Skocz do zawartości
kacpi278

wymiana ram a chłodzenie proca (zmiana miejsca wentylatora)

Rekomendowane odpowiedzi

siema , mam zestaw taki jak na profilu

chciałbym wymienic ram na 2x 8gb 3200 mhz

ale wiekszość modułów jest dosc wysoka i nie wejdzie mi przez chłodzenie

i tu pytanie czy moge zamienic miejsce wentylatora tak jak na zdj zaznaczone zółtym prostokątem? czy musze szukac niskoprofilowego ramu?

https://zapodaj.net/f30f32deb1cc8.jpg.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie , takie ułożenie wentylatora podniesie Ci temperaturę na procku . A nie lepiej kupić niskie cruciale 3000mhz cl15 albo 3200cl16 ? Dobrze się kręcą i są niskie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możesz tzn. w zasadzie możesz ale radiator przestanie być wtedy chłodzony(jeśli będzie dalej dmuchał w tył obudowy), lub zacznie wpychać gorące powietrze do środa, jeśli będzie dmuchał w stronę radiatora i zrobi Ci się w budzie tropik. Możesz natomiast prawdopodobnie zamontować wentylator 2-3 cm wyżej. Jeśli nie pozwolą Ci na o oryginalne zaczepy, nic nie stoi na przeszkodzie zaczepić go w jakiś inny sposób (odpowiednio zakrzywione druciki, spinacze, gumki, co tam wymyślisz :E), byleby się trzymało. Dobrze by było wtedy po drugiej stronie zamontować dodatkowy wentylator.

Edytowane przez Sary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień i sprawdź czy się grzeje.

Można ewentualnie zmienić ustawienie wentyli i zrobić tak aby z tyłu wciągały powietrze a z przodu wyciągały.

btw i5 8400 na niestockowym coolerze nie jest gorące. W dobrze wentylowanej obudowie sam radiator przewnie by wystarczył :E

Edytowane przez Emise

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możesz tzn. w zasadzie możesz ale radiator przestanie być wtedy chłodzony(jeśli będzie dalej dmuchał w tył obudowy), lub zacznie wpychać gorące powietrze do środa, jeśli będzie dmuchał w stronę radiatora i zrobi Ci się w budzie tropik. Możesz natomiast prawdopodobnie zamontować wentylator 2-3 cm wyżej. Jeśli nie pozwolą Ci na o oryginalne zaczepy, nic nie stoi na przeszkodzie zaczepić go w jakiś inny sposób (odpowiednio zakrzywione druciki, spinacze, gumki, co tam wymyślisz :E), byleby się trzymało. Dobrze by było wtedy po drugiej stronie zamontować dodatkowy wentylator.

Dokładnie, nawet na trytytkę go zamontuj, lepsze to niż montowanie z tyłu (tylny ma wspomagać przedni, a nie chłodzić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obsłuży, możesz spróbować jak ci się nudzi.

Wzrost względem np. 3600mhz i tak będzie niezauważalny :P

No i opóźnień trzeba pilnować, mi moje ramy 2133 po oc na 3000mhz zwiększają opóźnienie do 21 CL :E

Edytowane przez Emise

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

doszedł mi ram

w cpu-z w zakladce ram pokazuje ze jest 1333mhz (wiem ze pokazuje polowe wartosci) wiec powinno byc 1600 bo kosci mają 3200mhz

dodatkowo cl pokazuje 19 a w opisie było ze cl 16

https://zapodaj.net/db2085b27e1ab.png.html

czyli rozumiem ze cos jest nie tak :)

a dwa ,jak przetestowac te kosci czy są ok? jest jakis program?

ps: co oznacza okienko NB frequency? tam wartosc skacze i pokazuje nawet 3600mhz

edit:

aktywowałem profil XMP i chyba jest git

https://zapodaj.net/c55ca9d46e525.png.html

w zakładce SPD dalej jest napisane "max bandwith 2666(1333) tak ma byc? ;p

Edytowane przez kacpi278

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co jest w zakładce SPD to chyba możliwe ustawienia ramu, twój działa na ustawieniach XMP-3200. Max bandwitch to maks taktowanie umożlwione przez płyte bez żadnych zmian w profilach pamięci (bazowo pamiątki np. 3200mhz będą po włożeniu działać z częst. 2666mhz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi