Forum PCLab.pl: Problem z OC X5460 na ASUS P5KR - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z OC X5460 na ASUS P5KR

#1 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 16:59

Czołem!

Mam problem z podkręceniem procesora Intel Xeon X5460 C0, na płycie Asus P5KR.
Ram to Geil 1.8V 5-5-5-15 2x2GB

Wykonałem kilka prób na różnych ustawieniach, i bez skutku, ramu nie podkręcałem. Za każdym razem bootuje system, ale nie udaje sie do niego wejść.

Podkręcałem już nie jeden CPU, ale na płytach Gigabyte, tam te ustawienia są troche inne/innaczej się nazywają i tutaj nie wiem czy jest dobrze ustawiony.

Testowałem na napięciach 1.25-1.43V
FSB 380-400Mhz. Najważniejsze ustawienia dostrojone manualnie.

Poradzcie mi jak go na tej płycie ustawić, bo wyjdę z siebie. Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   viper367 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pt, 16 Wrz 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 17:19

Zamiast bawić się z w oc proponuje bsela
od razu startujesz z 400mhz czyli z 3.8ghz

#3 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 17:34

Jak to zrobić na tym CPU?

#4 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3372
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 18:09

Przy FSB 400 ustawiasz na sztywno tylko vcore czy coś jeszcze? Najlepiej pokaż fotki z biosu z ustawieniami oc.

#5 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 20:18

Zobacz posttoska78, o 26 Wrzesień 2019 - 18:09, napisał(a):

Przy FSB 400 ustawiasz na sztywno tylko vcore czy coś jeszcze? Najlepiej pokaż fotki z biosu z ustawieniami oc.


Fotki z biosu, na tych ustawieniach bootuje, ale nie do końca i się zawiesza.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#6 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3372
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 20:51

Spore vcore, NB i FSB Voltage jak na FSB 400. Przy mniejszych w ogóle nie bootuje system? Ja bym zobaczył czy przy DRAM Voltage na sztywno nie będzie poprawy. CPU PLL Voltage sprawdzałeś mniejsze tzn. z zakresu 1,5-1,56V? DRAM Command Rate ustaw na 2T.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 26 Wrzesień 2019 - 20:57


#7 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 20:57

Sprawdzałem na sztywnym DRAM i bez poprawy, z mniejszym PLL też, Command Rate 2T również nic nie wnosi.

Ten post był edytowany przez patryg4 dnia: 26 Wrzesień 2019 - 20:59


#8 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3372
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 20:59

A jak z CPU i NB GTL na Auto?

#9 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 21:01

Zobacz posttoska78, o 26 Wrzesień 2019 - 20:59, napisał(a):

A jak z CPU i NB GTL na Auto?

To od początku zostawiałem Auto, tylko teraz na screena zrobiłem szybki test z ustawionymi na sztywno, ale nic nie dało.

#10 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 06:06

Zobacz postviper367, o 26 Wrzesień 2019 - 17:19, napisał(a):

Zamiast bawić się z w oc proponuje bsela
od razu startujesz z 400mhz czyli z 3.8ghz

Jak zrobić tego BSEL Moda? Zwykłą taśmą izolacyjną? Nakleić na jeden czy dwa piny, bo w niektórych poradnikach robią tak, a w drugich tak?

#11 Użytkownik jest niedostępny   raven18 

  • użyszkodnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1792
  • Dołączył: Wed, 18 Lip 07

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 07:24

Miałem ten procek i tą płytę i też ni uja oc, jakieś problemy z kompatybilnością, nie wiem, zmieniłem płytę i normalnie się kręcił. Dokładnie ta sama płyta i procesor :|

edit
Dobra, miałem trochę inną płytę ale bardzo podobną, trochę dawno to było także, p5k pro

Ten post był edytowany przez raven18 dnia: 27 Wrzesień 2019 - 07:29


#12 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7377
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 08:02

Zobacz postviper367, o 26 Wrzesień 2019 - 18:19, napisał(a):

Zamiast bawić się z w oc proponuje bsela
od razu startujesz z 400mhz czyli z 3.8ghz

Z tego, co wiem, BSEL/TAPE mod nie powinien się różnić od zwykłej zmiany FSB. Czyżbym nie miał racji?

@patryg4 Na dwa piny jeden pin, tak, taśmą izolacyjną (electric tape):
https://linustechtip...comment-7731265
pinout:
https://linustechtip...abe7ae30651.gif

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 27 Wrzesień 2019 - 08:19


#13 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 09:12

W takim razie jest sens robić tego BSEL Moda jeżeli działa on na zasadzie zwykłej zmiany FSB w BIOSie?
Bo jeśli mam tracić czas na rozkręcanie obudowy itd, a nie uzyskać oczekiwanego efektu to nie ma co tego robić.

#14 Użytkownik jest niedostępny   viper367 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pt, 16 Wrz 16

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 16:18

Zobacz postpatryg4, o 27 Wrzesień 2019 - 10:12, napisał(a):

W takim razie jest sens robić tego BSEL Moda jeżeli działa on na zasadzie zwykłej zmiany FSB w BIOSie?
Bo jeśli mam tracić czas na rozkręcanie obudowy itd, a nie uzyskać oczekiwanego efektu to nie ma co tego robić.

teorytycznie macie racje lecz w praktyce wiem że przez bsela można pozbyć się lub przesunąc wsbwalla oprócz tego bsel nie rusza ramu co pozwala na większe oc
aby wykonać bsela na xeonach 771 zakryj jeden pin wyżej niż ten na zdjęciu -foto z google
Dodaj obrazek

od siebie proponuje bsela dopiero potem zabawy w oc przez bios aby złapać 4.0-4.3-ghz lecz pamietaj o temperaturze nb oraz sekcji zasilania ponieważ lubią sie grzać po oc

Ten post był edytowany przez viper367 dnia: 27 Wrzesień 2019 - 16:21


#15 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 17:15

Co do temperatury to nie będzie problem, bo udało mi się zdobyć za grosze potężne chłodzenie Scythe, więc CPU jest zimny, a temperatury sekcji monitoruję.

#16 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 18:31

Najwyższe FSB i ustawienia na których udało się normalnie wejść do systemu......

Ktoś coś.....? :(


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3372
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 19:31

Obniż trochę voltaż na ramie bo 2,15V dla taktowania 822MHz to niepotrzebne zawyżanie skoro dla 800MHz mają fabrycznie 1,8V. Ja mam np. ustawione 2V dla taktowania 940MHz przy 8GB ramu (dwie różne pary 2x2GB). PCIE Frequency możesz możesz trochę zwiększyć np. sprawdzić 103 czy 104MHz. U mnie jest np. akualnie 103 to taktowanie. Ale generalnie widać że słaba sztuka tego C0 Tobie się trafiła. Te timingi 5-5-5-15 to są na naklejce na modułach? Sprawdź czy są takie jak w zakładce SPD w CPU-Z.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 27 Wrzesień 2019 - 19:36


#18 Użytkownik jest niedostępny   raven18 

  • użyszkodnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1792
  • Dołączył: Wed, 18 Lip 07

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 20:10

342 to powinno robić na def napięciach

#19 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 22:16

Zobacz postraven18, o 27 Wrzesień 2019 - 20:10, napisał(a):

342 to powinno robić na def napięciach


No ja bardzo dobrze o tym wiem, ale jakąś fatalną sztukę trafiłem... Niestety... Jak myślicie BSEL coś da?

#20 Użytkownik jest dostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14023
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 22:30

Jak na moje, powinieneś spróbować :
1) GTL na Auto
2) "Transaction booster" na przedział 7 (lub więcej)
3) 1,8V na pamięć z CL5 i 800MHz na 400MHz FSB
4) BSEL mod raczej nic nie da, jak płyta w manualu nie wchodzi na 400MHz FSB sama (od tego masz możliwość ustawienia FSB w skoku co 1MHz).
5) Load Line Calibration na [Disabled]
6) 1,4+ na Vcore z aktywnym LLC, to trochę sporo jak na 3,8GHz...
7) CPU PLL na Auto.
8) FSB Termination na 1,3V
9) Timing "Ref Cycle Time", spróbuj ustawić na 42 lub więcej.
10) Masz trój-fazę na trzech MOSFETach (dwa "Low" + jeden "High").
Nie spodziewaj się zbyt dobrego OC (zwłaszcza na pierwszym steppingu [C0] Yorkfierld'a 45nm i/lub z podejściem typu "pompujemy wyższy Vcore, bo może pomoże").

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych