 1300zł, którą ty widziałeś rzekomo za 1200 to jest ta spora ilość... No faktycznie, ma to sens.

Nie wiem, o jakich moich cenach mówisz, bo żadnych nie podałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną, a dokładniej - dwie, to sam kupiłem, jak masz bana na allegro to nic nie poradzę. Właśnie się kończy licytacja palita, pewnie nie pójdzie i wróci taniej ;) Jak ktoś zainteresowany to kupi a jak ktoś nie jest zainteresowany to zawsze znajdzie sobie powód do jęczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że masz szklaną kulę, skoro wiesz, za ile będzie wystawiona karta, której nikt nie kupił. Faktycznie, super porada dla kogoś, kto szuka kartę. Lubisz sobie dodawać coś, czego nikt nie mówił, manipulujesz faktami.

Prosiłem o link do sporej ilości kart rtx 2060 za 1200, o której pisałeś (ja nie znalazłem na allegro żadnej), a ty mi mówisz, żebym spędzał całe dnie w poszukiwaniu licytacji karty i piszesz głupoty o jakimś banie (znowu sobie coś dodałeś, żeby było nie-śmiesznie).

Przez takie porady na tym forum ludzie kupują trupy pokoparkowe, byle było jak najtaniej. Bo wstyd wydać 900zł na 1070 z dobrym chłodzeniem, na gwarancji, skoro są okazje za 700zł (że bez gwarancji i głośne, to nie ważne).

Do autora postu, Gambariego:

Zastanów się, czy zależy ci na cenie, czy na gwarancji. I czy karta ma być cicha i chłodna, czy jest to dla ciebie nieistotne. Bo od tych wszystkich cech będzie zależała jej cena.

Edytowane przez tomn2o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja piszę to co widzę bo obserwowałem sporo aukcji i do tego sam kupowałem, ty na razie nie podałeś nic, jedynie szukasz czego się przyczepić bo nikt ci nie podał linka do sklepu z używanymi kartami ;)

Do tego sobie wymyśliłeś "trupy pokoparkowe" kiedy polecam taniego 2060 która nie kopała i w dodatku ma dużo dłuższą gwarancję niż stary 1070 po koparce. Brawo :D

A i taki protip: licytacje kończą się o konkretnej porze i nie trzeba na nie patrzeć "całe dnie" (znowu sobie coś dodałeś, żeby było nie-śmiesznie).

Nowe 2060 bywały po 1400-1450 więc naprawdę nie wiem co jest niesamowitego w cenie 1200 za używkę :lol2:

Edytowane przez Wu70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor postu pytał też o 1070, dlatego o niej napisałem. Pytałem cię o link do rtx 2060 za 1200zł, ja takiego nie znalazłem, ty twierdzisz, że jest tego sporo. Skoro nie ma obecnie takich kart na allegro, to po co proponujesz je autorowi postu? Bo tobie kiedyś tam się udało kupić? (skąd mam wiedzieć, czy to w ogóle prawda?) Nie widzisz różnicy między okazją (pojedynczą), a wyborem? Trzymaj parę uśmieszków, na zapas :D :D :D :D

"jedną, a dokładniej dwie"... To ile w końcu kupiłeś?

Edytowane przez tomn2o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi