Forum PCLab.pl: Spadki fps/płynności Ryzen 5 3600X - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Spadki fps/płynności Ryzen 5 3600X

#1 Użytkownik jest niedostępny   Redooock 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 19

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 12:33

Witam.
Od przesiadki z Intela na Ryzena 5 3600X posiadam dosyć dziwny problem.
Podczas gdy komputer sobie stoi w idle, i nic na nim nie robię to potrafi raptownie spaść zużycie procesora, z 3% do 1%. Niby nic takiego, ale towarzyszą temu bardzo duże lagi(?), kursor przestaje płynnie chodzić, kursor porusza się jakby z opóźnieniem i nie reaguje na ruchy myszką.
Podczas grania jest to jeszcze bardziej widoczne. Zużycie potrafi spaść z 70% do 40% podczas trwania rundy, towarzyszy temu spadek FPS z ~170-190 do 40-50. Takie spike'i nie są częste ale bardzo odczuwalnie i zmniejszające komfort jakiejkolwiek pracy na komputerze, czy też gry.

Konfiguracja jaką posiadam to:
Sapphire RX 590 Nitro+
Ryzen 5 3600X
MSI B450 Tomahawk
2x8GB Patriot Viper 4 3200MHz
Thermaltake 830W Gold

Ram ustawiony w biosie na wartości jakie podaje producent, 16-18-18-36, 1.35V

Ten post był edytowany przez Redooock dnia: 26 Wrzesień 2019 - 12:33


#2 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1604
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 12:48

Wrzuć najnowszy BIOS, wrzuć najnowsze sterowniki chipsetu AMD, wrzuć najnowsze sterowniki do grafiki, wrzuć Windows 10 build 1903.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 26 Wrzesień 2019 - 12:49


#3 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1504
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 13:11

Poszalałeś z tym zasilaczem :E Na dwa takie komputery by starczyło :E

Problem masz dość nietypowy, ponieważ procesory AMD mają zwyczaj wskakiwać na maksymalne obroty i się smażyć, chociażby nic się nie działo. Tutaj masz odwrotną sytuację.

@Caleb 56 dobrze prawi, ale jeśli to nie zadziała, zobacz jeszcze jakość podłączenia wszystkich wtyczek zasilania i podłączenie dysku. Taki obraz kliniczny czasami dają sytuacje spowodowane tym, że jakieś urządzenie nie odpowiada i system na nie czeka. Bardzo często jest to niekontaktujący lub uszkodzony dysk. Najprawdopodobniej problem leży po stronie AMD, ale warto przyjrzeć się też tej kwestii.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Redooock 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 19

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 13:21

Zobacz postcaleb59, o 26 Wrzesień 2019 - 13:48, napisał(a):

Wrzuć najnowszy BIOS, wrzuć najnowsze sterowniki chipsetu AMD, wrzuć najnowsze sterowniki do grafiki, wrzuć Windows 10 build 1903.

Bios jest najnowszy, ten Beta build.
Sterowniki chpsetu AMD posiadam, Catalyst ma sterowniki najnowsze bo sobie sprawdza i sam ściąga ;)
Wersja 10 jest dokładnie 1903.

Ten post był edytowany przez Redooock dnia: 26 Wrzesień 2019 - 13:22


#5 Użytkownik jest niedostępny   Redooock 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 19

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 13:59

Zobacz postMakavcio2, o 26 Wrzesień 2019 - 14:11, napisał(a):

Poszalałeś z tym zasilaczem :E Na dwa takie komputery by starczyło :E

Problem masz dość nietypowy, ponieważ procesory AMD mają zwyczaj wskakiwać na maksymalne obroty i się smażyć, chociażby nic się nie działo. Tutaj masz odwrotną sytuację.

@Caleb 56 dobrze prawi, ale jeśli to nie zadziała, zobacz jeszcze jakość podłączenia wszystkich wtyczek zasilania i podłączenie dysku. Taki obraz kliniczny czasami dają sytuacje spowodowane tym, że jakieś urządzenie nie odpowiada i system na nie czeka. Bardzo często jest to niekontaktujący lub uszkodzony dysk. Najprawdopodobniej problem leży po stronie AMD, ale warto przyjrzeć się też tej kwestii.


Aktualnie siedzą 2xSSD i 1xHDD.
Wszystko do czego idzie zasilanie jest poprawnie podłączone.
Dodam iż windows stoi na GoodRam IRDM 240GB Sata3. Co prawda gra stoi na ADATA Premier Pro SP920 128GB, ale i tak w samym windowsie potrafi mi się tak samo zrobić :/

Przeinstalowałem jeszcze raz sterowniki, może Windows coś pochrzanił przy aktualizacji.
Zobaczymy może się poprawi, oby :D

#6 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 14:07

Sprawdzales jak wyglada zuzycie dysku systemowego podczas tych dziwnych zachowan?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Redooock 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 19

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 14:22

Zobacz postamsztel, o 26 Wrzesień 2019 - 15:07, napisał(a):

Sprawdzales jak wyglada zuzycie dysku systemowego podczas tych dziwnych zachowan?


Tak, było one w normie tj. do 5-10% nie więcej.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Suchotnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 14:27

Sprawdź plan zasilania w windowsie. Ustaw minimalne zużycie cpu na 95-99 %, a max na 100%. Nie pamiętam u kogo był problem z ustawionym zbyt niskim zużyciem proca.

Ten post był edytowany przez Suchotnik dnia: 26 Wrzesień 2019 - 14:27


#9 Użytkownik jest niedostępny   Redooock 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 19

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 15:13

Zobacz postSuchotnik, o 26 Wrzesień 2019 - 15:27, napisał(a):

Sprawdź plan zasilania w windowsie. Ustaw minimalne zużycie cpu na 95-99 %, a max na 100%. Nie pamiętam u kogo był problem z ustawionym zbyt niskim zużyciem proca.


Aktualnie mam ustawiony AMD Ryzen High Performance, z tego co widzę to tam jest 100% minimalne i maksymalne 100%. Zmieniam minimum na 97%

#10 Użytkownik jest niedostępny   Redooock 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 19

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 18:12

Dobra, coś pomogło. Nie wiem czy Windows przypadkiem nie zepsuł sterowników podczas aktualizacji do 1903.
Albo może to jednak plan zasilania. W gruncie rzeczy działa :D

Myślę że można zamknąć :)
Dzięki wszystkim zainteresowanym za pomysły i za pomoc :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Suchotnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 20:47

Zobacz postRedooock, o 26 Wrzesień 2019 - 18:12, napisał(a):

Dobra, coś pomogło. Nie wiem czy Windows przypadkiem nie zepsuł sterowników podczas aktualizacji do 1903.
Albo może to jednak plan zasilania. W gruncie rzeczy działa :D

Myślę że można zamknąć :)
Dzięki wszystkim zainteresowanym za pomysły i za pomoc :)

:thumbup:

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych