Forum PCLab.pl: Hyperx Predator 3200CL16 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Hyperx Predator 3200CL16 Co wybrać w kalkulatorze

#1 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 473
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 25 Wrzesień 2019 - 13:28

No właśnie, pytanie j.w. Dokupiłem drugą parę 2x8GB. Taiphoon pokazuje, że starsze są na Hynix c-die z 4 tygodnia 2019, nowsze z 34 tygodnia 2019 na Hynix j-die. Z profilem XMP 3200CL16 wszystko działa, ale może warto by było trochę ten ram podkręcić. Niestety nie wiem jaki typ pamięci wybrać w kalkulatorze.

Ten post był edytowany przez Jenot dnia: 25 Wrzesień 2019 - 13:34


#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3865
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 08:32

Już wcześniej czytałem, że ktoś trafił j-die w tych Hyperxach (zawsze do pewnego czasu były c-die), raczej traktowałbym j-die jako nowszą wersję c-die i tak bym je traktował w kalkulatorze.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 473
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 08:55

OK, czyli mam w kalkulatorze wybrać Hynix CJR, 4 moduły, single rank? Wgrać ustawienia z taiphoona, wybrać zakładaną częstotliwość, wklepać to co wypluje kalkulator w BIOSie i teoretycznie powinno zadziałać?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6708
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 09:04

Dodaj obrazek

#5 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 473
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 09:05

Dlatego napisałem "teoretycznie powinno działać". ;)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3865
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 09:16

Powiedzmy, że tak. Przy czym pamiętaj, że kalkulator to tylko pomoc, nawet gdybyś miał same Hynixy CJR, to po wpisaniu wszystkich wartości z kalkulator komputer mógłby nawet nie odpalić. Nie wszystkie timingi są tak samo lubiane przez każdą płytę, czy nie każdy RAM jest też taki sam (loteria sylikonowa), zwłaszcza subtimingi, traktuj kalkulator jako sugestię, a nie instrukcję.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 473
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 22:37

OK, udało się ustawić z grubsza wg kalkulatora, tylko napięcie musiałem pociągnąć do 1.4V. Wynik 3733MHz 16/21/21/38/60 CR1, FCLK 1866. Stabilne.

#8 Użytkownik jest dostępny   Patrol619 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: So, 12 Gru 09

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 12:01

A ja mam panowie dziwny problem. Mam te same pamięci co autor postu, też na kościach J-die. Bawiłem się w ich OC, z fabrycznego 3200 Mhz próbowałem 3600 Mhz z różnymi timingami, raz działało raz nie, ale no komputer bootował bez problemu, więc próbowałem schodzić z timingami niżej. I nagle w któymś momencie się coś "zepsuło", bo gdy próbuję je ustawić na 3600 Mhz, to nieważne jakie timingi wstawię w biosie, komputer zbootuje się, ramy są na 3600 ale płyta podstawia jakieś timingi z dupy, 26-25-25-58.. Zawszę są takie, nieważne co sam wstawię, a gdy wchodzę spowrotem do Biosu to jest wszędzie Auto.. Resetowanie CMOSem nie pomogło, przywracanie zoptymalizowanych ustawień biosu też. Gdy wczytam profil XMP działa normalnie. O co tu chodzi?
Edit: Po wpisaniu własnych timingow w Ryzen Master, reboot i timingi zostaja jakie wpisałem.

Ten post był edytowany przez Patrol619 dnia: 27 Wrzesień 2019 - 12:15


#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3865
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 28 Wrzesień 2019 - 19:23

Polecam tę lekturę na początek:
https://www.techpowe...ng_Guide/5.html

#10 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 473
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 06:42

Sprawdziłem, potestowałem, wróciłem do XMP 3200CL16. W moich zastosowaniach przyrost prędkości był homeopatyczny, więc nie będę katował sprzętu.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych